a widziałeś zestawienia sprzedaży? Aparaty tego segmentu nie są kołem napędowym sprzedaży. D200 sprzedawał się przeciętnie, 30D słabo.Cytat:
Zamieszczone przez Dag
Wersja do druku
a widziałeś zestawienia sprzedaży? Aparaty tego segmentu nie są kołem napędowym sprzedaży. D200 sprzedawał się przeciętnie, 30D słabo.Cytat:
Zamieszczone przez Dag
Ale amatorzy kupują marzenia i musi być jakieś odejście na półkę pro, nawet gdyby nikt miał tych profi sprzętów nie kupować. Ot, takie skrzywienie hobbystów.
Pozdrawiam
Radku, stąd marzeniem jest, że w końcu ujrzymy E-3 :D
Bardzo jestem Radku ciekawy jak nastroje w OP/OPL? Nie chodzi mi o złośliwość tylko ciekawi mnie czy Olympus był na to wszystko przygotowany :roll:Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Jeszcze SONY przyładuje... o Bosze... :?
Zdradź proszę... ile to do premiery tego naszego słoniątka... półtora, dwa miesiące :roll:
Wiekszosci gderaczy nie stac na d80 Nikosia, a rozprawiaja na siedmiu forach jak najeci.
To nie dla gderaczy ta oferta! Raz, ze gderacze nie maja kasy, dwa, ze nie wiedzieliby co przypiac do tych super puszek (optyka bedzie rowniez droga), baaa nie wiedzieliby co zrobic z puszkami. Przeciez i tak nie foca, bo gderaja bez przerwy na siedmiu forach.
Czesc. Ch.
p.s. propozycja Nikona wydaje sie znakomita.
p.p.s. E510 to i tak za wiele jak dla mazgajow.
Tutaj się zgadzam w całej rozciągłości, wygląda na to że Olek postawił na początkujących lustrzankowców i tych przesiadających się z kompaktów, a opuścił zaawansowanych amatorów z zasobniejszym portfelem, jak i tych co sprzętem chcą zarobić trochę grosza.Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
pzdr
Bo to na początkujących sie zarabia?Cytat:
Zamieszczone przez tomek s
i trzeba sobie rynek stworzyć - klientów na wyższe modele.
Co nie zmienia faktu, ze jak szybko e-next się nei pojawi, to będzie przegięcie :/
Jak Olek się teraz nie postara i nie pokaże faktycznie czegoś ciekawego w E-next, by móc przynajmniej w 80% rywalizować z konkurencją to czuję że zamiast zbierać na ZD 7-14 przyjdzie przesiąść się za te pieniądze na D300 ...niestety :( Choć żal rozstawać się z taką optyką jaką oferuję Olek... Żal rozstawać sie z ZD 14-54, bo u konkurencji nie znalazłem podobnego szkła tak dobrze skorygowanego optycznie i w tak rozsądnej cenie, co przyczyniło się m.in. do wyboru systemu (jakość za rozsądną cenę ponad wszystko :) Na razie jednak trzeba spokojnie poczekać na pierwsze testy tych maszynek by sprawdzić co tak naprawdę w nich siedzi.
Mam nadzieje, ze nasza wystawiona na maksymalna cierpliwosc... cierpliwosc, zostanie wreszcie dobrze wynagrodzona. Mam juz dosyc wysluchiwania, ze np. Olek vs Canon to jakiś joke.
Trochę szczegółów
http://nikon.org.pl/piotr/pdf/D300.pdf
Ja dopiero teraz doczytałem, że i Nikon ma podgląd na żywo czyli LV :? O matko i córko...Cytat:
Mając w pamięci legendarny już .pdf przypominam sobie wykresy z buńczucznymi danymi wykazującymi nokautującą przewagę E-3 nad D300. Bosze... szczęście mnie ogarnie bezgraniczne jeśli sprawdzi się z tego 70%, ale mam wątpliwości. Kurna... Nikon wykonał świetną robotę. Kilka dni temu wszyscy rozpisywali się o Canonie, a teraz 40D prezentuje się jak chłopiec do bicia.
Czyli co nam zostało z hiciorów wymyślonych przez Olympusa :?: LV zapewne i SONY zaprezentuje. Pentax chyba również nie będzie miał wyjścia by nie zostać jedynym bez wynalazku Olympusa :mrgreen:
Nawet dziadek jest zbyt skomplikowany dla "gderaczy" nie mówiąc o niektórych użytkownikach np. Canona 5D dziś widziałem galerię jednego pana fotografującego Full frame (zresztą nie odosobnioną),aż żal patrzeć .Poziom zdjęć naprawdę nędzny ,a tak starałem się czegoś doszukać w tych fotach :cry:Cytat:
Zamieszczone przez chomsky
A... zapomniał bym
Masz kilka wypasionych kadrów w galerii .Polecam :DCytat:
tomek s
Jedno jest pewne - żadna szanująca się laska nie poleci na kolesia z Nikonem na klatce z piersiami. Lachony wyszukują z tłumu koleżków z większymi lub mniejszymi Olkami. I to jest najważniejszy argument, by zostać przy Wujku Olku.
The z00m na zywo, jak na zywo, ale
a) na lcd o rozdzialce prawie 1 mpix
b) dziala podczas podgladu AF w trybie wykrywania kontrastu (jak w malpach) - nie ma klaskania lustra (w drugim trybie jest)
c) LV dziala zdalnie, np przez transmiter Wi-Fi
zrodlo: http://www.imaging-resource.com/PRODS/D300/D300A.HTM
Tak sobie czytam i myślę. Nikoniarze mają chyba dobry czas. Dla mnie dzisiejsze info to w sumie dwie bardzo istotne sprawy - Nikon będzie mieć własne matryce (jeszcze nie wiadomo jak się będą spisywać ale jednak) - koniec zależności od Sony i druga sprawa - Nikon ma Full Frame - jeszcze nie tak dawno dawał odżegnywał się od tego - koniec dominacji Canona na tym rynku. Inne walory to Nikon od dawna miał...
Teraz jest pytanie czy Sony a może i Pentaxowi uda się ożenić stabilizację w korpusie z matrycą FF a może zrobią jakiś crop 1.1?
Wracając do Nikona - brak 100 ISO to niewątpliwie wada ale podgląd na żywo mnie zaskoczył.
Ech - z jednej strony dobrze - dla klienta a z drugiej pojawiają się pytania i dylematy - czym będę chciał fotografować za parę lat? - jaką wielkością sensora? - co mi będize potrzebne i na co będzie mnie stać? - Ech - póki co dalsze zakupy - Fl-50 i ZD 50-200 jeszcze przemyślę...
To tylko na papierze. Będą porównania to będziemy się martwić (lub nie). A nikonowy odkurzacz to tylko trąchanie matrycą, a nie ultradźwięki :razz: Olympus w pdfie to wiedział. Może o LV konkurencji też wie coś, o czym my nie wiemy?
Już wiem po co jest odchylany LCD - żeby się nie rysował od grubego łańcucha na klacie...Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
A co do lasek to masz rację - co do za chłopak co nie ma Olka - czarny nie czarny, duży, mniejszy - Olek musi być... A z drugiej strony - tych szanujących się lasek coraz mniej niestety...
a kto robi sensory do nikonów? Jak ten nie ma własnej fabryki?Cytat:
Zamieszczone przez ktotek
Nikon odrobił lekcje wzorowo.Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
I tyle pozostało posiadaczom e-systemu (pomijając, że to czysta demagogia bo ilu jest takich co naprawdę robią piękne zdjęcia Canonami 5D ;-)). Na nikon.org.pl jeszcze do wczoraj czyszczenie matrycy i LV było zbędnymi duperelami. Jak jest dzisiaj ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Oleczek
Człowiek pakuje masę kasy opierając się na wierze, że będzie dobrze :mrgreen:
Posiadaczom e-systemu potrzebny jest E-3 jak nigdy dotąd.
dokladnie, jak sie wzorowo przylozyl do matryc (czekam na rawy), to jeszcze lepiej -> koniec monopolu canona i znacznie lepszy wybor, jezeli chodzi o sprzet (IMHO ergonomia nikonowska i AF jest 100 lat przed canonem i nie tylko)Cytat:
tak, jak kiedys pisalem - E-3 bedzie taka panzer-kamera z zacieciem w miejsca, gdzie taszczenie top puszek canona i nikona jest niewygodneCytat:
jesteście małej wiary, ja wiem że olek wymiecie wszystko bez mydła. hahaha jeszcze wspomnicie me słowa
cra3y, cichosza
:razz:
fotomic, odstaw tic taki ;-)
niewierny tomasz ;p zobaczysz SWD bedzie działał zanim nacisniesz spust, a rozpiętość tonalna matrycy to bedzie masakra. pobije 5d i jeszce zostanie na zapas.
i LV w gałkach ocznych?
;p
heh następny, zobaczysz. zresztą co ja wam bede opowiadał, miałem ten sprzęt na chwilke w łapkach i naprawdę był boski, pdf to malutka zajawka jego możłiwości.
fotomic, odstaw tictaki :twisted:
Żeby tylko AF w nowym Profi Olku był dobry. AF w E1 to totalna porażka. Dużo gorszy niż w E500 (choć w E500 AF to też żadna rewelka). Mam nadzieję, że Olek wreszcie wyklepie aparat z szybkim i pewnym AF, bo to przecież podstawa. Inne buzery-ficzery psu na budę, jak AF i wizjer będzie kiepski.
albo wymiecie stąd zniecierpliwionych posiadaczy E-jedynek :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
pzdr
ehhh co ja bede tłumaczył, naprawdę warto poczekać, mega duży wizjer i mega rozpiętość matrycy, a SWD wymiata wszystko.Cytat:
Tak się tym AFem w pdfie chwalą, że chyba zły być nie może ;) Spokojnie. Musi być dobrze. Mając wcześnie takie info o konkurencji na pewno Olek nie pokpi sprawy.Cytat:
Taaaa... a jak ja o tym pisałem to mi na plery zgraja karków/posiadaczy E-1 skoczyła :mrgreen: Tak poza tym... co?!? E-1 dobrych zdjęć nie można zrobić? Nie wystarcza? Za 5 lat nadal będzie pancerny i wystarczająco dobry :razz: No i te ZUIKO :twisted:Cytat:
Jakie info? Teraz już za poźno na zmiany, chyba, ze olek pojawi się w przyszłym roku... (odpukac)Cytat:
Zamieszczone przez Dar-i-jush
Zakładam optymistycznie, że skoro porównywali E-P1 do D300 i 40D, to wiedzieli o nich na tyle dużo przed premierą, że zdążyli się ewentualnie dopasować do konkurencji.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
eee jak dobrze pamiętam (nie che mi sie pdfa sćiągac) zakładali, zę np c i n będa miec 5fps... a tu N z 8 wyskakuje! a c z 6,5
Ze specyfikacji D300:
"* tryb wolny (CL): 1 - 7 klatek na sekundę (podczas używania zasilacza sieciowego EH-5a/EH-5 lub wielofunkcyjnego pojemnika na beterie MB-D10 z bateriami iinymi ni akumulator litowo-jonowy EN-EL3e)
* tryb szybki (CH): 8 klatek na sekundę (podczas używania zasilacza sieciowego EH-5a/EH-5 lub wielofunkcyjnego pojemnika na beterie MB-D10 z bateriami innymi niż akumulator litowo-jonowy EN-EL3e), 6 kl/s (podczas używania akumulatora litowo-jonowego EN-EL3e)"
Fakt, że 8fps się tu pojawia, ale ja bym nie zaryzykował stwierdzenia, że N ma 8fps, bo to znaczne uproszczenie dość skomplikowanej treści ;)
Akurat, dla kogoś, kto robi zdjęcia, gdzie mu się szybkostrzelnośc przydaje, posiadanie gripa jest czymś zupełnie naturalnym - wygoda :)
Więc 8.
Do 8 :razz: W sprzyjających warunkach :razz:
Z resztą to ciągle tylko papier. Już nie raz to co na papierze okazywało się czymś nieco innym w użytkowaniu ;)
Hmm akurat, ilośc fps jest czymś co na papierze wypada jak najbardziej realnie ;)
Łatwo to po prostu zmierzyć.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Tak wiem, ale cicho, bo myślę nad kolejnym argumentem...
(1+7+8+6)/4=5,5 :mrgreen: Chłopakom z Olka się tak wypośrodkowało ;) :mrgreen:
Ale z Nikonowym odkurzaczem trafili ;) Lipna sprawa ;)
Edit: Ale dlaczego te 8fps uzyskamy z odpowiednim zasilaniem? Większe zapotrzebowanie na energię jest wtedy? Czy to znaczy, że przy nieco wyczerpanych akumulatorach prędkość spadnie, czy jak? Nie rozumiem tego...