No gdzie?
Wersja do druku
No gdzie?
Powiedzcie mi Łodzianie, co to za lista na ulicy Piotrkowskiej ?
Załącznik 74265
Bodzip pewnie zasluzonych o ktorych wiekoszosc lodzian nie wie :mrgreen:, tak jak w Wladkowie gdzie wylozona jest lista sportowcow i znaczna czesc w ogole nie jest znana :-) Jakos mi nie w smak jakby po moim nazwisku chodzili :mrgreen:
To czemu wszyscy których znam wołają, że trzeba renowację Piotrkowskiej zrobić na nowo ? Czy nie lepiej zrobić renowację cudownych kamieniczek odległych o 15 metrów od Piotrkowskiej ?
Byłem na zlocie, w niedzielę pochodziliśmy z Marysią po Piotrkowskiej i okolicznych uliczkach o których Biker wspominał. I powiem że jestem zniesmaczony. Piotrkowska piękna, a przyległe podwórka z odpadającymi tynkami, zasikane, pajęczyny, robaki i szczury.
Mimo informacji ani jedna publiczna ubikacja nie była czynna - nawet, a przede wszystkim ta przy Urzędzie Miasta i Straży Miejskiej.
Trochę wstyd.
Piotrkowską znowu chcą remontować bodajże 3 raz od 20 lat. A nie wiesz czemu u nas w kraju tak jest? Wystarczy popatrzeć na to co zrobiono w Polsce w 20'leciu między wojennym a co zrobione przez ostatnie 20 lat i już wiadomo i dodatkowo porównując to z jakiego poziomu było startowano i z jakimi środkami :). BRAK GOSPODARZY Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA, BRAK ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA TO CO SIĘ ROBI - prawie w całym kraju tak jest.
Trochę wstyd to trochę eufemizm. Tak naprawdę nawet Piotrkowska nie jest cała taka cacy. Łódź jest w trakcie realizacji projektu odnowienia 100 kamienic - nie tylko przy Piotrkowskiej. Nie wiem niestety jaki klucz był użyty do ich wyboru. Na pewno 100 kamienic nie spowoduje gwałtownej poprawy całej zabudowy - na renowację czeka znacznie więcej, ale ja staram się patrzeć choć trochę optymistycznie. Lepiej 100 niż nic.
Budżet miejski jest co roku napięty do granic możliwości, więc zabytki są odnawiane krok po kroku.
Pozdr
Trochę się widzę pytań o Łódź nazbierało, więc jako naczelny szwędacz po "Mieście bezprawia" spróbuję odpowiedzieć. Skansen militarny z czołgiem który pokazałem na fotce mieści się przy dawnej wojskowej komendzie uzupełnień przy ul. 6 sierpnia, prawie wis a wis stadionu żużlowego Orła Łódź.
Kafelki o które pytał Bodzip to zaoferowane mieszkańcom Łodzi rodzaje pamiątek z nazwiskiem które podobno jeszcze można sobie wykupić, chyba za 50 zł. A co do ul. Piotrkowskiej i jej okolic, to prawda jest podobna jak w większości miast, tyle że może nie we wszystkich są tak ładne stare kamienice. Przez lata powojenne az do dzisiejszych albo nie dbano o nie wcale, albo sprzedawano za bezcen, albo nagle z Bliskiego wschodu ktoś po nie wstrętne łapy wyciągał domagając się zwrotu majątku, albo współczesna władza robiła z ulicy pseudo wizytówkę a z jej otoczenia slumsy.
Mamy w tym kraju mnóstwo absurdów nie tylko w Łodzi. Rządzący zachowują się jak gnidy, które skaczą do ludzi tylko przed wyborami, a potem przez min. 3 lata mają społeczeństwo w czarnej d.....
Wizerunek miasta i troska o jego wygląd są brudem za paznokciami, mówi się o nim tylko żeby pseudo inwestorów sprowadzić by zbudowali kawałek drogi, halę z aluminium i styropianu i udawali że tworzą nowe miejsca pracy. Obecna władza sama znalazła się w slepej uliczce z wizerunkiem Łodzi i nie tylko ul. Piotrkowskiej. Z jednej strony podzziemna Łódź Fabryczna, a z drugiej poszczawiski w kamienicach naprzeciw Urzędu Miasta.
Taka klasa władzy, tfuuuu
Trochę wstyd to było do ostatniego zdania.
Ja wiem, że to (renowacja) kosztuje gigantyczne pieniądze. Nie dyskutuję o władzach miasta i ich udolności lub nieudolności, ale Gdańsk sobie dał radę. Podobnie Kraków, Poznań, nawet leżący na zadupiu Rzeszów.
Manufaktura obwieszona flagami i bannerami. Wiesz, mnie jako potencjalnego turystę wcale to nie przyciąga do powtórnego przyjazdu. A wiem, że warto, bo muzeów i perełek architektury jest bez liku.
...
Naprawdę, żebym nie miał się gdzie wysikać ? :shock: wcale się nie dziwię, że okoliczne podwórka są jakie są.
A Łódź ma taki potencjał, eeech.
Bogu bo para idzie w gwizdek, taki intelekt ostatnich władców Łodzi. Pan Kropiwnicki prawie zadki lizał Żydowskiej gminie wyznaniowej, pobudował ścieżkę rowerową do stacji Radegast, efektowną fontannę na pl. Dąbrowskiego itp. ale nigdy jego troską nie było postawienie bądż zbudowanie kilku toalet na lub w okolicach ul. Piotrkowskiej, bo po co !!!!!!!!!
Jak słusznie zauważyłeś nie ma się gdzie wysiusiać na odcinku od ul. Zielonej do pl. Wolności a to odcinek ok.1 km. A jak ktoś musi, to już jego problem, a jedynym ratunkiem jest albo toaleta w lokalu(ale mogą nie wpuścić) albo ...........brama.
Szlag by ich trafił, o tym to nawet pisać trudno.
Ale wiesz ja napiszę gdzie trzeba przy okazji planów obecnego kolejnego liftingu ul. Piotrkowskiej.
Tak piszecie o tych toaletach miejskich az sie zastanowilem ile jest w moim miescie.
Jest jedna -nieczynna juz chyba dwa lata.
Co do oddawania i lizania.Jesli komus zabrano to nalezy oddac.Gorzej jak co niektorzy chca nadal byc czestowanym i miec na wlasnosc.
A dla ziomali i nie tylko jeszcze 2 fotki z małego skansenu militariów przy ul. 6 sierpnia.
Nie wiedziałem, że tam jest skansen :)
No widzisz, dzięki za wsparcie i kończymy ten temat bo boli i wkur....a.
Łódź się zmienia, ale niestety nie tak jakby na to logika wskazywała. Bodzip zwrócił uwagę na Manufakturę. To już jest własnośc obcokrajowców (Francuzi teraz Niemcy). Tam są toalety ale trochę schowane, trzeba poszukać wg znaków.
A co do fotek, to jako ciekawostkę załączam b. efektowny grobowiec na Starym cmentarzu przy ul. Ogrodowej. Byłem tam z Ajanem, ale zobaczyliśmy głównie ogrodzenie i rusztowania świadczące o tym, że będzie jego renowacja.
Panowie tu Wam wrzucam, juz to bylo, ale zawsze jest na czasie przy sporach :mrgreen:
Dobra, skończcie z polityką bo to sensu nie ma. Mirek mówił że za małe dziadki jesteśmy aby podskoczyć.
Sam w swoim miasteczku też mam niefajnie, bo rewitalizacja do doopy, bo PIS się z SLD żre, a mieszkańcy za to płacą.
Lepiej pokazujcie tę ładniejszą stronę Waszego miasta.
Dobra Panowie, wymieniliście opinie, raporty się posypały, sprzątam.
Brawo CzaRmax napisałeś kwintesencję inteligencji polityków.
Wiele razy pisano o tym, dlaczego nie dyskutujemy na tematy polityczne lub religijne na forum. Bardzo proszę to uszanować, bo w tej chwili zasypano nas raportami. Dlatego część postów została usunięta. Za Bodzipem, bardzo proszę o fotograficzny wymiar miasta, zwłaszcza w dziale ocena zdjęć.
Dziękuję :)
Kurde,ja myslalem ze swiomi postami nikogo nie obrazilem,Widocznie zle myslalem.
Przyjęte do wiadomości.
Jeśli chodzi o mnie przepraszam forumowiczów za złamanie zasad, a za poglady to moje serce odpowiada i nic na to nie poradzę.
Pozdrowerki:wink:
Mirku, tutaj nie chodzi o obrażanie kogokolwiek, tylko, żeby zachować sens wątku, musiałam wyczyścić całą dyskusję. Nie ukrywam, że się posypały raporty na posty BIKERa i abstrahując od czyichś osobistych poglądów, po prostu by nie było awantur i nikt się nie czuł dotknięty, usuwamy tego typu sprawy i już. ;)
Tych zasad nie znałem ale mi się wydawało, że każdy opinie wyrażał grzecznie, przytaczając rzeczowe argumenty :)
Panowie musicie zejsc do podziemia :mrgreen: Dawajcie foty z Lodzi.
CzaRmaX zycze aby sucho bylo w tych tunelach, bo wilgoc jest nieprzyjemna ... zycie jest brutalne ja zawsze :-)
Jako główny grzesznik pochylam głowę i w ramach pokuty chciałbym Wam pokazać perełki architektury nekropolitalnej (chyba dobrze napisałem) znajdujące się na Starym cmentarzu przy ul. Ogrodowej ok. 500 m. za Manufakturą. Nie są to nowe fotki, wszystkie wkrótce wylądują w koszu i zostaną zastąpione nowymi wersjami. Jednak to co na nich widać, to przekrój a grobowce i pomniki znanych osób które mieszkały w Łodzi i zostawiły trwałe ślady w jej historii.
Jako dodatek załączyłem pełne krzyzy dachy kamienic na ul. Piotrkowskiej.
Znow kawalek historii Twojego miasta, moze byc :-)
No nie ma leTTTko ale nie po to mieszka się w "Łodzi" aby brodzić w wodzie hihi :)
---------- Post dodany o 00:14 ---------- Poprzedni post był o 00:09 ----------
Ja Ci odpuszczam i śpij w pokoju a w pokucie 100 fotek cmentarza przy Ogrodowej na za tydzień hehe :). Wiecie co? Ten cmentarz przed wojną musiał wyglądać przepięknie z tymi grobowcami i drzewostanem i gdyby nie 40'sto letnia dewastacja powojenna to teraz zapewne byłby jedną z najpiękniejszych nekropoli w Polsce . Można tak sądzić po tym co zostało, ocalało i co odrestaurowano do tej pory :)
Drugie z ostatniej wrzutki BIKERA jest świetne
https://forum.olympusclub.pl/attachm...9&d=1353278297
Jakaś ulica się tam na tym cmentarzu zaplątała :-P
=====
jakby co to ja nie raportowałem, ale przepraszam, bo sam sprowokowałem do tej dyskusji. Tzn. rozwinęła się na kanwie zapuszczenia miasta. OK - EOT.
Boguś trzymaj fason:wink: nie przepraszaj bo ja Ciebie o nic nie podejrzewałem. Nie mam też pretensji do jednego z kolegów, który się ujawnił i zrobił co uważał. Złamałem pewne zasady na forum i od tej strony miał rację.
A tego co myślę i tak nie zmienię.:grin:
Pozdrowerki
---------- Post dodany o 08:09 ---------- Poprzedni post był o 08:07 ----------
Na ten cmentarz to ja Was zlotowiczów namawiałem pod Manufakturą. Wybraliście Muzeum, a ze mną poszedł tylko ....Ajan.
Tak po prawdzie, to żadna strata masz rację. Ale ja z Ajanem poszedłem 500m za Manufakturę pokazałem mu po drodze familoki wybudowane przez Poznańskiego dla pracowników jego imperium i doszliśmy na cmentarz pooglądać grobowce. Kaplica Scheiblera jest niestety w renowacji już ze 3 lata. Od frontu można zrobić fotkę, a trzeba by dół obinać, bo tam jest ogrodzenie, kontener dla robotników i kable dookoła. A od tyłu zasłonięta jest maskownica budowlaną. Ale w pobliżu kaplicy to az się roi od arcydzieł na grobach i grobowcach. Ja tak kiedyś pojechałem po meczu żuzlowym, jak zachodziło słońce, i stąd te fotki co pokazałem wyżej.
Cmentarz jest na ul. Ogrodowej ok 500-600 m za Maqnufakturą.
Ja tam wróce na wiosnę i walnę takie foty, że szczęki poopadają.:wink:
Pozdrowerki
BIKER tych czworaków Poznańskiego żaden nawet bardzo zdobny nagrobek nie pobije. Te bramy, podwórka studnie, mieszkania w suterenach trzeba pokazać. Niestety Ty nie strobujesz.
Tak jak mauzoleum Poznańskiego i masa skromnych wywracających się opuszczonych nagrobków wkoło na cmentarzu wyznaniowym. One świadczą o stosunku do innych ludzi ( biedniejszych) w tamtym czasie.
Nagrobki są tylko świadectwami poziomu sztuki zdobniczej, odlewniczej, rzeźby i pozycji finansowej fundatorów pokazujących innym ile mogą wydać kasy. Takie puszenie się za życia lub pozostałej przy życiu rodziny. Niektóre są faktycznie piękne.
AP.
To dla chętnych jeszcze dodatek. Wśród zdjęć jest grób Karola Jonschera, lekarza i bliskiego współpracownika Karola Scheiblera. Jego nazwiskiem firmowany jest stary szpital zbudowany na osiedlu Księży młyn. Tam nikt ze zlotowiczów nie pojechał.
Pozdrowerki
Jeszcze coś na deser. To pomnik poświęcony organizacji "Żegota" w nowym Parku ocalałych. Wybudował go były prezydent Łodzi J. Kropiwnicki, którego za schizofremie społeczną mieszkańcy odwołali ze stołeczka.