luc4s ostatnie 4 bardzo przyjemne :) , zabawa z głębiami oryginalna
pzdr
dziekan
Wersja do druku
luc4s ostatnie 4 bardzo przyjemne :) , zabawa z głębiami oryginalna
pzdr
dziekan
Luc4s, bardzo ładne ostatnie foty. Kawał dobrej roboty. Gratuluję.
Skoro się podobają to jeszcze kilka pstryków.
Jest ładnie. Żywo, naturalnie (poza fotkami z całowaniem w szyje - troche sztucna poza panny młodej... a i pan młody traci bo zostaje skrócony - a przy małej różnicy wzrostu niezbyt to kożystnie wygląda.)
bardzo przyjemne w odbiorze...więcej - super :mrgreen:
Niezwykle miłe zdjęcia. Masz oko. NO i technicznie nie można się przyczepić.
Luc4s powiedz czy sam ustawiasz modeli, czy tylko lekko im sugerujesz ustawienie ?
byli bardzo spontaniczni... ja im tylko doradzałem.Cytat:
Zamieszczone przez rafrog
Z taką parą sesja w plenerze to przyjemność :)
Pomijajac kolorystyke tych slubnych (moze mam monitor nie tak) to podoba mi sie zasadniczy pomysl (zmysl naciskania spustu migawki tez - bardzo dobry) : naprawde swietnie wplotles Krakow w cala ta slubna historie. Tenze fakt dla mnie ma tu najwyzsze noty.
Pozdrawiam.
Na mój kolejny ślub wynajmę Cię jako fotografa. ;)
Przeszedles na islam? :-)
Monogamia to jakiś faszystowski wymysł. ;) To tylko kwestia umowy społecznej. Jak mawiał "Samotnik z Królewca": "niebo gwiaździste nade mną, prawo moralne we mnie".
ps. Muszę chyba odstawić butapren :roll: .
Po prostu daj żonie poczytać co wypisujesz ;pCytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
ale wiesz jakie ów 'Samotnik' mial podejscie do kobiet? "samo w sobie calkiem przyjemne ale ruchy niegodne filozofa" :-)
Jak powiedział pewien mężczyzna do feministki Kazimiery Szczuki: "...popieram ruchy kobiece. Pod warunkiem, że są rytmiczne".Cytat:
Zamieszczone przez Peniek242
Ps. Zara dostanę pewnikiem bana za OTy. Kończę więc na dziś moją aktywność forumową i życzę wszystkim kolorowych snów.
Kilka moich fotek:
1
2
3
4
5
6
7
8
Przedostatnie bardzo mi się podoba, jest spontaniczne, radosne, dość nietypowe i przede wszystkim bardzo naturalne.
od 1 do 8 każdy kadr trafiony tak, że młodzi naprawde bedą mieć piękną pamiątkę. Zdjecia bardzo przyjemne w odbiorze i pomysłowe. Pozdrawiam.
Świetne fotki, świetna realizacja.
lucs4s,
Jako reportaż (ze spaceru slubnego) całość jest jak na mój gust bardzo, bardzo dobra, proste podejście, czytelne kadry, wyjątkowo dobra rezyseria (takie fotki muszą być w pewnym stopniu aranżowane), a Ty osiągnąłeś w swojej serii doskonała równowagę pomiędzy reżyserią, a pełną ciepła i naturalności "grą" aktorów tego wydarzenia. Nie widziałem na żadnym forum amatorskim tak dobrego reportazu. Ale... może zbyt mało widziałem, to tez możliwe.
Wszystkie fotki trzymają poziom kompozycyjny, wszystkie przemawiają do mnie jako przeciętnego widza, emanuje z nich atmosfera radości i refleksji.
Najbardziej podoba mi się nr 1, bo zazdroszczę, bo coś takiego dla mnie by było najtrudniejsze do zrealizowania - pięknie wkomponowana para z żółtą plamą rekwizytu w tło architektoniczne (dobrze, ze rynna jest równoległa do boku kadru)
oraz 3 - grający w szachy. Mimo formalnych niedoskonałości (fotograf na murku zbyt blisko głowy panny młodej oraz płaskość i frontalność ujęcia oraz zbyt jasny, poziomy murek), do mnie przemawia bardzo mocno prostota ujęcia, doskonałe pozowanie modeli, kontrast ubiorów - czarny / biały podkreslający metaforę jedności w róznorodności (a gra zgodna z regułami, to zycie), połączenie radości na twarzach i lekkości w sylwetkach z powagą i dystynkcją strojów ślubnych.
Pzdr, TJ
Mam pytanie do fotografów ślubnych - jak wyglada u Was obróbka zdjecia --> do finału.
Robilem wesele znajomym w ORF, wyszło około 400 zdjec, potem Rawshooter i wstepna obrobka do TIFF, dalsza obrobka kosmetyczna i kadrowanie --> tutaj mam dylemat, chce zrobic maly album i w jakim formacie. Chcialem oczywiscie 4/3. W PS przygotowalem pliki wynikowe JPG o rozmiarze 1807 x 2409 wg tabeli jaka proponuje mi LAB -->
http://www.frontierolech.pl/oferta.h...ualnosci&id=11
Czy robicie w tym formacie czy tez przycinacie do formatu 2/3 i jakiej wielkosci jest to plik?
Rozdzielczosc oczywiscie ustawiam na 300 dpi. Robilem Olkiem e1.
Reszte zdjec pozaalbumowych chce dac na CD, w jakim formacie i wielkosci je przygotowac by oszczedzic parze młodej stresu?
Z góry dziekuję za wskazówki i sugestie.
Ja robiłem w ten sposób:
- kupiłem album HAMA do wklejania z czarnymi kartami
- zdjęcia wywołuję w 4/3
- zawsze do zdjęć dodaję białę ramkę, aby nie zlewały się z tlem karty albumu
- zdjęcia robie w 3 formatach 15x21, 13x18, 10x15 w zależności co na nich jest
- 15x21 zajmuje cala karte w albumie
- 13x18 daje po dwie
- czasami na jedna kartę wklejam np 1szt 13x18 i 2szt 10x15
Wydaje mi się że wtedy album jest ciekawszy w oglądaniu.
Zdjęcia wywoływałem w ufoto.pl. Rozmiary zdjęć to ok 2500x3500
Przykład podaję niżej
bardzo estetycznie to wygląda, biale ramki - ktore zreszta bardzo lubilem i lubie - to rzadkosc w albumach a przeciez wygladaja znakomicie.
Czy obrobke zdjec robisz podobnie? (zdaje sobie sprawe, ze kazdy z Nas moze miec inne oprogramowanie).
Czy mloda para nie narzekala potem, ze przygotowane zdjecia na CD w formacie 4/3 nie byly potem przez LAB traktowane po macoszemu? tzn. wpasowywano w format 3/2 i obcinano kadr?
Ja ostatnio pstrykalem qmpla slub. Ze wzgledu na to ze to byla przysluga, dalem mu foty na CD w postaci nieobcinanych, oraz przycięte do formatu 13x18 bo takie chcieli wywolac sobie, ale oczywiscie mozna rowniez umiescic inne formaty. Sprawa jest taka ze nigdy nie wiadomo do czego i dla kogo beda chcieli zrobic odbitke. Oczywiscie zaznaczylem gdzie ja polecam wywolac i zeby mowili "bez obróbki".Cytat:
Zamieszczone przez black_bird
Ja wytłumaczyłem młodym o co biega z formatem 4/3 i dałem namiary na LAB które robią te formaty. Zdjęcia wywołuje z RAW i obrabiam w PS jako TIFF. Następnie zapisuje jako jpg i wysyłam netem do LABu.