Odp: exif - co nam po nim
Jako forumowy kot pozwolę sobie napisać parę słów od siebie. Jakiś czas temu byłem namiętnym czytaczem EXIF'ów, jednakże zaprzestałem tego procederu ponieważ po zamknięciu obrazka znikała również moja wiedza o parametrach jego wykonania i w żaden sposób nie byłem jej w stanie odtworzyć w polu (nie wiem czy tylko ja tak mam ?). Aktualnie (dla mnie) bardziej przydatne są stare zasady (np. odwrotna ogniskowa), czy też znajomość hiperfokalnej niż to co wyczytam z cudzych obrazków. Zauważyłem również że moja wiedza rośnie wprost proporcjonalna do ilości spieprzonych zdjęć, jednakże jeżeli ktoś lubi czytać te małe pliki, jego sprawa, po pewnym czasie jednakże lektura staje się niezmiernie nudna.
Pozdrowienia:
Tadzik
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz78
A fotografowany robal będzie lądował i startował tyle razy ile nam trzeba do metody prób i błędów. Skoczek o tyczce powtórzy n razy swój skok....
Z doświadczenia określisz czas, przysłonę, ogniskową, iso i model aparatu patrząc na fotę z netu? Zostałeś moim mistrzem Jodą.
No ale nie powiesz mi, że idziesz fotografować skoczka o tyczce bez jakiegokolwiek przygotowania warsztatu?
Poprzez małpowanie danych z EXIF doświadczenia nie zdobędziesz. Trzeba samemu popróbować, poczytać poradniki jak fotografować różne rzeczy, co w danym momencie jest ważne, co nie. Tego we własnym zakresie zdobytego doświadczenia żaden EXIF Ci nie da. Poza tym musiałbyś się wgryźć porządnie w EXIFa bo samo f i czas i ISO Ci nic nie dadzą. Co Ci po tym jeśli użytkownik robi foty w trybie A - aparat sam ustawia czas i ISO, a jak ktoś jeszcze dał korektę ekspozycji to już w ogóle - szkoda czasu IMHO. A przy strobbingu to już całkiem nieprzydatne, ba, mylące!
Jakieś tam ogólne pojęcie może dać, ale to złudne. To tak jakby się chcieć nauczyć jeździc samochodem kopiując to na jakim biegu i przy jakiej prędkości jeździ sąsiad swoim Mercedesem AMG, kiedy Ty pomykasz Fordem Fiestą. A on i tak jeźdi na automacie ;-)
Thomasso
Cieszę się, że tak się troszczycie żeby inni nie błądzili sugerując się informacjami z EXIFa ale pozwólcie im samym decydować.
Ja w EXIFy zaglądam z ciekawości, tylko i wyłącznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
O boze drogi.Ja caly czas odnosze sie do bezwzglednego posiadania exifu w moich fotkach w galerii na naszym forum.Ze ten exif jest koniecznoscia,ze on mi ma w czyms byc pomocny.
Nie nie jest on mi do niczego potrzebny w moich fotkach.Jesli jest przydatny innej osobie to jedno PW wystarczy i bedzie je miec.
Caly czas mi o to chodzi.Exif mi nic nie zrobil.Potepiam tylko koniecznosc jego tu u nas na fotkach.Od tego ten temat sie zaczal.
Że się wtrancam: to już dyskusja "ilu forumowiczów potrzeba do zmiany żarówki?":-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Że się wtrancam: to już dyskusja "ilu forumowiczów potrzeba do zmiany żarówki?":-P
Odp: Zawsze za mało :)
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
...już przy f=8)
I oto doczekaliśmy się czasów, kiedy napisanie ''f równe osiem'' automat zamienia na miniaturę uśmiechniętego Jaruzelskiego. No cóż, trzeba będzie uważać :) (tym razem ma być buźka, a nie dwukropek)
Chyba za bardzo demonizujecie te Exify ? Bo jak czyta to jakiś początkujący to lada moment odniesie wrażenie, że jak niechcący podejrzy kilka exifów to już nigdy dobrego zdjęcia nie popełni :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
I oto doczekaliśmy się czasów, kiedy napisanie ''f równe osiem'' automat zamienia na miniaturę uśmiechniętego Jaruzelskiego. No cóż, trzeba będzie uważać :) (tym razem ma być buźka, a nie dwukropek)
f=8
Nie mzna tylko w nawiasie tego pisać. No ale nic dziwnego skoro to ważna informacja, to jakże mozna by ją w nawias wkładać ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
O boze drogi.Ja caly czas odnosze sie do bezwzglednego posiadania exifu w moich fotkach w galerii na naszym forum.Ze ten exif jest koniecznoscia,ze on mi ma w czyms byc pomocny.
Nie nie jest on mi do niczego potrzebny w moich fotkach.Jesli jest przydatny innej osobie to jedno PW wystarczy i bedzie je miec.
Caly czas mi o to chodzi.Exif mi nic nie zrobil.Potepiam tylko koniecznosc jego tu u nas na fotkach.Od tego ten temat sie zaczal.
Spokojnie, jesli dobrze rozumiem to:
- w galerii obowiązku nie ma
- jest obowiązek w DITLu (święte prawo organizatora)
Więc nie czuję problemu.
A ja szczerze mówiąc zaglądam namiętnie do EXIFów, lubię podejrzeć wartość przysłony i ogniskową.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
No ale nie powiesz mi, że idziesz fotografować skoczka o tyczce bez jakiegokolwiek przygotowania warsztatu?
Uważasz, że wystarczy czytaćmądre książki i zdobędziesz odpowiednie przygotowanie a idąc fotografować skoczka, będziesz już wiedział jak to zrobić?
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Poza tym musiałbyś się wgryźć porządnie w EXIFa bo samo f i czas i ISO Ci nic nie dadzą. Co Ci po tym jeśli użytkownik robi foty w trybie A - aparat sam ustawia czas i ISO, a jak ktoś jeszcze dał korektę ekspozycji to już w ogóle - szkoda czasu IMHO.
Czyli uważasz, że ci co zaglądają w EXIF to kretyni, którzy nie wiedzą co tam jest? Nie trzeba się wcale wgryzać. Wystarczy uważnie przeczytać.
To EXIF Twojego zdjęcia (popRAWki), czerwonymi strzałkami zaznaczyłem to, w co w/g Ciebie należy się wgryzać.
Załącznik 72705
No i na koniec:
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Poprzez małpowanie danych z EXIF doświadczenia nie zdobędziesz.
To jest argument na to, żebym się wymiksował z tej coraz głupszej dyskusji. Czy każdy, kto zagląda w EXIF robi to po to żeby małpować?
Popieram w zupełności markusa:
Cytat:
Zamieszczone przez
markus74
... jak czyta to jakiś początkujący to lada moment odniesie wrażenie, że jak niechcący podejrzy kilka exifów to już nigdy dobrego zdjęcia nie popełni :)
PS
Może zakazać umieszczania EXIF-a w zdjęciach na forum :roll: bo:
Może wprowadzić w błąd
Niczego się z niego i tak nie można nauczyć
Po co ludzie mają małpować
i jeszcze sto innych powodów :D
Do niezobaczenia się w tym wątku.
Jeżeli exif to takie zło, to dlaczego początkującym proszącym o wskazówkę, co nie tak przy jakimś problematycznym ujęciu, forumowi eksperci zaraz chcą zobaczyć fotkę. Koniecznie z exifem?
Przykład pierwszy z brzegu:
https://forum.olympusclub.pl/threads...lem-z-ZD-14-42
Cytat:
Zamieszczone przez
Amigo!
Jeżeli exif to takie zło, to dlaczego początkującym proszącym o wskazówkę, co nie tak przy jakimś problematycznym ujęciu, forumowi eksperci zaraz chcą zobaczyć fotkę. Koniecznie z exifem?
Przykład pierwszy z brzegu:
https://forum.olympusclub.pl/threads...lem-z-ZD-14-42
Cieszę się że zostałem forumowym specjalistą :shock: i cieszę się że akurat mój przykład przywołałeś, wszak zawsze byłem i jestem ZA EXIFami w fotkach. Ale jestem także za tym żeby była to dobra wola wstawiających fotki - z wyjątkiem wyjątków wymienionych wcześniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Uważasz, że wystarczy czytaćmądre książki i zdobędziesz odpowiednie przygotowanie a idąc fotografować skoczka, będziesz już wiedział jak to zrobić?
Uważam, że LEPIEJ przeczytać kilka książek i samemu popróbować. Na pewno lepsze to niż podglądanie EXIFa.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Czyli uważasz, że ci co zaglądają w EXIF to kretyni, którzy nie wiedzą co tam jest? Nie trzeba się wcale wgryzać. Wystarczy uważnie przeczytać.
To EXIF Twojego zdjęcia (popRAWki), czerwonymi strzałkami zaznaczyłem to, w co w/g Ciebie należy się wgryzać.
A czy ja napisałem, że to kretyni. Kretynem to się będzie jak li tylko na EXIFie się będzie opierać, myśląc, że kopiując (aka małpując) ustawienia zrobi się takie samo zdjęcie.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
No i na koniec:
To jest argument na to, żebym się wymiksował z tej coraz głupszej dyskusji. Czy każdy, kto zagląda w EXIF robi to po to żeby małpować?
Małpowanie = kopiowanie. Patrz wyżej.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Może zakazać umieszczania EXIF-a w zdjęciach na forum :roll: bo:
Może wprowadzić w błąd
Niczego się z niego i tak nie można nauczyć
Po co ludzie mają małpować
i jeszcze sto innych powodów :D
Do niezobaczenia się w tym wątku.
Jakbym normalnie ze swoim ojcem gadał :P
Jak nie ma co do powiedzenia, to zaczyna przeinaczać moje wypowiedzi, wyrywać z kontekstu, odwraca kota ogonem, a na końcu się obraża.
A ja tylko chciałem uzmysłowić, że obecność EXIFa (u?) w danym pliku nie powinno być wymogiem (poza szczególnymi przypadkami, jak np. konkurs).
T.
Witam.
Czy ktoś wie czemu Exiftool od wersji 9.15 do aktualnej 9.25, nie wprowadza podanej nazwy obiektywu manualnego(bez styków np Samyang 7,5), w dalszym ciągu wprowadzając podany nr obiektywu. Do wersji 9.14 wprowadzanie nazwy i numeru seryjnego obiektywu było bezproblemowe. Błąd programu czy celowe zmiany?.