D. Coffin (autor dcraw) juz pracuje nad supportem nowych ORF w swoim programie, cierpliwosci
PS: moze niedlugo OM2 bedzie "umial" ?
Wersja do druku
D. Coffin (autor dcraw) juz pracuje nad supportem nowych ORF w swoim programie, cierpliwosci
PS: moze niedlugo OM2 bedzie "umial" ?
kolejna stronka: http://dpnow.com/3782.html
To jest marketing... opis lusterka od Olympusa i bijąca w oczy reklama SONY Alfa.Cytat:
Zamieszczone przez suchy10
E-410 z podpiętym 50-200 wygląda komicznie i to bez osłony :razz: Z E-510 będzie niewiele lepiej. Cóż... grip wg Olympusa to rzecz zbędna.
Co do JPG z ISO1600. Nie wiem jak to wypada na tle konkurencji, ale chyba postęp jest :mrgreen:
Heh, ciekawe jak sie to trzyma bez gripa ;)
na statywie z pilotem...Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Taa... Focac ptaki, albo sport... :) Sam aparat lekki, nie ma gripa, moze sie zle trzymac. ISO 1600 wyglada dobrze, a w E-510 ta sama matryca. Zapowiada sie ciekawie... Szkoda tylko, ze tych RAW-ow nie moge otworzyc :/Cytat:
Zamieszczone przez Yx
...suchar bo tych szkieł nie podpina się pod takie puszki. To szkła profesjonalne i do nich jest puszka profesjonalna czyli E-1 :twisted: W przyszłości ;) będzie E-next. Wystarczy być cierpliwym i czekać. Czym są lata wobec wieczności :twisted:Cytat:
Wybaczcie tę uszczypliwość, ale jak się patrzy na ostatnią promocję Canona i postępowanie Olympusa to jakoś tak ciężkawo.
Wiem, wiem... przestań marudzić i rób zdjęcie :mrgreen:
Normalnie - 50-200 nawet z E1 i gripem trzeba trzymać oburącz (sic! co to za wyraz :mrgreen: )Cytat:
E400 mozna z ZD300 używać to z 50-200 tym bardziej :twisted:
Chodzilo mi raczej o gripa w korpusie, nie doczepianego. E400 jest raczej taki plaski, w stylu dawnych analogow :) Wszystko sie da, pytanie jak szybko raczki sie mecza ;) Ale lufa ten ZD 300... Chyba troche odbieglismy od tematu. Mialo byc o samplach, szumach i matrycy :twisted: Jesli chodzi o szumy to wyglada obiecujaco :)
No właśnie z szumami ok, nie ma płaczu i lamentu więc należy się cieszyć :D Teraz oby szybko sprzedaż ruszyła, na dp już wiele osób czeka na E510 - rynek wtórny ruszy :razz:Cytat:
Mi się wydawało, że 300-setka to tylko statyw :roll: co zmienia chyba postać rzeczy, a 50-200 to spacer zoom do focenia również z ręki. No... ale jak się chce coś udowodnić to można i to w każdą stronę ;)Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
Pozdr...
Czemu tylko statyw? Ze względu na wagę czy ogniskową ;)Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
Nie tylko wagę, ale i gabaryty.Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
Patrząc na ORFy z E-410 widzę, że to inna matryca niż w E-400.
Orfy z E-410 mają 3720x2800 (10'416'000 pikseli) podczas gdy orfy z E-400 mają 3768x2840
Inna, bo do E400 nie zdazyli z LV i wlozyli zastepcza Kodaka, a E-410 juz LV ma...Cytat:
Zamieszczone przez skow
nie wiadomo co komentować, bo wciąż nie widać sampli ISO800-1250 zrobionych w warunkach uzasadniających użycie takich czułości. przykładowo: wnętrza, światło zastane, czasy 1/50-1/80s, przysłona 4.0.
w takich kadrach wyszłoby od razu czy szumik jest pod kontrolą przynajmniej tak jak w E-330 czy nie.
Dlatego na cyberfoto.pl polewają z dotychczasowych RAW'ów. Spox... nie wierzę by Olympus zrobił krok do tyłu względem E-330 mimo większej ilości mpx. To byłaby klęska :roll:Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
nowa porcja sampli - nie tych oficjalnych, wycmokanych, ale zrobionych przez testera
dc.watch.impress.co.jp
hmm wyglada mi to, ze sample te byly wlaczone z wlaczonym odszumiaczem ....
Będzie dobrze... :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
tzn. osoba robiaca zdjecia nie pofatygowala sie wejsc w menu i wylaczyc - a odszumiacz w E410 jest potworny ..... wychodza takie maślaki ...Cytat:
Nie zrozumiałeś mnie... ja jestem przekonany, że będzie dobrze z mojego punktu widzenia. Nawet nie oglądałem fotek z podanego LINK'u. Nie wierzę by Olympus zrobił krok wstecz względem E-330. I to mi wystarczy. Dobre ISO800 i ISO1600 do ewentualnego odszumienia.Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
Spox...
Ciekawy jestem ile mpx wsadzą na matrycę E-next? Jeśli więcej niż 12mpx może być kiepsko. Daj Boże, by była to również matryca 10mpx.
wolalbym 8 - porzadne 8 z dobra dynamika i slabym filtrem AACytat:
Twe modły wysłuchane być mogą ;)Cytat:
Jack
ja też wolałbym solidne 8MPIX i sporą dynamikę, ale rynek rynkiem i poniżej 10 nie będzie... ciekawe czy doczekamy się czegokolwiek ponad 3 fps... ostatnio coraz częściej doceniam szybkostrzelność.
Jack:
to jak, zlitujesz się i zrobisz porządne sample w ISO800 i 1250? nie takie w słoneczny dzień...
Nie zlituję się. Nie umiem klasnąć w dłonie i znów mieć aparat w najbliższym czasie.Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Jack
http://www.pixelmania.nl/artikel.asp...lid=454&page=3
są kolejne sample - interesujące :)
No niech się ktos wypowie... ja się nie znam na ocenie szumu, ale to 1600 z kościoła w cieniaich całkiem, całkiem przyzwoite.Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
mnie osobiście się podoba. jakby było takie iso 1600 to ja jestem zadowolony. tylko czy przypadkiem odszumianie nie było włączone?
edit: swoją drogą e-410 coraz bardziej mi sie zaczyna podobać...jako drugie body...czemu nie
no własnie... jak najbardziej jako drugie body :)Cytat:
Zamieszczone przez olifant
Przydała by się tylko jakaś stałka 25mm bądź 18mm w stylu pentaxowego naleśnika i byłoby genialnie.
Tak na prawdę to po E-X spodziewałbym się 12MPIX. Chyba, że będzie nowy model wcześniej niż po 4 latach....Cytat:
Zamieszczone przez Jack
Myślę, że nie będą aż tak eksperymentowali i oprą się na przetestowanych matrycach z E-410 czy E-510Cytat:
Zamieszczone przez Yx
Ufff... jedynego czego się bałem to próby podkreślenia profi charakteru E-next kilkunastomegapixelową matrycą.Cytat:
Zamieszczone przez Jack
Moim zdaniem jak na Olka to całkiem przyzwoicie i nie gorzej niż, to co można uzyskać z dotychczasowych konstrukcji od e-500 począwszy. Ale do matrycy Canona to mamy jeszcze daleeeeeko - zarówno jeśli chodzi o szum jak i detale. Nie wiem czy się zgodzicie ze mną...Cytat:
Zamieszczone przez grizz
ech, żeby tak można było obiektywy 4/3 podłączyć pod puchę ze znakiem C.
Lubisz winietę ;) ?Cytat:
Zamieszczone przez blady
uważaj bo Cię zabanują za taką profanację...Cytat:
żeby tak można było obiektywy 4/3 podłączyć pod puchę ze znakiem C.
mnie się wydaje że jest całkiem nieźle. a skoro jest nieźle to powinni robić kolejne, mniej szumiące matryce 10MPIX a nie 12, 14 czy więcej. taką drogą - nie pakowania kolejnych pixeli - poszło FUJI i ponoć efekty w S5 są powalające... ale żadnych testów tej maszyny nie widać...
Biorąc pod uwagę aspekty religijne i techniczne to składam samokrytykę za połączenie 4/3 do tak nędznej konstrukcji której nazwy już nie śmiem wymieniać. ;)
Karol, to jest dobry pomysł, jak by rozwój zatrzymał się na ilości, a poszedł w jakość.
Ja myślę, że te matryce są już na wysokim poziomie ;) porównajcie teraz 10 megowe matryce Sony stosowane w A100 czy D80/D200, przecież one są dużo większe od matryc 4/3, a nie szumią proporcjonalnie mniej :roll:
bo Najkon, Pentax itp. biorą matryce od soniaka, który czuje się chyba zbyt pewnie. może za jakiś czas te firmy nie będą ciągnąć krzemu od soniaka, tylko od matsushity, wzorem OLKA? nigdy nie wiadomo...
Ten taki, ten sraki... ja już odpadłem z jarania się kolejnymi newsami i spekulacjami. Raz jedna firma jest lepsza, drugim razem inna. Prawo rynku... konkurencja wymusza postęp.
Czekam więc na nowości od Canona, Nikona, Pentaxa, SONY i Olympusa. Niech się dzieje...
I kolejna porcja fotek, tym razem z dalekiego wschodu tutaj . Całość bardziej przypomina test czy porównanie szkieł 18-180 i 14-42 podpiętych do e410 niż możliwości samego aparatu. Wszystkie zdjęcia zostały bowiem wykonane na ISO 100. Jednak z długiej chwili można pooglądać.
Korzystając z okazji witam wszystkich forumowiczów tych starszych i tych, którzy pisują tutaj od niedawna. Forum to przeglądam od dawna. Nawet nie pamiętam od kiedy. Nie udzielałem się jednak ponieważ dotychczas nie używałem sprzętu Olympusa. W najbliższym czasie, jak tylko pokaże się na rynku e510 zamierzam go kupić, stąd czas zacząć udzielać się również na forum, na razie tylko odtwórczo. A oto bezpośrednie linki do fotek np. dla flashgeta
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Już poprawiłem linki
pozdr..