Daj potem znać jak się sprawuje nowy nabytek :)
Pewnie najlepiej byłoby kupić sobie kalibrator z funkcją kalibracji drukarki i monitora, ale to już dość droga zabawa niestety.
Wersja do druku
Daj potem znać jak się sprawuje nowy nabytek :)
Pewnie najlepiej byłoby kupić sobie kalibrator z funkcją kalibracji drukarki i monitora, ale to już dość droga zabawa niestety.
Papier, ja używam papier z "papierdozdjec.pl" odpowiednik taniego papieru Epsona - kosztuje mnie to 12zł za 50 kartek A4, czyli trzy razy taniej niż Epson. Zamierzam spróbować też papieru będącego odpowiednikiem RC Epsona - w cenie 22zł za 50szt A4, czyli też dużo taniej niż oryginał.
Swoje wydruki porównywałem do odbitek z b. dobrego labu - wydruki nie są gorsze, o ile nie lepsze, o cenie lepiej nie gadać, drukarka już dawno się spłaciła.
Wg. mnie podobnie jak nie ma sensu używać oryginalnych tuszy, tak nie ma sensu używać oryginalnych papierów - o ile ma się zamienniki o nie zmieniającej się jakości, bo tylko takie może być zagrożenie.
Oprofilowanie można zamówić na pewnym serwisie aukcyjnym, za 50zł, czytałem opinie, że warto, szczególnie jak ktoś drukuje czarno-biało.
Nie do końca się z tobą zgodzę. Testuję już jakiś czas papierdozdjec i moje spostrzeżenia są następujące. Papier jest dobrej jakości ale jednak na Epsonie uzyskuje się widocznie lepsze efekty. Papierdozdjec przy tej samej gramaturze jest zdecydowanie bardziej wiotki i cieńszy od Epsona. Na mojej drukarce z CISS z epsonem kolory bez profilowania są bardzo zbliżone do tego co na ekranie. Stwierdziłem też że z papierem satynowym ze strony papierdozdjec.pl barwnikowe tusze jednak nie radzą sobie najlepiej.
To są moje pewnie subiektywne spostrzeżenia.
Mam też pytanie odnośnie papieru dwustronnego ze strony papierdozdjec.pl . Czy ktoś z was go używał a konkretnie chodzi mi o taką kwestie czy ten papier ma obie strony o identycznym charakterze bo przy innych papierach zdarza się ze tak nie jest. Mianowicie jedna strona jest bardziej błyszcząca od drugiej.
Wysłane z telefonu
Witam, chyba była awaria i sporo informacji zostało stracone, dlatego zacytuję pytanie "nightelf'a"
@Dionizy - jakim programem drukujesz zdjęcia?
Co masz wybrane w opcjach "Image Correct" -
i odpowiem na nie :
Drukuję programem Epsona - Easy Photo Print.
Ustawienia Image Correct - załącznik
Dzięki i pozdrawiam
Papier dwustronny ze strony papierdozdjec.pl jest jednolity po obu stronach i jest dobrej jakości. Sam sobie odpowiedziałem na pytanie :grin: bo taki zakupiłem.
Napewno,chociazby nasze olypusowe studio 2.Darmowy Viewer tez.
A tu masz inne http://www.sciagnij.pl/programy/k/Wi...6?orderBy=date jedne platne inne nie.Wybor nalezy do Ciebie.
Witam
Mam jeszcze pytanie odnośnie papieru do mojego Epsona PX730WD.
Jaki papier jest najlepszy do tej drukarki ?
Oczywiście bez przesady cenowej...
Pozdrawiam
DIONIZY - ja już wcześniej pisałem o papierach, niestety po tych remontach na forum, brak mojego wpisu. Ale tak w skrócie, to do tej drukarki tego nie kupuj : http://allegro.pl/papier-fotograficz...393327390.html
Za to bardzo polecam ten papier http://allegro.pl/papier-foto-premiu...401817999.html
Napewno nie zobaczysz różnicy między tym drugim, a oryginalnym Epsonem Photo. Ja po testach tego papieru zakupiłem w dobrej cenie 1000 szt.:-)
A ja jednak polecam Epson Glossy jest tani i naprawdę dobry. Niedawno jeszcze kupowałem A4 za 20 PLN 40szt ostatnio po 30PLN. To jest mój typ cena / jakość. Każdy jednak ma swoje preferencje. Ten drugi papier polecany przez Skora jeżeli to jest to co mam w domu to jest niezły szczególnie jeżeli chodzi o cenę ale na podłożu papierowym za to sztywny jeżeli komuś na tym zależy.
DIONIZY - kup na tej aukcji, http://allegro.pl/papier-foto-premiu...401817999.html to będzie napewno ten sam który ja kupowałem. W ostatniej paczce, napisali że w ich sklepie internetowym ten papier jest jeszcze tańszy.
ayu - a gdzie kupujesz Epson Glossy w tych cenach ?
Witam
Dostałem w prezencie paczkę takiego papieru.
Darczyńca zapomniał zapewne paragon wyrzucić i wiem że kosztował 34.99 PLN.
Wydrukowałem na nim kilkanaście zdjęć i mogę go z czystym sumieniem polecić.
Chociaż nie jest to 6.40 PLN za paczkę.
Zamówiłem papier proponowany przez "Skora"
Może jutro kurier go dostarczy, wtedy zobaczymy jak się na nim drukuje.
Pozdrawiam
Skora , to prawda że jest tańszy, mało tego zamawiając na stronie dostawa kurierem jest tańsza o 3 PLN
Witam
Skora - wielkie dzięki, papier doszedł, pierwsze wydruki pokazały że warto było skorzystać z Twojej podpowiedzi i zaryzykować.
Nie widzę różnicy między Epson Glossy a tym tanim.
ayu zaryzykuj moim skromnym zdaniem warto.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam
Ale ja już wcześniej pisałem , że posiadam takowy i że można go polecić szczególnie za tą cenę. Jedyny minus to podłoże papierowe.
Dokładnie posiadam PAPIER FOTO PREMIUM HQ BŁYSK 10x15 235g i jeszcze jedno do tego papieru. Podobnie jak pisałem o dwustronnym z tej firmy DWUSTRONNY FOTO PREMIUM HQ BŁYSK A4 155g ten też jest wygięty tylko że wzdłuż krótszego boku co jednak przy tak małym formacie (10x15) w druku nie ma znaczenia.
Na stronie internetowej tego sklepu są jeszcze takie papiery.
Może jak piszesz te grubsze nie bedą się wyginały.
Czy ktoś je może testował.
Pozdrawiam
Co oznacza "RC" w opisie papieru ?
O ile dobrze pamiętam RC (resin-coated) to powłoka żywiczna a PE (polietylen) pisząc prosto to podłoże plastikowe.
Ale Mabitech ma jeszcze papiery na podłożu PE i może ktoś je testował. Są bardzo tanie a jeżeli jakość podobna do papierowych to mogą być niezłą alternatywą dla firmowych "kartek".
Papieru o podłożu PE na stronie Mabitech'u nie znalazłem.
Teraz przejdę do tuszu, oczywiście tego z niższej półki,
w sklepie (KrakPrint) w którym kupiłem drukarkę polecono mi zamienniki firmy "print'e" w cenie 12.60 PLN za opakowanie 13ml.
Taki sam tusz w innym krakowskim sklepie "zizako" kosztuje 24.00 PLN.
Może ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenia.
Pozdrawiam
Ja kupiłem z strony papierdozdjec.pl papier A4 270g WP PE, dobrej jakości.
Wydruki wyglądają bardzo dobrze, tańszy od Epsona. Na razie jestem świeżo po wydruku i nie wiem jak będzie to wyglądało po dłuższym czasie.
My tu ciągle o druku, zdjęć przybywa i pojawia się nowy problem - prezentacja tego wszystkiego. Macie jakieś pomysły na album, domową galerię czy co tam jeszcze innego ?
widziałem kiedyś ładną prezentcję: zdjęcia wisiały na ścianie na sznurkach na spinaczach,
druga propozycja to fototapeta :)
Korzystam od dłuższego czasu z programu "Pictures To Exe".
Program niestety ale płatny, ale za to świetnie robi prezentacje i tworzy je w kilku formatach,
między innymi w exe, klikasz i odtwarzasz w komputerze, łatwo można też dodać muzykę.
Mały, ale ze sporymi możliwościami.
Polecam i pozdrawiam
Pomimo selekcji zdjęć dalej przybywa choćby ich było mało drukowanych.
skrzynka97 właśnie dzisiaj sobie o czymś takim pomyślałem z tymi spinaczami i sznurkiem albo może linką bardziej aby było sztywniej.
Ja większość zdjęć wieszam na ścianie. Albo oprawione w ramki, antyramę, albo korzystam z usług robienia tzw boarda, gdzie zdjęcie jest drukowane na twardym podłożu.
Jeżeli chodzi o moje ściany to stosuję ramki. Ale jestem jest też bardzo ciekawy jakie albumy robicie ze swoich wydruków, może fotoksiążki.
Prawdopodobnie kupię Epsona L200.
Ale...dziś w MM sprzedawca polecał mi HP Photosmart 7510. Cena podobna, masa bajerów w porównaniu do Epsona, ale i tak nie zrobiło to na mnie wrażenia. Niepotrzebne mi wifi, dotykowy panel itp. A jakość? Mogłem zrobić zdjęcie i od razu je wydrukowaliśmy, na pierwszy rzut oka ok, ale przyglądając się dokładniej widać pionowe jaśniejsze paski co 3-4 mm. Brzydko. Nie mam doświadczenia z drukarkami atramentowymi. Czy czegoś podobnego mam spodziewać się po Epsonie L200?
L200 zdaje się ma tylko 4 kolory?
Nie lepiej PX730?
Ja z wydruków z mojego Epsona jestem bardzo zadowolony, nie zauważyłem żadnych mankamentów w postaci jaśniejszych pasów na wydrukowanych zdjęciach.
@ayu - Fotoksiążkę 2 razy jak na razie robiłem. Fajnie to się prezentuje, ale to dla takich rodzinnych zdjęć, a te artystyczne wolę powiesić na ścianie :)
L200 faktycznie ma 4 kolory. O PX730 słyszałem że są problemy z CISS z najnowszym softem.
ciekawe porównanie druku cyfrowego, offsetu, labu i drukarki atramentowej
"całkowity czas wyschnięcia zajmuje tydzień" :)
http://www.dg.art.pl/2011/08/porowna...ink-advantage/
Temat jest o drukarkach do domu, więc wrócę do tematu, myślę że prezwentowanie zdjęć to potężna sprawa i zasługuje na odrębny temat.
Teraz jest promocja na drukarkę Epsona.
http://assets.epson-europe.com/pl/r2...es-_-0184-_-PL
może kogoś to zainteresuje.
Mam PX720 i zamierzam właśnie instalować do niej CISS.
Niestety nie wiem jak to działa z nowszym modelem.
Zresztą kawałek wyżej jeden z kolegów kupował właśnie 730 z CISSem. Najlepiej jego zapytać :)
Mimo wszystko wolałbym któryś z modeli używających co najmniej 6 kolorów. Zawsze to lepsza jakość wydruku.
Witam - znalazłem coś takiego...
http://www.inksystem.pl/refilable-ka...o-px730wd.html
http://www.inksystem.pl/ink/photogra...n-px730wd.html
do drukarki Epson Stylus Photo PX730WD
czy ktoś korzystał z tego sposobu, i jak to ocenia.
Pozdrawiam
@Dionizy - Spytaj użytkownika Skora - On kupił zdaje się ten system https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post828322