Witam.
Czy ktoś ma instrukcję w PL do tego sprzęta ??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jaja bo założyłem na body i nie wiem co ustawić. Na ustawieniu po prostu auto w lampie błyska świetnie. Dzisiaj się nią bardziej szczegółowo pobawię.
Wersja do druku
Witam.
Czy ktoś ma instrukcję w PL do tego sprzęta ??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jaja bo założyłem na body i nie wiem co ustawić. Na ustawieniu po prostu auto w lampie błyska świetnie. Dzisiaj się nią bardziej szczegółowo pobawię.
http://www.metz.de/en/service_suppor...wnload.193.pdfCytat:
Zamieszczone przez marecki
Jak szybko sie ładuje ? Ile fotek w serii potrafi zrobic ? Jak obsluga menu ?
1. Wskazana instrukcja nie jest w języku polskim jaką bym chciał.
2. Ładuje się bardzo szybko wydaje mi się. Ładuje się szybciej niż mi się plik zapisuje na karcie CF (lampka gotowości praktycznie od razu się zapala po wyzwoleniu)
3. Zrobiłem teraz na szybkiego bez zagłębiania się w ustawienia serię i odpalił mi 9 fotek przy 10 nic
4. Bardzo proste menu, intuicyjnie się wszystko przegląda z tym że nie mam doświadczenia w takich lampach i wogole nie czaje co oznaczają pewne skróty.
5. Po założeniu na e330 pierwsze spostrzeżenie - ależ to jest ciężkie razem :)
6. obracanie głowicy jak się chce i drugi palnik świetna sprawa.
7. wspomaganie af na czym mi bardzo zależało rewelacja. W zupełnej ciemności aparat ostrzy w 1-2 sek.
Jak zdobędę PL instrukcję i bardziej rozkminię o co w tym wszystkich chodzi to jeszcze coś dopiszę i wrzucę jakieś fotki.
Jak wygląda to wspomaganie? chyba nie "spawalniczo" jak z wbudowaną?Cytat:
Nie nie spawalniczo :) świeci takimi czerwonymi paskami (podobnie jak mają aparaty Sony)
Na podstawie instrukcji do FL-50 mniemam że Olkowa lampka jest łatwiejsza w użyciu z uwagi na dwa pokrętła ustawień. Jeżeli chodzi o samą budowę Metz'a to faktycznie plastik z którego wykonana jest obudowa nie wydaje się być najwyższej jakości ale to mi akurat praktycznie nie przeszkadza. Zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie jak ustawiam korekcję błysku na np. +2 to zakres wskazywany na LCD się zmniejsza ??? Nie kumam tego zupełnie bo powinno być wydaje mi się odwrotnie. Jak zmniejszam siłę błysku to dystans rośnie. Poza tym fotki z błyskiem na Mode TTL są jakby niedoświetlone, natomiast na Mode AUTO jest już OK. W instrukcji jest napisane że na TTL lampa wykonuje jakieś przedbłyski ale ja żadnych nie widzę. Po prostu błysk przy fotce i tyle.
Jest prawidlowo.
Pomyśl chwilkę, jeśli żądasz od lampy dwa lub cztery razy więcej światła (bo to jest korekcja na plus) to jest ona w stanie oświetlić prawidłowo mniejszy dystans :)
Przyznam że nie rozumiem :oops: Skoro zmieniam np. wartość f z 8 na 5,6 w body i dystans na lampie mi się powiększa (więcej światła idzie na sensor) to dlaczego zwiększając moc lampy dystans się zmniejsza. Wydaje mi się że zwiększając moc lampy zasięg błysku jest większy (bo fizycznie tak jest ale dlaczego na lampie pokazuje mniej).
Lampa wyswietla dystans maksymalny. Wic jak zwiekszasz wartosc korekcji (a nie moc lampy) to lampa zeby oswietlic ten sam obiekt musi dac relatywnie wiecej swiatla. Wiec dystans maksymalny sie zmniejszy.Cytat:
Bo lampa ma określoną moc i więcej z niej nie wyciśniesz.
Dokonując korekcji na +2 nie zwiększasz mocy lampy tylko żądasz od niej, żeby dany punkt oświetlila 4X silniej. Przez to spada dystans.
Mini wykład:
Moc lampy określamy tak zwaną liczbą przewodnią (guide number, leitzahl).
Jest ona ilorazem odlagłości, na jaką może naświetlić przedmiot prawidłowo lampa przez odleglosć od przedmiotu, podawane j zwyczjowo dla ISO 100.
Lampa o liczbie przewodniej 50 przy przyslonie f/2 naświetli prawidłowo do 25 metrów ale przy przysłonie f/8 już tylko 6 metrow z kawałkiem.
Jeśli więc wprowadzisz korekcję +2 to przy przysłonie f/2 lampa musi naświetlać tak, jakby ustawiona byla przyslona f/4 czyli użyteczny zakres spadnie do około 12,5 metra.
Rzozumiesz teraz, krajanie? :)
Proponuję poczytac o liczbie przewodniej, znajdziesz lepiej napisane wyjaśnienia, niż moje :)
PS
Jeżeli Ci pomogłem, to wiesz, co zrobić ;)
Pomogłeś pomogłeś zakumałem doskonale nareszcie :) Tutaj nie widzę niestety ikonki "pomógł" :?Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
A jak wspomaganie AF realizuje FL50?Cytat:
Zamieszczone przez Kris_1
Czy widzisz już jakieś istotne różnice pomiedzy Metz 58 a Fl50?
Gdybyś miał do wyboru te lampy w identycznej cenie to co byś wybrał, i dlaczego?
Pytam bo sam sie wacham wiec jak ktoś ma jakieś spostrzeżenia to podzielcie się.
Cieszę się:Cytat:
Ikonki nie ma bo dać "Pomógł" możesz tylko we własnych wątkach.
Najwyżej piwko kiedyś wypiemy, jak będę w Kielcach ;)
Powinieneś otrzymać polską papierową wersję instrukcji przy zakupie lampy. Jeżeli jej nie dostałeś to mogę przesłać. Ksero w PDF'ie zajmuje 10MB, więc sprawdź jakiej wielkości pliki przyjmuje Twoja skrzynka. Podaj adres na PW.Cytat:
Pozdrawiam.
Myślę że wybrałbym Metza z uwagi na fajne rozwiązanie drugiego palnika. Mam dopiero lampkę parę dni a już z tego korzystam. Poza tym cena, akurat różnicę przeznaczyłem na dwa kmpl aku i jeszcze zostało :) Gorszy plastik niż Olympusa FL nie robi mi problemu. Szkoda nieco tych pokrętełek bo wydaje mi się to bardzo pomocne.Cytat:
Zamieszczone przez cellarium
Jeżeli miałeś okazje testować FL-50 to napisz prosze jak wygląda sprawa mocy na krótkim końcu. Z dokumenacji wynika ze Metz jest sporo mocniejszy:Cytat:
kąt ->liczba przewodnia
Mtez 24 -> 42
OL 28 -> 28
Czy w praktyce jest to bardzo odczuwalne?
Nie miałem w ręku tej lampy, jedynie Metza. FL znam tylko i wyłącznie z opisów i z instrukcji
Obydwie lampy są porównywalnej mocy. Różnica wynika z innego zoomowania palnika i innej konstrukcji dyfuzora, co w przypadku Metz'a daje lepsze wyniki, szczególnie z ogniskowymi powyżej 100mm. Podane wyżej dane są błędne.Cytat:
Nie miałem w ręku nowego Metz'a 58AF-1, ale poprzednia wersja 54MZ4 nie różni się jakością wykonania od lamp Olympusa. Obydwie są plastikowe, a jakość materiałów jest bardzo dobra.
FL-50 ustawia palnik w zakresie 24-85mm (dla ekwiwalentu filmu 135), a przy wyciągniętym dyfuzorze kąt rozsyłu światła jest rozszerzany dla pokrycia pola odpowiadającego obiektywom 16mm.
Metz 58AF-1 zoomuje w zakresie 24-105mm, a po wyjęciu dyfuzora daje krycie dla 18mm.
Liczba przewodnia dla poszczególnych ustawień palnika w FL-50 wygląda następująco.
16mm- 18, 24mm-28, 28mm-30, 35mm-36, 50mm-40, 70mm-45, 85mm-50.
W przypadku lampy Metz 58-AF-1 wygląda to podobnie.
18mm-25, 24mm-29, 28mm-31, 35mm-35, 50mm-42, 70mm-46, 85mm-52, 105mm-58
Pozdrawiam.
Dzięki serdeczne za szczegółowe wyjaśnienia.Cytat:
Zamieszczone przez dorjan
Śledząc wątki dotyczące obu lamp można zaryzykować twierdzenie, że jedyna istotna różnica to dodatkowy palnik w Metz'u.
Zastanawia mnie jeszcze precyzja pomiarów, a wzasadzie czy FL-50 nie jest bardziej precyzyjna ze względu na to, że to produkt Olympus'a? Może się czepiam, ale wydać 1,3 tysiąca to powód do szczegółowych analiz:)
Bardzo słusznie myślisz ale dla mnie te 2-3 stówki więcej to kolejny miesiąc oczekiwań a bale przedszkolne mikołajki właśnie się zaczynają.
Faktycznie praktycznie jedynym plusem na metza jest ten palnik. Metz jeszcze pisze o możliwości udate firmware przez USB ale nie wiem czy to takie ważńe.
Co do precyzji ustawień na trybie auto wydaje się być bardzo dobrze. Co prawda to nie obietywna opinia z uwagi na to że nie używałem FL.
Bardziej precyzyjna...
hmm
obie działają w takich samych trybach, więc via TTL powinno byc to samo.
Rożnice precyzyjności mogą byc w trybie automatyki lampy... ale tu Metz ma większe doświadczenie ;)
FL updatuje się przez podłączenie do aparatu ;)Cytat:
Metz jeszcze pisze o możliwości udate firmware przez USB
No to jestem trochę w kropce, nie wiem co wybrać:)Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Na korzyść Metza przemawia drugi palnik.
Innych istotnych różnic nie widzę, no może poza ww pokrętłami.
Jak często w praktyce i przy jakich warunkach wykorzystuje się drugi palnik.
Wyżej pisaliście, że likwiduje się w ten sposób cenie pod oczami, czy jakieś inne zastosowania widzicie dla drugiego palnika?
Ja z tego korzystam w taki oto sposób:
główny palnik np. w górę (światło odbite) albo na jakiś skos (to zależy od tego jakie mamy powierzchnie do odbicia światła) a drugi na wprost. Efekt tego jest taki że wszystko jest super naświetlone bo jak ładujesz palnik tylko np. w górę to może się okazać że to nie do końca wystarcza żeby obiekt był prawidłowo naświetlony.
Ja np. mam taką sytuację że mogę odpalić dodatkowo lampę wbudowaną. Także w efekcie mam 3 palniki :)
Ja nie wiem nad czy m się tu zastanawiać. Metz ma wszystko co potrzeba i jest tańszy. Synchro z krótkimi czasami działa jak należy.
Właśnie jak to jest z tymi krótkimi czasami.Cytat:
W jakich trybach lampy można ją synchronizować z czasami poniżej 1/180s?
Do jakiej wartości możemy zejść maksymalnie?
Ps.
Czy jak używasz drugiego palnika to pierwszy plan nie jest przepalony?
Czy to działa z automatu czy też można ręcznie określić jego moc?
Szybka synchronizacja (HSS) działa w trybie ttl i manual.Cytat:
W instrukcji jest napisane że jak włączasz drugi palnik to on zabiera ok 15 % mocy a więc niewiele a reszta idzie na główny. W związku z tym pierwszy plan jest ok lekko doświetlony, przepałów nie ma. Można jest moc zmniejszyć w 4 stopniowej skali także dość precyzyjnie myślę.
Czy ta lampa też współpracuje podobnie z olympusami? Cena bardzo dobra.
http://www.fotoplanet.pl/metz-lampa-...rd-p-1816.html
Znalazłem wersja standart ale mają wersję do olka za 1200pln czy jest jakaś różnica i czy wersję można zmienić softem.
Jak pasuje do stopki, która współpracuje z olkami, to działać będzie.Cytat:
Zamieszczone przez dorian
Mój brat jest na etapie kupowania nowej Metz 44 czyli to co 54 tylko słabsza i chyba bez drugiego palnika. Jak coś będę wiedział o niej to opisze.
Ta lampa należy do serii z wymiennymi stopkami dedykacyjnymi (MZ). W wersji standardowej jest wyposażona w uniwersalną stopkę SCA-301 z pojedyńczym stykiem wyzwalającym jedynie błysk. Nie będzie więc realizowała żadnych dodatkowych funkcji, nie mówiąc już o bardziej zaawansowanych. Kupno adaptera dedykacyjnego do cyfrowych Olympusów (SCA-3202 M5) to wydatek ok. 250zł i wówczas będą działały wszystkie funkcje za wyjątkiem szybkiej synchronizacji (FP). Ten model lampy nie pozwala na samodzielną aktualizację softu. Jedynym programowalnym elementem są adaptery SCA (dla Olympusa od wersji M-2) i można taką stopkę uaktualnić w serwisie do najnowszej wersji M-5. W lampie 54MZ4i jest trochę inny system nawigacji. Te lampy mają zamiast dwóch przycisków kierunkowych, jedno pokrętło do szybkiego wyboru parametrów, ale nie uważam by nowszy system lamp serii AF z dwoma przyciskami był gorszy. To tylko kwestia przyzwyczajenia się do takiego systemu nawigacji.Cytat:
Zamieszczone przez dorian
Natomiast serie lamp oznaczone jako AF są sprzedawane w wersjach z dedykacją do danego systemu i nie mają wymiennej stopki. Są mniej uniwersalne, ale realizują wszystkie funkcje, tak jak dedykowana lampa systemowa FL-50. Oprócz podwójnego palnika, Metz 58AF-1-O ma dodatkowo funkcję błysków stroboskopowych, oraz posiada wbudowany system bezprzewodowego wyzwalania błysku, który jest kompatybilny z innymi lampami Metz pracującymi w tym systemie.
Pozdrawiam.
A czy FL50 też ma tą funkcję?Cytat:
Nie, nie posiada takowej.Cytat:
Zamieszczone przez pafcio
Ta funkcja pozwala na uzyskanie bardzo fajnych efektów.
u mnie E-500 +Metz 54 MZ3 ze stopką SCA 3202 bodajże M5 działa funkcja FP.Cytat:
Metz 44 AF-4 (w przeciwienstwie do 54) ma palnik ustawiany tylko gora-dol. Tzn. nie mozna go obrocic na boki... Ja bym zdecydowanie poczekal jeszcze miesiac (kiedy ma ponoc wejsc do dystrybucji) i kupil Metza 48 AF-1 (za chyba ok. 200 PLN wiecej).Cytat:
Czy ktoś posiada może instrukcję PL do lampy Metz 58 af-1?
Mam po angielsku, ale tak profilaktycznie wolę uzgodnić wszystko w ojczystym języku. Jakby ktoś miał w .pdf'ie, byłbym zobowiązany.
podaj adresCytat:
Zamieszczone przez salvadhor
Skorym do pomocy rodakom z forum już prywatnie podziękowałem za manual do Metza, a teraz kolejny pytanie z natury podchwytliwych:
Wysuwany z Metza dyfuzor jest bo jest. Przydałbym się zatem nakładanych stofen i mam taki na oku, za 49 złociszy:
http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=552
Nie piszą tam, że pasuje on na lampkę Metz 58, ale pasuje na FL50. A na aukcji na allegro widzę ludzi sprzedających dwa razy droższy stofen, gdzie podają, że pasuje na FL50 i Metz 58. Wychodzi zatem na to, że rozmiar głowic w tych lampach jest podobny.
Czy aby na pewno? Zmierzyłem ekierką głowice i wychodzi mi 64x45, wymiar kompletnie inny niż podają w foto-tipie.
I bo ja wiem, jaki stofen teraz kupić... Tylko nie polecajcie denonków i skarpetek, ja chcę ładny stofen :)
Chyba masz rację, że to nie będzie pasować.
Tu jest aukcja Stofena do FL-50
http://www.allegro.pl/item292045130_...etz_58_54.html
ale Metaz 58 AF-1 nie ma na liście.
Są starsze modele, 40 i 54.
PS
Jest co prawda 58 w tytule aukcji ale to moze być bug.
Odświeżam wątek, bo jestem na etapie zmiany mojej FL-36 (już sprzedana) na coś mocniejszego. Byłem już zdecydowany na Metz'a 58 AF-1, ale znowu zastanawiam się nad FL-50R.
Prośba więc do użytkowników Metz'a o parę opinii po dłuższym okresie użytkowania.
Może Salvadhor lub Marecki coś napiszą?? ;-)