-
1 załącznik(ów)
Warsztaty Olympus i Cyfrowe.pl Gdańsk
Narazie jedno, gdyż warsztaty były wczoraj...
33Załącznik 56025
-
Odp: Kilka zdjęć z moich zbiorów
Nie wiem dlaczego dokładnie ale ta pani mnie przeraża..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurokial
Nie wiem dlaczego dokładnie ale ta pani mnie przeraża..
To nie dobrze jak kobiety Cię przerażają :)
-
Rozumiem, ze to takie pierwsze proby portretowe?
Warsztaty tez pewnie nie pozwalaly na jakies wieksze mozliwosci dialogu z modelka.
No coz...
Konwersja do B&W niespecjalnie udana. Wszystko zbyt rozmyte.
Samo zdjecie tez ma problemy z ostroscia. Na pewno nie ma jej tam gdzie bym jej szukal.
Wydaje mi sie tez, ze probowano wymiziac skore modelki.. ale raczej nie wyszlo to najlepiej.
No i jeszcze usta.. a konkretniej to co sie z nimi dzieje, choc to juz raczej nie wina fotografa, ani modelki tylko samej specyfiki "warsztatow" gdzie nie zawsze uda sie pstryknac to co sie chce i w tym wlasciwym momencie.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Rozumiem, ze to takie pierwsze proby portretowe?
Warsztaty tez pewnie nie pozwalaly na jakies wieksze mozliwosci dialogu z modelka.
No coz...
Konwersja do B&W niespecjalnie udana. Wszystko zbyt rozmyte.
Samo zdjecie tez ma problemy z ostroscia. Na pewno nie ma jej tam gdzie bym jej szukal.
Wydaje mi sie tez, ze probowano wymiziac skore modelki.. ale raczej nie wyszlo to najlepiej.
No i jeszcze usta.. a konkretniej to co sie z nimi dzieje, choc to juz raczej nie wina fotografa, ani modelki tylko samej specyfiki "warsztatow" gdzie nie zawsze uda sie pstryknac to co sie chce i w tym wlasciwym momencie.
T.
Tak... moje pierwsze kroki w portrecie. Niestety nie było możliwości indywidualnej pracy z modelką. Światła były ustawione. Byly trzy nadajniki i ludzie pstrykali. Ciasno. Myślałem że będzie możliwość odrobiny nauki, ale cóż... Bardziej to bylo nastawione na reklamę firm. Modelka nie miała zbyt gładkiej cery, no i usta są jej naturalne.
-
Odp: Warsztaty Olympus i Cyfrowe.pl Gdańsk
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Lepiej by wyszlo jak bys zone,dziewczyne zaprosil na spacer i na spacerze zrobil pare ujec.Jesli na warsztatach pozwalaja na wykonywanie takich kadrow z takim swiatlem to naprawde lepiej w nich nie uczestniczyc.Szkoda czasu i kasy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Lepiej by wyszlo jak bys zone,dziewczyne zaprosil na spacer i na spacerze zrobil pare ujec.Jesli na warsztatach pozwalaja na wykonywanie takich kadrow z takim swiatlem to naprawde lepiej w nich nie uczestniczyc.Szkoda czasu i kasy.
Bo to sa "warsztaty". Bardziej nastawione na pokaz sprzetu ogolnie, a nie na doskonalenie swoich umiejetnosci.
Od tego sa warsztaty w Zlodziejewie :)
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Od tego sa warsztaty w Zlodziejewie :)
T.
Oj nie.Thomasso.Tylko nie ty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Oj nie.Thomasso.Tylko nie ty.
Nieee.. ja nie. Luzik.
Ale, ze co? Niedobre to? :roll:
T.
-
1 załącznik(ów)
Lampy w studio były ustawione po bokach modelki, wiec wystarczyło, że włosy opadły jej na twarz i już tworzyły się cienie.
Zdjęcie wykonane na zewnątrz.
34Załącznik 56034
-
Powie ktoś kilka słów o powyższym zdjęciu...
-
Powie : takie światło nie nadaje plastyczności twarzy, jest płasko ; poza tym nieostro, mdławo wręcz. Brak też punktu zaczepienia dla oka, kompozycji.
Próbuj dalej i nie zniechęcaj się.
-
Lepsze jest niż poprzednie :roll:
-
Dzięki za opinie i komentarze... Uczę się:lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Dzięki za opinie i komentarze... Uczę się:lol:
Jak każdy ;)
-
3 załącznik(ów)
Praktycznie bez obróbki.
Tutaj bez większej obróbki. Praktycznie z aparatu.
35Załącznik 56090 36Załącznik 56091 37Załącznik 56092
-
Rozluźnij ją trochę, żeby ujawniła więcej emocji na twarzy. Zabaw dowcipną konwersacją czy cuś...
---------- Post dodany o 17:41 ---------- Poprzedni post był o 17:40 ----------
Rozluźnij ją trochę, żeby ujawniła więcej emocji na twarzy. Zabaw dowcipną konwersacją czy cuś... Albo niech potraktuje obiektyw jak chłopaka, na którym chce zrobić wrażenie. Na chwilę obecną widać u niej lekką sztywność.
Na dwóch ostatnich nie podoba mi się tło - niby nie rozprasza, ale nudzi. Jest też nieco przygnębiająca ta ciemna szarość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
deduch
Rozluźnij ją trochę, żeby ujawniła więcej emocji na twarzy. Zabaw dowcipną konwersacją czy cuś...
---------- Post dodany o 17:41 ---------- Poprzedni post był o 17:40 ----------
Rozluźnij ją trochę, żeby ujawniła więcej emocji na twarzy. Zabaw dowcipną konwersacją czy cuś... Albo niech potraktuje obiektyw jak chłopaka, na którym chce zrobić wrażenie. Na chwilę obecną widać u niej lekką sztywność.
Na dwóch ostatnich nie podoba mi się tło - niby nie rozprasza, ale nudzi. Jest też nieco przygnębiająca ta ciemna szarość.
Niestety nie było możliwości indywidualnej pracy z tą modelką ani oświetleniem. Było to na "warsztatach" w dużym ":lol:", gdzie ona pozowała a ludzie robili zdjęcia. Więc tempo i ciasnota.
-
3 załącznik(ów)
różne...
-
Trzy nowe fotki. Powiedzcie co nie co.
-
2 załącznik(ów)
I jeszcze dwa do oceny
bez rozmycia zdjęcie które jest wyżej
41Załącznik 56298 i jeszcze jedno - 42Załącznik 56299
-
Odp: I jeszcze dwa do oceny
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
i jeszcze jedno
Tam nikogo wiecej nie bylo ?Tylko was dwoje??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tam nikogo wiecej nie bylo ?Tylko was dwoje??
Jakbyśmy byli tylko my to myślę że mimo mojej skromnej wiedzy zdjęcia byłyby bardziej dopracowane i zaplanowane. A tak to starałem sie jak moglem żeby uchwycić moment.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Jakbyśmy byli tylko my to myślę że mimo mojej skromnej wiedzy zdjęcia byłyby bardziej dopracowane i zaplanowane. A tak to starałem sie jak moglem żeby uchwycić moment.
Sa dwa rodzaje obiektow do focenia.
1.Obiektyw widzi inaczej jak oko.Ten jeden rodzaj bedzie nawiazywal kontakt i bez zadnego kunsztu zrobisz bardzo przyjemne w odbiorze zdjecia.
2.Ten drugi rodzaj sie po prostu do focenia na goraco nie nadaje.Trzeba czasu,swiatla,dyskusji,a mimo to jak mine wywali to ...I wlasnie takich nie powinno byc na edukacyjnych spotkaniach dla ogolu.
Mysle,ze nawet po spedzonych kilkunastu razem godzinach i prob nie ugotujecie nic co mozna by zjesc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Sa dwa rodzaje obiektow do focenia.
1.Obiektyw widzi inaczej jak oko.Ten jeden rodzaj bedzie nawiazywal kontakt i bez zadnego kunsztu zrobisz bardzo przyjemne w odbiorze zdjecia.
2.Ten drugi rodzaj sie po prostu do focenia na goraco nie nadaje.Trzeba czasu,swiatla,dyskusji,a mimo to jak mine wywali to ...I wlasnie takich nie powinno byc na edukacyjnych spotkaniach dla ogolu.
Mysle,ze nawet po spedzonych kilkunastu razem godzinach i prob nie ugotujecie nic co mozna by zjesc.
Ten komentarz dotyczy mnie czy modelki?:mrgreen:
-
5 załącznik(ów)
Spichrza w Grudziądzu
-
Mogę prosić o komentarz :wink:
-
Jedyneczka wyglada jakby przewracala sie do tylu, chociaz temat fajny, czworka zbyt przycieta z prawej ( ja tam lubie okienka) :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Mogę prosić o komentarz :wink:
1,2,3 manna kasza ostrości brak.
4 krzywo wspak
5 jakoś za wiela doła
-
Z tym brakiem ostrości to ja już głupieje. Nie wiem gdzie jest problem. Ja jakos tego nie widzę. Czy mój sprzęt jest taki słaby czy powinienem robić zdjęcia ze statywu ?
-
tak sobie przeglądnąłem Twoj wątek i czesc zdjec jest bardzo fajnych. Koscieliska wyszla super :)
---------- Post dodany o 16:46 ---------- Poprzedni post był o 16:42 ----------
...te ostaynie nienajlepsze, okienka zdecydowanie sie wyrozniaja
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurokial
1,2,3 manna kasza ostrości brak.
4 krzywo wspak
5 jakoś za wiela doła
Nie ostrości, ta jest - raczej kontrastu. Pójście w samo nasycenie daje specyficzne, czasem fajne efekty, ale czasem nie.
Ogólnie zdjęciom brak korekcji perspektywy, lub robienia z miejsca bliższego osi perspektywy. Ostatnie foto do zabawy z krzywą tonalną: niebo przyciemnić, piasek rozjaśnić.
Kompozycyjnie te kadry nie są jakąś rewelacją.
-
2 załącznik(ów)
To bym widział tak : wyrazistsze, soczystsze, kontrastowsze i oczopląśniejsze :
-
No, nie wiem Dzuiko, moim zdaniem za bardzo pojechałeś, zwłaszcza z kontrastem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
deduch
No, nie wiem Dzuiko, moim zdaniem za bardzo pojechałeś, zwłaszcza z kontrastem.
Pojechałem, bo z założenia takie foty oczopląsne mają być - czyż nie ?
Ciamciaramcię jakąś wolisz ?
-
1 załącznik(ów)
Wolę to: (załącznik)
Ale muszę przyznać, że miałem duży kłopot, żeby znaleźć jakieś sensowne dla mnie ustawienie.
-
No, powiedzmy, że wypośrodkowałeś między Aldii`owskim a moim.
Nie wiemy na razie, co na to autor.
-
Dzięki za odwiedziny. Chyba bardziej podoba mi się wersja poprawiona przez deduch-a, chociaż nie wiem czy nie aż za mocno kontrastowe. Ale kolorystycznie podoba mi się.:wink:
-
Heh, tu jest mało kontrastu, jak mówiłem, pójście w nasycenie daje specyficzne efekty. Przede wszystkim wyrugowałem multum czerwonego, który odpowiadał za jaskrawość muru. Przy okazji okna zaczęły bardziej odcinać się na niebiesko. Było jeszcze parę zabaw, ale to najważniejsze.
-
6 załącznik(ów)
Jest jeszcze jesień