-
Odp: Nowy zoom od Olympusa
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Moim zdaniem to podbijanie iso to jedna z tych pierdół, którymi nie warto sobie zaprzątać głowy.
Dokładnie, wpływ winiety przy jasnych szkłach jest znacznie większy od problemu zbierania światła przez niedopieszczone piksele.
-
ja chcę 40-150 2,8
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Przemyślałem chwilkę i jestem za :cool: Mogę dopisać ten obiektyw do mej listy życzeń - o ile taki rzeczywiście wyjdzie.
Mam nadzieję tylko, że nie będzie droższy niż uszczelniany zajefajny ZD 50-200mm f/2,8-3,5 SWD...
Ogniskowa 40-150 jest jak dla mnie dużo ciekawsza niż 35-100 i jeśli to szkiełko nie zabije ceną, to może może :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Wg optycznych : 6D - 755g, 35/2 - 210g, OMD - 425g, 17,5/0,95 - 540g. Oba zestawy ważą równo po 965g. Przy czym Olek bez gripa będzie raczej mało wygodny z tym szkłem.
Powiedz mi ile światła w tych konfiguracjach, tej samej scenie i na tym samym ISO potrzebuje Kanonier a ile OlyTalib?
Jak widać wg wyznawców FF fotografia oznacza malowanie głębią ostrości, a nie światłem.
-
Odp: ja chcę 40-150 2,8
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
...
Powiedz mi ile światła w tych konfiguracjach, tej samej scenie i na tym samym ISO potrzebuje Kanonier a ile OlyTalib?
Jak widać wg wyznawców FF fotografia oznacza malowanie głębią ostrości, a nie światłem.
Światła potrzebują dokładnie tyle samo, czyli fizycznie obaj potrzebują w obiektywie dziury o takiej samej średnicy. Będą mieli tyle samo światła na matrycy i taką samą GO :) Jak ustawia ten sam czas, to nawet szumy będą podobne (drobne róznice będą wynikały z technologii produkcji matrycy i oprogramowania, a nie z wielkości). W tych konfiguracjach dziury będą właśnie praktycznie takie same, czyli obaj będą się cieszyć z udanych zdjęć :)
-
Gdybanie nt. M.Zuiko Digital 40-150 mm f/2.8.
Podaję za Optyczne.pl Obiektyw M.Zuiko Digital 40-150 mm f/2.8. Jego premiera ma odbyć się już w styczniu przyszłego roku.
-
Odp: M.Zuiko Digital 40-150 mm f/2.8.
-
Taaaa, pragnę zwrócić uwagę, że nad informacją o tym obiektywie jest takie zastrzeżenie:
"Uwaga! Poniższe informacje w większości nie są oficjalnymi informacjami producentów i pochodzą często z nieznanych i niepotwierdzonych źródeł."
Proponuję zmienić nazwę wątku na Gdybanie o...
-
Odp: Gdybanie nt. M.Zuiko Digital 40-150 mm f/2.8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Taaaa, pragnę zwrócić uwagę, że nad informacją o tym obiektywie jest takie zastrzeżenie:
"Uwaga! Poniższe informacje w większości nie są oficjalnymi informacjami producentów i pochodzą często z nieznanych i niepotwierdzonych źródeł."
Proponuję zmienić nazwę wątku na Gdybanie o...
Większość moich zdjęć krajobrazowych robię na 50-130 mm, gdyby dawał porównywalny obrazek do ZD 50-200 od f 5,6 - 7,1 będę klientem Olympusa na to szkiełko
Dla mnie to lepszy zakres od Panasonic-owego 35-100mm
-
Ja z deklaracjami poczekam jednak na ogłoszenie czy i za ile. Jak będzie równie tani co 35-100 to jednak z drobnych nie kupię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Podaję za Optyczne.pl Obiektyw M.Zuiko Digital 40-150 mm f/2.8. Jego premiera ma odbyć się już w styczniu przyszłego roku.
a optyczni podaja za olyclub i tak to sie kreci ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ciukacz
a optyczni podaja za olyclub i tak to sie kreci ;)
W tym wypadku akurat za www.43rumors.com, ale tak. Tak to się kręci. Ktoś coś chlapnie na jednym forum i zaraz jest to wszędzie cytowane.
Tak jak fotki 17tki APZ-ta. Jeden dzień i wszędzie podlinkowane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Tak jak fotki 17tki APZ-ta. Jeden dzień i wszędzie podlinkowane.
Nie dziwię się, zacne były. Chociaż linkującym bardziej chodziło o szkło, którym zostały wykonane
-
Na 43rumors można zobaczyć pierwszą radosną twórczość jakiegoś speca od PSa na temat tego jak będzie wyglądał nowy obiektyw (http://www.43rumors.com/ft4-first-im...0mm-f2-8-lens/)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
anmael
Na tym zdjęciu i tak jest dosyć optymistyczna wersja. Może być większy.
-
-
Ogniskowanie szkło tej klasy będzie mieć wewnętrzne + uszczelnienia... sumując powinien być deczko mniejszy od Sigmy 50-150/2,8 ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Ja z deklaracjami poczekam jednak na ogłoszenie czy i za ile. Jak będzie równie tani co 35-100 to jednak z drobnych nie kupię.
Po co taki lament? Ja sobie kupuje Zayeahbi*cie Dobrą optykę w programie OJ bo jest po prostu tańsza a i wstydzić się nie ma czego.
Ztcp Oly do tej pory jest tańszy od Panasa, poza tym ztcp dzisiaj czytałem info o zrównaniu ceny czarnej 12 do poziomu jej srebrnego odpowiednika, to raz. Dwa to fakt, że 12-35X to już okolice $1050 niż $1300 więc u Olka pewnie będzie - na wstępie - $999.
Jeśli będzie drożej to spodziewam się niemożliwego czyli zuma - stałki, fi minimum 58.
BTW. Czyli ktoś się orientuje jaka jest wysokość OMD+grip? To też powinno delikatnie sugerować średnicę nowych zumów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Po co taki lament? Ja sobie kupuje Zayeahbi*cie Dobrą optykę w programie OJ bo jest po prostu tańsza a i wstydzić się nie ma czego.
Ztcp Oly do tej pory jest tańszy od Panasa, poza tym ztcp dzisiaj czytałem info o zrównaniu ceny czarnej 12 do poziomu jej srebrnego odpowiednika, to raz. Dwa to fakt, że 12-35X to już okolice $1050 niż $1300 więc u Olka pewnie będzie - na wstępie - $999.
Jeśli będzie drożej to spodziewam się niemożliwego czyli zuma - stałki, fi minimum 58.
BTW. Czyli ktoś się orientuje jaka jest wysokość OMD+grip? To też powinno delikatnie sugerować średnicę nowych zumów.
58 to minimalna średnica filtra, a nie całego obiektywu przy założonych parametrach. Jeśli to ma być szkiełko wyższej klasy, to ja bym zakładał średnicę zbliżoną do C 70-200/4 przy sporo mniejszej długosci.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
58 to minimalna średnica filtra, a nie całego obiektywu przy założonych parametrach. Jeśli to ma być szkiełko wyższej klasy, to ja bym zakładał średnicę zbliżoną do C 70-200/4 przy sporo mniejszej długosci.
Teoretycznie 150/2.8 = 53,57mm czyli 55mm byłby minimalnym filtrem dla tego typu szkła. A jak to będzie to nie wiadomo. Fajnie jakby się w 58mm wyrobili, ale większe szanse na cos typu 62/67.
Domyślam się, że będą próbowali "walczyć" o 58mm, bo to na tą chwilę górny rozmiar filtra w systemie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ztcp Oly do tej pory jest tańszy od Panasa, poza tym ztcp dzisiaj czytałem info o zrównaniu ceny czarnej 12 do poziomu jej srebrnego odpowiednika, to raz.
W obiektywach można powiedzieć, że Olympus jest tańszy. Za to jeśli chodzi o aparaty, to chyba odwrotnie :wink:
Gdzie czytałeś informację o zmianie ceny czarnej 12? Czyżby nie sprzedawała im się ta limitowana edycja?
Gdyby cena nowego zooma była niższa od 35-100/2.8 to tylko się cieszyć. Zobaczymy jak to będzie wyglądało naprawdę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
W obiektywach można powiedzieć, że Olympus jest tańszy. Za to jeśli chodzi o aparaty, to chyba odwrotnie :wink:
Gdzie czytałeś informację o zmianie ceny czarnej 12? Czyżby nie sprzedawała im się ta limitowana edycja?
http://forums.dpreview.com/forums/post/50287762
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Gdyby cena nowego zooma była niższa od 35-100/2.8 to tylko się cieszyć. Zobaczymy jak to będzie wyglądało naprawdę :)
Jak będzie równa - powiedzmy $1500 spodziewam się optyki na poziomie zarezerwowanym dla stałek.
Gdyby była wyższa oczekuję równej (w całym zakresie) rewelacji na krawędziach, tj. mZD 75 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Teoretycznie 150/2.8 = 53,57mm czyli 55mm byłby minimalnym filtrem dla tego typu szkła. A jak to będzie to nie wiadomo. Fajnie jakby się w 58mm wyrobili, ale większe szanse na cos typu 62/67.
Domyślam się, że będą próbowali "walczyć" o 58mm, bo to na tą chwilę górny rozmiar filtra w systemie.
Brak mi wiary, że zastosują gwint mniejszy niż w 75/1,8. To byłby marketingowy strzał w kolano. Jasne szkło musi mieć ładną przednią soczewkę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Brak mi wiary, że zastosują gwint mniejszy niż w 75/1,8. To byłby marketingowy strzał w kolano. Jasne szkło musi mieć ładną przednią soczewkę :)
Tu nie tylko chodzi o marketing, a o winietę i wiele innych cech. Technicznie minimalnie byłoby 55, ale mniej niż 58 to nie wierzę. A realistyczna wersja to właśnie te 62/67 (67 ma 50-150/2.8).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Nie zastosują. Sama dziura przysłony jest ponad centymetr większa, więc pewnie reszta też będzie proporcjonalnie powiększona.
-
Janko, ciekawe co wybierzesz (pamiętamy, że chciałeś mieć dłuższego ;))
FT2 więc bez podnietki proszę. Oly 40-150/2.8 to brat telas nowego f/2.8 14-40mm.
Tak więc tu ucięli tam dodali i jest Panas i jest/będzie Oly.
Obok tych f/2.8 zumików mamy dostać telaska 300/4 o wielkości 70-300, jednakże o większej średnicy.
Tak więc Janko, co wybierasz 12-60, 12-35X czy mZD14-40 :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Tak więc Janko, co wybierasz 12-60, 12-35X czy mZD14-40 :mrgreen:
Na razie nic, biorąc pod uwagę, że dysponuję... będzie z kilkanaście użytecznych szkieł ze szklarni Canona :)
Ale fakt jest, że mnie ten Canon mierzi i chętnie wybrałbym olka (w pstrykaniu zawodowym, bo w pstrykaniu przyjemnym już dawno wybrałem). Tylko tak trochę żal, że nie 12-60 się kroi, a 14-40... Muszę się na test 12-60 zapisać w końcu.
-
14-40/2.8 by mi pasował :)
Ciekawe, czy faktycznie wypuszczą ten obiektyw.
-
-
Chcieliśmy dobrze, a wyszło jak zwykle :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Chcieliśmy dobrze, a wyszło jak zwykle :-P
I dobrze, zanim pojawi się to wiaderko, chcę normalnego zuma do pracy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
I dobrze, zanim pojawi się to wiaderko, chcę normalnego zuma do pracy.
Pytanie co masz na mysli piszac "normalnego zooma" - jesli odpowiednik 12-60 to juz napisali ze nie maja w planach
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Pytanie co masz na mysli piszac "normalnego zooma" - jesli odpowiednik 12-60 to juz napisali ze nie maja w planach
A to sorry, rzuciłem pobieżnie okiem i zobaczyłem 40-150.
No cóż, nie mają w planach, to nie zarobią. Siódema De może jest trochę do de, ale da się wytrzymać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
anmael
Wygląda na to, że 35-100 nie będzie miało konkurencji jakiś czas, a i body Panasonica będą miały dzięki temu większą sprzedaż.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
No cóż, nie mają w planach, to nie zarobią. Siódema De może jest trochę do de, ale da się wytrzymać.
Jak zobaczą jak się sprzedaje, to może zrobią swoje konkurencyjne szkło. Do 17mm 1,8 też nie od razu dojrzeli po premierze 20 1,7.
40/50mm-150mm 2,8 byłoby ciekawą alternatywą, byleby nie było gorsze optycznie, bo 35-100 też nie jest wybitne - zwłaszcza w swej cenie.