Linka nie dziala :(
Wersja do druku
Może ten zadziała:
http://www.military.pl/rothco-namiot...ie-_1370t.html
Na ebay taniej.
Batalionów coraz więcej. Samce łysawe jednakowoż - jeszcze chwilę potrwa układanie fryzur.
Ze względu na wysoki stan wody i brak wysepek ,spotkać je można w dziwnych miejscach - np na ....oziminie. Polecam okolice wsi ( kilka chałup) Kleszcze.
Wracając dzisiaj z Białegostoku, nie odmówiłem sobie przyjemności wpadnięcia nad Biebrzę. Podjechałem do Burzyma (Burzymia?). Rzeka prezentuje się pięknie, kaczeńce już lada moment. Jednym słowem cudnie! Już się nie mogę doczekać wyprawy.
ja też liczę dni
Witam.
Zajki tętnią życiem. Sporo gęsi i świstunów. Większość ptaków pomiędzy pierwszą i drugą groblą. Batalionów jeszcze mało, czasem natomiast trafi się ,,dziwak" jak mi dzisiaj - szablodziób.
Trochę fot z wczorajszego popołudnia też załączam. Kanadyjką przez rozlewiska :-)
Szablodziób - pierwsza klasa!
NIe będzie taki skromny:wink:,to Jaszma?
Jaszma. Na F 2.8 taka sobie ale od F 5.6 jest dobrze.
Hej. Nad Biebrza niewiele się zmieniło. Trochę więcej kaczeńców na płyciznach, gęsi mniej ale jeszcze są. Bardzo fajnie było w ciągu ostatnich kilku dni. Tym bardziej, że mam przyjemność popracować przez chwilę ZD 90-250 2.8. Miód , ale o tym chyba w osobnym wątku.
Poza tym: czatownia z mat trzcinowych się sprawdza, łosie można robić z samochodu tak rano jak i pod wieczór - nuda :-)
Powoli też warto rozkręcić temat wabienia głosem ptaków. Podróżniczki ostro się wzięły do wiosennej roboty, a dudki niewiele im ustępują. Oba te gatunki dobrze reagują na wab.
Bataliony po staremu - kręci się ich sporo ale łyse samce okrutnie.
W załączeniu kilka fotografii z tego tygodnia.
moose załatwiaj pogodę od przyszłej środy :) Na marginesie świetne ujęcia. Dobrze że przypomniałeś o strzałach z samochodu, zapakuje wcześniej poduszką z grochem by nie zostawić w domu ;)
extra fotki ptaków, łosie nad Biebrzą to prawie jak krowy na pastwisku :wink:. Brat mówił, że u niego w leśnictwie pstrykają łosiom zdjęcia komórkami, więc chyba generalnie ten gatunek ma się dobrze .
kowal> wysłałem smsa gdzie trzeba, ale jeszcze potwierdzenie nie przyszło :-)
Nieźle na łąkach szaleją kumaki i rzekotki. Na te ostatnie wyczaiłem cwany sposób. Na łące gdzie rechoczą wyłożyć trzeba przed południem spory kawał folii, a drugiego dnia go zwinąć. Pod folią powinno się zebrać kilka sztuk zielonych żabek i tylko fotografować. Nie męcząc ich oczywiście.
Wszystko zgodnie z planem. Przyjeżdżamy w środę i sielanka do niedzieli. Mam nadzieje że trafimy łosia / byka w kaczeńcach. Czy kaczeńce już się wyłoniły?
Z kaczeńcami nie ma problemu. Zameldujcie się po przyjeździe to Wam pokażę gdzie kwitną. A i z łosiami nie ma kłopotu. Dziś rano o mało nie rozjechałem Matyldy - pcha się na środek szosy i ani myśli zejść :-)
Ale zazdroszczę ekipie ;) Normalnie mnie skręca :/ Ja nie mogę się ruszyć z firmy gdyby nie to to bym z tego Podkarpacia "przygonił" nawet jakby mnie chłopaki nie zechcieli zabrać ;) To bym za nimi dreptał
Udanych strzałów życzę i mam nadzieję, że pojawi się tu sporo świetnych kadrów !!!
Pozdrawiam !
Biebrza, bagna, rozlewiska... Łosie, kaczki, bataliony... I nie tylko... :wink:
Ja wybieram się w sobotę jak tylko pogoda pozwoli. Moose, jak daleko od Strękowej Góry są kaczeńce??
Kolego lucas_g, podpowiem Ci nawet z mojego wczorajszego wypadu tam. Wjedz na Góre Strękową tam gdzie są ruiny bunkra kpt. Raginisa a ze skarpy masz przecudny widok na rozlewiska Narwi i zakola pełne zółtego kwiecia... A i w okolicy Strękowej Góry i mostu na Narwi sporo tego widziałem. Choć moose na pewno zna lepsze info. Mała wstawka z widoku ze skarpy...
Dzięki Zeberek +rep za pomoc. Oby tylko pogoda dopisała.
Tez na to liczę bo marzy mi się kolejny wypad. Tym razem z moja najukochańszą Anusia... A że Ona marzy o spotkaniu z batalionami to i tych tez poszukamy.
Będę w Zambrowie w weekend majowy. Chyba się wybiorę w okolice wizny. Powiedzcie mi tyko znawcy tamtych okolic czy jest jeszcze szansa na kaczeńce:wink:? Chyba bez woderów się nie obejdzie.
zerknij na wątek Dolina Narwii, zobaczysz ile jest kaczeńców - między Krzewem a Bronowem, więc od Wizny rzut beretem
W sprawie kaczeńcowej > Giełczyn za wałem przeciwpowodziowym, Kołodziej - extra!!
Zajki- żółto aż oczy bolą. Nie byłem w okolicach Brzostowa -Chylin ale tam też powinno być szałowo.
Gumaki na kaczeńce wystarczą. Wodery raczej asekuracyjnie.
Btaliony - Zajki, Kleszcze- wałem aż po Giełczyn, wzdłuż Biebrzy od ujścia po Brzostowo.
Jutro zdam relacje z Brzostowa :)
Kurcze nie wiem czy zdołam się pojawić w okolice tego weekendu..
może by się udało... mam nadzieję
ilość kaczeńców z tych waszych opowieści i obrazków po prostu powala :)
szkoda - Brzostowo zakaczyńcowane ;)
to siedzicie przy kompie zamiast iść na nocne łowy?
idę się pakować
To szczęśliwie dojechaliśmy :)
Yac, Jeronimo, Piotr Grześ - dzięki panowie za sympatyczny wypad
moose -za to że w czasie pracy znalazłeś trochę czasu by spotkać się z biebrzniętymi foto amatorami
Lucas_g - gdybym rozdawał rep na prawo i lewo to należy się Tobie za wujka - świetny facet :)
- jak znajdę ochotę na obrobienie zdjęć to zamieszczę na forum. Zauważyłem że dużo większą frajdę sprawia mi naciskanie migawki niż dłubanie i obrabianie moich wypocin.
Info dla osób chcących się wybrać w obecnym tygodniu - szykuje się fotograficzne eldorado.
pozdrawiam
Wrzucać fotki !!! :) Nie mogę z roboty się wyrwać to chociaż na zdjęciach zobaczę jak tam pięknie :/
W okresie w którym przebywaliśmy pogoda nie rozpieszczała. Temperatury zbyt niskie. W Brzostowie gdzie mieliśmy metę stan wody był zbyt wysoki i wyspy jeszcze się nie poprzebijały. W niedzielny poranek kiedy pakowaliśmy sprzęt do samochodu w pięknym słońcu słyszeliśmy jak życie tętni. Zazdroszczę osobą które przyjadą w tym i przyszłym tygodniu.
Całe szczęście że klępa dopisała ale obserwując niektórych fotografujących to w weekendy znacznie zwiększa się populacja łosi w okolicy i nie wiem dlaczego większość w Land Cruiserach.
Bojownik batalion - jak sama nazwa słusznie wskazuje... :wink: :lol:
na szybko bez zabawy na początek partyzanci
Fajnie !
Szczególnie drugie :)
Fajne :) prosimy o jeszcze
kowal73, dzięki za miejscówkę na Remiza. U wujka wisi już 30x45. Pozdrowienia dla całej ekipy!!
Dziś mała wstawka Biebrza & Narew krajobrazowo...
Hej. Ano rozkręca się Biebrza. Łosie okupują Bagno Ławki koło wieży widokowej ( można trzaskać szerokim kątem - od 3m). Kaczeńce powoli się kończą. Bataliony do wyłapania na Grądach Woniecko - dojazd pierwsza droga za Grądami w prawo ( poprawiona równiarką) lub od Bronowa za mostem ( uwaga na wodę).
Przyjemnie się zrobiło oby tylko pogoda dopisała.
Jutro jak zdążę to wrzucę kilka poglądówek. Na razie totalnie przegrywam z czasem. 4.30 - 9ta w budzie, potem łódką do roboty a po pracy stolarka. :-)