Odp: Olympus Viewer 2 - już jest!
Witam.
Dlaczego gdy wczytuję RAW w OV 2 to zdjęcie pojawia mi się ze sporym ziarnem leci napis aktualizacja i procenty, a dopiero po następnych ok. 15 s. obraz jest odszumiony ? I tak z każdym zdjęciem jak i za każdym razem gdy zrobię jakąś korektę zdjęcia. Czy to program wyciąga z RAWa odszumionego jpga ? Pierwszy raz się z tym spotykam, kiedyś miałem E-510 i chyba używałem Olympus Studio i nie pamiętam, aby to tak długo trwało. Również w nikonowskim Capture NX 2 ładowanie zdjęć i obróbka było prawie błyskawiczne, a i tak niektórzy narzekali na to, że wolno chodzi. Tutaj jest tragedia. Z góry przepraszam, za może banalne pytanie, ale to moje pierwsze kontakty z tym programem.
Cytat:
Zamieszczone przez
sebol1975
Witam.
Dlaczego gdy wczytuję RAW w OV 2 to zdjęcie pojawia mi się ze sporym ziarnem leci napis aktualizacja i procenty, a dopiero po następnych ok. 15 s. obraz jest odszumiony ?...
Może to kwestia maszyny? U mnie każda aktualizacja po zmianie parametrów w funkcji "Wywołanie RAW" przy RAWie z OM-D trwa ok. 2 sekund. OV2 - wersja 1.31, Winda XP Prof, procek i7-2640M - 2,8 GHz, 4 GB RAM.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Może to kwestia maszyny? U mnie każda aktualizacja po zmianie parametrów w funkcji "Wywołanie RAW" przy RAWie z OM-D trwa ok. 2 sekund. OV2 - wersja 1.31, Winda XP Prof, procek i7-2640M - 2,8 GHz, 4 GB RAM.
To by wskazywało na słabą optymalizację OV. Z innym softem nie ma tego problemu, a ja lubię wywoływać programami do konkretnego sprzętu. Moja konfiguracja to Intel Duo E8400 podkręcony do 3.60 GHz, 6 GB RAMu i Win7 64 bity, grafika to jakiś tam Gforce GTX 280. Może coś mam źle ustawione w opcjach choć za dużo tam możliwości nie widzę. Zarówno opcja standard jak i najwyższa jakość (opcje zaawansowane) nie powodują jakiejś widocznej różnicy. Nie wiem co tam można jeszcze ustawić, a co może mieć wpływ na szybkość działania. Może to problem ORFów z bądź co bądź świeżego E-M5 ?
P.S. Sorry, nie zauważyłem, że też wywołujesz z OM-D :)
Cytat:
Zamieszczone przez
sebol1975
...Może to problem ORFów z bądź co bądź świeżego E-M5 ?
Właśnie na tychże ORFach sprawdzałem. A co do komputrów i ich oprogramowania - to na tym się kompletnie nie znam...
Zachęcony tym, że u Ciebie jest ok odinstalowałem OV2 po czym pobrałem jeszcze raz instalkę ze strony Olympusa i zainstalowałem. Niestety bez zmian, klikam na zdjęcie (w wywoływarce) pokazuje się bez szumów, napis "aktualizuję" bardzo szybko dobija do 100% po czym pojawia się szum mija ok. 20 s. i obraz zostaje "odszumiony". I tak za każdym kliknięciem na zdjęcie lub zmianą jego parametrów. Ewidentnie wielkość pojawiającego się szumu jest zależna od ISO w jakim fotka była wykonana. Może mam coś nie tak ustawione w E-M5 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
sebol1975
Witam.
Dlaczego gdy wczytuję RAW w OV 2 to zdjęcie pojawia mi się ze sporym ziarnem leci napis aktualizacja i procenty, a dopiero po następnych ok. 15 s. obraz jest odszumiony ? I tak z każdym zdjęciem jak i za każdym razem gdy zrobię jakąś korektę zdjęcia. Czy to program wyciąga z RAWa odszumionego jpga ?
1.
W menu "Narzędzia/Opcje" lub Ctrl+K
Pozycja: "Ustawienia zaawansowane"
Sekcja: "Jakość obrazu RAW w obszarze podglądu" a tam tylko dwie możliwości - może pomoże.
2.
Jak Ty te ORFy przeglądasz?
Nie wciskasz czasem "Zaznacz wszystko" a potem wszystkie możliwe korekty?
Wtedy faktycznie przechodząc między zdjęciami pojawia się okienko "Aktualizowanie XX %"
@skow, sebol1975: ja u siebie nic nie zmieniałem w opcjach. Na potrzeby udzielenia powyższej odpowiedzi, zainstalowałem automatycznie OV2 i pobrałem aktualizację na 1.31. Może tajemnica tkwi w tym, że mam w tym momencie kompa sztukę-nówkę, więc dyski mam całkowicie uporządkowane, a z zainstalowanego oprogramowania, tylko MS Office, Firefoxa, PS CS2 i nic więcej:-) więc nie mam kupy śmieci, bibliotek, martwych plików i innych "przeszkadzaczy".
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
1.
W menu "Narzędzia/Opcje" lub Ctrl+K
Pozycja: "Ustawienia zaawansowane"
Sekcja: "Jakość obrazu RAW w obszarze podglądu" a tam tylko dwie możliwości - może pomoże.
2.
Jak Ty te ORFy przeglądasz?
Nie wciskasz czasem "Zaznacz wszystko" a potem wszystkie możliwe korekty?
Wtedy faktycznie przechodząc między zdjęciami pojawia się okienko "Aktualizowanie XX %"
Ad. 1 Nie daje to efektu, pozatym, że faktycznie podgląd jest gorszej jakości
Ad. 2 Wybieram jedno zdjęcie i klikam ""otwórz okno wywoływania RAW"
Myślę, że najlepiej zobrazuje to filmik: http://www.youtube.com/watch?v=vJKcDStHdWI
Teraz uruchomilem zeby sprawdzic.Wskazalem folder gdzie mam ze 300 orfow.utworzylem obok pusty folder.Zaznaczylem wszystkie do wywolania.Patrzylem w folderze jak pojawiaja sie jpg.Tak na oko to okolo 3-4 sztuki na sek.waza po okolo 3-4MB Na wievierze nie pojawia mnie sie nic,zadne procenty.Nic sie nie dzieje tylko w tym pustym folderze sie pojawiaja fotki.Wlasnie skonczyl te 300 orfow jak bawilem sie w pisanie posta.
Dzisiaj zainstalowałem OV 2 u taty na kompie (i7, 8 GB RAM itp.) i wywoływałem fotki. Efekt podobny, tylko o połowę krótszy, tzn widoczne ziarno znikało po ok. 10 s. Może po prostu tylko mi to przeszkadza, a ten program tak ma ?
Może być wina ORF z konkretnej puszki i wersji softu jaki aktualnie masz. Jak jeszcze miałem XZ-1 to ORF z niego "obrabiały się" z 5 razy wolniej niż z E-620.
Abo wina czystego kompa i 20 tysiecy aplikacji dzialajacych w tle z czego nam wiadomych jest jedna lub dwie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Abo wina czystego kompa i 20 tysiecy aplikacji dzialajacych w tle z czego nam wiadomych jest jedna lub dwie.
Komp na którym dzisiaj działałem ma ok. miesiąca. Nie mam pojęcia o co chodzi. Na razie męczę RT, choć ciężko mi to przychodzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
Może być wina ORF z konkretnej puszki i wersji softu jaki aktualnie masz. Jak jeszcze miałem XZ-1 to ORF z niego "obrabiały się" z 5 razy wolniej niż z E-620.
Coś takiego nie zdarzyło mi się nigdy. Nadal mam XZ-1 i czasami zdarzy mi się go użyć i wywołać RAW-a
Od miesiąca dostępna jest aktualizacja do wersji 1.4.
Cytat:
Wersja 1.31 1. marca 2012
* Dodano nowy Filtr artystyczny i opcje Efekt w oknach "RAW wywoływanie" i "Edytuj zdjęcie".
Wersja 1.4 1. czerwca 2012
* Dodano funkcje edycji filmów wykonanych aparatem.(mov, mp4)
---------- Post dodany o 11:03 ---------- Poprzedni post był o 10:52 ----------
Zauważyłem że w programie jest wszyty jest "składacz" panoram, trza wypróbować ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
merti
Zauważyłem że w programie jest wszyty jest "składacz" panoram, trza wypróbować ;)
Sprawdzone, działa.
Pozdrawiam
Myślałem że program wygeneruje panoramę z kilku zdjęć, jak to robią inne kombajny ale zapomniałem iż to aparatem trzeba zrobić w trybie panoramy te klatki dla OV, więc ten dodatek już mnie nie interesi :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
merti
Myślałem że program wygeneruje panoramę z kilku zdjęć, jak to robią inne kombajny ale zapomniałem iż to aparatem trzeba zrobić w trybie panoramy te klatki dla OV, więc ten dodatek już mnie nie interesi :-P
Osobiście tego nie sprawdzałem ale może pomoże.
Jak "zrobić panoramę" po zrobieniu zdjęć.
1. Instalujemy/uruchamiamy "PhotoMe".
2. Otwieramy pierwsze zdjęcie (potem nastepne).
3. Przechodzimy do sekcji "Manufacturer notes"
4. Ustawiamy pole "Shooting Mode" z "Normal" na "Panorama"
5. Ustawiamy pole "Sequence Number na 1,2,3 itd
6. Ustawiamy pole "Panorama Direction" z "None" na odpowiedni kierunek zgodny z rzeczywistością np "Left to Right".
7. Plik zapisujemy a czynność powtarzamy dla dalszych zdjęć.
Może tym sposobem da się oszukać Olympus Viewer 2.
Szkoda czasu, i tak zawsze robię AutoStitchem ;) ...
Olympus Viewer 2 - update
Version 1.41, windows version
- Support for RAW files from the latest cameras
- Added new Art Filter and Effect options in "RAW Development" and "Image Edit" windows.
- Added the function to edit movies taken by the camera.(mts, m2ts)
Jak ktoś używa pod IOS, to też jest poprawka do nowej wersji.
Dodatkowo udostępnili nowszy program aktualizujący (1.03)