Dawno nic nie wklejałem a widzę poprzednie zdjęcia znowu nie działają. Ech. Tym razem Festiwal Muzyki Celtyckiej w Będzinie:
146
147
148
149
150
151
Reszta - taka sobie... - tutaj.
Wersja do druku
Dawno nic nie wklejałem a widzę poprzednie zdjęcia znowu nie działają. Ech. Tym razem Festiwal Muzyki Celtyckiej w Będzinie:
146
147
148
149
150
151
Reszta - taka sobie... - tutaj.
Pierwsze dwa sa najciekawsze, przyciagaja wzrok kolorowym swiatlem. Niestety, pierwsze jest nieostre i troche uciales tego goscia w nogach. Trzeba bylo zostawic wiecej dolu, bo jest za duzo gory. Drugie ok, ostre, choc kadr ma mniejszy potencjal niz pierwszy. Reszta taka sobie moim zdaniem, na 148 przepalone chmury, na 149 troche chaosu w kadrze.
Pzdr
Thx - nie wiem tylko, jak uniknąć przepalenia chmur - miałem założony polar i AEL ustawione tak, zeby zamek nie wyszedł jako ciemna plama (bo zależało mi na tym, aby go było widzieć - a znowu se statywu nie zabrałem...). Any suggestions?
Co do uciętych Grzesiowych nóg - musiałem to zrobić, bo jakiś koleś z balonem-delfinem przylazł i mi pół kadru zasłonił (wcześniej przez tego samego agenta oślepiłem się flashem bo balonik miał jedwabiście połyskliwą powłokę :razz: ) :evil:
Chyba tylko HDR pozostaje, szczegolnie, ze fociles cos co sie nie rusza.Cytat:
Zamieszczone przez daghda
Pzdr
Odgrzewane wspomnienia z Budapesztu.
152 - Metro
Czegos mi w tym zdjeciu brakuje. Czegos, na czym moglbym choc na chwile zawiesci wzrok. A tak moje oczy blakaja sie po zdjeciu bez celu. Trudno jest tez objac to zdjecie wzrokiem jako calosc. Szkoda, ze metro nie jest np. biale w czerwone pasy (czy cos w tym stylu), by sie wyroznialo na fotce.
Pzdr
Szkoda że te jasne światła zabiły wszystko. wolałbym jaśniej widzieć kolejkę, bo to ona powinna być na pierwszym planie, a tu grom z jasnego nieba bije i tylko światło widać
A mnie się podoba. Nie jestem żadnym fotografem, żeby oceniac, jeno prostym użyszkodnikiem aparatu, ale zdjęcie mi się podoba. I tak gazetka z ubikacją na pierwszym planie :mrgreen:
moim zdaniem ta "gazetka" psuje wrażenie przemijania, żalu za..., sterylnej samotności
*niepotrzebne skreślić
zdjęcie robi inne wrażenie gdy nie widać tego sedesu
Pominąłbym, to co na peronie, podłodze, czy jak to nazwać?, zdecydowanie, oko ma się wtedy na czym zawiesić. Poza tą uwagą, zdjęcie w swojej dynamice istatycznym kobiecym punkcie, bardzo mi się podoba.
Mnie sie podoba fotka. Zjednej strony szkoda ze kobieta jest w kadrze (wtedy byloby idealnie) ale tak jak jest jest naprawde dobrze. Świetnie jest ujęta dynamika przejezdzajacego pociagu. Światła sa trzeciorzędną sprawą wiec nie piszę o nich.
Dzieki za komenty, chlopaki :-)
NATO DAY Ostrava 2007 - inne fotki (kliknij w foto dla jego powiększenia)
153
154
155 Olympus Prime Shooter ;-)
156 - 64-tonowa izraelska Merkava I
157 - HMMWV z Bielska-Białej
nie byłem na bieżąco za to zapoznałem się z całym wątkiem bardzo zresztą interesującym z uwagi na różną tematykę którą poruszasz. Pozdrawiam.
Dzięki. Kolejnych parę (kliknij...)
158 RAF is here...
159
160 - widać z kilometra (kolory nie podkręcane!)...
161 - BVP1-MA
Ta fota nie podlega żadnej ocenie :D Nie jedźcie na Morawy! :mrgreen:
U mnie to samo :D Koniec świata jak nic!!!! :twisted:
Pytanko - możecie rzucić na to okiem i wyrazić swoją opinię?
www.daghda.eu/brno/
Wiem, że zdania co do flasha są u Was podzielone. Przerabiam to i owo na swej stronie, warto byłoby uwzględnić opinie innych userów www.
Dzięki i pozdro.
Czy to flasz czy nie to mnie obojetnie.Stronka chodzi szybko i sprawnie,to dla mnie jest wazne.Przyciemnil bym jeszcze tlo.Lub zmienil bym na "czarny brazowy"-taki jak np.sprzet od techniksa.
Dane dotyczacze wykonania fotki podal bym w kolorze ciemniejszym i pogrubiona czcionka.Powiekszyl bym sam napis pod zdjeciem.Dane z exifa nie kazdego interesuja,czego nie moge powiedziec o miejscu wykonania foty.
Stronka bardzo fajna , dobrze chodzi , a exif może być przydatny/ zobaczyć parametry jakimi było robione /, przydał by się opis budynków / co przedstawia / .
Pozdrawiam
No ja mam właśnie zdanie podzielone....... stronka ładna ale podeślij mi linka do konkretnego zdjęcia.....
O taki link Tobie chodzi? Galeria we flashu ma jedną fajną (aczkolwiek możliwą do obejścia) zaletę - nie da się bezpośrednio linkować gdzieś indziej. Rozumiem Twój tok myślenia - ale jak będę chciał, to i tak zalinkuję a jak ktoś będzie chciał skomentować - może podać numer zdjęcia i gdział, gdzie go widział...
No coś za coś. Wady flasa to to że nie można normalnie likować, google cię nie zaindeksuje i scrollery nie zdzialają tak jak powinny. No ale jak piszę coś za coś...
/Edit
14 mi się bardzo podoba, niech będzie taki link ;-)
Dzięki ;)
Google i tak wyszuka - aby flash się odpalił na www, to i tak trzeba wkleić kod pomiędzy znaczniki BODY w treści dokumentu HTML. A to wszystko dzięki znacznikom META w nagłówku.
CTRL+U albo "pokaż kod źródłowy strony" i będziesz wiedzał.
z tej stronki to googel zobaczy (i zaindeskuje):
;)Cytat:
"Sorry, this photo gallery requires that scripting be enabled on your web browser and that the Adobe Flash Player be installed.
Download the Adobe Flash Player"
/EDIT
Ale z drugiej strony co ma indeksować? Tytuł strony też zaindeksuje, tyle że http://images.google.com/ nie dobierze się do zdjęć.
O to mi właśnie chodziło... styknie, ze mnie można w sieci znaleźć ale zdjęcia wolę sam reklamować ;-)
Dobra. Różni ludzie, różne preferencje. Poproszę o komenty do fotek - która tak, a dlaczego nie. Zresztą wiecie co robić.
1
2
3
Dla mnie z tej trójcy tylko dwójka. Bardzo nie lubię mieszania BW z kolorem, dlatego trójka odpada.
tylko BW, czyli "dwójka" na tak, reszta nie istnieje ;)
Jak dla mnie to kolor,bez przerobek.
3 - Nie .
Wersja pierwsza, w kolorze +
BW +-?
Ostatnia -
Dawno nic nie wstawiałem do skomentowania/oceny. Z numeracją też będę miał zonk, bo widzę iż gdzieś tam skończyłem na 14 a tu pojawia się 3...
W pierwszym chyba coś zrąbałem przy skalowaniu - zacząłem się bawić Gimpem i chyba nie zawsze mi to wychodzi... Jakieś pomysły, na co uważać przy skalowaniu? Która metoda jest najlepsza? Tym razem zdjęcia z Lednicy (Lednice-Valtice, okr. Břeclav), JPG'i z aparatu (nie mam RAW'ów), zmniejszone tylko.
AA110294_1 - Minaret
AA110309_1 - Myszołów (?)
AA110260_1 - Pałac
Przy tym ostatnim próbowałem się ratować powyciąganiem szczegółów - ale jednak chyba następnym razem trzeba będzie przyjść później zamiast próbować czarować przy słońcu padającym pod kątem 45 st...
Uwagi i krytyka mile widziana.
Podoba mi się minaret, choć ja bym dodał kontrastu.
Pałac faktycznie miałeś trudne światło ale jeśli Ci zależy, można powalczyć z poziomami i krzywymi:
Dzięki :-)
Zawsze z przyjemnościa zagladam do Twojego wątku i znów mnie nie zawiodłes ;)
Bardzo podoba mi sie pierwsza fotka, Minaret. Nie dodawałbym niczego, fajnie jest, wiosennei, spokojnie i delikatnie.
Ptaszysko robi wrażenie które troche psuje zarys siatki. Ale co zrobic, jeśli nie da sie inaczej to i przez siatke warto.
Ostatnie przyjemne i nie wiem, czy brakuje mu kontrastu. Może raczej troche nie tak z balansemm bieli?
Na wersji Helmutha trawa jest OK ale w cieniach powychodziły zafarby :roll:
Ja widziałbym to mniej więcej tak:
Minaret podoba mi się, a przy reszcie zdjęć światło nie dopisało. O pałacu sam sobie napisałeś komentarz :-) a ptak robiony przy zbyt ostrym słońcu. Tak się zastanawiam, czy jak się musi robić w takich warunkach to może z lepiej z filtrem.
ładny, nastrojowy kadr minaretu. Warto tam wrócić na "złotą godzinę".
@ Rocco - dzięki za miłe słowa :-) Z ptakiem to akurat inaczej się nie dało - przynajmniej ludzie przy siatce nie stali (postawili ją tam, aby ludzie nie dewastowali parku i kanału wokół parku - nie dość, że to park przyrodniczy, to jeszcze do tego zabytkowy). Minaretu nie ruszałem (poza zabawą polarem) - ale fakt, projekt Josefa Hardmutha (Minaret był zbudowany w latach 1797-1804) trzeba jeszcze sfocić przy złotej godzinie (Bo. dzięki za przypomnienie; i chyba to spróbuję zrobić w ten weekend - muszę jeszcze zaliczyć Valtice, która jest drugą częścią całego kompleksu pałacowo-ogrodowego Lednice-Valtice)
@ Droplet - nie bardzo rozumiem, co masz na myśli przez światło nie dopisało? W przypadku pałacu jeszcze rozumiem (miałem problemy z ustawieniem balansu bieli a w pełnym słońcu ledwo co widziałem na wyświetlaczu), ale przy foceniu ptaków światło padało znad prawego ramienia (było coś po 16) i nie było już takie ostre...
PS: dla wszystkich chcących zwiedzić to miejsce, polecam stronę "Obec Lednice" - są tam linki i zdjęcia obiektów turystycznych.
Minaret bardzo fajny. Strzelista wieża i jej odbicie nadaja urok. Myszołów piękny ptak i wiem, że to nie Twoja wina ale jak widzę te pęta nóg ptaka to jakoś smutno się robi. Pałac ciekawy i dla mnie w wersji Helmutha bardziej zjadliwy ale z doświadczenia wiem, że mury takich pałaców ciężko wiernie oddać.