-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
:) niestety ale warunki były takie jak widać... zdjęcia zrobiłam po godz 18
Tak napiszę.
Jak jest taka pogoda to się może zastanów czy jest jakiś sens robić takie zdjęcia. Po prostu to ostatnie zdjęcie jest takie sobie. Przy takim pochmurnym niebie zdjęcia nie będą najładniejsze .
-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Pamiątka z nad Morza #14
wspomnienie #15
-
Tym razem dużo światła :)
Przy takim świetle, bardzo trudno zrobić prawidłowo naświetlone zdjęcie łabędzia. Do tego jeszcze kolory jakieś ... ?
Na pierwszym jakby podkręcone a na drugim, cienie ściemnione a światła rozjaśnione :roll:
-
Dla mnie najciekawszy nr 12(choć szkoda, że pies też nie jest rozmazany) - zdjęcie wyszło tak przez przypadek(sadząc po poetyce pozostałych) - ale jest najciekawiej skadrowane i jest w nim coś nieoczywistego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Tym razem dużo światła :)
Przy takim świetle, bardzo trudno zrobić prawidłowo naświetlone zdjęcie łabędzia. Do tego jeszcze kolory jakieś ... ?
Na pierwszym jakby podkręcone a na drugim, cienie ściemnione a światła rozjaśnione :roll:
Hhahahaha... Śmieję się oczywiście z samej siebie... masz racje... przesadziłam z ingerencją w te zdjęcia:)
---------- Post dodany o 14:21 ---------- Poprzedni post był o 14:15 ----------
dzaarro owszem to zdjęcie powstało przypadkiem... bawiłam się czasami naświetlań i balansem bieli siedząc na mokrej trawie, byłam strasznie poirytowana bo nic mi nie wychodziło a przynajmniej nie to co chciałam uzyskać... zmiana ustawień, samowyzwalacz, wstrzymany oddech... Nagle ktoś idzie w mojej głowie myśl "NO NIE...NIE TERAZ!"... a okazało się jednak ciekawe:)
---------- Post dodany o 14:26 ---------- Poprzedni post był o 14:21 ----------
tym razem bez ingerencji:) #16
-
---------- Post dodany o 20:15 ---------- Poprzedni post był o 19:54 ----------
-
1 załącznik(ów)
Linia niebieska pokazuje ile masz odchylenia od poziomu, pozostałe , gdzie powinny być mocne punkty...:|
Załącznik 87772
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Linia niebieska pokazuje ile masz odchylenia od poziomu, pozostałe , gdzie powinny być mocne punkty...:|
Dziękuję... :D Chętnie przyjmę więcej takich rad... Czyli lepiej umieścić aparat niżej na statywie niż go pochylać??? Cholerka jasna... muszę przyznać że nawet przeleciało mi to przez myśl... jestem zła na siebie!
-
2 załącznik(ów)
I jeszcze jedno jak już zrobiłem : Pierwsze z linami, drugie zmodyfikowane nieco....
Wg mnie uważam , że coś bliżej pierwszoplanowego powinno być. Inni, z innej szkoły :wink: uważają że pierwszy plan już jest czyli tafla wody.....:roll:
Załącznik 87782 Załącznik 87783
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
:oops:
Jeszcze usuń nieregulaminową czerwień ze stopki, zanim przypomnie o tym administracja. Poczytaj coś o kompozycji, bardzo sie Ci przyda.
-
apz - już:) oczywiście jeśli o stopkę...
-
Kompozycja... hmmm nie zawsze to co nam się wydaje być zgodne z zasadami takie jest w rzeczywistości... Ja w swoim aparacie włączyłam sobie funkcję siatki-trójpodział. a co jeśli chcemy zastosować inną zasadę? Jak uzyskać taki podział (nie licząc tylko i wyłącznie na swoją intuicję)? Wymyśliłam że można na folii (takiej jak ta do rzutników) narysować konkretny podział i kontrolować swój kadr przykładając taką folię do ekranu... wydaje mi się że takie ćwiczenia mogą ułatwić początki w fotografii a jednocześnie sporo nauczyć. Co myślicie o tym pomyśle?
-
Mnie by się nie chciało :grin: ale ja jestem z natury leniwy. Staram się pamiętać o podziale fotografując, a już na pewno "poprawiając" zdjęcia w PSie Ale choć to jest reguła to inny , zamierzony podział też jest poprawny.... Chodzi o to by to nie było przypadkowe pstrykanie... Choć dzisiaj można pstrykać by potem wybrać najlepsze. Zwłaszcza , że dzisiaj w aparacie mieści się jednorazowo ok 30 dawnych filmów:grin:
-
Co racja to racja... ja pstrykam na potęgę:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Wymyśliłam że można na folii (takiej jak ta do rzutników) narysować konkretny podział i kontrolować swój kadr przykładając taką folię do ekranu... wydaje mi się że takie ćwiczenia mogą ułatwić początki w fotografii a jednocześnie sporo nauczyć. Co myślicie o tym pomyśle?
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Mnie by się nie chciało :D ...
Staram się pamiętać o podziale fotografując, a już na pewno "poprawiając" zdjęcia w PSie
Krakman ma rację.
Metoda z folią jest niezbyt wygodna. Należałoby mieć kilka folii z różnymi podziałami i zmieniać, sprawdzać próbując kadr.
Lepiej na początku, robić zdjęcie z zapasem i kadrować na etapie obróbki w programie do edycji. Z czasem nabierzesz wprawy i już patrząc w wizjer, będziesz wiedziała jaki podział zastosować, gdzie są mocne punkty itd :)
-
Pewnie tak... Ale zastanawiałam się nad tym zdjęciem które poprawił Krakman, kiedy robiłam to zdjęcie byłam przekonana że "drzewo" jest właśnie w tym mocnym punkcie... Okazuje się że Krakman pokazał mi jak bardzo się myliłam... Cóż pozostaje mi ćwiczyć, czytać i podglądać...:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Kompozycja... hmmm nie zawsze to co nam się wydaje być zgodne z zasadami takie jest w rzeczywistości... Ja w swoim aparacie włączyłam sobie funkcję siatki-trójpodział. a co jeśli chcemy zastosować inną zasadę? Jak uzyskać taki podział (nie licząc tylko i wyłącznie na swoją intuicję)? Wymyśliłam że można na folii (takiej jak ta do rzutników) narysować konkretny podział i kontrolować swój kadr przykładając taką folię do ekranu... wydaje mi się że takie ćwiczenia mogą ułatwić początki w fotografii a jednocześnie sporo nauczyć. Co myślicie o tym pomyśle?
Jak wyświetlisz sobie obrazek w 6-stym shopie , możesz eksperymentować ile dusza zapragnie, nie potrzeba folii. A w terenie warto mieć pomysł na fotę.
-
Budynek starej cegielni, obecnie hotel, restauracja i wieża widokowa - Żerniki Wrocławskie #21
-
Uuuuuu..... nie wiem od czego zaczac...... malo rzeczy jest dobrze.....
- krzywo
- brak kontrastu
- zly balans
- brak ostrosci po calosci (pewnie po zmniejszaniu)
- nieciekawa kompozycja
No nie bardzo - moze sprobuj jeszcze raz to samo zdjecie?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Żerniki Wrocławskie #21
Oprócz tego o czym pisał k@czy, ciekawa rzecz ze światłem.
Niebo prawie czyste, wygląda na to, że światła było dość a jednak zdjęcie ciemne :roll:
-
Zasadniczo i pobierznie powiem krootko, jajec mi nie urwala ta ostatnia fotografia ;)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Zasadniczo i pobierznie powiem krootko, jajec mi nie urwala ta ostatnia fotografia ;)
pozdro
Uf... to całe szczęście...:) Pewnie by ci ich brakowało...:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
ok. Postaram się...
Pokombinuj może zeby tak w tym kierunku pójśćZałącznik 87854
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Uf... to całe szczęście...:) Pewnie by ci ich brakowało...:)
W moim wieku i z dwojka dzieci raczej nie tesknilbym zbytnio, o ile by oszczedzilo to co miedzy nimi ;)
pozdro
-
Mirek54 uwielbiam twoje poprawki... zawsze pokazujesz to co powinnam poprawić... i to naprawdę mi pomaga:)
-
Nyny co Ty gadasz...... :shock:
Napisz sobie w stopce : "Tylko prawdziwi twardziele mają jaja...!":wink:
Ale już o zdjęciach..... Ostatnia wieża , wygląda na to, że zrobiłaś zdjęcie późnym popołudniem, słońce jeszcze gdzieś tam operowało ale wszystko już było w cieniu....
Pisano Ci : wybieraj właściwą porę , jeśli warunki są do Doopy to odpuść, albo potrenuj kompozycję.....
-
więc jutro powtórka... znów wycieczka rowerowa... będzie super... oby tylko niebo dopisało... (bo już wiem że takie jakieś papierowe nie jest ok... :))
-
Wielu ludzi na takie dosadne uwagi obraża się, ale Ty , co mi się podoba, słuchasz i uczysz się... Tak dalej....
Przyjdzie moment jeśli wytrwasz, że będziesz innych poprawiać.....:grin:
-
prawdę mówiąc to wy jesteście moją motywacją...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
prawdę mówiąc to wy jesteście moją motywacją...
I to jest sluszna koncepcja :)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Budynek starej cegielni, obecnie hotel, restauracja i wieża widokowa - Żerniki Wrocławskie #21
Byłam... zrobiłam i wyszło tak :)
#21#2
---------- Post dodany 09-05-13 o 00:06 ---------- Poprzedni post był 08-05-13 o 23:49 ----------
tak przy okazji :)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Byłam... zrobiłam i wyszło tak :)
#21#2
Fajnie! Poszedłbym o krok dalej:
Załącznik 87966
-
-
W sumie im mniej zbędnych elementów odrywających wzrok od konkrenego punku, tym lepiej :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
uf... bałam się... :)
Oj,:???: kogo? czego? Dopełniacz :-D
-
wcześniej zrobiłam podobne zdjęcie i... krótko mówiąc wszystko było źle...:) więc wrzucając dzisiaj to zdjęcie (po które specjalnie jechałam) odczuwałam niepokój... czy tym razem będzie lepiej?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
wcześniej zrobiłam podobne zdjęcie i... krótko mówiąc wszystko było źle...:) więc wrzucając dzisiaj to zdjęcie (po które specjalnie jechałam) odczuwałam niepokój... czy tym razem będzie lepiej?
Trening, lektura, lektorzy i inne pieprzoty i foteczki będą coraz lepsze.
I pytaj, pytaj o wszystko (co dotyczy zdjęcia)
-
Staram się... nie zawsze mi wychodzi ale wieżę że pewnego dnia uda mi się zrobić takie zdjęcie które (przede wszystkim mi ) będzie zapierać dech w piersi:)