-
Odp: [Panasonic] plotki o nowym korpusie
Wizjera pewnie dołączyć się nie da ?! ciekawe czy ekran będzie chociaż ruchomy ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Poczekam na premierę i Rawy przed wygłaszaniem takich sądów... Osobiście nie sądzę, by tak było.
Już teraz oceniłem zestaw jako całość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Laqua
Dlaczego ?
Bo wiele lat wywoływałem rawy z matryc Panasonica i chociaż widziałem wykresy z DxO to nie mam na taki powrót ochoty, bo Panasonic będzie kompatybilny tylko ze szkiełkami micro, bo mialem w rękach E-M1. Dla kogoś kto chce będzie to świetny aparat, ale do najlepszego w tym roku raczej nie pretenduje. Wreszcie było kilka premier Fuji, które też nikomu spod ogona nie wypadło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Bo wiele lat wywoływałem rawy z matryc Panasonica i chociaż widziałem wykresy z DxO to nie mam na taki powrót ochoty, bo Panasonic będzie kompatybilny tylko ze szkiełkami micro, bo mialem w rękach E-M1. Dla kogoś kto chce będzie to świetny aparat, ale do najlepszego w tym roku raczej nie pretenduje. Wreszcie było kilka premier Fuji, które też nikomu spod ogona nie wypadło.
Ja rozważam ten aparat tylko jako uzupełnienie/backup E-M1. E-M5 raczej z przykrością sprzedam.
Ale to może być fajny aparat na co dzień dla posiadaczy jakichkolwiek dużych luster. Szczególnie jeśli zdecydują się podpiąć pod to np. 20mm 1.7.
-
20'stka będzie trochę wystawać bo ma 63mm :)
-
Panasonic GH 4K czyli kamera pro za 1/5 ceny C300.
16mp
1/8000 shutter
1mil dot OLED screen
21mm OLED viewfinder, 3,000+ dot.
Time code
200mbps mp4 All-i/*100mbps IPB**
4k/30p
4:2:2 10/8bit output
3G-SDI and XLR adaptor (An adaptor that the camera sits on with XLR x2, HD-SDI x4)
Cena: 2800 EURO.
* - GH3 tylko 72 mbps
** - GH3 tylko 50 mbps
-
Amazon już przyjmuje zamówienia na GM1 - cena 620 funtów.
http://www.amazon.co.uk/Panasonic-DM...=panasonic+gm1
W podanym linku jest też kilka dodatkowych zdjęć aparatu, producent umieścił na tylnej ściance jedno pokrętło więc nie jest źle.
-
620 funtów to sporo. Wydawało się że bedzie tańszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Amazon już przyjmuje zamówienia na GM1 - cena 620 funtów.
Ja tam widzę 629 - i to po obniżce - można zaoszczędzić aż 0,99 funta :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
Wydawało się że bedzie tańszy.
Ale komu się wydawało? Mnie tam cena nie zaskoczyła...
Trochę mniejsza wersja GX7, to i cena trochę mniejsza :lol:
-
Mnie po pierwszych zapowiedziach wydawało się, że producent chce powalczyć o kawałek rynku bezlusterkowców wprowadzając mały, tani, prosty aparacik dla każdego.
Ja jestem ciekaw tylko tego obiektywu i jego ceny.
-
Gdzieś czytałem że obiektyw solo ma być za 350$... skoro komplet 750 to samo body pewnie jakieś 500-600...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
620 funtów to sporo. Wydawało się że bedzie tańszy.
Pojawił się w FJ ;)
http://www.e-fotojoker.pl/panasonic-...dsprzedaż-gm1
Cena pi*drzwi jak w UK - 2999,- PLN w mini kicie. Biżuteria nie jest tania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Mnie po pierwszych zapowiedziach wydawało się, że producent chce powalczyć o kawałek rynku bezlusterkowców wprowadzając mały, tani, prosty aparacik dla każdego.
Ja jestem ciekaw tylko tego obiektywu i jego ceny.
ależ taki aparacik już jest - obecny model nazywa się chyba GF6... GM1 to inna liga, małe rozmiary niech nie mylą, czasem łatwiej coś większego zrobić niż takiego mikrusa... a budżetowych aparatów raczej się nie robi z magnezowymi korpusami :)
-
Fajny ten grip na powiększeniu w FJ - ciekawe jak się go będzie trzymało?
-
Panas opublikował informację nt. nowego sensora dla systemu 4/3. Nowe cudo czytaj GH4 obsługuje 4K.
Szczegóły: http://www.semicon.panasonic.co.jp/ds8/c3/IS00006AE.pdf
-
1) ile czasu mija od publikacji takiej specyfikacji do implementacji opisywanej matrycy do aparatu?
2) Multiaspect dalej jak nie ma tak nie ma
-
-
patrząc na wykresy to wygląda na to że jest to inna (inaczej zaimplementowana) matryca niż GX7. Szkoda
Ale z drugiej strony - ja nie wierzę tym pomiarom bo po wykresach wychodziłoby że jest to matryca o takich samych możliwościach jak pierwsze PENy a na zdjęciach aż tak tego nie widać.
-
Wykresy na dpreview dotyczą tylko jpegów, więc trudno na ich podstawie powiedzieć cokolwiek o matrycy, poza tym, że jest.
-
Z 43rumors:
The new E-M10 has the same E-M5 sensor but it has the new E-M1 Imaging processor. Also Autofocus and IBIS have been improved (like the E-M1).
pozdrawiam
-
http://technowinki.onet.pl/fotografi...aparatow/wehlj
Proponuję zmienić temat na "[Panasonic] plotki o tym, jakiego korpusu nie będzie" ;)
-
W sumie to nic nowego... przecież Olympus zrobił to samo :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Z 43rumors:
The new E-M10 has the same E-M5 sensor but it has the new E-M1 Imaging processor. Also Autofocus and IBIS have been improved (like the E-M1).
pozdrawiam
Czyli w jotpegu (i na tym można zakończyć czytanie) będzie gładziutko. W orf niestety podejrzewam, że GX7 wygeneruje mniej niebieskich ciapków powyżej 3200.
Jeżeli usprawnili IBIS (czytaj: będzie lepiej niż w M5; mam fotki Jack'a z M1 - 1 sekunda, ossstre!) to będzie killerunio wszystkich Nextów.
ps. Jesus saves! :mrgreen:
-
Się okaże co to będzie za cudo jak wypuszczą na światło dzienne. Jeżeli będzie to E-M5 z wizjerem, AF (z fazą - do filmowania - może nawet nie obsługiwać dużych szkieł po fazie jak dla mnie) i silnikiem z E-M1 to mocno się zastanowię czy jednak nie zmienić. W innym wypadku sensu (dla samego JPG i IBIS) dla mnie nie widzę.
Bardziej mnie frapuje coś innego - może będą nowe "kity" przy okazji. Do E-M5 dali 12-50, do E-M1 12-40 i zapowiedź 40-150. Przydałyby się teraz "zamienniki" 14-54 i 50-200, niekoniecznie o takich akurat zakresach. Takie 14(12)-50/2.8-4 i 50-200/4 czy naleśnika 25/2 chętnie bym przytulił.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
Bardziej mnie frapuje coś innego - może będą nowe "kity" przy okazji.
Admin 43R pisze o dwóch, nowych obiektywach. Całkiem możliwe, że to 25/1.8 i 40-150/2.8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Admin 43R pisze o dwóch, nowych obiektywach. Całkiem możliwe, że to 25/1.8 i 40-150/2.8.
Nie powiem oba by mi się podobały. Bardzo...
-
GH4K
16 MPx z elektroniką wokół optymalizowaną pod video
4 rdzeniowy (jak GH3) procesor
ISO 25600
12 kl/s; 7.5 w trybie z ciągłego AF
4K z klatkarzem do 96 kl/s
bitrate do 200 Mbp
dodatkowe akcesorium zwiększające funkcjonalność dla zawodowców (2 XLR, 4 SDI, micro HDMi output, color bar signal, audio reference signal, external time control)
-
Fatman będzie miał co testować :)
T.
-
Jeśli ktoś liczy na G7 to niech nie liczy. Wg 43R to FT5 czyli pewniak. Zamiast G7 Panas przeceni GH3.
Nie widzę przeciwskazań.
-
a czy ktoś ma informacje dotyczące Hacka puszki GX7?
szukam po necie i cisza :(
a interesuje mnie ta puszka.
-
GH3 niby nieco większy, ale tak naprawdę to różnice w pakowalności pewnie będą znikome, w wygoda używania sporo większa.
Jeżeli cenowo pójdą z GH3 wyraźnie w dół to może to być bardzo ciekawa propozycja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
GH3 niby nieco większy, ale tak naprawdę to różnice w pakowalności pewnie będą znikome, w wygoda używania sporo większa.
Jeżeli cenowo pójdą z GH3 wyraźnie w dół to może to być bardzo ciekawa propozycja.
Poza tym Panas przedłuzył promocje z 5letnią gwarancją. https://lumixg5lat-panasonic.pl/pl-PL/Start.aspx
Chociaż inteligenci z Panasonica nie ogarnęli na stronie
Cytat:
Zamieszczone przez Panasonic
Przedłuż gwarancję na aparat LUMIX do 5 lat!
Kup aparat LUMIX pomiędzy 14 kwietnia 2014 a 30 czerwca 2014r
Jeśli zarejestrujesz zakupiony sprzęt w ciągu 30 dni od chwili zakupu (ale nie pózniej, niż do 30.04.2014), przedłużymy gwarancję na Twój aparat ze standardowych 2 do 5 lat!
To w regulaminie już jest ok https://lumixg5lat-panasonic.pl/Uplo...j_promocji.pdf
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jeśli ktoś liczy na G7 to niech nie liczy. Wg 43R to FT5 czyli pewniak. Zamiast G7 Panas przeceni GH3.
Nie widzę przeciwskazań.
W Anglii chyba już rozpoczęła się przecena GH3, panasonic dodaje do nowo kupionego aparatu grip, dodatkową baterię i obiektyw 25 mm http://promotions.panasonic.co.uk/of...d-accessories/. Według mnie to o wiele fajniejsze niż 5 lat gwarancji u nas.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andronek
Według mnie to o wiele fajniejsze niż 5 lat gwarancji u nas.
Dokładnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andronek
W Anglii chyba już rozpoczęła się przecena GH3
A poza tym że jest promocja, to za ile w zachodniej Europie można kupić gh3 nowy? W Polandii widzę, że od 4000 zł około - link
Cytat:
Zamieszczone przez
andronek
Według mnie to o wiele fajniejsze niż 5 lat gwarancji u nas.
Bardziej opłacalne ze względu na możliwość opchnięcia tego gripa, a zwłaszcza dla tych co nie zdzierżą zbyt długo z tym samym body w torbie.
PS zaraz zaraz - 25mm 1,4 dorzucają też za frajer?...
Dajcie jakiś namiar (link) na ofertę taniego pewnego sklepu wysyłającego do Polandii dobrzy ludzie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
PS zaraz zaraz - 25mm 1,4 dozucają też za frajer?... Dajcie jakiś namiar (link) na tani pewny sklep co wysyła do Polandii dobrzy ludzie...
Niestety żeby skorzystać z promocji trzeba mieszkać w UK albo mieć kogoś zaufanego na miejscu. Przy rejestracji trzeba podać adres na który panasonic przyśle promocyjne prezenty.
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andronek
Niestety żeby skorzystać z promocji trzeba mieszkać w UK albo mieć kogoś zaufanego na miejscu. Przy rejestracji trzeba podać adres na który panasonic przyśle promocyjne prezenty.
Pozdrawiam.
Jeśli może być poczta, czy hostel to nawet opłaca się polecieć, odebrać zwiedzić, znaczy przetestować i zabrać do domu :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Jeśli może być poczta, czy hostel to nawet opłaca się polecieć, odebrać zwiedzić, znaczy przetestować i zabrać do domu :)
Przebiegły panasonic UK daje sobie 28 dni na realizację wysyłki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andronek
Przebiegły panasonic UK daje sobie 28 dni na realizację wysyłki
Nie wazne - dam rade jesli sie zdecyduje na zakup, kogos tam mam na miejscu.
Polecacie jakies tanie sklepy foto objete promocja ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Nie wazne - dam rade jesli sie zdecyduje na zakup, kogos tam mam na miejscu.
Polecacie jakies tanie sklepy foto objete promocja ?
Ja też mam kogoś na miejscu ale jeszcze się nie zdecydowałem na zakup. Sklepu nie mam upatrzonego, na stronie panasonica uk jest lista sklepów które NIE SĄ objęte promocją, warto zajrzeć coby uniknąć wpadki.