-
Odp: Leica DG NOCTICRON 42.5mm f/1.2
Nie zdziwiłbym się jeśli ta cena okaże się prawdziwa.
Leica zawsze się ceniła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Nie zdziwiłbym się jeśli ta cena okaże się prawdziwa.
Leica zawsze się ceniła.
Czyli wracamy do rozważań czy u nas przekroczy 8tys. czy nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Czyli wracamy do rozważań czy u nas przekroczy 8tys. czy nie.
Raczej czy lepiej kupić 42.5, czy 85/1,8 z korpusem FF (najtańszy zestaw mniej niż 8 tys.) :D Jakoś brak mi wiary w tak absurdalną cenę...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Raczej czy lepiej kupić 42.5, czy 85/1,8 z korpusem FF (najtańszy zestaw mniej niż 8 tys.) :D Jakoś brak mi wiary w tak absurdalną cenę...
To może być obiektyw planowany pod kątem nowej puszki z filmowaniem 4k. Wtedy to może mieć sens.
-
swoja drogą jestem ciekaw czy ten pierścień przysłony będzie działał na olkach tak samo jak na panasach.
mam złe przeczucia...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Raczej czy lepiej kupić 42.5, czy 85/1,8 z korpusem FF (najtańszy zestaw mniej niż 8 tys.)
Jeśli juź miałbym znowu słyszeć to klik-klak to Na Boga zaproponuj chociaż 85L, 1.8 nie jest warte powrotu do luster. Co innego nowy Sigmiok - 35, wspomniana eLa czy 200/2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jeśli juź miałbym znowu słyszeć to klik-klak to Na Boga zaproponuj chociaż 85L, 1.8 nie jest warte powrotu do luster. Co innego nowy Sigmiok - 35, wspomniana eLa czy 200/2
Jestem dziwnie spokojny, że 1,8 przymknięty do 2,4 da sobie spokojnie radę, różnica nie będzie warta ponad 5000zł ;) Jest jeszcze drugi ogranicznik. Już przy przy cenie w okolicy 4000zł wolałbym zestaw Olka 75 + 45. L to trochę inna liga w temacie jasności. Jak Panas wypuści 42/0,6 to będziemy porównywać :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Jestem dziwnie spokojny, że 1,8 przymknięty do 2,4 da sobie spokojnie radę, różnica nie będzie warta ponad 5000zł ;) Jest jeszcze drugi ogranicznik. Już przy przy cenie w okolicy 4000zł wolałbym zestaw Olka 75 + 45. L to trochę inna liga w temacie jasności. Jak Panas wypuści 42/0,6 to będziemy porównywać :)
Ja pisałem o dyskomforcie pracy z Klik-Klakiem. Jeśli już mam się cofać (o, nie policzyłeś specjalnej matówki do eL) to dla szkieł wartych tego kroku wstecz. Jasność, ceny i inne ekwiwalenty odłóżmy na bok. OK, z mojej strony koniec offtopa, jasne ~45 już mam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
To jest jakiś helios 42.5 1.2? A może jakikolwiek 1.2 w okolicach 50mm?
Przecież na pewno nie mówisz o 58 f/2, który ma zupełnie inną ogniskową.
Jest Voigtlander 50mm F/1,1 pod LeicaM (czyli po adapterze m43 lub NEX) za niecałe 4000 PLN za nowy.
Nie wspominam juz nawet o Voigtlander 42,5mm f/0.95 pod m43 w podobnej cenie. MF ale są.
Ciekaw jestem ceny sklepowej tej Leici 42,5mm f/1,2. Moim zdaniem nie powinna być wyższa niż ww. manualne Vojtki.
-
Cena pewnie jak zwykle zostanie ustalona według równania:
zdrowy rozsądek x 2.
A żeby było smutniej, tak samo będzie z odpowiednikiem Fuji.
-
-
Ciekawe czy będą ten obiektyw kiedykolwiek sprzedawać...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Dlaczego wątpisz?
Myślę, że już całkiem niedługo będą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
43R puściło bąka o sprzedaży w grudniu, m43.eu wyprostowali ten błąd podczas rozmowy z Uematsu przy okazji premiery GM1. Teraz wypatruj njiusów o nowym systemie Lajki, obie premiery mbsz powinny się zazębić, co dla ciebie, jako potencjalnego kupującego niczego dobrego nie wróży :mrgreen:
-
Ten obiektyw pewnie już od roku jest gotowy - tylko firma kombinuje czym uzasadnić jego wysoką cenę, no i jak zmusić ludzi by go mimo to jednak kupowali... :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
(...) i jak zmusić ludzi by go mimo to jednak kupowali... :mrgreen:
Najśmieszniejsze jest to, że wcale nie trzeba będzie ich zmuszać. Sami się w kolejki ustawią :wink:
Kwestia odpowiedniego podgrzania atmosfery, pokazania świetnych zdjęć, zachwalające artykuły w sieci i jest dobrze.
-
-
Wow! Wiekszy niz 75/1.8 :-D Ale bokeh na zdjeciach przyjemny. Takie troche polaczenie ogniskowej zblizonej do 45 mm i g.o. zblizonej do tego co da sie uzyskac wlasnie z 75/1.8. Miejmy nadzieje, ze takie jedno szklo jednak bedzie tansze niz M.ZD 45/1.8 + M.ZD 75/1.8 :-P
-
Ciekawe, jak wypadnie cenowo i wymiarowo w porównaniu do Fuji 56 f/1,2, którego premiera ma się ponoć odbyć już w przyszłym tygodniu.
-
Moze wlasnie na te premiere czeka Panas, zeby sie okreslic z cena? ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
... Miejmy nadzieje, ze takie jedno szklo jednak bedzie tansze niz M.ZD 45/1.8 + M.ZD 75/1.8 :-P
Oj będzie...
Będzie droższy nie tylko od pary 75+45... obstawiam na parę 75+12 :evil:
-
Mozliwe. Ech, zeby Cosina wziela sie i dorobila dobry AF do swoich V f0.95, niechby kosztowaly z 1000 zl drozej ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Miejmy nadzieje, ze takie jedno szklo jednak bedzie tansze niz M.ZD 45/1.8 + M.ZD 75/1.8 :-P
Nie ma szans, przynajmniej na wejściu; za BH - 45+75 = $1300.
---------- Post dodany o 11:27 ---------- Poprzedni post był o 11:26 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ciekawe, jak wypadnie cenowo i wymiarowo w porównaniu do Fuji 56 f/1,2, którego premiera ma się ponoć odbyć już w przyszłym tygodniu.
Fuji pewnie będzie mniejszy, lżejszy?
---------- Post dodany o 11:27 ---------- Poprzedni post był o 11:27 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Moze wlasnie na te premiere czeka Panas, zeby sie okreslic z cena? ;-)
Oni na bank ją znają od kilku dobrych miesięcy.
---------- Post dodany o 11:34 ---------- Poprzedni post był o 11:27 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Będzie droższy nie tylko od pary 75+45... obstawiam na parę 75+12 :evil:
Dwa razy 900? Zwariowałaś Baśka, ktoś tam w sieci uspokajał - po rewelacjacjach Gullio, że nie będzie aż tak drogie. Osobiście obstawiam "na wejściu" max. 1400.
---------- Post dodany o 11:36 ---------- Poprzedni post był o 11:34 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Mozliwe. Ech, zeby Cosina wziela sie i dorobila dobry AF do swoich V f0.95, niechby kosztowaly z 1000 zl drozej ;-)
Cosina niech zostanie Cosiną, mają swój urok, choć przyznam, że łatwiej ustawić ostrość 12 czy 25 niż 42,5 na kijowym ekraniku GH2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Fuji pewnie będzie mniejszy, lżejszy?
Nie wiadomo. Teoretycznie to Panas powinien być mniejszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
...Dwa razy 900? Zwariowałaś Baśka, ktoś tam w sieci uspokajał - po rewelacjacjach Gullio, że nie będzie aż tak drogie. Osobiście obstawiam "na wejściu" max. 1400.
Nie wiem co znaczy 2*900...
Obecnie rynkowe ceny 75'ki i 12'ki to (szacunkowo) 3500 i 2800 - czyli w sumie ok. 6300 - i podobnej ceny spodziewam się na początek za 43'kę :evil:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
2*$900 = $1800 *3,2 = 5760 zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
w sumie ok. 6300 - i podobnej ceny spodziewam się na początek za 43'kę :evil:
W Polsce wszystko jest możliwe.
---------- Post dodany o 12:12 ---------- Poprzedni post był o 12:09 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie wiadomo. Teoretycznie to Panas powinien być mniejszy.
Ja wiem, że to tylko znaczek, ale tam pisze Leica, należy spodziewać się (patrz fotka u góry) T/ransmisji na poziomie 1.4 a to już super wynik biorąc pod lupę 25/1.4.
-
gietrzy, chyba dobrze kombinujesz. To może być budżetowe szkiełko. Oczywiście w kategorii "cinema". Wtedy patrzenie na cenę z punktu widzenia "foto" będzie bez sensu.
-
Oj marudzicie. Nikon 32 f1.2 kosztuje okolo 3600 :-P Ta, wiem ze do matrycy 1", ale jednak kawal szkla w metalowej obudowie. No nic, wrozenie z fusow znowu ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
2*$900 = $1800 *3,2 = 5760 zł.
2*$900 = $1800 *3,2 = 5760 zł * 1,23 = 7084,8 PLN - i już jest jeszcze mniej fajnie, a zapomniałem marżę dodać.
Prędzej kupiłbym Mechagodzillę ZD 35-100mm F/2.0 niż to szkło za taką ceną.
-
Osobiście obstawiam cenę w Polsce na 6000pln :)
T.
-
-
It’s quite large and heavy. I’d say the barrel is larger around than the 75, and it’s definitely a bit heavier. The whole thing is made of metal, and there’s an actual aperture ring with nice click-stops (though it doesn’t appear to function with my OM-D). The hood is super long, and also made of metal.
AF is pretty quick and very accurate. Bokeh is great for m43. Seems very sharp wide open, though there’s a loss of contrast. Some green LoCA, but nothing major.
Also confirmed that the aperture ring works on Panasonic bodies, but not Olympus. I assume this can be fixed with a firmware update.
http://www.pentaxforums.com/forums/7...nocticron.html
-
Ukazało się jasne Fuji, ponieważ firmy konkurują ze sobą imho jest dobrze. Fuji chce skroić epi na $999.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ukazało się jasne Fuji, ponieważ firmy konkurują ze sobą imho jest dobrze. Fuji chce skroić epi na $999.
W Europie będzie raczej za 999 funtów. Wieć już 5000zł mamy jak w banku.
-
Cena na starcie portretówki Fuji wg Digital Camera Polska to 4199zł:
http://digitalcamerapolska.pl/strefa-sprzetu/721-fujinon-xf-56-mm-f-1-2r-jasna-stalka-w-systemie-fujifilm-x
Czyli Leica powinna być tańsza...chociaż odpowiednik 50mm od Panasa (25mm 1.4) jest trochę jednak droższy od tego odpowiednika od Fuji (35mm 1.4) , więc pewnie nie będzie :D
-
Jak wystartują za wysoko to sprzedadzą mało sztuk. Niestety, ale wojna w bezlusterkowcach robi się na zaawansowane szkła, a użytkownicy już nie trzymają się aparatów "z zasady" tylko zmieniają systemy jak im to potrzebne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Czyli przelicznik 1000Euro. Całkiem miło. Oczywiście o ile to jest cena z VAT.
Panasonic/Leica zaprojektował pewnie swoje szkło pod kątem filmowania i wrzucą cenę jaką będą chcieli. Fuji nie jest dla nich konkurencją na tym polu. Co innego gdyby Sony zrobiło taki obiektyw.
-
Za 999 ojro biorę w ciemno.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Za tyle to bedzie napewno taki XF 1,2/56 mm R slyszalem,ze dobre szklo z niego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ale wiesz że to jest niemożliwe?
Tyle to obiektyw będzie kosztować za jakieś dwa lata,
a przez ten czas wielokrotnie i dokładnie go opiszą - więc nie da się go wziąć w ciemno... :mrgreen: