No nie, ztcp epm1 nie ma S-krzywej. Przy okazji nowej matrycy na stałe powinna być ustawiona w pozycji +/-2.
Wersja do druku
Powiedzcie mi -czy z 45ką tak kiepsko wypada autofokus jak to na optycznych piszą?
Test AFu na Optycznych jest kompletnie bezużyteczny.
Przyznam się, że ten test już dawno mnie zniechęcił do zakupu tego cudeńka. No już taki jestem -zanim coś kupię to się naczytam... I do tego taki niewierny Tomasz jestem -najchętniej bym sam przetestował ale jeszcze nie mam. A macie może Państwo jakieś przypadkowe foty testowe z epm1 i 45ki na 1.8? Dziękuje za odpowiedzi.
45/1.8 ostrzy błyskawicznie.
Nie jak maruderzy w Tour de France :wink:
Mały przykładzik:
1)
Załącznik 119243
2)
Załącznik 119244
Aha te zdjęcia zrobiłem E-P3, ale matryca ta sama co w E-PM1.
Optycznych warto poczytać jeśli chodzi o jakość optyczną obiektywu :)
No i nabyłem EPM1. Jako, że jestem przewrażliwiony i podejrzliwy ze swej natury -od razu wypatrzyłem w swoim egzemplarzu pewną przypadłość: otóż w pewnych sytuacjach ekran wyświetla w swoim centrum ciemniejszą plamę. Dzieje się to w czasie podglądu na żywo i potem w czasie przeglądania zdjęć (widać ją najlepiej na jasnej lub ciemnej partii obrazu). Wielkość plamy jest niezmienna -niezależnie od powiększenia oglądanego obrazu-więc defekt matrycy raczej odpada. Zgrane zdjęcia nie mają oczywiście owej plamy. Po za tym podczas przeglądania menu jej nie widać. Najlepiej przedstawię to na zdjęciach:
Załącznik 120297Załącznik 120298
Czy to jest normalne? I jeszcze jedno czy normą jest, że aparat ze sklepu ma ponad dwieście klapnięć na liczniku?
Co do plamy, to oczywiście nie ma tam naklejonej żadnej folii na ekranie?
W kwestii licznika, to większość aparatów ma od kilkadziesięciu do kilkuset zdjęć na liczniku od nowości. Są testowane na etapie produkcji.
Folia zdjęta, nie jest to kwestia przebarwienia tworzywa wyświetlacza -zresztą pisałem, że nie zawsze widać tę plamę...