Jak dla mnie tematem przewodnim jest kaczka i gubi się ona w kadrze :)
Wersja do druku
Jak dla mnie tematem przewodnim jest kaczka i gubi się ona w kadrze :)
no dla mnie tez te stworki byly tematem przewodnim, bo coz mi po samej wodzie w kadrze:mrgreen: dlatego pytam Was o wskazowki wszelkie i dociekam:) wole takie konsultacje "na zywca":) czekam na ewentualne dalsze wskazowki, opinie innych i z gory dziekuje:)
Moje zdanie znasz :) może inni myślą inaczej:)
Tak jak pisze forever- za mało kaczki w kadrze.
Wcale nie jest łatwo, ciekawie sfotografować kaczkę, szczególnie na wodzie. Muszą się zbiec trzy rzeczy - ciekawy kadr, ładna woda i właściwa perspektywa.
Ciekawy kadr i odpowiednia perspektywa zależą od Ciebie. Najlepsza perspektywa jest "oko w oko", co przy kaczce płynącej po wodzie jest raczej trudne do wykonania :-P. Należy jednak dążyć aby była tego jak najbliższa.
Woda jest jaka jest. Czasem brzydka, brudna woda może spaskudzić ładny kadr. Warto się zastanowić, czy w ogóle robić zdjęcie.
dzieki helmuth:) nomen omen ta rzeka nosi nazwe "Czarna" :mrgreen:
Przy tych kaczkach powinieneś położyć się na ziemi i z takiej perspektywy robić zdjęcia .Ptaki na fotografii wyglądają najładniej , gdy jesteśmy w jednym poziomie z nimi tak jak napisał helmuth . Ani zdjęcia z góry , ani z dołu nie będą wyglądały za dobrze. Często jest tak , że nie ma miejsca na klapnięcie na glebie i wtedy przydaje się uchylny wyświetlacz , lub wizjer kątowy .
Druga sprawa to złapanie ostrości w odpowiednim miejscu i ustawienie odpowiedniej przysłony. To już kwestia wprawy . Czasami fotka wygląda dobrze , gdy ptak jest cały w GO a czasami tylko głowa z ostrym oczkiem. Najlepiej jest wcześniej zaplanować jaki efekt chcemy uzyskać i poustawiać aparat do danej chwili i oświetlenia .
Proponuję też przy takiej fotografii używać statywu a przy fotkach z ziemi woreczka z grochem. Minimalne drgania rąk wprowadzają w fotkach dużo poruszeń co na ptasich piórach jest bardzo widoczne i przy obróbce wychodzi mydełko i nieostrości .
Pozdrawiam serdecznie :wink:
dzieki za porady:) poczatki sa ciezkie we wszelkich dziedzinach chyba, takze trzeba cwiczyc, pozdrawiam:)
witam wszystkich w moim watku po kilku dniach przerwy. nie mam czasu ostatnio na naciskanie spustu, wiec postanowilem pogrzebac w "szufladzie" i wygrzebalem kilka zdjec z lata, za ktorym tesknie:) czekam na wszelkie uwagi, ocenki i z gory dziekuje:)
Ladne fotki wrzuciles... 3. wypada najlepiej...
Ładne fotki. Mnie też najbardziej się podoba trzecie (49) :)
A dla mnie 3 i 1. Tylko na pierwszym cień między drogami mnie drażni. Ostatnie nie za ciemne na dole?
Pozdrawiam
Jak dla mnie także 3 :)
fajnie ze zajzeliscie i skomentowaliscie, dzieki:) nie spodziewalem sie tak przychylnych komentarzy, tymbardziej mi milo:) no to moze jeszcze wrzutka z lata. czekam jak zawsze na odzew, koment. ocenki itd:) dziekuje:) aha, jaki kwiat jest na ostatniej fotce? zgadujcie:)
Fajne widoczki z lata...2. jak dla mnie. Na kwiatkach sie nie znam, ale dobrze wypadl...
za warugą dwójeczka udana :)
47.jpeg ma duży potencjał i ta fota podobała by mi się najbardziej,jeśli kadrowac ją w ten sposób,że tej drogi po lewej stronie nie ujmować w kadr.Teraz są tutaj dwa konkurujące ze sobą motywy i nie wiadomo,który jest który. ;)
Mam jeszcze uwagę nt.obróbki - na niektórych zdjęciach jest po prostu słaba.Warto nad tym również popracować.
Pozdrawiam.
dziekuje Wszystkim za odwiedziny:) co do 47jpg, to nie mam niestety kadru bez tej drogi po lewej stronie. co tyczy sie obrobki to tez dopiero raczkuje, wiec nie mam nic przeciwko temu, zebyscie "wyżywali" sie na tych zdjątkach, ktore zamieszczam i wskazywali mi odp. kierunek, kurs i przedstawiali mi swoje wersje owych zdjec:) jesli jest ktos chetny to zapraszam i czekam na Wasze wersje:) dziekuje, pozdrawiam:) p.s. mam nadzieje ze sie doczekam:)
witam Wszystkich:) znowu cos mnie naszlo na okna, prostokaty, kwadraty itp. itd. zamieszczam wiec dwie nowe sztuki i czekam na wszelkie wrazenia, porady, ocenki i wszelkie takie tam:wink: podziekowanie wielgachne dla helmutha za konsultacje co do prostowania perspektywy:grin: no to zagladajcie i czekam na Wasze odp:)
Drugie mi się podoba.
Dla mnie zdecydowanie drugie (znaczy 56), co prawda lekko krzywe jest :P
Coraz lepiej :) Występlował bym tę rurkę na pierwszym :)
Okienko bardzo urokliwe :grin:
55 ładnie wypatrzone. Zastanawiam się, czy nie za szeroko. Może wystarczyłoby 5 okien w 4/3 lub 3 okna w kwadracie? :roll:
56- tu mam więcej pytań/uwag :wink:
Czy "krzywość" desek taka była w rzeczywistości, czy nie wynika ze zniekształceń obiektywu (beczka) a kadr nie jest "przycięty" z góry?
Okno MZ, powinno być symetrycznie w połowie szerokości kadru i wtedy ciaśniej po bokach albo zdecydowanie z boku i wtedy z drugiej strony szerzej.
Pś Podałem Ci złą ścieżkę do prostowania perspektywy. Dobrze, że link do tutka był dobry :oops:
Myślałem o zniekształceniach geometrycznych, gdzie można poprawić zniekształcenia obiektywu (beczka/poduszka): Filtry > Zniekształcenia > Zniekształcenia geometryczne
juz Ci helmuth odp:) 55 robione troche zbyt szeroko, zauwazylem to dopiero po przerzuceniu na kompa, kwadrat mozna tez z tego zrobic, sporo mozna wykombinowac z tego zdjecia:) no a okienko to i owszem- beczka dyskorsyjna, ale tez sama krzywizna chalupki, bo naprawde jest wypaczona we wszystkie mozliwe strony, dlatego szeroko robilem, zeby potem miec z czego ciac i korygowac i wiem ze nie do konca sie udalo, ale jestem na dobrym tropie:grin: a co do sciezki, ktora mi podales to nic sie nie boj, dalem rade:) no i link uratowal mi tez sporo te zdjecia- instrukcje w linku:wink: dzieki!:grin:
Też miałem taki przypadek beznadziejny :mrgreen:
helmuth, :mrgreen::mrgreen::mrgreen: ale chata :mrgreen::mrgreen::mrgreen: majstersztyk architektury :mrgreen:
Ale stoi! :grin:
Już chyba z 500 lat :shock:
no nie gadaj, juz tyle czasu??? a moze i tak, ale pewnie kolorkami dopiesciles chalupke ladnie, to nie widac ze taka wiekowa:) no ale wazne jest to helmuth ze autoportret :grin:
Niemcy dbają o te starocie. W środku, może sobie zrobić co chce. Na zewnątrz ma być tak jak dawniej :grin:
i oby chatka stala conajmniej 1000 lat jeszcze:grin:
Konserwator ,też musi wyrazić zgodę na rodzaj wykładziny podłogowej w pokoju i kafelków w łazience?
Z widoków bardzo podobaja się zdjęcia 47, 49, 52. W kilku niebo jakś dziwny zafarb nabrało ale jest to wina obróbki. Pierwsze okno pomimo regularnej symetryczności kształtu i barwy nie przyciaga gdyż widoczny jest brak ostrości. Na drugim motyw swietny i aż się prosi aby to piękne okienko umieścic w mocnym punkcie a nie w centrum.
dziekuje Wszystkim za odwiedziny, oceny, wrazenia itd:) meczyly mnie te dwa ostatnie zdjecia i postanowilem je poprawic, mam nadzieje ze to mi sie udalo, ale to juz poddaje Waszej ocenie:) sa troche odmienne kolorystycznie, kadrowo, kontrastowo od pierwotnych wersji, zniwelowalem tez (chyba) dyskorsje i tego typu wady obiektywu. no dobra, do rzeczy:wink: czekam na Wasz odzew wszelaki i z gory dziekuje:grin: wieczorem postaram sie wrzucic cos nowego:)
Sorry, że się wtrącam, ale trochę denerwuje mnie ta twoja "dyskorsja".
Myślę, że chodzi ci o:
"Dystorsja, dystorsja pola – wada optyczna układu optycznego polegająca na różnym powiększeniu obrazu w zależności od jego odległości od osi optycznej instrumentu."
pozdrawiam
55A kolorystycznie lepiej, barwy są bardziej zaakcentowane i podział kadru nimi jest przyjemniejszy dla oka. Białe ramy okien dalej sprawiają wrażenie trochę rozmytych. Na drugim w sumie lekkie przesuniecie okna z centrum kadru nie poprawiło zdecydowanie jego kompozycji a motyw naprawdę fajny.
Przejrzałem cały wątek, rozwijasz się, kadry ładne, masz oko do nich. Oby tak dalej!
Pozdrawiam
Wiejo, Bzyku, dziekuje, Wszystkim zagladajacym i ogladajacym "tylko" rowniez:grin: wrzucam kolejna moja wypocine pt. Rozwód.tytul niewesoly, ale te okna skojazyly mi sie z malzonkami, ktorzy nie moga juz na siebie patrzec, odwracaja wzrok od siebie, sa wypaleni latami spedzonymi razem, nie maja juz sily i ochoty byc razem, bo "cos sie popsulo"... ludzie sie rozchodza, okna czasem tez:) wszelkie wrazenia i odpowiedzi z Waszej strony bardzo mile widziane, czekam:grin:
Fotki okienne bliskie są memu sercu. Z ostatnich - zdecydowanie kolor, (chociaż jak na mój gust ciut za bardzo podciągnięty).