Ożesz TY - gdzie cie tam ponioslo ??? Zsyłka ? Kara ?
Foty nietuzinkowe tematycznie. Podobaja mi sie. Fajne. Masz jeszcze to dawaj...
Wersja do druku
Ożesz TY - gdzie cie tam ponioslo ??? Zsyłka ? Kara ?
Foty nietuzinkowe tematycznie. Podobaja mi sie. Fajne. Masz jeszcze to dawaj...
ooo skad te zdjecia? :)
Juz wiem, Antarktyda :)
Dzięki :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez kisi
Mam :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez kisi
zgadza się :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez suchar
mam pytanie z innej beczki. Mianowicie interesuje mnie tele obiektyw. Obecnie fotografuje nikonem a za tele sluzy mi bardzo dobra Sigma 100-300/4. Interesuje mnie czy istnieja Sigmy z tej troche wyzszej klasy np. 100-300/4 lub 70-200/2.8 z mocowaniem 4/3. Jesli tak to gdzie mozna je kupic. Ewentulanie ma ktos namiary na zuiko 50-200 w dobrej cenie(u nas stoja od 3600 w gore) moze byc uzywka. Wiem ze to szkielko cieszy sie duzym, zainteresowaniem i dosc zadko pojawia sie w drugim obiegu...a noz :)
pozdrawiam
http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...itle=Obiektywy
Tu masz wypisane dostępne szkiełka.
chetnie poczytam! dzieki
nic z wymienionych przeze mnie :( logicznie wypada jedynie 50-500 i 150/2.8 z tych cenowo dostepnych, a szkoda bo ta sigma ktora mam obecnie to podobno jeden z najlepszych telezoomow jakie ta firma wypuscila...pozostaje zuiko 50-200
sigma daje CI odpowiednik 450mm, więc chyba najlepszym wyborem będzie 50-200, co da Ci 400m i troszkę jaśniej na dodatek będzie.
zgadza sie ale cena nowego zuiko jak dla mnie to ciut za wysoko(za sigme dalem 2500zl). Gdyby cena Zuiko oscylowala w granicach 3000zl bym sie nie zastanawial. Zostaje sciagnac go z zachodu, badz kupic uzywke...ehh szkoda, bo myslalem ze nie bedzie problemow z tele...
Sigma zapowiedziała, że wszystkie swoje obiektywy wypuści pod 4/3, w podanym linku są tylko te które już wypuścili.
kiedy to nastapi? znany jest jakis przwidywany termin? zdjecia nie poczekaja :)
To ktoś "widział" 135-400 Sigmy do 4/3?Cytat:
Zamieszczone przez jps
Gdzie!!! :roll:
Pozdrówka.
już niedługo one będą, trzeba jeszcze chwile poczekać. Jeżeli Sigma da wszystko pod 4/3 to 80-400 ze stabilizacją będzie...Cytat:
Zamieszczone przez witia1
No 6500zł nie dam! Nie stać chyba nie tylko mnie!Cytat:
Zamieszczone przez Yx
6500zl-suma z lekka astronomiczna, dla mnie nieosiagalna. Dobrze, ze juz niedlugo bedzie duuzy wybor w obiektywach. O ile Sigma rzeczywiscie wypusci wszystko z mocowanie 4/3...
Cytat:
No 6500zł nie dam! Nie stać chyba nie tylko mnie!Cytat:
Yx napisał/a:
witia1 napisał/a:
jps napisał/a:
Sigma zapowiedziała, że wszystkie swoje obiektywy wypuści pod 4/3, w podanym linku są tylko te które już wypuścili.
To ktoś "widział" 135-400 Sigmy do 4/3?
Gdzie!!!
Pozdrówka.
już niedługo one będą, trzeba jeszcze chwile poczekać. Jeżeli Sigma da wszystko pod 4/3 to 80-400 ze stabilizacją będzie...
Nie wiem czy chodzi Wam o ten obiektyw:Cytat:
EX 80-400/4,5-5,6 APO RF OS
ale jesli tak, to te ceny sa troszke inne: Sigma EX 80-400......
Nie mowie, ze jest to malo, ale nie 6500 PLN.
No właśnie cena jest ~4,5k i jest zbliżona do 50-500Cytat:
To 6500 - to z pierwszego lepszego, znalezionego sklepu internetowego.
Ale ponad 4000 - to i tak "straszna" jak dla mnie cena, choć oglądane przykłady fotek z tego obiektywu potwierdzają jego zalety.
Pozdrówka.
zgadzam sie tym bardziej ze obydwa obiektywy sa ciemne jak noc polarna. Nie dal bym tych 4k za zadna z tych sigm. Ale jak by wypuscili 100-300/4 albo 70-200/2.8 to chetnie.Cytat:
To 6500 - to z pierwszego lepszego, znalezionego sklepu internetowego.
Ale ponad 4000 - to i tak "straszna" jak dla mnie cena, choć oglądane przykłady fotek z tego obiektywu potwierdzają jego zalety.
Pozdrówka.
Wiecie czy w Niemczech mozna taniej wyrwac zuiko 50-200?? szukam i ceny sa w granicach 899 ojro wiec podobnie jak w Polsce :( znacie jakies tanie sklepy/komisy takie jak interfoto w niemczech? najlepiej w okolicach Berlina
Cena podona do 50-500 ale dostajemy stabilizację zamiast 100(200)mm. Chyba to się bardziej opłaca ;)
Ceny ZD 50-200 w Europie są podobne i nie znajdziesz taniej. Musisz zbierać na niego bo nic tak dobrego w podobnej scenie się nie pojawi
Chyba, że chcesz 35-100f.2 ale to można zbierać i zbierać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pozdrawiam ;)
wiem wiem... znalazlem w jakims sklepie za 730 euro. Dosc tanio ale sklep ma wiele negatywnych komentarzy :( raczej nie zaryzykuje. Ale naszla mnie mysl inna...istnieja adaptery z E-1/Nikon ??? chcialbym podpiac do niego moją sigme i uzywac ja tak dlugo az nie znajde zuiko w dobrej cenie :) ciekawe czy to wypali...
dostalem odpowiedz od fotoakcesoria i adapter jest jak najbardziej dostepny. Wszystko powinno hulac :) zobaczymy...chyba warto, bo bardzo lubie ta sigme(najlepsze szklo jakie mialem - ostrzejsze od C70-200/4L) milo :)
A czy AF działa z takim adapterem?Cytat:
Zamieszczone przez krassnal
znalazlem dosc tanio zuiko 50-200 - przy obecnym kursie dolara wychodzi okolo 2.5 tys zl.(z przesylka 2700) - naprawde rozsadna cena !
ponizej link do sklepu :
http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...goryNavigation
PS. mam problem bo nigdy nie kupowalem nic przez ebay, sklepy internetowe poza Polska...czy przy przesylce placi sie clo/podatek ?? czy sklepy z USA chetnie wysylaja taki sprzet do Polski?? jak dlugo trwa i ile kosztuje przesylka ?? moze znalazlo by sie wiecej chetnych bylo by mi troche razniej :)
co do adaptera to tylko MF
PS2. w beachcamera.com jest jeszcze taniej - 799$ - ok 2300zl !!!
kto sie decyduje :))))
Cło musisz zapłacić, jedyna szansa to jak masz znajomego w USA i on przywiezie Ci w bagażu osobistym.Cytat:
Zamieszczone przez krassnal
Witam
W końcu dotarł do mnie 50-200.
Załatwiałem z www.bhphotovideo.com przez kumpla z NY.
Łączny mój koszt to 2764 PLN.
Potwierdzam po 1h użytkowania - jest więcej niż OK.
moze ktos zrobic mi drobny tescik - robil ktos 50-200 fotki na meczu albo w podobnych warunkach - jak rozmywa tlo - jest dostatecznie jasny? ewentualnie cyknac fotke na dlugim koncu - kadrujac cala postac i majac tlo 10-15 m za
40-150 jest zdecydowanie za ciemny :/
E-1Cytat:
Zamieszczone przez LubMich
200mm
F2.8
10 metrów od fotografowanego obiektu
GO 21cm
ah.. kalkulatorek.. nie mam adresu - jak będzie dla 3,5 :d bo chyba na 200mm takie będzie światełko :d co nei zmienia faktu, że chciałbym zobaczyć jak bardzo rozmyje tło :D
40-150 - tez już ostry na trybunach nei jest - ale rozmywa za słabo
LubMich na str. 6 tego wątku masz przykłady ;)
fotki xY widziałem - niestety niewiele pokazują.. tło jest za blisko i nawet nie wiem czy obiektyw był otwarty - pisał poniżej, że chyba nie..
poszukam jeszcze jakichś zdjęć.. albo od razu zacznę zbierać na 90-250 :d (zaraz po 24mm, 7-14mm i fl-50 po drodze :D)
na dpeview looknelem na hokej - coś już widać - ale sporo zdjęć przy przeciwległej bandzie - albo zbliżeń..
Po pierwsze "Yx", ja wiem, że matematycznie się mówi "xy". ;)Cytat:
zaraz się pójdzie na jakiś mecz i zrobi z 2.8-3.5...
Wymyśl konkretny motyw to zrobię takie zdjęcie :DCytat:
oki - ostrość na obiekt około 15 m od Ciebie (cala postać powinna się zmieścić przy 200mm) i tło jakieś 15 m dalej. (Wariacje wskazane :D )
Ale widziałem już zdjęcia z L-ki przy 200mm 4.0 - i było słabo więc 3,5 też chyba nie wyciśnie.. trzeba się pogodzić ze do takich zdjęć trzeba mieć ultra jasne cuda..
Zastanawiam się nad tym szkłem (ZD 50-200mm). Chciałbym go wykorzystać w fotografii
koncertowej. Szukałem w necie opinii i było kilka na temat odblasków np. przy scenach nocnych.
np.: Der Fernsehturm sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm1.static.flickr.com/98/238537405_4b6de74069_m.jpg@@AMEPARAM@@238537405@@A MEPARAM@@4b6de74069 .
Czy ktoś kto posiada to szkło fotografował nim w podobnych warunkach (najlepiej na koncercie pod światło)???
I jeszcze jedno: do ilu mm jest f2.8?
Heh niezły ten odblask...
Też jestem ciekaw opinii użytkowników.
Jak nie zakręcisz filtra UV w charakterze "łapacza odblasków", to niestety nie uda Ci się zgarnąć takiej flary.Cytat:
Zamieszczone przez WG
Pozdrawiam
Ok, nie będę płakał z tego powodu :)Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan