Mam nadzieję, że nie będą go dawać w kitach zamiast dekielków, bo wtedy rynek wtórny będzie znikomy i nie da się go tanio odkupić, choćby do zabawy :)
Wersja do druku
Mam nadzieję, że nie będą go dawać w kitach zamiast dekielków, bo wtedy rynek wtórny będzie znikomy i nie da się go tanio odkupić, choćby do zabawy :)
Cena sugerowana 10 USD
:D
Hmmm, nie wierzę by takie szkło o takim świetle i bez styków miało rzeczywiście powstać w stajni Olympusa.
9mm grubości... to tyle co Pentax smc DA 40mm F2.8 XS z AF, o grubości także 9mm i ze światłem 2,8...
Jak firma która je wymyśliła wyceni nawet na 400zł to i tak lepiej mieć ww. Panasa.
Miałem przyjemność go podpiąć i stwierdzam że nawet z leciwym e-pl1 jest szybki, a fotki super.
A ja chcialem zauwazyc, ze przy takich parametrach to ten obiektyw w zasadzie nie potrzebuje AFu.
Tak dla obiektow od 2m od aparatu. Prosze - wyliczenia z DOF Calculator:
Subject distance 2 m
Depth of field
Near limit: 0.97 m
Far limit: Infinity
Total: Infinite
In front of subject: 1 m
Behind subject: Infinite
Hyperfocal distance 1.89 m
T.
Panowie stawiam na bardzo tanie body od olka, i ostrą walkę o dół rynku,,
AW
15/8.0 oficjalnie uzyskał status dekielka; grupa akcesoria, podgrupa gadżety M43.
Nie będzie w katalogach sklasyfikowany wśród obiektywów.
O Jankowych marzeniach zapomnijmy. Nici z Transmisji.
Co ciekawe podobno te trzy ustawienia ostrości to: zakryty, do 30 cm, nieskończoność.
Czyli może się sprawdzić to o czym pisałem wyżej - będzie dodawany do body zamiast zwykłego dekielka :)
I widzicie osiągneli co chcieli czyli Mega rozgłos przy okazji inauguracji nowego ep-ka za pomocą czegoś czego jeszcze nikt nie zrobił dekielko- obiektyw ... Ha ha ha :)
no tak, inni zdobywają rozgłos jakością, jasnością a OLy - ma inną wizję. Oby od tego kombinowania nie wymyślili jak kilka lat temu nowego potencjalnego nabywcy i kierunku w rozwoju choćby szkieł. Mnie to irytuję i ciągle mam uczucie - oby nie słuszne (po zakupie OMD) - że Oly nie za bardzo ma pomysł co z tym systemem zrobić. Może go przytkać takim cudakiem :)
Pomysł jest dobry, nie każdy ma pojęcie o fotografii, choćby minimalne. Bardzo duży procent użytkowników kompletnie nie wie co to jest AF, GO, ekspozycja i tego typu duperele ... Ostatnio kilka razy tłumaczyłem naprawdę inteligentnej osobie jak używać aparatu: wciśnij spust do połowy, poczekaj aż aparat "piknie" i dociśnij spust do końca ... ni chu, chu ... zawsze było od razu wciśnięcie do końca. Nie dziwota, że wiele fotek było bez ostrości, szczególnie te na większej ogniskowej. A z komórki zawsze ostre wychodzą ... czyli kiepski masz aparat.
Tak więc taki obiektyw jest dobry, bo w każdej sytuacji (oczywiście musi być odpowiednia ilość światła) da ostrą fotkę i to z natychmiastowym AF. Np. jak dla dzieci to takie szkło jak znalazł - wszystkie fotki będą ostre. Na plaże, na wakacje, na wycieczkę w słoneczny dzień ... itp.
Na pewno każdemu z nas zdarzyła się sytuacja, że zabraliśmy aparat, jednak dopiero podczas chęci zrobienia zdjęcia zorientowaliśmy się, że nie mamy z sobą żadnego obiektywu.
Właśnie na wypadek takich sytuacji Oly stworzył zatyczkę na korpus która umożliwia zrobienie wspaniałych zdjęć.
co za wiara w markę :) normalnie wytłumaczymy wszystko. Tylko patrząc po wynikach sprzedaży aparatów pojęcie o fotografii nie ma żadnego wpływu na zakup aparatu, stąd ogromna sprzedaż tanich lustrzanak. Każdy sprzedawca w MM lub innym sklepie na prośbę klienta o dobry aparat wlecze ich właśnie po zakup sprzętu na C lub N. Nie za bardzo też widzę aby samochód kupowalo się pod swoje umiejętności - i jakoś nie widzę aby przodujące firmy z tego sektora budowały unochody dla uczących się lub biedaków (np. z drewnianą karoserią) - tam jak i w innych sektorach chodzi o budowanie opinii o marce. A matryca Olympusa już sobie "niezłą" wyrobiła i nie trzeba dobijać jej takim cudakiem.
:) dzięki, z camera obscura też fajne wychodzą zdjęcia, ale żeby od razu z logo "Olympus". Tłumaczyć te plastikową nasadkę można masą przymiotników ale cudakiem i tak pozostanie, z którego sobie inne forma mają temat do zabawy
kolega trochę napastliwy. Nie chodzi mi, że koledze się pomysł nasadki podoba ale o globalne postrzeganie marki i tylko tyle.
Olympus chyba sni:wink::wink:Zamiast brac pod uwage co setnego polaka i jego zdanie to bierze co setnego chinczyka.Przecie nie od dzis wiadomo,ze chinczyk kupi,pstryknie fotki i bedzie zadowolony.A my?,a my jak to my,Bedzie za drogie,za plaskie,za male,za ciemne,jako tele to to nie,jako szeroki tez to nie.Kurde nie moga wymyslec szkla 6-400 ze swiatlem 1,4 za czysta zloty:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:.I po miesiascu opuscic na 195,50zl:-P
biorę - oczywiści po przecenie
Widziałeś sample? Zaczekajmy.
Wbrew pozorom stałoogniskowy szeroki kąt pracujący na hiperfokalnej z f=8 przy bardzo ładnym 400iso ma znacznie więcej sesnu niż się wydaje typowym forumowym fotoonanistom :)
Byłby też to pierwszy obiektyw, który przykręciłbym dziecku albo cioci, która chciałaby popstrykać na wycieczce.
Szybki. GO od 1 m do + nieskończoności.
alibo od 25 cm do 25 metrów - nie wyliczam pokazuję tylko jak dużę GO może być...
Naciśnięcie guzika powoduje zrobienie dobrego zdjęcia. żadne czekanie aż AF złapie, czy trafi gdzie trzeba itp itd..
Do tego dorzucimy używalne ISO słonko i szalejemy :)
Kwestia co będzie w środku czy obiektyw dający jakość czy plastikowe soczewki...
Czuję, że po premierze tego "obiektywu" pojawi się na forum jeszcze więcej bardzo kiepskich zdjęć.
wolałbym 10mm f8, to dopiero były fajny naleśnik.
15 f8 jeśli będzie tanie nie jest złe, do widoczków czasem się nada, wszystko zależy jaki da obrazek.
Ja bym wolał obiektyw w którym sam mogę zdecydować czy chcę 1.4 czy 8 czy16 czy 22 :)
pewnie dobrze prawicie, tylko ciekawi mnie cena. Ile toto może kosztować, dlaczego tak drogo no i niby kolejny obiektyw do torby stalek. A może by tak fajny zoomik, o trochę większym zakresie niż ten od panasonica - poczekam
no, ileż to razy w górach proszą mnie o zrobienie zdjęcia: lustrzanka (różnych wiodących) + kit + ustawienie na auto... no i w jasny dzień dobre światło i lampa wbudowana włączona...
Jak bedzie to i tak bedzie za drogi.Lepiej jak go nie ma.
---------- Post dodany o 21:01 ---------- Poprzedni post był o 20:59 ----------
Ja to nawet na plazy,na trawie,na grzadce czasem se "polize" lampa wbudowana te cienie i polcienie od ostrego slonca w samo poludnie.
pewnie i drogi będzie - panas jest, ale w 4/3 taniochy to też nie było - wolę raz a dobrze :)
trzy elementy w trzech grupach - to zwykły trypled, nie liczyl bym na na wybitne osiągi, nawet jeżeli jego jasność - ciemność to f8
Ja to nawet na plazy,na trawie,na grzadce czasem se "polize" lampa wbudowana te cienie i polcienie od ostrego slonca w samo poludnie.[/QUOTE]
a ja przeciwnie nawet w południe lampy szczególnie wbudowanej nie uważam za potrzebną w OMD jest osobna nie muszę w ogóle jej nosić :)
ale każdy ma swoje "widzimisie", jeśli robi się to świadomie i umiejętnie to ok, ale jeśli dlatego bo jest to bez komentarza...
szczerze mówiąc znam tylko jeden taki standard, to był domiplan, natomiast tessar byl trypletem , ale cztero elementowym
zwykłe tryplety stosowane byly zazwyczj do najtańszych i najprostszych kamer bez wymiennej optyki
Obiektyw pełną gębą:)
15-stka z czarną 12-stką: