Pod USB 1.0/1.1 tak moze byc. Duzo lepszy rozwiazaniem jest kupic czytnik kart z interface USB 2.0 wtedy poczujesz wiatr we wlosach.
Wersja do druku
Pod USB 1.0/1.1 tak moze byc. Duzo lepszy rozwiazaniem jest kupic czytnik kart z interface USB 2.0 wtedy poczujesz wiatr we wlosach.
W TIFF???? Zdecydowanie lepiej RAW! Nie dość, ze mniej na karcie zajmują to jeszcze masz więcej informacji o kolorze (więcej bitów).Cytat:
Zamieszczone przez rrrradek
Nie mialam ani iPoda, ani E500, ale... rozwazalam kupno iPoda zamiast tandemu mp3+fotobank i z tego, co wiem, iPod juz taki jest i tego nie pokonasz... AFAIK, E500 ma transfer usb 12 mbit/s, tak jak moja Trzystatrzydziestka... Poza tym, cenowo sie jednak nie oplaca...Cytat:
Zamieszczone przez dziekan
co w takim razie z 2 częscia pytania mianowicie: czy w takim razie jak mam E-500 i Sandisk Ultra II 2GB - to ta karta to optimum (chodzi o szybkość oczywiście) dla tego aparatu czy wykorzysta on np. karty SanDiska Extreme III ?
Dzieki za pomoc
Wykorzysta. Temat był już wałkowany na forum ( w postaci linków do tabelki z zestawieniem prędkości zapisu na kartach różnych producentów ).Cytat:
Z mojego doświadczenia ( zastąpiłem Ultra II kartą Extreme III ) - zapis rawa to jakaś niecała sekunda szybciej ( na ultra II chyba 3.5 sekundy, na extreme III 2 sekundy z małym hakiem :) ). Odczuwa się różnicę przy pstrykaniu seriami - cztery rawy zapisują się na III w pięć sekund ( z haczkiem ). Na ultra II około 10ciu.
Żeby nie było, że powielam - sam wykonywałem pomiary czasowe :)
czyli lipa - kiedyś gdzieś wycyztałem na forum żę nie ma sensu - le teraz to po fakcie- nie to żeby ultra 2 była zła, ale szkoda bo za niewiele wiecej byłoby szybciej :]
na przyszłośc dobrze wiedziec
dzieki za info
Tu masz tabelkę z prędkościami zapisu E-500 z różnymi kartami:Cytat:
http://myolympus.org/E500/writetime/
Dziś przyszła do mnie przesyłka z kartą pamięci A-DATA x120 CF 4 GB. W porównaniu do SanDisk Ultra II to niezła rakieta. Tak jak kolega wcześniej
polecał ten produkt tak i ja moga go szczerze polecić. Za 200 zł mamy 4 GB szybkiej pamieci.
A mógłbyś uściślić "niezła rakieta"? :) Jeśli możesz to zmierz ku uciesze ogółu czas zapisu serii RAW-ów od wciśnięcia migawki do zgaśnięcia lampki (standardowo: MF, manual <1/100s, itp.). Najlepiej zrób porównanie jeszcze do SanDiska. Polecam zmierzyć kilka razy i wyciągnąc średnią z wyników - zwiększy się dokładność pomiaru.Cytat:
Zamieszczone przez matzone
Do testów użyłem:
- CompactFlash 512MB SanDisk Ultra II
-A-Data Compact Flash 120x 4GB
Prędkość zapisu 3x RAW
CompactFlash 512MB SanDisk Ultra II - 8,43 s
A-Data Compact Flash 120x 4GB - 6,14
Podejrzewam iż karta (A-Data) ma większy potencjał ale blokowana jest przez aparat.
Producent podaje prędkość zapisu dla SanDisk U II 9 MB/s, A-Date 120x 18 MB/s
Karta ta w pełni wykorzysta potencjał aparatu a oszczędzi zawartość konta.
Brzmi to jak reklama :mrgreen:
Dopóki nie zaczniesz klnąć, jak Ci ni stąd ni z owąd padnie razem z jakimiś ważnymi zdjęciami... nie tylko wydajność się liczy.Cytat:
Zamieszczone przez matzone
Mam 2 x 512 zapasowe (zapomniałem dodać 32 MB xd :mrgreen: )
Ktoś musi testować nowe produkty
307 RAW-ów cudownie to wyglada.
Wędrówka po górach bez stresującego spogladania w licznik.
I jakie wygodne :D
Też mam 4gb ;)
4GB jest dobre do E-1, do E-330 przydałoby się z 6GB (np. Pretec)... ciekawe czy CF pozostanie standardem w OLKACH czy zrobią nam psikusa i przejdą na SD?
SD?
Raczej nie... mają Xdpicture swoje, a SD są zbyt do nich zbliżone.
Myslę, że w dslrach (przynajmniej w tych z nie najniższej półki) zostaną przy CFkach
Zobacz, ze nawet maleńki e400 je ma.
Ja w e-1 używam 1 GB. Uznałem, że zamiast inwestować w karty, których pojemność i tak zawsze będzie przy dłuższych wyjazdach za mała, warto wyłożyć pieniądze na fotobank. Kupiłem Digimate III z dyskiem 60GB za 500 zeta i gwiżdżę na wszystko. W aparacie używam starej PQI z prędkością zapisu 40xi też nie narzekam. Prawdę mówiąć jeszcze nie udało mi się zapełnić do końca bufora. Zawsze zdąży coś zrzucić zanim cyknę nową fotkę.Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Pzdr
H.
mi też chodzi po głowie bank ale szybsza karta o większej pojemności też by się przydała...Ale mając bank wystarczy mi nawet 1GB ( teraz mam 2x512 MB ). Bufor to zapycham leciutko :-) przy jakiejś akcji. Ale wolę walnąć 12 klatek i jedną wybrać, niż zrobić 3-4 i żadna się nie nadaje. Szybszy zrzut na kartę by się przydał stąd pewnie w końcu zdecyduję się na ExtremeIII
Ja bank mam już dawno... używałem go z kartą 1gb i nie ma porównania w wygodzie z większa kartą... zamiast zrzucac zdjecia 2-3 razy, to zrzucałem sobie na spokojnie wieczorkiem.Cytat:
Zamieszczone przez historikus
W nadchodzącym tygodniu stanę się posiadaczem E-300. Przejrzałem cały topic i wygląda na to, że najlepszym wyborem byłby Pretec x133 2GB? Jak to się ma w porównaniu do Sandiska Extreme III? Obydwie karty wg producentów mają praktycznie takie same transfery (do 20MB/s). Jaki zakres temperaturowy pracy mają Preteci?
Rozumiem, że w obliczu Preteców Sandiski Ultra II w ogóle tracą rację bytu? ;)
Jesli ktoś ma kombinację Pretec x80 / x133 + Oly E-300 - będę wdzięczny za opinie :-)
P.S.
Ile zajmuje jeden RAW na E-300 i E-330 a ile JPG w maksymalnej jakości i rozdzielczości?
E-300 wyciąga maksymalnie ~5mb/s a E-330 jakies 10mb/s prawda?
E330, 7.5mpx:
RAW - 12,8MB
JPG HQ - 1,5MB
JPG SHQ - 4,8MB
Podczas sesji robię średnio 300 ujęć, czyli musiałbym mieć kartę 4GB żeby zmieściło się w całości na jednej, w życiu nie kupiłbym tak dużej karty nie tylko dlatego ze są w cenie jakiegoś fotobanku tylko dlatego ze jakby mi taka karta padła pod koniec sesji to chyba bym zszedł na zawał :)) a tak mam kilka mniejszych i nawet jak jedna padnie to dwie zostają :DCytat:
Zamieszczone przez grizz
pozdrawiam
willow:
wszyscy tak gadają o tym hipotetycznym padzie karty... padła Ci kiedyś jakaś? kilkanaście osób z tego forum (w tym ja) jedzie na "czwórkach" i nie wie co to fotobank i nerwowe zrzucanie fotek pomiędzy częściami imprezki.
żonglowanie kilkoma mini kartami wydaje mi się strasznie upierdliwe i niezbyt zdrowe dla złącza CF z racji jego budowy.
a wyobraź sobie KaarooL że i owszem i to 3 razy miałem taką przygodę że straciły mi się zdjęcia z karty i musiałem je odzyskiwać jakimś programikiem, odzyskanie zdjęć z karty 512 zajmuje około 1-2 h z 4GB prawie cały dzień. Poza tym pamiętaj o tym ze zawsze kiedyś jest pierwszy raz bo złośliwość rzeczy martwych to nie jest tylko mit. Obyś się kiedyś o tym nie przekonał na własnej skórze bo jak znam zycie to będzie wtedy gdy będziesz miał na karcie najważniejsze zdjęcia zycia :DCytat:
Zamieszczone przez KaarooL
pozdrawiam
Jak na razie karta sama z siebie mi nie padla, ale pare lat temu, gdy robilem odbitki z pierwszej cyfrowki a nie mialem jeszcze nagrywarki dalem zdjecia na karcie sm do fotolabu, oczywiscie karta w futerale a nie luzem.
Jak przyszlo do odbioru to okazalo sie ze karta jest be i nie chce sie dac czytac, a wszystko dzieki temu, ze paniusia ktora ja wyciagala zlapala za styki (zostawiajac piekny odcisk palca). Na szczescie zdjecia mialem zgrane, a tylko nie mialem na czym ich zaniesc do labu.
Witam.
Chciałbym prosić o opinię w sprawie karty pamięci. Chciałbym zakupić kartę firmy Goodram 1GB lub 2GB. Wiem, że w początkach firmy, pamięci RAM były kiepskiej jakości i taka opinia krąży wśród ludzi ale z tego co wiem to obecnie ich produkty są znakomite w stosunku do ceny. Ale chciałbym wiedzieć co wy o tym sądzicie.
Pozdrawiam.
Do zdjęć?
To kuo coś firmy solidnej... głupio by byłĸo, gdybyś stracił zdjęcia z jakiegoś ważnego momentu, bp karta padnie..
Pretec, Sandisc(uważaj na podróbki), Lexar...
Wiesz jeśli chodzi o urządzenia elektroniczne tego typu to jakoś nie widzę powodu żeby sugerować się firmą bo to i tak ma te same wnętrzności. Wychodzi na to że jedynym sensownym parametrem jakim powinienem sie sugerowac jest cena. Nie znam nikogo komu by szlag trafiło karty pamięci, czy pamięć ram, 'tak o...' Jeśli doszło do awarii to tylko z przyczyny złego użytkowania (jeśli chodzi o ram to np przetaktowywanie). Chciałbym aby ktoś mi napisałe KONKRETNY, sensowny i poparty dowodami przykład, że zepsuła się karta pamięci. Wszyscy mówią, że ta karta jest lepsza, ta gorsza itp. one sie niczym nie różnią jeśli mówimy o elektronice która jest w środku. Zaznaczam że nie zależy mi na gigantycznych prędkościach, jeśli RAW ma sie zapisywac 5sek to moge poczekać bez zająknięcia.
BTW: Kumpel mia karte SD w odtwarzaczu mp3 właśnie GOODRAM i działa bez zarzutu od chyba prawie 2lat (coś koło tego). Czy muzyka grałaby lepiej na SanDisk'u?
BTW2: Właśnie sprawdziłem ceny:
SD GOODRAM 512: http://www.wilk.com.pl/ 28.55
SD SanDisk 512: http://www.sandisk.qp.com.pl/ 176.90
Co jak co ale ja mam szacunek dla pieniędzy i nie wydałbym na SanDisk'a w takim przypadku. Chociaż wiadomo że karty CF są tańsze podam tutaj kolejny przykład na karcie CF i wegług powyższych stron:
CF 2GB GOODRAM x80: 118.95 zł
CF 2GB SanDisk: 609.82 zł
Pozostawię to bez komentarza, i czekam na odpowiednią ripostę ;)
Mi raz Kingston 2GB wywalił błąd zapisu i było po foceniu (była to dość ważna impreza, dobrze, że miałem zapasówkę), fotki odzyskałem ale siedziałem nad tym ponad 12 H. nie jest to przyjemne....
Od tamtego czasu minęło pół roku, ta sama karta po formacie do dziś działa już dobrze...
Lepiej patrz na skapiec.pl bo kupiłem dwa mieśiące temu preteca 4gb za 324zł...Cytat:
Zamieszczone przez Snoopy_jb
Jeżeli uważasz, że Kingston, albo goodram będzie ok to prosze bardzo, ale za długo czytam różne fora, zeby nie zwrócić uwagę, ze te karty się sypią i ludzie tracą zdjęcia.
SD Kingston'a jest bardzo dobre. Sam mam 2x2GB i wszystko ok. żadnego problemu!Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Snoopy, skąd Ty te ceny wziąłeś ;) Skąpiec i Ceneo :P Sandisk 2GB:
- zwykly: 146zl
- U2: 175zl
- ExIII: 220zl
- ExIV: 440zl
Przecież podałem strony.
Z tym, że znalazłeś jakąś podejrzanie wysoką cenę za SanDiska.Cytat:
Zamieszczone przez Snoopy_jb
Ja ostatnio wyposażyłem się w Pretec x133 (zapis do 18mb/s, odczyt do 20mb/s) 2GB za 169pln + 14pln kurier. Przeczytałem sporo dobrego na temat wydajności i jakości tych kart, wiec uznałem to za dobrą alternatywę SanDiska ExIII - osiągi zbliżone, a w cenie różnica całkiem zauważalna. W razie czego jest wieczysta gwarancja na tą metalową karcioszkę.
kumpel niedługo będzie kupował E-330 i zastanawia mnie czy skierować Go na SanDisk'a czy na Pretec'a. czy ktokolwiek z Was miał problemy z kartami Pretec w OLKACH?
przy 4GB cenowo wygląda to nieźle... Pretec 133x 400 pln, SanDisk III 470 pln... ponoć Pretec pobiera mało fazy w trakcie spoczynku.
Uzywam preteca 1gb od ponad półtora roku i nie miałem kłopotów. Dwa miesiące temu kupiłem preteca 4gb i śmiga.
Kolega namawia mnie na kartę A-data lub PNY. Podobno sa bardzo dobre i dużo tańsze od Sandisca i Kingstona. Sam ich używa i jest bardzo zadowolony. Co o tym sądzicie?
Że nie warto ryzykować...
Nigdy nie wiesz kiedy padnie - tak jak właśnie pamięć w kompie mi szwankuje :/ - nie ma co oszczędzać grrr
Częściowo masz rację ale kumpel używał najpierw z olkiem e-300 teraz z minoltą 7d i powiedział, ze hula aż miło a poza tym te dwie firmy daja ponoć gwarancję na 10 lat i specjalizują się w kartach. Z drugiej jednak storny na 10 użytkowników 9 poleca sandisca.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
poprostu płacisz za spokój, w przypadku Sandiska czy Lexara szansa ze zdarzy się przykra przygoda jest minimalna, czym tańsze produkty tym szanse na bezproblemowe użytkowanie spadają...Cytat:
Zamieszczone przez rrrradek