No są trochę ciemne:( Może masz coś nie tak z monitorem? Czy może na lapku obrabiasz?
Wersja do druku
No są trochę ciemne:( Może masz coś nie tak z monitorem? Czy może na lapku obrabiasz?
No na lapku,i w najbliższym czasie się to nie zmieni,wiem mam problem aż oczy bolą....
To dobrze :) Zmiana będzie od razu widoczna :)
Forever_k3w dla ścisłości napisałem "w najbliższym czasie się to NIE zmieni",więc wcale nie będzie dobrze,no ale wyjścia nie ma radę dam.
sorry za niedoczytanie....:oops:
34.To krzaki Śnieguliczki białej a 35.To część pałacu Promnitzów w Żarach.
Zwróciłem uwage jedynie na zdjęcie budynku przez tunel czy bramę bo sposób patrzenia interesujący. Pozostałe w mrocznej ciemnej tonacji bez światła nie przekonują.
Brak odpowiedniego światła zabija przekaz tych ostatnich zdjęć. Widać ponurowatość jesieni, czuć wilgoć przewijających się nad głową chmur. Kadry się jeszcze bronią, ale to światło deklasuje fotki.
Proponuję do czasu obrabiania fotek na lapku, żebyś bardziej rozjaśniał obrabiane zdjęcia. Najlepiej jasność porównaj u siebie i u kogoś na normalnym monitorze, będziesz wtedy miał jakiś delikatny pogląd ile jasności powinno być.
Witam,na początku chciałbym podziękować za Wasze porady.Wiem że jasność jest bardzo ważnym elementem obróbki,a ja na lapku mam ograniczone pole manewru więc jeszcze przez jakiś czas proszę o odrobinę wyrozumiałości.Postaram się korzystać w miarę możliwości z rady kowalikstera.
podoba mi się 34 :-)
Kolejne łabądy:-P
41 na tak ładnie wyszedł :) ale w 40 coś w obróbce nie tak poszło :???:
Dzisiaj przy pięknej pogodzie wybrałem się nad morze,aż niewiarygodne że jest tak ciepło o tej porze roku,więc nie mogłem przepuścić pewnie ostatniej szansy w tym roku na spacer po plaży w słońcu przy dodatniej temperaturze:) .Oto kilka fotek z Rezerwatu Żubrów w Wolińskim Parku Narodowym.
pierwsze było by genialne gdybyś go złapał całego :)
Ale i tak ten żubr z 42 jest najlepszy. :lol:
Fotka 43 jak najbardziej..., ale patrzy:-)
Faktycznie nevrah 42 jest oryginalny:grin: To kilka następnych nadmorskich ujęć,zróżnicowane tematy i metody obróbki,piszcie co nie tak.
Witaj :) IMHO:
46 mewa trochę ginie w kadrze, i chyba sprawia wrażenie "przeostrzonej "
47 krzywo, i widział by je w pionie i nie obcięte :) ale to moja wizja :)
48 najbardziej mi się podoba z ostatniej wrzuty :)
49 hmm tło nie ciekawe
50 kamienie i piasek wyszły super :) ale w tym korzeniu coś mi nie pasi :(
Pozdrawiam
48. jak najbardziej...
Seria z żubrami - faktycznie ten z 42 jest oryginalny. :grin: A tak poważnie to 43.
Ostatnia seria- tu ciekawy (MZ) jest "Bałtyk" tylko inaczej skadrowane. No i nr 48 też może się podobać.
Witaj :-)
46 - kolorki jakieś nie takie, a sama mewa za mała i przeostrzona.
47 - fajne drzwi i myślę że sam budynek jest ciekawy, ale nie podoba mi się kadr (z boku, bałagan po lewej stron,ie ucięte byle jak).
Jak masz możliwość, wróć tam i zrób go od frontu stając dokładnie na wprost - tak żebyś miał je całe w pionie, symetrycznie po bokach. Potem mała obróbka i będzie miodzio :-)
48 - też ma potencjał, tematyka fajna ale niestety nieostre.
49 - taki se pstryk.
50 - również MSZ mogłoby być jeszcze ciekawsze gdyby było pod innym kątem, z poziomu przedmiotu a nie z góry.
Dziękuje Wam za szczere odpowiedzi,podpowiedzi,oceny moich zdjęć.
Wrzucam jeszcze dwie foty z Żubrzykami(JacekO,co do jednej jako "znawca tematu" mogę przewidzieć Twój komentarz:lol:) i dwa może za mocno poPSute widoczki.Pozdrawiam Was wszystkich:grin:
Ja bardziej znam te żubry ze sklepu.:grin: Ale skoro i tak wiesz co napisze....
Wpadła mi w oko ta plaża z fotki 53, myślę, że ten rodzaj obróbki pasuje.:grin:
Widzę,że co do Żubrów to się rozumiemy:wink: Ale co do widoczku to mi bardziej podchodzi 54.
53 fajne :-)
Witam,oto kilka fotek z dzisiejszej wyprawy nad Zalew Szczeciński.
Próbujesz zabawy kolorami. MZ, to nie jest takie proste- zmieniam kolor bo mam taką wizję. Tonacja zdjęć powinna być jak najbardziej zbliżona do rzeczywistej. Może od niej odbiegać jeśli chcesz podkreślić/zaakcentować temat/nastrój. Tu można zaakceptować kolory na 56, 58. Natomiast 55 ma odcień zielony a 59 czerwony.
56 niestety wyraźnie opada w lewo a 59 nie trzyma pionu. W obu przypadkach, to poważny błąd.
W sumie Helmuth powiedział wszystko. Ale nie wspomniał o 57. Według mnie ładnie wyszło ze względu na tak dynamiczne niebo.
Helmuth wszystko wyjaśnił :) A ode mnie w 55 przeszkadza obróbka ale w 56 dodała klimatu :)
Pozdrawaim
56 i 58 fajne. reszta jakas taka ciemna...
Hemuth z kolorami racja,postaram się ich nie naginać,krzywizny horyzontu nie zauważyłem:oops: Dzięki za Wasze rady i oceny ale z tych pierwszych czerpie większy pożytek.Pozdrawiam i załączam:)
Ostatnia seria:
-pierwsze dwa kadry po prostu mało interesujące(mojej uwagi nie skupiły).
-ostatnie całkiem, całkiem. Jakiś cień czy coś w PD. Ale ten klimat mi leży.:)
62 sympatyczny widoczek
To kilka kolejnych fotek pod Waszą ocenę...