-
Odp: Wyrazy "fotograficzne"
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Oboje zgadliscie.W te chalupki proste na fotkach to sie Linhof bawi i przesuwa obiektyw przed materialem swiatloczulym rownolegle.
Natomiast te zabawki z obiektywem przesuwanym pod roznym katem przed materialem swiatloczulym to wlasnie ta zabawa w robienie miniaturek,makiet w obrazow naturalnych z mala GO.
Ha! Ja to nawet akcję "Tilt shift" do PS'a dostałem od Kardynała Richelieu!
Akcja/operacja
http://saboor.dug.net.pl/nora/Tilt-Shift Efekt.rar
Brawa i okluski!!!!:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Oboje zgadliscie.W te chalupki proste na fotkach to sie Linhof bawi i przesuwa obiektyw przed materialem swiatloczulym rownolegle.
Natomiast te zabawki z obiektywem przesuwanym pod roznym katem przed materialem swiatloczulym to wlasnie ta zabawa w robienie miniaturek,makiet w obrazow naturalnych z mala GO.
Saboor odpowiedzial dokladniej, a henry1 i tak nie chce pytac, wiec komisyjnie uznajemy ze nastepne pytanie zada Saboor ;)
-
Ej a może Senhor Mirek54 co? Messrer? Dawaj temata!
-
No skoro On milczy: aberracja sferyczna:grin:
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
No skoro On milczy: aberracja sferyczna:grin:
Chciałem dać szansę innym, ale skoro się nikt nie wyrywa to odpowiem.
Aberracja sferyczna to wada ukladu optycznego polegająca na nie ogniskowaniu wszystkich promieni w jednym punkcie. Wynika z konstrukcji soczewki (układu optycznego). Rysunek poglądowy:
Załącznik 58464
-
-
Tak mnie natchnęło przez tę aberrację. Łatwo będzie: TELECENTRYCZNOŚĆ.
Kto wie?
-
Specyfika soczewek w obiektywach, aby światło padało na materiał światłoczuły (czy matrycę) prostopadle. Oui?
To teraz ja proste dla analogistów ;-) - multicoating
-
Cytat:
Zamieszczone przez
shardac
To teraz ja proste dla analogistów ;-) - multicoating
O powlokiwielowarstwoweCichodzi????
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
O powlokiwielowarstwoweCichodzi????
Albo przeciwodbalskowewielowarstwowepokrycieobiektywów fotograficznych:grin:
-
W zasadzie to nie wiem komu przyznać palmę pierwszeństwa.
Ale na swoje wytłumaczenie powiem, że ten zbitek wywodzi się z fascynacji książką Andrzeja Voellnagela "Kaprysy koloru w fotografii". Kiedy ją czytałem, mój poziom angielskiego był na poziomie jamnika, więc jakoś strasznie w pamięć mi zapadło. ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
shardac
W zasadzie to nie wiem komu przyznać palmę pierwszeństwa.
Ale na swoje wytłumaczenie powiem, że ten zbitek wywodzi się z fascynacji książką Andrzeja Voellnagela "Kaprysy koloru w fotografii". Kiedy ją czytałem, mój poziom angielskiego był na poziomie jamnika, więc jakoś strasznie w pamięć mi zapadło. ;-)
mirek54 był pierwszy, tylko gadać nie lubi, ja rozwinąłem jego międzywiersz. :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
mirek54 był pierwszy,
O nie,nie bylem pierwszy.Tak po prawdzie to mnie wcale tu nie bylo.Bylem calkiem gdzie indziej i cos sobie robilem.
Mialem szklo (szybka) o formacie 10x15.Pokrylem je czarno zabarwiona zelatyna.I tak sobie pozniej po tej zelatynie rysowalem iglami,papierem sciernym,rylcami roznymi.Narysowalem sobie sliczny obrazek.Potraktowalem ten obrazek jako negatyw.Pozniej w ciemni w ramce fotograficznej naswietlilem sobie stykowo papier czarno bialy,wywolalem utrwalilem i otrzymalem sliczne zdjecie obrazka mego.
Nie nie myslcie,ze wynalazlem nowa technike fotograficzna.Nasladowalem juz istniejaca.Zapoczatkowana przez pana,ktory sie nazywal????? i od jego imienia nie nazwana ta technika.
Imie i nazwisko poprosze i nazwe techniki.
Kurde,trudno bedzie goglowac,ale wszak to my tu bez gogla wszystko wiemy:mrgreen::-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
my tu bez gogla wszystko wiemy:mrgreen::-P
Znaczy kto??:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Mialem szklo (szybka) o formacie 10x15.Pokrylem je czarno zabarwiona zelatyna.I tak sobie pozniej po tej zelatynie rysowalem iglami,papierem sciernym,rylcami roznymi.Narysowalem sobie sliczny obrazek.Potraktowalem ten obrazek jako negatyw
Czyli zrobiłeś sobie szklana kliszę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde,trudno bedzie goglowac ...
E tam :-P
Wikipedia podaje:
Cytat:
Cliché-verre – klisza szklana – dość rzadka technika graficzna, wynaleziona we Francji w połowie XIX wieku przez malarza Camille Corot
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Czyli zrobiłeś sobie szklana kliszę.
E tam :-P
Wikipedia podaje:
Kurde Helmut.Plecy mam do Twojej dyspozycji.Nalezy Ci sie szacunek.Tak z pamieci taki zasob wiedzy.No No.
Kurde Teraz Twoja kolej.
Strzelaj Waćpan.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nalezy Ci sie szacunek.Tak z pamieci taki zasob wiedzy.No No.
Szacunek, chyba za umiejętność szperania w necie :-P
Twój pomysł na watek uległ modyfikacji.
To co teraz zaproponowałeś, to nie wyraz, który można szybko wygooglowac. Opis techniki, czynności czy właściwości, znacznie utrudnia zabawę. Pozwala jednak, przy okazji poszukiwań, poznać więcej nowych fotograficznych "wyrazów".
Idziemy w tym kierunku?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Idziemy w tym kierunku?
Idziemy.Tak sobie pomyslalem,ze im wiecej szukania na podstawie opisanych czynnosci to wiecej zostaje w pamieci.A im wiecej wiemy to chyba lepiej dla nas wszystkich.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tak sobie pomyslalem,ze im wiecej szukania na podstawie opisanych czynnosci to wiecej zostaje w pamieci
Myślę dokładnie tak samo :)
No to proszę o uwagę:
Emulsję światłoczułą wykonuje się z soku z owoców, warzyw lub z rozgniecionych płatków kwiatów, wrażliwych na światło roślin. Tym sokiem, powleka się papier akwarelowy a następnie suszy. Na tak przygotowany papier można położyć jakiś płaski przedmiot lub pozytyw wykonany na folii. Naświetla się, wystawiając na bezpośrednie działanie słońca. Czas naświetlania w pełnym słońcu od 1 do 4 dni.
Co to za technika?
-
A to akurat przerabialem w zeszlym roku.Pozdrowienia od Pana Jona Wiliama....Dalej nie pisze,a niech inni sie pobawia.
-
czyżby Anthotypia?
greka: anthos -kwiat
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
czyżby Anthotypia?
Właśnie tak :D
Teraz Ty podajesz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Właśnie tak :D
Teraz Ty podajesz.
Ło matko! No jak już w czasach zbójnickich fotografii przyszło buszować to:
Bierę se miedzianą płytę, upapraną srebrem i majacą alergię na światło i pary jodu.
Pakuję do skrzynki na pół godziny.
Po naświetleniu wywołuję parami rtęci( jak nie padnę)
daje mi to obaz monochom o super oddanych szczegółach(naświetlanie do kilkudziesięciu minut)
jak to się zwie??
-
-
Bez zerkania w google - sądzę, że to talbotypia, ale pewien nie jestem.
Edyta: adambieg - punkt dla Ciebie : )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Dagerotypia ?
Acha! Eeee co tak szybko!!!!! :???:
adambieg
Zapodawaj!
---------- Post dodany o 14:34 ---------- Poprzedni post był o 14:30 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
HrabiaMiod
Bez zerkania w google - sądzę, że to talbotypia, ale pewien nie jestem.
Też ciekawa, ale nie tym razem, acz zapraszamy Mości Panie hrabio w skromne progi. :-D
-
:grin:
Czytam ja ostatni książkę o historii fotografii i te dwa terminy (dagerotypia i talbotypia - inaczej kalotypia) właśnie dokładnie poznałem. Jeżeli pozwolicie, wrzucę coś pod wieczór...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
:grin:
Czytam ja ostatni książkę o historii fotografii i te dwa terminy (dagerotypia i talbotypia - inaczej kalotypia) właśnie dokładnie poznałem. Jeżeli pozwolicie, wrzucę coś pod wieczór...
To było podłe [foch]:|
-
Dobra, przekonałeś mnie tym fochem :wink:
Z czym kojarzycie nazwę compur ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Czytam ja ostatni książkę o historii fotografii i te dwa terminy (dagerotypia i talbotypia - inaczej kalotypia) właśnie dokładnie poznałem.
Znaczy ściągał, powinien być zdyskwalifikowany :mrgreen:
-
Raczej posiadł był wiedzę krótko przed zadaniem pytania j jeszcze nie zapomniał :mrgreen: Teraz siedzę w robocie i nie mam z czego ściągać:wink:
Tak czy inaczej, Saboor się ze mną rozprawi, wszak to Egzekutor TWA :wink::):mrgreen:
-
z moim aparatem mieszkowym, bessa i jego migawką :-Dmłodsza siostra migawki centralnej Compound regulowanej gruchą pneumatyczną
-
Wiedziałem, że będzie łatwe. Compur to właściwie nazwa własna, która dała nazwę rodzinie migawek sektorowych.
Pierwszy raz spotkałem się z nią, gdy w wieku około 10 lat buszowałem w piwnicy u dziadków i znalazłem zwłoki aparatu mieszkowego. Jedyne co działało to owa migawka :grin:
Saboor, Twoja kolej :grin:
-
Wcale nie łatwe - Bessę czyściłem :-D
Co to je i jak się zwie:
pobór mocy 180 wat, żarówka projekcyjna halogenowa 150 wat, 24 wolt, chłodzenie wymuszone, obiektyw Krytar 1:2,8/85 m
-
Powiększalnik czyściłeś znaczy ;P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
acidmk
Powiększalnik czyściłeś znaczy ;P
A nieee ... nie powiększalnik.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Diapol :-)
Blisko ... nazwa i doczegoto.
-
Jakiś polski rzutnik do slajdów. :-(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Jakiś polski rzutnik do slajdów. :-(
Jaaki? uh ... no dobra rzutnik Diaprex, Dia-prex D i a p r e x .
Dajesz
henry1 złoty członku :mrgreen: