-
Odp: Portret: Plastik a skóra i gdzie jest granica?
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Już teraz Ty :-D
Moze ma cukrzyce:mrgreen::mrgreen:
A tak zeby nie za daleko od tematu czy gladzic czy plastik czy nie.
Kilka fotek z "neta"jedne gladzone inne zmiekczane a inne nie.Chyba zalezy od przeznaczenia,sytuacji i osoby portretowanej.Czyli nadal panuje "dobry smak i poznanie osoby po drugiej stronia szkla.
Załącznik 84752Załącznik 84751Załącznik 84753Załącznik 84754Dla mnie typowe portrety,radosc,tajemnica,napiecie,przyjazn.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Moze ma cukrzyce:mrgreen::mrgreen:
A tak zeby nie za daleko od tematu czy gladzic czy plastik czy nie.
Kilka fotek z "neta"jedne gladzone inne zmiekczane a inne nie.Chyba zalezy od przeznaczenia,sytuacji i osoby portretowanej.Czyli nadal panuje "dobry smak i poznanie osoby po drugiej stronia szkla.Dla mnie typowe portrety,radosc,tajemnica,napiecie,przyjazn.
To to, czyli tygrysa ubić - skóry nie zniszczyć.
-
Korzystając z tego wątku chciałbym Wam zaproponować obejrzenie i posłuchanie historii dwóch gości, którzy o fotografii wiedzą "trochę" (dla anglojęzycznych).
Każdy ma rację, każdy inne podejście, trochę jak w tym wątku - świetnie się ich słucha. Otwierają oczy i umysły. Naprawdę warto!
"Being Creative and Getting the Shot by Frank Doorhof":
http://www.youtube.com/watch?v=J2YFm4UkD5I
i drugi
"Building the Dramatic Portrait with Joel Grimes":
http://www.youtube.com/watch?v=Z8m3bm6hC74
Miłego oglądania :)
Thomasso
---------- Post dodany o 23:11 ---------- Poprzedni post był o 22:49 ----------
I jeszcze o jednym bym zapomniał. Może nawet najtrafniejszy w kontekście tej dyskusji.
"The Basic Headshot by Peter Hurley.
About the equipment, workflow, direction and other things needed to help create a better headshot"
http://www.youtube.com/watch?v=MIMCFVlbEz8
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Korzystając z tego wątku chciałbym Wam zaproponować obejrzenie i posłuchanie historii dwóch gości, którzy o fotografii wiedzą "trochę" (dla anglojęzycznych).
Każdy ma rację, każdy inne podejście, trochę jak w tym wątku - świetnie się ich słucha. Otwierają oczy i umysły. Naprawdę warto!
"Being Creative and Getting the Shot by Frank Doorhof":
i drugi
"Building the Dramatic Portrait with Joel Grimes":
Miłego oglądania :)
I jeszcze o jednym bym zapomniał. Może nawet najtrafniejszy w kontekście tej dyskusji.
"The Basic Headshot by Peter Hurley.
About the equipment, workflow, direction and other things needed to help create a better headshot"
T.
Materiał fajny, mam nadzieję na komentarze.
Dziękuję
Mr.Ti
-
W ostanim wstęp muzyczny super....Dobrze, że wszyscy znają świetnie j. angielski.... :grin:
To był komentarz.... po polsku
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
W ostanim wstęp muzyczny super....Dobrze, że wszyscy znają świetnie j. angielski.... :grin:
No niestety tak to jest. Może i mamy dobrych speców od foto, ale oni niewiele robią takich rzeczy jak przedstawiłem powyżej.
Znak czasów - najwięcej ciekawych i wartościowych materiałów (czy to szkoleń, prezentacji, webiarów, tutoriali) jest w języku angielskim.
Wiem, że nie wszyscy pewnie bedą mogli skorzystać.. no ale cóz mam poradzić. W zasadzie.. moga tylko żałować..
T.
-
Nie czepiam się, po prostu pewna oczywistość nie jest wcale oczywistością..... I może trzeba żałować....:roll: ale dla niektórych pewnie i tak za późno na zmiany tak radykalne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Nie czepiam się, po prostu pewna oczywistość nie jest wcale oczywistością..... I może trzeba żałować....:roll: ale dla niektórych pewnie i tak za późno na zmiany tak radykalne.
No ja wiem, że się nie czepiasz :)
Jakiś czas temu miałem szalony pomysł, żeby do tych trzech filmików dorobić listę dialogową po polsku (bo uważam, że są ciekawie inspirujące i motywujące), ale... mi przeszło :) za dużo roboty (tym bardziej tłumacząc ze słuchu) jak na charytatywną robotę :(
T.
-
:) pewnie tak... było sporo gadane, a języku "technicznym" łatwo coś przekręcić...
No niestety, a może stety, w pracy często muszę tego języka używać.... ale orłem nie jestem.... :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
No niestety tak to jest. Może i mamy dobrych speców od foto, ale oni niewiele robią takich rzeczy jak przedstawiłem powyżej.
Znak czasów - najwięcej ciekawych i wartościowych materiałów (czy to szkoleń, prezentacji, webiarów, tutoriali) jest w języku angielskim.
Wiem, że nie wszyscy pewnie bedą mogli skorzystać.. no ale cóz mam poradzić. W zasadzie.. moga tylko żałować..
T.
Tu u nas wszystko rozbija się o to, że my trzymamy swój warsztat "pod korcem" amierykance wprost przeciwnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Tu u nas wszystko rozbija się o to, że my trzymamy swój warsztat "pod korcem" amierykance wprost przeciwnie.
Nawiązał do tego dzielenia się poradami właśnie w swojej prelekcji Joel Grimes, stwierdził, że teraz jest inaczej, łatwiej, że kiedyś kiedy zaczynał to każdy "szpec" kitrał dla siebie warsztat i nie dzielił się swoim doświadczeniem.
My w Polszy mamy jeszcze dalej tak trochę, choć powoli się to zmienia. Może też dlatego się zmienia, że niektórzy zaobaczyli, że dzieląc się swą wiedzą moża zarobić i to może nawet lepiej niż na samym "robieniu zdjęć" :)
A że masę ludzi ma dostep do aparatów i robi foty to i potencjalny rynek na szkoelnia jest duży. Jakkolwiek u nas jest biednie. Bo w necie nie ma naszych, swojskich, dobrych szkoleń, samouczków. Większość tego co dobre i wartościowe to niestety wszystko anielskojęzyczne (90%), trochę niemieckojęzycznych (10%) i tyle. A ktoś kto mi w komentarzu pisze i daje do zrozumienia, żem debil bo po co wklejam obcojęzyczne filmiki kiedy to jest "polskie forum" nasze swojskie, to zalatuje konserwą - z całym szacunkiem.
Filmiki są wartościowe i ci co zrozumieją to na pewno skorzystają. Nie moja wina, że na naszym, swojskim podwórku nie ma literalnie niczego ciekawego. No poza tutorialami niejakiego Saboora ;-)
T.
-
mam Cię na oku.....:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
mam Cię na oku.....:grin:
Ty już masz tylu ludzi na oku, że ja nie wiem jak to Twoje oko znosi ten ciężar? ;)
-
Dla tego nosze czasem bryle......
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Dla tego nosze czasem bryle......
Ja noszę nawet nie czasem... zawsze ;-)
T.
-
I tak o to zeszło na temat może nie związany z założeniami autora, ale na pewno łatwiejszy do przegryzienia :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Nawiązał do tego dzielenia się poradami właśnie w swojej prelekcji Joel Grimes, stwierdził, że teraz jest inaczej, łatwiej, że kiedyś kiedy zaczynał to każdy "szpec" kitrał dla siebie warsztat i nie dzielił się swoim doświadczeniem.
My w Polszy mamy jeszcze dalej tak trochę, choć powoli się to zmienia. Może też dlatego się zmienia, że niektórzy zaobaczyli, że dzieląc się swą wiedzą moża zarobić i to może nawet lepiej niż na samym "robieniu zdjęć" :)
A że masę ludzi ma dostep do aparatów i robi foty to i potencjalny rynek na szkoelnia jest duży. Jakkolwiek u nas jest biednie. Bo w necie nie ma naszych, swojskich, dobrych szkoleń, samouczków. Większość tego co dobre i wartościowe to niestety wszystko anielskojęzyczne (90%), trochę niemieckojęzycznych (10%) i tyle. A ktoś kto mi w komentarzu pisze i daje do zrozumienia, żem debil bo po co wklejam obcojęzyczne filmiki kiedy to jest "polskie forum" nasze swojskie, to zalatuje konserwą - z całym szacunkiem.
Filmiki są wartościowe i ci co zrozumieją to na pewno skorzystają. Nie moja wina, że na naszym, swojskim podwórku nie ma literalnie niczego ciekawego. No poza tutorialami niejakiego Saboora ;-)
T.
Tutoriale(poradniki),e-kursy czy kursy w realu do niezły przychód, ale na ogół prowadzone są w sposób żenujący i nie wiele
można się nauczyć. To co ja wrzucam, to ABC potoshopa i choć dotyczy konkretnych sytuacji: wyostrzania, czy usuwania defektów skóry
to myślę, że tak mniej więcej powinno to wyglądać. To jak medycyna: objaw->rozpoznanie->leczenie. I tego w necie polskojęzycznym brak.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
I tak o to zeszło na temat może nie związany z założeniami autora, ale na pewno łatwiejszy do przegryzienia :D
To prawda Eddie, wolałbym aby powrócił na właściwe tory "Plastik a skóra i gdzie jest granica?"
Jeszcze dodam "metody obróbki skóry"
-
2 załącznik(ów)
W związku z tym iż moje zdjęcia są oceniane jako plastik, postanowiłem wrzucić zdjęcie przed obróbka i po abyście porównali sami ile tak naprawde jest wygładzenia skóry.
Przed Załącznik 85084 PoZałącznik 85085
Nie rozumiem komentarzy które padaja pod moimi zdjęciami, gdyż gdy ja oceniałem zdjęcia na których nie bylo widać rys twarzy wogóle, były płaskie to komentarze byly 4 i 5. A u mnie naprawde jest minimalne rozmycie powierzchniowe przy zmniejszeniu krycia warstwy. Wyostrzenie oczywiscie oczu ust częściowo za pomoca filtra wysokiej częstotliwości.
-
Za duzo, to jest na pewno ostrzenia - włosy paskudnie przerobiłeś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Za duzo, to jest na pewno ostrzenia - włosy paskudnie przerobiłeś.
Noo dokładnie jak napisałem w komencie pod fota. Jakby zbyt agresyne ostrzenie z za dużym promieniem i wyszło tak granulasto. Włosy najgorzej przy tym sie prezentują.
W oryginale cudne sa, gładkie i miękkie. Trza było przymaskować ostrzenie na włosach. Coś przekombinowałes.
Co do plastiku IMHO zdrowy rozsądek zachowany i jest OK (ja robię gorzej czasem :cool: ).
Ale i tak fota w stosunku np do tej
https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=5926&pos=3
to jest taka se.
Właśnie doczytałem, że działasz rozmyciem powierzchniowym. No tooo... wiadomo, że może być nieciekawie.
Potrenuj inne techniki. Bo samo rozmycie powierzchniowe to jest.. wiesz do czego.
Np. czegos takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=4w3J4CfirqY
T.
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
W związku z tym iż moje zdjęcia są oceniane jako plastik, postanowiłem wrzucić zdjęcie przed obróbka i po abyście porównali sami ile tak naprawde jest wygładzenia skóry.
Nie rozumiem komentarzy które padaja pod moimi zdjęciami, gdyż gdy ja oceniałem zdjęcia na których nie bylo widać rys twarzy wogóle, były płaskie to komentarze byly 4 i 5. A u mnie naprawde jest minimalne rozmycie powierzchniowe przy zmniejszeniu krycia warstwy. Wyostrzenie oczywiscie oczu ust częściowo za pomoca filtra wysokiej częstotliwości.
Spróbuję po mojemu:
Rozmycie to ni narzędzie do skóry, Zobacz że po obróbce panna na buzi ma gładź bez porów, meszka itp. Włosy, tu z maską wystaczyło pograć
cieniami i światłem, by im nadać życia, po wyostrzeniu zamiast założenia: miękkie i puszyste, przedstawiają się jako ostre druty.
Tu na prawdę kontrasty między światłem a cieniem dużo załatwiają.
Tak spróbowałem, co by mi się udało wyrzeźbić i tak to wyszło:
Bez Załącznik 85090Z obróbkąZałącznik 85091MojeZałącznik 85092
-
1 załącznik(ów)
Poprawiłem trochę zdjęcie. Złagodziłem wyostrzenie. Poprawiłem cienie.
Załącznik 85134
-
No. Wątek skręca widzię z filozofii do konkretów, znaczy fotografii.
Ci którzy robią bardziej naturalne portrety nie zaczną nagle wygładzać, a ci którzy wygładzają nie przestaną.
Ale jak będzie kilka przykładów to może będzie łatwiek wskazać komu co bardziej pasuje.
Co do tego konkretnego przypadku. Obróbka saboora bardziej mi się podoba. Właściwie to w pierwotnej fotce jedny co bym poprawił to rozjaśnił oczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Co do tego konkretnego przypadku. Obróbka saboora bardziej mi się podoba. Właściwie to w pierwotnej fotce jedny co bym poprawił to rozjaśnił oczy.
Jako pasjonat "wygładzacz" wyjatkowo się zgodzę, że oryginalna fota, wyjściowa nie wymagała wiele i była najfajniejsza, sam bym jej za dużo nie "tykał".
T.
-
A mnie podoba się ta ostatnia.....
-
pytanie troche poboczne:
ile dostajecie za te fotki kasiorki?
pozdrowionka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
pytanie troche poboczne:
pozdrowionka
Nie rozumiem pytania! Za co niby kasiorkę?:roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
pytanie troche poboczne:
pozdrowionka
Zależy... kto płaci :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
pytanie troche poboczne:
pozdrowionka
Pytanie bardzo poboczne, wręcz nie na temat. Powinno zostać zadane w zupełnie innym wątku.
A z innej beczki, z takich rzeczy spowiadam się tylko skarbówce i żonie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Poprawiłem trochę zdjęcie. Złagodziłem wyostrzenie. Poprawiłem cienie.
Lepiej dużo lepiej, teraz wywal rozmycie(to właśnie latex), Obejrzyj tutek: z postu#100 albo mój "cyfrowy make up" tu naprawdę nie wiele trzeba.
W zasadzie teraz tylko żeby policzek był Sary i może delikatnie przygaszone światło, ale naprawdę nie wiele.
-
...bylem ciekaw dla kogo takie plastiki sie robi, jak rozumiem, do jakichs katalogow czy tez pism kolorowych, wiec pewnie duzo...
pozdrowionka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
...bylem ciekaw dla kogo takie plastiki sie robi, jak rozumiem, do jakichs katalogow czy tez pism kolorowych, wiec pewnie duzo...
pozdrowionka
"Takie plastiki" o to właśnie mi chodzi. Napisz proszę i Pokaż tę magiczną granicę, między "plastikiem" a... no właśnie czym?
Skórą retuszowaną, pryszczatą koleżanką z FB przedstawianą jako foto-art portret "w nowym tryndzie"?
Pisz.
edit:
czy to plastik czy nie?
Edit:
Fota z galerii Janeczka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
edit:
czy to plastik czy nie?
Dla mnie nie. Zdecydowanie mieści się ta obróbka w stylizacji foty.
Swoją drogą fajną modelkę wybrałeś!!
http://www.mmtrojmiasto.pl/262536/20...u-ludzie-basia
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
To Janeczek wybierał, fota z Jego galerii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
To Janeczek wybierał, fota z Jego galerii.
Whatever... nie ważne czyje, ważna fajna dziewczyna :)
I zdecydowanie nie plastik.
Plastik to tak mi sie zrobił, o tutaj:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1363733941
Przyznam się bez bicia. Miało być gładko, ale za gładko mi wyszło ;-)
Chociaż wierzcie bądź nie modelce się ta fota z kilku chyba najbardziej podobała.
Dowód? Proszę:
http://www.maxmodels.pl/modelka-motylkowa07.html
Także tego...
T.
-
Saboor,
...ale ja pytalem o kasiore i dla kogo, a nie o granice, co mnie granice obchodza...
Thomasso,
bardzo fajna, polecam.
Nawet nie pamietamjak to zdjecie powstalo, chyba sigma dp2 i jakis rozmiekczacz ale za cholere sobie nie przypomne
na pewno nie zadne fotoszopy itp
pozdrowionka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Saboor,
...ale ja pytalem o kasiore i dla kogo, a nie o granice, co mnie granice obchodza...
pozdrowionka
Pomyliłeś wątki.
-
1 załącznik(ów)
A tym razem jak mi wyszło? Naturalna faktura skóry.
Załącznik 85232
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Wg. mnie bardzo zgrabnie. Mi się podoba. Światło OK, wystarczająco klasyczne, ale nie nudne :)
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Moim zdaniem z taką (bardziej naturalną) fakturą skóry jest lepiej.