a ja zauważam, za każdym razem jak ją włączam i wyłączam, ciekawe.................
Wersja do druku
Dobra to inaczej bo widze, ze to ciezki przypadek z tymi blyskawicami;)
Sprobuj kiedys wziasc eosa pierwszego, pobawic sie jakas L z prawdziwego zdarzenia i potem zweryfikuj to z 7d...
A potem jak juz to zweryfikujesz to wiedz, ze mozna jeszcze szybciej i celniej tylko juz nie u kanuna:)
pozdro
Sie weekend coprawda nie skonczyl, ale mala zajawka, wszystko w exifie.
Załącznik 61520
pozdro
nyny brak EXIFa
Znowu sie gdzies zgubil przy wrzucie, ponizej skopiowalem i wstawilem:
Filename - P3170275_800.jpg
ImageDescription - OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Make - OLYMPUS IMAGING CORP.
Model - E-PL3
XResolution - 72
YResolution - 72
ResolutionUnit - Inch
Software - GIMP 2.6.11
DateTime - 2012:03:17 20:46:01
Artist - Przemyslaw Michalak
Copyright - @nyny
ExifOffset - 272
ExposureTime - 1/250 seconds
FNumber - 8
ExposureProgram - Aperture priority
ISOSpeedRatings - 200
ExifVersion - 0230
DateTimeOriginal - 2011:03:17 11:01:18
DateTimeDigitized - 2011:03:17 11:01:18
ShutterSpeedValue - 1/250 seconds
ApertureValue - F 8.00
ExposureBiasValue - 0.00
MaxApertureValue - F 4.00
SubjectDistance - 3.63 m
MeteringMode - Center weighted average
LightSource - Auto
Flash - Flash not fired, auto mode
FocalLength - 286 mm
FileSource - DSC - Digital still camera
CustomRendered - Normal process
ExposureMode - Auto
White Balance - Auto
DigitalZoomRatio - 1.00 x
FocalLengthIn35mmFilm - 573 mm
SceneCaptureType - Standard
GainControl - None
Contrast - Normal
Saturation - High
Sharpness - Hard
Thumbnail: -
Compression - 6 (JPG)
XResolution - 72
YResolution - 72
ResolutionUnit - Inch
JpegIFOffset - 828
JpegIFByteCount - 4634
pozdro
GH2, soczewka Canon 500D i 100-300: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=40939247
W sumie nic dziwnego, no bo to raz ze nie ta jakosc matrycy i szkla, dwa AF, i trzy ta trzyseta nie kosztuje tyle co 100-300 ;)
Dzisisaj zaspalem i nie pojechalem poplywac za wodnymi ptakami, to sobie jeszcze dwa obrobilem z wczorajszych testow 100-300:
Załącznik 61552
Załącznik 61553
pozdro
Witam.
Mam konkretne pytanie do romek1967 i nyny.
Ponieważ macie trochę różne zdania na temat tego obiektywu
proszę Was o konkretną radę - kupić czy nie do OM-D.
Pozdrawiam.
W mikro to specjalnie wyboru nie masz, sa dwa z czego jeden drozszy od drugiego...
Mialem stycznosc tylko z panasem, olka nie mialem w rece.
Tylka nie rozrywa, ale jak sie nie ma co sie lubi to....
pozdro
Dzięki. Właśnie myślałem o panasie bo jest trochę jaśniejszy od olka.
Widać z tego trzeba spokojnie czekać na panasa 35-100 2.8
Pozdrawiam.
Wideo z GH2
http://vimeo.com/43010845
Znakomite.Dzięki.
Pozdrawiam.
Dopiero teraz znalazłem tego posta
Żeby było śmieszniej powiem że mamy z nyny'm różne zdania o tej samej sztuce obiektywu :D
Na nyny'ego bierz poprawkę, cokolwiek odstaje od d300s jest be, ten chłop tak ma, ja już przywykłem.
Ja jestem zadowolony z mojego 100-300 ale nie robię ptaszorów jak nyny.
Dzięki Romek 1967. Chyba go kupię.
Czy mógłbyś podesłać jakąś fotkę krajobrazu zrobioną tym obiektywem,
ustawionym na 150 mm i przymkniętym do f 8-11 i podpiętym do OM-D.
Pozdrawiam.
FYI: E-M5, 500D
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=41913764
Dzięki Gietrzy na nadesłanie tego linka. Niesamowita jakość w szczegółach.
Nie ma się co dłużej zastanawiać i dywagować.
Pozdrawiam
Zgadzam się z Tobą. Brałem 50-200 pod uwagę, szczególnie po obejrzeniu Twoich zachwycających zdjęć
z Toskanii. Niestety jest to 0.4 kg więcej. Ponieważ ja potrzebuję szkła o ogniskowej 150mm a takiego
w systemie nie ma i pewnie szybko nie będzie, muszę się zadowolić półśrodkami. Dodatkowo w urządzeniu
w którym będzie on użyty mam limit wagi 1.5kg. Byłbym więc na granicy limitu a tego lubię.
Pozdrawiam
A stare 40-150 z czasów, gdy plastik jako technologia był zbyt drogi lub zbyt młody ( za mało zaawansowany) do optyki? Wagi nie pamiętam , ale obrazek był naprawdę niezły , trzeba by wcześniej przetestować rzecz oczywista... I broń Boże nie usiłuję Cie do czegoś przekonywać. 150/2 jest jednak mocno cięższe , a w stalkę 150 jakoś szybko też nie wierzę
Co do zdjęć jak poszukasz w mojej galerii znajdziesz tam takie same lub bardzo podobne, na ile jest to możliwe z Małego Beskidu i Pogórza Śląskiego, na może gorzej obrobione, z wczesnego apezeta, że tak powiem.
Ja jeszcze definitywnie nie przekreśliłem 50-200. Z decyzją poczekam do Photokiny.
Podobno Olek ma odświeżyć linię Penów.Tak pisali w necie. Jak włożą w Pena matrycę
z E-M5, to wówczas spróbował bym połączyć go z 50-200.
Pozdrawiam
Miałem przez kilka tygodni i stare 40-150 3.5-4.5 i jednocześnie nowe 40-150 do mikro . Po krótkich szybkich testach okazało się , że nowe ciemne 40-150 jest jednak ostrzejsze na pełnej dziurze od starego jasnego 40-150 . Różnica była wyraźna bez głębszych analiz. Tak więc bez żalu sprzedałem ten stary
Lumix G Vario 100-300mm F/4.0-5.6
może ktoś wie jak ten obiektyw działa z Olympusem (dokładnie posiadam E-P2), czytałem gdzieś że nie zadziała w nim jakiś filtr. A czy AF i OIS powinny spisywać się prawidłowo.
Proszę o pomoc, nie mam doświadczenia, a chciałbym mieć taki obiektyw.
Filtr? Jaki filtr? Obiektyw działa bardzo dobrze z Olympusami, jedynie warto wyłączyć stabilizację w body i używać tylko tej w obiektywie.
już znalazłem
"na Olku to szkło nie będzie miało usuniętej CA przez co w 'testach" internetowych' zbliży się troszeczkę do E16/2.8" cyt.
gietrzy
wydaj mi się że chodzi o aberrację chromatyczną
nie znam źródła tych przypuszczeń, ale o ile tak jest, to stanowi to dosyć duże ograniczenie funkcjonalności na PENie
To fakt, że na Olympusie obiektywy Panasonica nie mają usuwanej automatycznie CA.
Jednak spokojnie usuniesz to potem w programie graficznym.
Masz fotkę z E-P3 i 100-300@100, nie korygowałem żadnej AC
Potwierdza to cytowany, w dodatku ktoś tu dał mi za to plusa, znaczy się sprawdził i działa (w Adobe Lightroom 4 lub RawTherapee).
---------- Post dodany o 14:07 ---------- Poprzedni post był o 14:02 ----------
Może się mylę, ale Adobe zrobiło swój profil do tego szkła i nikt już nie musi się martwić w programach Adobe bo sam producent oprogramowania robi to za nas automatycznie. Tak czy siak problem nie istnieje odkąd jest LR4. Pozostaje cena - $150.
a czy jeżeli mam Pena będe miał możliwość aktualizowania softu samego obiektywu od Panasa, czy jednak taki obiektyw musi byc założony na DMC?
fajny ten obiektyw... ma OIS.
ZD 70-300 chyba nie jest taki funkcjonalny jeżeli body aparatu nie ma swojej stabilizacji to kiszka, "zumowanie" sąsiadek ze statywu byłoby mało romantyczne.
zastanawiam się właśnie... ale pociąga mnie jak mało co w systemie.
Tani nie jest to fakt, ale skąpcy przecież w m43 nie siedzą.
Podobno dobrze z małymi Olkami pracuje duży 70-300 po aktualizacji opracowania ale to nie ten rozmiar, nie ta waga i bez stabilizacji. Tego Panasonica miałem w rekach od Romka w Beskidach. Rozdzielczość OK, ale nie miałem okazji popatrzeć pod słońce. A zdjęcia w necie są różne, większość które widziałem jakby zgaszone, ale widziałem i taki które promienieją kolorem, może po Łodzi coś więcej będę wiedział. Ostatnio ktoś sprzedawał na forum za niecałe 2K, sprawdź w Giełdzie.
tak,
widziałem też na allegro G X 100-300 za 1650LPN używkę, ktoś wyprzedawał całe m43 (również w innych licytacjach),
ale nia chciał podjąć rozmowy odnośnie negocjacji ceny nawet o parę złotych, więc odpuściłem.
Jak sprzedaje coś na allegro to też zbywam wszelkie próby typu "a może taniej na boku". Wystawiam "KUP TERAZ" albo cenę minimalną to wiadomo jaką minimalną cenę chce uzyskać.
Jak wystawiam tutaj na giełdzie to jest więcej miejsca na negocjacje.