-
Odp: nad petreq'iem lincz...
To jak mgiełka to ładne, bo jakby był dym to by było nieładne :-P
Ocieplij trochę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Czemu nie ustawiasz balansu ,odszumiasz i nie kadrujesz??
To JPG z puszki. Ostatnio RAWów nie robię.
---------- Post dodany o 18:17 ---------- Poprzedni post był o 18:15 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
To jak mgiełka to ładne, bo jakby był dym to by było nieładne :-P
Ocieplij trochę
Bodzip, powiem Ci, że taka mniej więcej była kolorystyka...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
To JPG z puszki.
No to co,ze z puszki i ze jpg to juz nie mozna z tym nic zrobic??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
No to co,ze z puszki i ze jpg to juz nie mozna z tym nic zrobic??
Pewnie, że można. Odszumianie - ok, to nie problem. Balans bieli oraz kadrowanie - jakie masz uwagi? Napisałem wcześniej, że mniej więcej kolorystyka zdjęcia jest poprawna.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Pewnie, że można. Odszumianie - ok, to nie problem. Balans bieli oraz kadrowanie - jakie masz uwagi? Napisałem wcześniej, że mniej więcej kolorystyka zdjęcia jest poprawna.
A ja bym sobie pozwolił tak:Załącznik 107448
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
I na 100% tak tam bylo
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
I na 100% tak tam bylo
Mirek54, no właśnie nie za bardzo... Dziś światło nie było takie ciepłe.
jarek_gd, dzięki za poprawkę. Zawsze mile widziane są poprawki.
Tak przy okazji - wolicie kadry 3:2? Czy za dużo uschłej trawy w dole kadru?
-
1 załącznik(ów)
Ociepliłem trochę kadr.
Załącznik 107451
-
Aby nie było - bardzo cenię sobie Wasze uwagi! Wszystkich.
-
2 załącznik(ów)
He, sam sugerowałem, to też dam.
Ociepliłem, podostrzyłem pierwszy plan, balans troszkę w kierunku żółtego, usunięcie nalotu magenty
Oryginał
Załącznik 107457
kopia
Załącznik 107456
-
Tak się zastanawiam - czy lepiej zbliżać się po kolorystyki zastanej czy też mimo wszystko lepiej ją jednak "fałszować"? Absolutnie nie jest to pytanie w żaden sposób złośliwe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Tak się zastanawiam - czy lepiej zbliżać się po kolorystyki zastanej czy też mimo wszystko lepiej ją jednak "fałszować"? Absolutnie nie jest to pytanie w żaden sposób złośliwe.
Też tak kiedyś myślałem, ale popatrz jak jest odbierane zdjęcie.
Gdybyś miał je dać na tapetę - które byś wybrał: swoje czy któregoś z kolegów ? :-P
Weź jeszcze pod uwagę, że przy braku światła, aparat ma tendencję do mocnego oziębiania zdjęcia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Gdybyś miał je dać na tapetę - które byś wybrał: swoje czy któregoś z kolegów ? :-P
Weź jeszcze pod uwagę, że przy braku światła, aparat ma tendencję do mocnego oziębiania zdjęcia
Na tapetę dałbym bez dwóch zdań Twoje.
Masz rację - odbiór przez postronnego odbiorcę jest najważniejszy, co nie zmienia faktu, że trzeba poszukiwać własnego stylu przekazu. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Masz rację - odbiór przez postronnego odbiorcę jest najważniejszy, co nie zmienia faktu, że trzeba poszukiwać własnego stylu przekazu. :)
Dokładnie, na tym polega ta zabawa :D
Mnie się Picasso nie podoba, ale impresjoniści... miodzio :mrgreen:
-
Ja zapytam inaczej.Widzial ktos purpurowe uschniete trawy i niebieska mgle??
Moge tez odpowidziec.Ja widzialem Widzialem okolo 30 lat temu jak wybralismy sie w Alpy na focenie w dwie grupy.O okreslonej godzinie jedna zapalala kolorowe race a druga fotografowala tak,ze tylko daleka poswiata byla widoczna.Bylismy od siebie o kilka kilometrow.Bylo w zimie czerwono,zielono,niebiesko, zolto,kolorowy snieg mielismy bez szopa i gimpa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ja zapytam inaczej.Widzial ktos purpurowe uschniete trawy i niebieska mgle??
Dobra, magenty było za dużo. Przyznaję.
Ale mgła była niebieskawa. Spójrz na chmury. Jakie zabarwienie miała mieć? Szare? Bez przesady.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Dobra, magenty było za dużo. Przyznaję.
Ale mgła była niebieskawa. Spójrz na chmury. Jakie zabarwienie miała mieć? Szare? Bez przesady.
Pomysl,dlaczego widzimy niebieskie niebo i dlaczego mgla nie jest niebieska,Dlaczego na niebieskim niebie mamy biale chmury i dlaczego one nie sa zaniebieszczone.
Moze teraz inaczej ucza,mnie chyba po staremu uczyli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Pomysl,dlaczego widzimy niebieskie niebo i dlaczego mgla nie jest niebieska,Dlaczego na niebieskim niebie mamy biale chmury i dlaczego one nie sa zaniebieszczone.
Moze teraz inaczej ucza,mnie chyba po staremu uczyli.
Chętnie posłucham odpowiedzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
ja też się nad tym zastanawiam i myślę, że... jeśli warunki zastane nie były zbyt korzystne to delikatnie można coś poprawić o ile człowiek się na tym zna i potrafi suwakami poruszać ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
a ja jako odbiorca wybieram oryginał, niestety lubię różowo-fioletowe zabarwienie nieba :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
edorka
a ja jako odbiorca wybieram oryginał, niestety lubię różowo-fioletowe zabarwienie nieba :-)
edorka, dziękuję. Nie zmienia to faktu, że Koledzy, zwracają uwagę na szczegóły, na które są naprawdę istotne. Po takich uwagach zupełnie inaczej patrzy się na wykonane ujęcie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
edorka, dziękuję. Nie zmienia to faktu, że Koledzy, zwracają uwagę na szczegóły, na które są naprawdę istotne. Po takich uwagach zupełnie inaczej patrzy się na wykonane ujęcie...
nie kwestionuję uwag kolegów żeby było jasne :-) trawa ma dziwne zabarwienie owszem ale niebo dla mnie jest ok więc może tylko połowę zdjęcia poprawić ;-)
-
Kiedy wykonywałem to ujęcie światło było jakieś dziwne... Wiem, że może brzmi to zabawnie... Specjalnie zabrałem cykadełko i wyszedłem to w jakiś sposób udokumentować.
-
Powiem Ci że mi dziś w puszce też wychodziły takie zaniebieszczone, taka wada sprzęta, że przy słabym świetle mimo ustawienia balansu na pochmurny wychodziły za zimne. Przestałem już w ogóle zmieniać balans w puszce i nawet jak zostawiam jpga z niej to balans przed upublicznieniem staram się poprawić. A coraz częściej z jpegów korzystam :)
-
Dlatego bardzo jestem Wam wdzięczny za wszelkie uwagi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Dlatego bardzo jestem Wam wdzięczny za wszelkie uwagi.
No to jeszcze pokombinuj: jak odbija/złamuje/rozszczepia światło powietrze, para wodna i inna cholera.
Matryca kłamie zaufaj swojemu oku, zapamiętaj moment kiedy robiłeś zdjęcie.
To jedyne właściwe odwzorowanie, choć czasem w rzeczywistości coś tak kiepsko
się prezentuje, że poprawić warto.
-
2 załącznik(ów)
Zrobiłem sobie wczoraj krótki wypadzik nad zalew Chechło w Trzebini. Jakieś tam pstryki (gnioty i kicze :)) przywiozłem. I tak siedzę od wczoraj i kombinuję z obróbką i kadrowaniem... Pomóżcie, bo trochę chyba się zapętliłem - dobry kierunek?
37.
Załącznik 110401
38.
Załącznik 110402
-
2 załącznik(ów)
Dziś Groble w Chrzanowie.
Prośba o to samo - czy kierunek obróbki i kadrowania jest właściwy?
39.
Załącznik 110446
40.
Załącznik 110447
-
Cisza jakaś nastała :mrgreen:
Może postaraj się znaleźć jakiś element przyciągający oko. np. trupa na pierwszym planie. Nie musi być ludź :mrgreen:
-
37 fajne ale jak pytasz to powiem że chyba delikatnie lecie w lewo
39 też fajne ale mało tego słoneczka , albo za dużo tego słoneczka , sam nie wiem
40 zaś takie banalne się zrobiło... może by obciąć od góry 1/2 odległości od krawędzi do słoneczka?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Cisza jakaś nastała :mrgreen:
Może postaraj się znaleźć jakiś element przyciągający oko. np. trupa na pierwszym planie. Nie musi być ludź :mrgreen:
No wlasnie.Nawet taki przenosny stojak na worki na smieci.Napewno znajdzisz takich co beda podziwiac.
Ps: widzialem takie plastikowe skladane,nawet tanie:mrgreen::mrgreen:
-
Coś się tam zmajstruje... :grin:
-
Jak dla mnie (do bólu subiektywnie), to w 37 i 38 za dużo trójpodziału. Wywaliłbym trochę ze strony 1/3, tak z połowę. Tzn. ja sobie wywaliłem i teraz oglądam te zdjęcia z przyjemnością :)
-
Hehe, my się nabijamy, a chłopak poważnie.
Nie gniewaj się - popatrz na zdjęcia yamady albo Farensbacha. Przy dużym planie coś tam zawsze jest :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Hehe, my się nabijamy, a chłopak poważnie.
Nie gniewaj się - popatrz na zdjęcia yamady albo Farensbacha. Przy dużym planie coś tam zawsze jest :)
Jak każdy pilny uczeń wszystko bierze na poważnie :grin:
---------- Post dodany o 21:00 ---------- Poprzedni post był o 20:59 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Jak dla mnie (do bólu subiektywnie), to w 37 i 38 za dużo trójpodziału. Wywaliłbym trochę ze strony 1/3, tak z połowę. Tzn. ja sobie wywaliłem i teraz oglądam te zdjęcia z przyjemnością :)
To wrzucaj przekadrowane!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Coś się tam zmajstruje... :grin:
Prosze zadnych trupow...:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Prosze zadnych trupow...:mrgreen:
Pale mogą być? :grin:
-
1 załącznik(ów)
No to zobaczymy jak "pójdzie" ze wspomnianymi palami... :wink:
41.
Załącznik 110451
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
37 fajne ale jak pytasz to powiem że chyba delikatnie lecie w lewo
39 też fajne ale mało tego słoneczka , albo za dużo tego słoneczka , sam nie wiem
40 zaś takie banalne się zrobiło... może by obciąć od góry 1/2 odległości od krawędzi do słoneczka?
Dzięki, dzięki... analizuję...
-
1 załącznik(ów)
Jan_S, przycięte słoneczko...
39a.
Załącznik 110453
-
1 załącznik(ów)
40 może tak? banalnie trochę ale...