-
FOTOCELA z możliwością odpalania na drugi błysk powinna być optymalnym rozwiązaniem. Znajdziesz taką choćby tutaj: fotocela
PS producent podaje maksymalne napięcie na stopce lampy 400V > więc można użyć starszych i tańszych lamp przeznaczonych do lustrzanek z wyzwalaniem mechanicznym.
Pozdrawiam !
EDIT: możliwość odpalania na drugi błysk jest ważna > inaczej lampa dodatkowa błyśnie przy błysku pomiarowym, a przy właściwym już nie. Nie wiem czy FL-36 ma przedbłysk w trybie manualnym, ale nawet jeśli nie to i tak tylko z niego będzie można korzystać. Polecam więc rozwiązanie bardziej uniwersalne, choć droższe (ale można podpiąć tańszą lampę :) )
Jak to w życiu - coś za coś :)
-
hmmm...w zasadzie 100wa to nie majątek więc czemu się pozbawiać takiej możliwości...szczerze mówiąc nie wiem czy FL-36 błyska pomiarowo tylko raz i potem daje zasadniczy błysk, czy jest tego więcej? Chyba tylko jeden...
Tak czy inaczej miałem korzystać tylko z trybu manual więc takie ustrojstwo styknie.
Dziękuję bardzo.
Pozostaje naknuć jakąś konstrukcję podpinana pod gwint statywu...ciekawe czy szyna dobasa się nada.... ;)
-
Jest fotocela o nazwie MIF, którą się programuje na dowolną ilość przedbłysków, ale ona nie wyzwala FL36 bo ta fotocela ma za dużą rezystancję przy zwarciu więc nie daj się zwieść.
-
Wzywalacz radiowy juz jest w Polsce ;P hehehe...
-
Jezeli ktos by potrzabowal na wieksza odleglosc wyzwalac radiowo polecam te strone, a gdy potrzebujecie zamienic baterie 3V w odbiorniku na dwa paluszki i tez wyzwalac na wieksze odleglosci to tutaj. Jeszcze nie probowalem wiec nie wiem na ile zwiekszy sie zasieg ale zawsze warto sprobowac :D
POzdrawiam!
-
Meister owszem można dostać w Polsce wyzwalacz radiowy lecz nie jest to wersja V2s - czyli nie wyzwala FL-36 - wiem, bo to przerabiałem... musiałem oddać i kupić przez sieć w Hong Kongu.
-
A widzisz :D nie zauwazylem ;P
-
Pytanie, ktore mnie nurtuje, na jak długo starczą baterie z Cactusa? ktos juz wymieniał? Gdzie najlepiej kupic?
Wolalbym miec zapas niz swiecic komus oczami ..;))
-
Black_bird ponoć bateryjki starczają na 20000 wyzwoleń :-) Sporo, ale widziałem też przeróbki na dwie zwykłe bateryjki AAA. Sprawdź TUTAJ - nawet patent na zwiększenie zasięgu jest ;-)
A co do samych bateryjek CR2 - to TUTAJ można się zaopatrzyć.