-
Odp: Opuszczone - Zrujnowany Krajobraz (wątek otwarty)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Moze ja sprobuje.Jesli wyprodukowanie tony statku jest 5 razy drozsze niz u konkurencji To nalezy zamordowac z premedytacja i to jak najszybciej.Jesli wyprodukowanie pary butow jest drozsze niz u konkurencji to tak jak wyzej.I naprawde mi to powiewa czy szef ma na imie Jasio czy Gustav.Wazne,zeby placil uczciwie.
Teraz pomine wartosci smakowe ale jesli na wyprodukowanie kilograma miesa potrzeba dwóch ludzi gdzie u konkurencji potrzebuja 1/5 tego to grosza bym nie doplacil i rozpedzil towarzystwo.
Pewnie i Ty masz rację, tylko w tym momencie należało by zadać sobie pytanie, dlaczego tak jest i kto zawinił temu. Za daleko by wchodzić, ale jak byś się np. zastanowił, ilu robotnik ma do wykarmienia urzędników, pracowników administracji, darmozjadów z rad nadzorczych i rad społecznych itp. podobnych pasożytów, może miałbyś jedną z odpowiedzi, dlaczego wytworzenie pary butów jest tak kosztowne... Wchodzimy w tym momencie w temat nie do rozstrzygnięcia, a o fotografii mamy rozmawiać, nie o godpodarce. A że dobrych gospodarzy od dziesięcioleci tu brak, to inna sprawa.
-
Mirku żebyś Ty wiedział, że ja naprawdę się z Tobą i Saboorem zgadzam w tym co wyżej napisaliście. Tak powinno być, ale nie jest. Dlatego mamy takie galerie i tyle smutku w komentach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
A że dobrych gospodarzy od dziesięcioleci tu brak, to inna sprawa.
Dobrych moze i brak.Ale sama sobie odpowiedz.Policz ile w ostatnich 20-10 latach u Ciebie w regionie wybudowano szkol,przedszkoli,szpitali,zakladow pracy,kosciolow.Policz, wtedy bedziesz wiedziec kto buduje, co buduje,kto jest gospodarzem i gdzie ma siedzibe.Bez wkraczania w polityke......Tylko pozniej nie pisz, ze to tez potrzebne.Tak, tez, ale nie tylko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Nie sposób się z tym nie zgodzić, jednak tu widzimy "odpady cywilizacji" dość specyficznego rodzaju - i niech mnie kto sprostuje, jeśli nie są jednak dowodem świadomego mordowania naszego przemysłu. Nie chcę wchodzić w żadną tematykę quasi-polityczną, Boże broń, ale oglądanie tych ruin jest równie frustrujące jak przejazd przez popegieerowskie wsie - a to już nie są tylko pozostałości naturalnego starzenia się cywilizacji.
Nikt niczego nie morduje, zakłady państwowe, które nie przynosiły dochodów należało zamknąć.
Powstały prywatne i niektóre dobrze sobie radzą. W Polsce nic nie było, a wszyscy wszystko chcieli mieć od razu, to zostały otworzone granice i weszły zagraniczne zachodnie firmy bardziej konkurencyjne. Wszystko co wytwarzała Polska szło do Związku Radzieckiego i się skończyło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Pewnie i Ty masz rację, tylko w tym momencie należało by zadać sobie pytanie, dlaczego tak jest i kto zawinił temu. Za daleko by wchodzić, ale jak byś się np. zastanowił, ilu robotnik ma do wykarmienia urzędników, pracowników administracji, darmozjadów z rad nadzorczych i rad społecznych itp. podobnych pasożytów, może miałbyś jedną z odpowiedzi, dlaczego wytworzenie pary butów jest tak kosztowne... Wchodzimy w tym momencie w temat nie do rozstrzygnięcia, a o fotografii mamy rozmawiać, nie o godpodarce. A że dobrych gospodarzy od dziesięcioleci tu brak, to inna sprawa.
Gdyby urzedy panstwowe staly sie prywatnymi to tylu urzedasow... tam by nie bylo z wiadomych powodow, ale tak nie bedzie, chociaz sa jaskolki, bo UP maja stac sie agencjami prywatnymi, wiec moze jednak...:-) Bylem ostatnio w UP i mialem okazje sobie pochodzic... to zlapalem sie za glowe ile jest tam zatrudnionych ludzi...ale to tylko UP a gdzie UM i itd. Jest to armia ludzi utrzymywana za pieniadze podatnika.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Gdyby urzedy panstwowe staly sie prywatnymi ...
Nie da się. Państwo musi mieć swoje urzędy, żeby z każdą pierdołą nie jeździć do premiera czy ministra.
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Bylem ostatnio w UP i mialem okazje sobie pochodzic... to zlapalem sie za glowe ile jest tam zatrudnionych ludzi...
Po to jest Urząd Pracy, żeby dać pracę urzędnikom ;)
-
Prawdę piszesz Heńku:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Niewiarygodne, ile dobra idzie na marne :-x
Zadałaś sobie pytanie ile by kosztowało utrzymanie nieczynnej kopalni albo innego zakładu, który od lat nic nie produkuje?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zadałaś sobie pytanie ile by kosztowało utrzymanie nieczynnej kopalni albo innego zakładu, który od lat nic nie produkuje?
Z całym szacunkiem, panie Helmuth, ale chyba całkowicie się nie rozumiemy. W żadnej wypowiedzi nie padło stwierdzenie, że te ruiny czy nierentowne zakłady należy za wszelką cenę utrzymywać ;) A rozważania, z zupełnie innej beczki, co do takiej sytuacji doprowadziło, z główną treścią wątku mają związek luźny...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Z całym szacunkiem, panie Helmuth ...
Można bez szacunku- po prostu helmuth :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
W żadnej wypowiedzi nie padło stwierdzenie, że te ruiny czy nierentowne zakłady należy za wszelką cenę utrzymywać ;)
Oczywiście że nie.
Te wszystkie lamenty, że tyle dobra się marnuje, popada w ruinę, sugerują co innego. Ja to tak odebrałem.
-
Widzę, że dyskusja odbiega od fotografii w kierunku ekonomii i takich tam, może wrócimy do omawiania zdjęć? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
Widzę, że dyskusja odbiega od fotografii w kierunku ekonomii i takich tam, może wrócimy do omawiania zdjęć? ;)
Kurde ilez mozna gadac o niczym:mrgreen::mrgreen::mrgreen:.Ja juz pomyslow nie mam:-P:-P:-P
Chociaz ta kobieta na tych dwoch ostatnich niczego sobie.
-
Heniu ja myślę że w tych jak to określiłeś"lamentach" jest rodzaj zgorzknienia w ocenie polskiej rzeczywistości. Nie od dziś wiadomo, że mądry Polak po szkodzie, a szkód narobiono przy transformacji państwa mnóstwo. Nie ma sensu utrzymywać fabryk, które swoimi produktami, kosztami itd. nie podskoczą do kopnkurencji na świecie. Nie dziwi mnie zatem, ze padł w Łodzi i kraju np. przemysł włókienniczy. Ale...........
Nie wolno było tak drastycznie pozwolić na zrujnowanie niektórych gałęzi polskiej gospodarki pod fasadą konieczności jej sprywatyzowania. Bo to zrodziło mnóstwo form działalności przestępczej w gospodarce. W budynkach zamkniętych fabryk też można było urządzić wiele instytucji, biur czy firm. Sprzedawanie ttzw. ruin ograniczyło się do pozbywania za wszelką cenę rerenów fabrycznych i wręcz przyzwolenia na wyburzanie wszystkiego co się da, tworząc przy tym nieszczelne prawo.
Budowanie nowej Polski odbyło się w wielu miejscach na pomyśle kargula i Pawlaka o przerabianiu świni na dzika:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Heniu ja myślę że w tych jak to określiłeś"lamentach" jest rodzaj zgorzknienia w ocenie polskiej rzeczywistości. Nie od dziś wiadomo, że mądry Polak po szkodzie, a szkód narobiono przy transformacji państwa mnóstwo. Nie ma sensu utrzymywać fabryk, które swoimi produktami, kosztami itd. nie podskoczą do kopnkurencji na świecie. Nie dziwi mnie zatem, ze padł w Łodzi i kraju np. przemysł włókienniczy.
Ee tam zaraz w Kraju, w Łodzi padł, bo przerabiali świnię na dzika, w Stolicy Jedwabiu - Milanówku cały czas gra i bucy, ale tam dzików nie kombinowali.:-P
A też Polacy.
-
Podam przyklad z wlasnego "podworka" dotyczacy jednej z kopaln KWK Debiensko, ktora to zamknieto w okesie, kiedy zamykano jak popadlo (2000 roku) nie zastanawiajac sie... a po latach znalazl sie inwestor oczywiscie zza miedzy, ktory ja wykupil od Skarbu Panstwa i ruszyly pierwsze prace zwiazane z przebudowa. Kto ciekaw to sobie poszuka w... :-) bo temat ciekawy jak to wysprzedawano majatek. Oczywiscie decyzje zapadaly w Warszawie o jej zamknieciu, bo jak inaczej :-)
-
Tia.Bo to ONI winni, to ONI.My to bysmy to inaczej a ONI to popsuli.Bo ja to bym inaczej,ja to bym urzadzil,ja to bym....A tak to ONi to .....
-
Opuszczona cegielnia Wilamowice (pomiedzy Bielskiem a Oświęcimiem)
-
Swietnie pokazane miejsce.
-
-
Super. W 4 coś kombinowałeś z tilt-shiftem? Tak jakoś zabawkowo wyszły te cegiełki?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fura
Opuszczona cegielnia Wilamowice (pomiedzy Bielskiem a Oświęcimiem)
foty bardzo dobre, seria świetna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
Super. W 4 coś kombinowałeś z tilt-shiftem? Tak jakoś zabawkowo wyszły te cegiełki?
Zgadza się, eksperymentowałem z tilt shiftem ale to chyba jednak nie dla mnie. Zdjęcia powyżej są z różnych wypadów, na miejsce mam 5 minut pieszo więc fotografii opuszczonej cegielni mam od groma. Wybrałem te reprezentatywne.
Dziwi mnie że nikt jeszcze nie wrzucił Kozubnika, miałem kiedyś dobrze sfotografowane to miejsce ale zdjęcia niestety przepadły.
-
Zaraz wrzucę kilka fotek z zamku Ogrodzieniec:grin:.
---------- Post dodany o 12:24 ---------- Poprzedni post był o 12:04 ----------
1
2
3
-
1 załącznik(ów)
Opuszczona Cegielnia. Miejscowość Radowice na ziemi lubuskiej. Za tydzień wrzucę trochę fotek z analoga w B&W z tej niesamowitej miejscówki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
Opuszczona Cegielnia. Miejscowość Radowice na ziemi lubuskiej. Za tydzień wrzucę trochę fotek z analoga w B&W z tej niesamowitej miejscówki.
Fajne, z ilu składane?
-
-
No to czekamy na te zdjęcia niecierpliwie. Panorama fajna.
---------- Post dodany o 15:27 ---------- Poprzedni post był o 15:23 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Zaraz wrzucę kilka fotek z zamku Ogrodzieniec:grin:.
---------- Post dodany o 12:24 ---------- Poprzedni post był o 12:04 ----------
Trochę nie w temacie Biker, Ogrodzieniec do Opuszczonych raczej nie zalicza się. Fajne kadry, dawno już tam nie byłem. Muszę kiedyś się zmobilizować i znów Szlakiem Orlich Gniazd powędrować co nieco.
-
No tak, yamada. Masz rację pomyliłem wątki, miały pójśc do Zameczków i zamków.
Sorry:grin:
-
Spoko Biker, nic się przeca nie stało, :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
No tak, yamada. Masz rację pomyliłem wątki, miały pójśc do Zameczków i zamków.
Sorry:grin:
A jest taki wątek... otwarty ? bo mi się zdawało że to autorski Czarmaxa :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Jest wątek otwarty. Z Zameczkami i Zamkami .Można śmiało wrzucić jakieś fajne fotki :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
Jest wątek otwarty. Z Zameczkami i Zamkami .Można śmiało wrzucić jakieś fajne fotki :lol:
Dziękuję :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Już go przejęliśmy ;-)
-
Z ciekawymi efektami.:grin:
-
1 załącznik(ów)
a ja trafiłem na Szuflandię:
Załącznik 79254
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
jasny gwint... prawdziwa :D
-
A ja na hyde park w starej fabryce.
-
miodzio fabryczka... Łódź?
-
W stanie agonalnym, niestety:cry:
-
szuflandia świetna !
Biker pierwszy kadr super, popraw balans bieli albo na B&W,