Proponuje zakupic mala przenosna, skladana blende taka 5 w 1 :) Bardzo przydatna!
T.
Wersja do druku
Proponuje zakupic mala przenosna, skladana blende taka 5 w 1 :) Bardzo przydatna!
T.
Pysie fajne, tylko trochę żółtawe.:grin:
Chyba sok marchewkowy.
A wracając do meritum : z ostrością radzisz sobie już nieźle, ale musisz zacząć panować nad światłem . Kontrolować skąd świeci i jak pada światło, unikać ostrego światła na twarzy, delikatnie doświetlać blendą , lampką przez parasolkę buzię w cieniu. Szukać miejsc doświetlonych światłem rozproszonym i tam fotografować pociechę.
Rada Thomasso bardzo cenna.
Pozdrawiam AP.
PS. Spróbuj poruszać suwaczkiem od WB - może znajdziesz ustawienia z lepszym kolorem.
I jeszcze kilka. Tylko że tego dnia słońce było tak ostre że trudno było cokolwiek zrobić biarąc jeszcze pod uwagę bardzo marudzące dziecko i upał to i tak nie źle mi poszło:D Ale mnie się podobaja te zdjęcia jako matce a reszta należy do oceny tych którzy znają się na tym lepiej niż ja:)
No kto zmusza dziecko do pozowania w upał,kto.Jeszcze się dziwi,że marudzi :wink:
Nie no nie zmuszałam jej za bardzo:D To tak tylko przy okazji wypadu do parku:)
Fajne ,tylko dwa pierwsze w zieleń poszły,
warto poprawić kolorki na wzór trzeciego..
no właśnie też tak myśle jak na nie teraz patrzę:) Z kolei to trzecie mi się troche za żółte wydaje:roll: Sama już nie wiem
Witam wszystkich! Po krótkiej przerwie powracam:D Wata cukrowa na wesoło baaaardzo wesoło:)))
Załącznik 53969Załącznik 53970Załącznik 53972Załącznik 53973
Przepraszam troche za duze rozmiary :-P
Uwielbiam dzieciaki:) ale.. pochwal się też innymi zdjęciami, proszę :)
Ok :) Zaraz będą:)
Na drugim trochę zbyt czerwono, może tak lepiej:
?
Bardzo proszę:) Ale dzieciaczki chyba lepiej mi "wychodzą"
Załącznik 53977Załącznik 53979Załącznik 53980
A mi tam się podoba. Tak an upartego w każdym zdjęciu i chyba każdego można się dopatrzeć odrobinę za dużo czerwonego, zielonego, itp.. ale tak naprawdę chyba najważniejszy jest odbiór. Myślę, że nie ma sensu się już tak na siłę doszukiwać wad w naprawdę bardzo fajnym zdjęciu..
Na cztery pokazane zdjęcia stanowiące spójną serię, to konkretne, zauważalnie wyróżniało się zabarwieniem,
sens takich wątków polega chyba właśnie na tym, żeby sobie uświadamiać wady,
sam lubię poczytać opinie na temat zdjęć forumowiczów, bo dużo na tym korzystam,
rady są czasem trafne, czasem nie - generalnie nie ma się co obruszać :wink:
Plener dziecięcy wyszedł bardzo fajnie. Mnie najbardziej spodobało się ostatnie prezentowane z serii. :grin:
Ja tam lubie duze rozmiary,mnie nie przepraszaj:wink:.A co do tego czerwonego to ja je tak bym widzial,ale czerwonego tam wcale nie ruszalemZałącznik 54003.A jak by fotka byla robiona 30 lat temu to teraz by tak wygladalaZałącznik 54004.Jeden by krzyczal ze za rozowa a drugi by podziwial klimata trzeci glowa by pokiwal drapiac sie po brodzie(nieogolonej):grin::-P
Uuuuuups.To nie 30 a prawie40 lat temu.Kurcze jak ten czas szybko leci.Kurcze,jaki ja juz stary jestem
To był raczej efekt dawany przez papier :)
Miały być porady, to się pomądrzę: zwracaj uwagę na tło i nie czyń z dziecka rogacza, chociaż przyznam, że na pierwszej fotce wyszło nawet zabawnie :)
Też mi się wydaje ,że to papier,
ja na ORWO robiłem i też tak wychodziło,
ale strasznie młody wtedy byłem, no i pierwsza styczność z fotografią,
więc za dużo nie powiem :grin:
No teraz to i ja zrozumiałam :D
Mozesz mnie zabic z calej sily,ale kroplomierz pokazuja rowne wartosci-u mnie jest szaro i bialo.
Tak to efekt czasu i niedoskonalosci obrobki na papierze w tamtych czasach.Mysle,ze po odbielaniu bylo niewystarczajace plukanie i niepotrzebne plukanie po garbowaniu(ale parujaca formalina gryzla troche po oczach).To byly czasy.Teraz jak patrze na swoje fotki to wlasnie maja taki odcien.Az se akcje zrobilem i te dzisiejsze sobie postarzam z braku zajecia,bo ilez mozna na urlopie nic nie robic
Załącznik 54035 a moze tak bedzie dobrze ? :) pzdr.
ok to tylko moja wizja ,:) pzdr.
Witam wszystkich!
Po krotkiej nieobecnosci jesienne zdjecia:))
1. 2. 3. 4. 5. 6.
Załącznik 56563Załącznik 56564Załącznik 56565Załącznik 56566Załącznik 56567Załącznik 56568
Jedynka byłaby najfajniejsza gdyby nie.. wiesz co, prawda? :) Poza tym ladne kolory, fajna ostrosc - takie miekkie ale wyrazne - pasuje do dziecka, sympatyczna poza, taka naturalna.
Reszta taka sobie - niektore nieostre i niedoswietlone (3), dziwna poza i przeostrzone (2), szum i ogolnie kadr niefajny (4). Zdjecia wygladaja na urobek z jednej sesji. Dalczego zatem kazde jest inaczej obrabiane? Brak konsekwentnosc.. szkoda.
Aaaa podoba mi sie tez czarno-biale, nr 5. Jest takie.. inne, ciekawe choc twarzy modelki nie widzimy ;-)
Tomek
Dwojka oraz szostka cool :-)
1.
Na plus: Fajny wyraz twarzy i poza,
Na minus: obcięta noga, wspomniane lekkie niedoświetlenie, lekki zielony zafarb, osobiście przesunąłbym dziewczynkę bardziej na lewą stronę kadru
2.
Na plus: Ładne otoczenie, ładny liść, ujęcie z zapasem całej sylwetki w kadrze
Na minus: zbyt centralnie, w sumie mało ciekawa sytuacja, lekkie niedoświetlenie
3.
Na plus:
Ładna głębia, ladna mina
Na minus: Niedoświetlenie (szczególnie, że to portret), zbyt centalnie umieszczona twarz (dałbym nieco wyżej i lekko w lewo),chyba nie do końca skorygowany zielony zafarb
4. Taki półprofil niewiele wnosi do zdjęcia, szczególnie, jeśli twarz ląduje zbyt blisko skraju kadru, ogólnie dość nieciekawe
5. Za thomasso - zdjęcie fajne, coś w sobie ma, złagodziłbym nieco kontrast i delikatnie obniżył jasność, bo sylwetka jest odrobinę za jasna - w szczególności włosy
6.
Na plus: dobra kompozycja zdjęcia
Na minus: lekko złagodziłbym kontrast, zamieniając na tak o dwa niższą wartość nasycenia (np. kontrast -4, nasycenie +2)* dzięki temu można by delikatnie zwiększyć gammę (jasność) oczywiście dodając odpowiednie poprawki (na plus) w kontraście i nasyceniu ( wyjściowo proponuję na +0,1 gamma dodawać po dwa kontrastu i nasycenia)*, brak czegoś przyciągającego wzrok - np. jak róża we włosach na wcześniejszym zdjęciu (portret jak portret)
* wartości dla Olympus Viewer 2
''Domowe'' eksperymenty:)
1. 2.
Załącznik 57392 Załącznik 57391
Jak dla mnie bardzo silne światło na wprost wyprasowało fotki. Popróbuj światła rozproszonego albo odbitego.
Ok:) Pierwszy raz mialam przyjemnosc pracy ze swiatlem wiec musze duzo nad tym popracowac, tylko jak na razie to nie za dobrze mi idzie ale dam rade :D