a co myślicie o tym
Wersja do druku
a co myślicie o tym
w ostatni weekend miałam okazję być w tatrach. z wyjazdu parę zdjęć pod ocenę pokażę. troszkę sobie nie radziłam gdyż powietrze nie było ostre (a takie powinno o tej porze roku być) tylko cały czas utrzymywała się mgła, a do tego w krajobrazach dopiero raczkuję. co wyszło możecie ocenić sami.
jeszcze dwa zdjęcia z gór.
Jakoś nie widać tej mgły :wink:
35 nieostre (nie wyostrzyłaś po zmniejszeniu?) ale kadr mi się podoba
36 ładnie
37, 38 chyba kontrast za duży (dlatego mgły nie widać ? :roll:)
39, 40 przeostrzone
Poza tym na 38, 39 i 40 za mocne cienie, można spróbować rozjaśnić
Ogólnie, nie jest źle, musisz tylko przyłożyć się bardziej do obróbki :wink:
co do tej mgły. nie chodziło mi o to że była mgła taka typowa jak np rano po nocy zimnej która po ciepłym dniu nadchodzi tylko raczej o to że powietrze było tak jakby rozmazane. takie nieostre. stąd też porównanie do mgły
co do pierwszego to masz rację. ostrość nie jest tak gdzie być powinna.
i tak szczerze to nie mam pojęcia jak zdredukować cienie. szczególnie na 39. jak ciemniejsze miejsca robię jaśniejsze to wtedy te jaśniejsze robią się bardzo bardzo jasne.
W przypadku zdjęć wykonanych w Tatrach oceny dokonuję sercem i nie czepiam się drobnych niedociągnięć. :wink:
Najważniejszy dla mnie jest ciekawy kadr.
Z zaprezentowanych przez Ciebie najbardziej podobają mi się 36 i 37.
Jeśli chodzi o góry to (przynajmniej ja) mam problem. Uważam, że zdjęcia z gór to takie "samograje". Jak zrobić w miarę dobrze technicznie, to będą śliczne i w ogóle. Dlatego szczególnie przy zdjęciach gór i z gór jestem mega wybredny.
Muszę widzieć coś naprawdę fajnego, nie może to być po prostu ładny widoczek.
Z Twoich wybrał bym 2 - 35 i 36. Choć na 35 dół strasznie ciężki, ale są jakieś zabudowania, jest na czym zatrzymać wzrok. Wypoziomowałbym linie horyzontu tylko. 36 natomiast jest wg. mnie najciekawsze. Płynnie się ogląda.. od lewej od "lżejszych" części, mniej "hardkorowych" aż trafiamy na ośnieżony fragment i oko pieknie, łukiem zmierza ku górze po grani odbijając się jakby od prawej krawędzi zdjęcia i wraca (prawie) do środka. Bardzo fajne.
Pozdrawiam
T.
dzięki za uwagi. to moje pierwsze zdjęcia krajobrazowe (takie poważniejsze) nad którymi dłużej siedziałam.
mam nadzieje że następnym razem będzie lepiej :D.
dzięki za odwiedzimy i komentarze :D
Krócej się już nie da :-P
Sposobów tworzenia maski jest wiele, tak jak rozjaśniania cieni. Można na warstwach, używając masek a można też bez warstw, zaznaczając tylko obszar, który ma być rozjaśniony. Zależy od zdjęcia.
Poszukaj w sieci poradników na ten temat dla programu, którego używasz i próbuj je zastosować w Twoich zdjęciach.
w ostatnia niedziele znów miała okazję być na zawodach "krosowych". niestety tym razem zmienili kierunek jazdy i nie do końca dało się znaleźć miejsce na efektowne zdjęcia.
zniechęcona bieganiem po torze i szukaniem dobrego miejsca, do tego zniechęcona zimnem postanowiłam tym razem wyluzować i troszkę się pobawić. zabawa wyszła miernie ale "jak na pierwszy raz" i tak jestem zadowolona- w miarę :D
oto rezultaty mojej zabawy
jesiennie
Ładne zdjęcie to jesienne, ale jednak troszeczkę bym przymknął:)
Pozdrawiam
Pat
pewnie i f mogłoby być mniejsze ale w tym razem na taką zabawę i eksperymenty miałam ochotę :D
jeszcze jedno z serii jesiennie. także zabawa "duża dziura" :D
zdjęcie z którego jestem zadowolona - bo kolor bo światło, ale nie wiem jak to z go i ogólną ostrością
Zeschle liscie - plastyczne. Fajny temat. Nie wiem czy mi sie kompo podoba jako takie, ale moze byc. Ladna kolorystyka.
Pozostale zdjecia - traktuje jako Twoje proby i zabawy.
Po prostu jakies badyle, niska GO i zabawy z "artystycznym" bokehem.
Ale juz dosc! Magdo - czas na cos kreatywnego. Wykorzystaj teraz to co juz na "badylach" przetrenowalas. Czekam na cos fajnego - na rowni z motorami :)
TS
Mi się podobają, mają swój styl. Sztuka dobrej fotografii nie polega przecież na foceniu tylko "ładnych" obiektów. Udowadniasz że nawet zeschłemu badylowi można zrobić interesujące ujęcie, bo może roślinka rzeczywiście jest dość biedna ale za to piękny bokeh nadrabia, mi się ten kontrast podoba, jakby odwrócenie ról pierwszego i drugiego planu...
Podoba mi sie sposob w jak dopieszczasz swoje zdjecia, Twoje spojrzenie na swiat w ktorym czesto dostrzegasz cos czego nie widza inni. Potrafisz zainteresowac tematem zdjecia na tyle skutecznie by zatrzymalo uwage widza na dluzej :)
joss, nataszach dzięki za uznanie.
wiem, że moje zdjęcia przedstawiają w większości badyle, małą go itp ale ja po prostu lubię robić takie zdjęcia. sprawia mi to wielką przyjemność.
z drugiej strony pomału już zaczyna brakować mi czegoś innego. i prawdopodobnie niebawem ruszę w kolejną drogę. jaką hmmm jeszcze nie wiem.
I chyba o to właśnie w tym wszystkim chodzi- o dobrą zabawę- czyż nie? Powodzenia w przecieraniu nowych szlaków :)
Nie musisz isc w kolejna droge. Nie szukaj na sile. Twoje eksperymenty sa naprawde fajne i co najwazniejsze dodaja doswiadczenia. Po prostu teraz staraj sie to wykorzystac kreatywnie przy swoich nastepnych zdjeciach.
Niezaleznie od wszystkiego lubie kolorystyke Twoich zdjec, nie wiem na ile to przypadek czy przemyslana obrobka, ale efekt jest zdecydowanie interesujacy.
TS
hej
po prawie pół roku pomalutku wracam. odłożyłam aparat na całą zimę bo nie było kiedy zdjęć robić.
teraz wracam (znów) z "moim" crossem. oj zapomniałam jak wolno mój aparat reaguje na szybko poruszające się obrazy.
dwie proby
Zastanawiam się tylko skąd ta poświata na drugim zdjęciu, bo ogólnie bardzo fajne.
Chyba przesadzasz z tym wolnym reagowaniem. :wink:
Zarówno jedno jak i drugie zdjęcie bardzo mi się podobają.
Dwojka fajnie zlapana.
Lekka poswiata na 2. jest ciekawa; obciąłbym jedynie dół.
robione kitowym obiektywem - wreszcie postanowiłam się z nim lepiej zapoznać.
wiem że głębia troszkę za mała, że tło może za mocne ale i tak postanowiłam się nim podzielić :)
Głębia za mała ,tło za mocne a fotka OK jest.:grin: Mnie tam się podoba.
Mnie najbardziej w tym zdjęciu podoba się bokeh. :wink:
smacznego.
kot-pierwsza próba fotografowania ruchomego celu :)
Kot chyba mało ruchliwy był.
Wygląda jakby chciał Cię zjeść.
I łapka mu się wygła, temu kotu. :mrgreen: