-
2 załącznik(ów)
Odp: CzaRmaX BYŁ/BYŁA/BYŁO/BYLI sobie
No to dorzucę oś tramwajową z kołami oraz kawałek szyn specjalnie dla nich ułożonych. Taki mini pomnik stoi w Łodzi na skrzyżowaniu ulicy Retkińśkiej z Wyszyńskiego :). Foty to wynik totalnej zabawy suwakami w OV2 plus potem w PS w przypadku 59 pousuwałem zbędne latarnie, odpryski farby i kilka innych pierdół.
58.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1353016275
59.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1353016276
-
1 załącznik(ów)
60. Drogo do......................no właśnie do czego? Chyba do = d.u.p.y = bo tam na końcu tak ciemno :D. Prawie zero obróbki oprócz zamalowania lekko odróżniającego się kawałka brązowego tła czyli prawie ordżinalessss JPEG taki jaki wyszedł z PEN'isa :D
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1353021125
-
1 załącznik(ów)
-
no trochę nawrzucałeś:
1) z zabaw w niebieskie najbardziej mi się 56 podoba... tak się zastanawiam jakby to zdjęcie wyglądało zestawione jako tryptyk niebieskie / żółte / czerwone
2) Ośka fajnie wypatrzona - to drugie (59) to taki glamour dla przedmiotów przemysłu ciężkiego
3) UFO na wybiegu? czemu nie?
Gratuluję kreatywności
-
61 będzie miało tytuł "E.T. phone home" :D. Wiesz dzisiaj umieszczę je w galerii podobnie 60 bo robię sobie mały eksperyment :D. A może jeszcze sfocę w dramatycznej tonacji kupę w pieluszce i wstawię na dół promienia? Hmmm będzie full przekaz artystyczny i powinno same 5 zbierać jak podobne, jeszcze dodatkowo wszystko zrobię w B-CZ i nieostre to nawet 6 powinno być :D hahaha :D
-
he he he ! Wizjonersko,tak jakoś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
he he he ! Wizjonersko,tak jakoś.
Staram się jak mogę Szanowny kolego :). Zresztą co ja będę Ci tłumaczył sam wiesz jak jest a wiesz bardzo dobrze :)
-
To co powypisywałeś w ostatnim komentarzu w galerii to straszne brednie.
Co do zdjęć: te zza szyby bardzo fajne, pozostałe - do bani.
Rozumiem, że masz taką poetykę, że jesteś spontaniczny, bezpretensjonalny i na luzie. Ja nawet jestem skłonny przyklasnąć takiej postawie - ale wrzucanie wszystkiego co się nawinie, w dodatku od Sasa do Lasa to trochę aż nadto - jak dla mnie. Bigos jest świetną potrawą - ale jak zaczniesz go jeść non-stop to raczej nie skończy się to dobrze, o dyskomforcie otoczenia nie wspomnę.
-
Dzarro chodzi mi o spinanie się w podejściu do tematu. Wszyscy powinni nabrać więcej luzu i spojrzenia oraz uśmiechu. Co do ocen to się nimi nie przejmuję bo każdy ocenia inaczej, ponieważ widzi inaczej lub też nie wypada inaczej :).
Dzarro mnie np. podobają się zdjęcia z Twojej galerii ale jak widzę inne oceny to mnie zastanawia czemu Ty z trudem załapujesz 5 a inni z byle czym tak :). Proste prezentujesz nie ten nurt co trzeba ale mnie się podoba i grunt aby Tobie sprawiał radochę :)
Dzarro a co Ci się podoba w szybach i co byś zmienił? Pytam się ponieważ mam pewien plan co do tych zdjęć ale zajmie mi to sporo czasu i będą dwie wersje z szybą i bez :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
60. Drogo do......................no właśnie do czego? Chyba do = d.u.p.y = bo tam na końcu tak ciemno :D.
Dość specyficzne poczucie humoru :???:
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
... taki jaki wyszedł z PEN'isa
Raczej dermatologowi pokaż, my laicy :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Dość specyficzne poczucie humoru :???:
Raczej dermatologowi pokaż, my laicy :roll:
Hmmm fajnie wiedzieć, że wpadasz i czytasz :). Powiem szczerze, że irytuje mnie fakt tego, że jest mały odzew ludzi, którzy powinni coś powiedzieć i doradzić bo od tego jest ten dział więc zaczynam robić podjazdówkę aby w taki czy inny sposób to tego zmusić/zachęcić. Powiedz ile można wstawiać przeróżne zdjęcia czekając na odzew z opisem co się podoba a co nie i co można poprawić. Zachęcam do pomocy bo po to tutaj trafiłem. Ja nie gardzę dobrymi radami i wyciągam z nich wnioski :). Chce usłyszeć coś więcej, że ten numerek się podoba a ten nie bo co mi po takiej informacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
... zaczynam robić podjazdówkę aby w taki czy inny sposób to tego zmusić/zachęcić.
To nie jest dobry sposób.
Zniechęcisz tych co jeszcze zaglądają a ci co zaglądnęli przypadkiem, skomentują Twoje teksty a nie zdjęcia.
Pokaż zdjęcia, które powalą oglądających na kolana. Na pewno ocenią. Potem już będziesz mógł mieć fanaberie ;)
Nie zaczynaj od fanaberii :D
-
Ok, nie będziemy się tu rozpisywać - wysłałem prywatną wiadomość :)
-
[QUOTE=CzaRmaX;881737]Kubek to chwila :). Co do miejsca zbrodni i kółka to najlepiej wychodziło na łokciu bo się wtedy przesuwałem i sprawdzałem, chociaż o sercu nie pomyślałem. Mogłem bardziej się może przyłożyć do cienia ale wtedy miałem moment i zauważyłem, że wcześniej wspomniany cień fajnie wychodzi w "dramatycznej tonacji" w świetle lam ulubionych co chciałem uwiecznić a kółko akurat było przy okazji tam gdzie stałem :). W krwawym polu ewidentnie brakuje mi mgły (generalnie jest to "dramatyczna tonacja", który to program uwielbiam z automatu :) ). Umorusany kot to umorusany kot, stał oparty na progu samochodu, który wymazałem :).
Umieściłem te zdjęcia tutaj z serii 50, 51, 52 bo dzięki nim zaświtał mi w główce pewien pomysł ale na jego realizację potrzeba bardzo dużo czasu :)
No to teraz następna seria głuptaków. Wszystkie zdjęcia są takie same, tyko je sobie pozmieniałem na swoje widzi mi się. UWAGA - lubię bardzo nierealistyczne kolory niebieskiego :). Która wersja Wam najbardziej odpowiada?
53. Zdjęcie tak jak wyszło z PEN'a w JPEG a w ogóle to nie jest moje zdjęcie tylko mojej żony bo ja tak horyzontu nie krzywię haha :)
54. Mój odlot w stronę nierealnego niebieskiego. Plik przerobiony w RAW a potem trochę w JPEG
QUOTE]
Mi żadne
że nie Twoje, to mogłeś przed wstawieniem wyprostować chociarz
-
Wstawiłem je tak jak było bez prostowania aby był oryginał do porównania z przeróbkami , pozostałe wyprostowałem. Chodzi Ci o wszystkie zdjęcia od kubka czy te kolorystyczne moje widzi mi się? :) A jakbyś widział te zdjęcia na podstawie oryginału to postaram się przerobić? :)
-
CzarMax, ja tam pisać esejów nie umiem. Różnie zdjęcia swoje obrabiałem, bardzo różnie. Dziś kiedy jestem w terenie zanim zrobię pierwsze zdjęcia daję sobie chwilę na wpatrzenie się w to co za chwilę zapamięta na karcie aparat. Ja chcę zapamiętać wrażenie jakie robi na mnie to co oglądam. Potem staram się oddać to na gotowych zdjęciach. Nie używam jpga, nie używam filtrów, te same efekty uzyskasz podczas obróbki jeśli już upierasz się by je stosować. To jak pokazujesz zdjęcia, mnie osobiście nie rusza. Hdr musi być naprawdę dopieszczony by mi się podobał, te wszystkie dramatyczne tonacje (na dodatek obrobione przez aparat) mnie w ogóle nie przekonują. Dla mnie jest to cykanie bez konkretnego planu, często bez świadomego spojrzenia na temat, ot zabawa. Nie uznaję wymazywania, usuwania ze zdjęć elementów co często jest praktykowane, np słupy el w krajobrazie, czy kamień wystający z wody, (tak mi ktoś poradził przy jednym ze zdjęć w galerii). Decydując się na dany kadr, przyjmijmy to co w nim się znajduje albo rezygnujmy. To oczywiście moje zdanie, i nie należę do ludzi którzy je narzucają każdemu i zawsze. Robisz co robisz i jak chcesz, tylko to moze być jednym z powodów dla których niewielu forumowiczów komentuje Twoje , czy moje zdjęcia. Swego czasu podjąłem decyzję że poświęcam się krajobrazowi. Zostawiam street, i wiele dziwnych projektów w jakie się bawiłem bo po prostu mi się przejadły a może niektóre nawet zmęczyły. Staram się robić to co robię jak najlepiej. Zresztą spory przegląd mojej przygody z foto jest na mojej stronce. Dobra nie ma co się rozpisywać. Znam niewielu ludzi, którzy każdy temat zrobią świetnie. Jeśli chcesz się czegoś nauczyć to wybierz sobie co to ma być, pooglądaj zzdjęcia ludzi którzy robią to wg Ciebie dobrze, i spróbuj się w tym temacie, ćwicz, pytaj, aż będziesz sam z siebie naprawdę zadowolony. Choć może wcale nie mam racji by taki sposób był dobry.
-
Hmmm w końcu jakaś bardziej wyczerpująca odpowiedź za co dziękuję :)
U mnie problem polega na tym, że muszę się skupić na czasie, który posiadam a nie posiadam go praktycznie wcale przez co zdjęcia jak już robię to przy okazji ale mam pewne rzeczy, które bardziej lubię są to krajobrazy i budynki. Szkoda tylko, że nie mogę temu poświęcić więcej czasu typu a idę/jadę sobie i wszystko mam gdzieś. Często co mam muszę klecić z tego co już mam. Nie lubię strzelać miliona zdjęć jak leci tylko jak już to tylko tego co mi się podoba (pewnie takie przyzwyczajenie po analogach). Pewne zdjęcia zacząłem robić z wymuszenia bo na czymś chcę sobie ćwiczyć więc focę z balkonu, kubki i inne pierdoły :). Osobiście lubię HDR'y ale nie surrealistyczne i lubię zabawę przy obróbce zdjęć bo jest to jakby powiedzieć przy okazji tego co robię a zauważyłem, że zabawa ze zdjęciami daje mi dodatkowe rzeczy do tego co robię :). Program z PEN'a lubię ale jeden "dramatyczną tonację" a reszty prawie nigdy nie używam. Praktycznie jedyne na czym bazuję to na oglądaniu zdjęć innych i zastanawianiu się jak mogę to osiągnąć w ten czy inny sposób :)
No co mogę powiedzieć jeszcze na zakończenie - zapraszam kolegę czasami tutaj aby dorzucił soje 3 grosze :)
-
Wiesz jas też mam mało czasu. Ale czasem wstaję przed świtem by móc fotografować to co lubię i by nie kolidowało to z innymi czynnościami dnia codziennego. Niestety, może to nieładnie zabrzmi ale kubków czy innych pierduł raczej nie skomentuję. Nie bawi mnie to. Można też nocą krajobraz fotografować, wyskoczyć gdzieś na plener raz na jakiś czas raczej się da, to tylko i wyłącznie kwestia własnej woli i wyboru, oraz wmawiania sobie samemu, że nie mam czasu na zdjęcia. Kiedyś samdo tego dojdziesz i będziesz żałował straconego czasu.
A, miliona zdjęć strzelać nie musisz, ale zawsze możesz trochę więcej niż w analogu.
pozdrawiam
-
W nocy to ja często też pracuję czego za dnia nie wyrobię i do małego dziecka wstaję także na prawdę nie jest tak łatwo :)
-
8 załącznik(ów)
-
z tych dwóch radioaktywnych 67 lepsze, więcej powiem pomysł bardzo fajny :)
na marginesie - przebiłem się przez Twoją dyskusję z yamada - chłop ma rację, nie ma co sobie wątku zaśmiecać. Lepiej mniej zdjęć ale takich bardziej starannych i dopracowanych. W tej ostatniej wrzutce wszystkie te zwykłe zdjęcia budynku to takie trochę śmieci - fakt, poprawnie naświetlone i tylko tyle - tam nie ma nic, przepraszam - tam nie widać nic - tam był pomysł i materiał na zdjęcie takie właśnie jak 67
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Dzarro a co Ci się podoba w szybach i co byś zmienił? Pytam się ponieważ mam pewien plan co do tych zdjęć ale zajmie mi to sporo czasu i będą dwie wersje z szybą i bez :)
Miałem na myśli tę serię 50-52, nawet ostatnie montowane jest spoko. Podobają mi się - bo są oparte na prostym pomyśle. Tylko te fajansiarskie ramki bym wywalił :wink:.
Z ostatniej wrzutki podoba mi się 66. Jest chyba poruszone - ale co tam. Drzewo wygląda nieźle - trochę za słabo wyróżnia się z tła.
Mam jedną zasadniczą refleksję: więcej czystych kadrów, mniej szopa-pracza. Obróbka powinna wydobywać zalety kompozycji, nie zaś dodawać coś czego nie ma w kadrze.
-
CzaRmax to bardzo fajne, że kręci Ciebie improwizacja i obróbka. Niektóre foty naprawdę bardzo interesujące. Tylko jeśli pozwolisz jedno ale, lepiej mieć węższą specjalizację i ją poprawiać, niż rozpraszać własne chęci. Pomyśl nad tym co ja proponowałem, co dwóch to nie jeden, a jest jeszcze barmichał:wink:.
-
5 załącznik(ów)
@ Jan_S
Cholera no patrz a mnie 68 się bardziej podoba hehe. Ale dobrze, dobrze różnorodność musi być i trzeba robić z dwie/trzy wersje to każdemu coś przypasi :)
Zdjęcia budynków były jedynie kadrowane i wyprostowane i nic więcej z nimi nie robiłem ale skoro nikt tego nie zauważył to chyba dobrze to zrobiłem więc wrzucenie ich chyba nie było takie bez celowe. Jedynie B-CZ zostało przerobione na B-CZ
W samych miniaturach wrzucę teraz ich ordżinalesy.
@ dzarro
Mam w planie zrobienie takiego złączonego zdjęcia z 4 pór roku ale wiadomo zajmie to rok. Ustawię w pokoju córki statyw (mniej więcej zaznaczę czymś gdzie stoi) i postaram się zimą, wiosną, latem i jesienią zrobić serie zdjęć w ładną bezchmurną pogodę :)
@ BIKER
Spoko, spoko damy radę coś wykombinować w któryś weekend :)
Z tym zaśmiecaniem to trochę dziwna sprawa bo zdążyłem się w tym wątku przekonać, że jedni coś uważają za fajne a inni wręcz przeciwnie no i powiedzmy jest to takie badanie z którego później można jakąś średnią wyciągnąć. I przyznam się, że każdą wypowiedź traktuję poważnie i staram się z niej coś wyciągnąć na przyszłość. Tak więc wszystkim dziękuję za wypowiedzi i co by złego nawet o czymś nie powiedzieli :)
-
2 załącznik(ów)
A tak wracając do zdjęcia 45 oraz kilku miniatur tego samego kawałka ściany z kolorowych luksfer kilka postów później w połączeniu z tym co wyszło w 67 i 68 to może coś takiego:
70.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1353213648
71.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1353213653
-
1 załącznik(ów)
A jak Wam się podoba panorama w jednym kadrze? Z 10 czy 15 razy rzucałem telefon wysoko w górą aby to zrobił i tylko jeden raz wyszło w miarę :). Aparatem tu już chyba bym tak nie rzucał :D
72.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1353214767
-
te pozawijane i poskręcane luksfery to mogły by być na okładkę płyty jakiegoś nawalonego marychą szarpidruta :) mi się podoba
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
te pozawijane i poskręcane luksfery to mogły by być na okładkę płyty jakiegoś nawalonego marychą szarpidruta :) mi się podoba
Szybciej to z miniatury poniżej mogłoby służyć dla tych nawalonych marychą ale luksfery skręcone myślę, że tworzą fajny efekt nawet do tego aby wykorzystać je do czegoś innego :)
-
1 załącznik(ów)
Jeszcze coś w nawiązaniu do serii gdzie jest 68 i fabryka na podstawie, której zostało przerobione zdjęcie.
-
psychodelicznie i mało fotograficznie się tu porobiło, 71 jako grafika fajne jest
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
psychodelicznie i mało fotograficznie się tu porobiło, 71 jako grafika fajne jest
Chyba jakieś jesienne schizy mnie dopadają ale spoko wszystko wróci do normy :)
-
1 załącznik(ów)
Ludziów jeszcze nie wstawiałem to czas najwyższy :)
73.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1353368250
-
trochę dziwna poza, ale moim zdaniem zdjęcie broni się kolorami...
... Ale i tak dostaniesz pewnie od kogoś naganę bo zapomniałeś że "bez oświetlenia rembrantowskiego nie ma portretu"
pozdrowienia dla modelki :)
-
Nawet nie wiedziałem co to jest to "światło rembrandtowskie" ale właśnie doczytałem i już chyba wiem:). Hmmmm jakby to powiedzieć - ja kompletnie nic nie wiem w tym temacie o pozach, świetle i w ogóle nic :). Co do światła to ja jedynie posiadam albo nasze słoneczko albo lampę FL36 i to jedynie właściwie z możliwością jej bytności w stopce aparatu no i jeszcze PS mam :) :)
P.S.
Ok, pozdrowię :)
-
Hej
Widać, że sporo eksperymentujesz. :) To oklejone autko mnie rozwaliło. :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ogólnie wydaje mi się, że trochę zbyt mocno są te zdjęcia nasycone. Niektóre naprawdę wręcz biją po oczach. Luksfery wyszły ciekawe. I Dzarro ma trochę racji - selekcjonuj to, co chcesz pokazać, bo po jakimś czasie ludzie się po prostu znudzą i choćbyś wstawił zdjęcie z NG, przestaną tutaj zaglądać. Nie chodzi przecież o ilość, a o jakość. :)
pozdrawiam
-
Czarus,
Zonka? Fana, dwaj jeszcze:-)
pozdrowionka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
A tak wracając do zdjęcia 45 oraz kilku miniatur tego samego kawałka ściany z kolorowych luksfer kilka postów później w połączeniu z tym co wyszło w 67 i 68 to może coś takiego:
70.
71.
Oko masz do takich fotek..:-) podoba sie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Zwłaszcza to drugie mi przypadło do gustu.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
trochę dziwna poza, ale moim zdaniem zdjęcie broni się kolorami...
... Ale i tak dostaniesz pewnie od kogoś naganę bo zapomniałeś że "bez oświetlenia rembrantowskiego nie ma portretu"
pozdrowienia dla modelki :)
Jeszcze jedno - dziwna bo na takiej dużej huśtawce ogrodowej :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mysikrolik
Hej
Widać, że sporo eksperymentujesz. :) To oklejone autko mnie rozwaliło. :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ogólnie wydaje mi się, że trochę zbyt mocno są te zdjęcia nasycone. Niektóre naprawdę wręcz biją po oczach. Luksfery wyszły ciekawe. I Dzarro ma trochę racji - selekcjonuj to, co chcesz pokazać, bo po jakimś czasie ludzie się po prostu znudzą i choćbyś wstawił zdjęcie z NG, przestaną tutaj zaglądać. Nie chodzi przecież o ilość, a o jakość. :)
pozdrawiam
Mam prośbę czy możesz na którymś przykładzie o tym nasyceniu coś więcej mi napisać? Z góry thx :)
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Cytat:
Zamieszczone przez
Nurcia
Zwłaszcza to drugie mi przypadło do gustu.
Miło mi, że taka przeróbka przypadła Wam do gustu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Czarus,
Zonka? Fana, dwaj jeszcze:-)
pozdrowionka
No żonka, żonka - na kogoś innego do zdjęcia będącego akurat pod ręką nie mogę liczyć oprócz żony i córki.
74. No to jeszcze jedno zdjęcie z żoną. Żona jest przerobiona/zrobiona (dziwnie to brzmi :) ) z wielu słów swojego imienia :). Zdjęcie pochodzi z Olka SP 320 i jest tak jak było z żoną na tle morza - w załączniku też oryginał.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1353450531
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
w załączniku też oryginał.
O teraz moge popatrzec.Przedtem wahalem sie czy nie spytac i to Czy juz zdrowa.Te z lampa poprzednie to takie te kolory,ze....