No są, są. Również czekam.
Wersja do druku
No są, są. Również czekam.
Czyżby ominęły mnie jakieś konkrety w kwestii najbliższych planów Olka dotyczących obiektywów? A może Wielki Admin uchyli rąbka tajemnicy?Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Czyżby ominęły mnie jakieś konkrety w kwestii najbliższych planów Olka dotyczących obiektywów? A może Wielki Admin uchyli rąbka tajemnicy?Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
Czy zakładając na ten obiektyw filtr 58 mm poprzez redukcję da radę założyć tulipanka? Mówiąc inaczej ile miejsca jest między tulipankiem a gwintem?
Tak założysz tulipanaCytat:
Zamieszczone przez luc4s
W końcu się doczekałem :) Pierwsze wrażenia... AF faktycznie wolny i cienki, trochę się myli, obiektyw raczej solidnie wykonany, jednak w srodku zauważyłem niewielki pyłek między soczewkami, oczywiście nie ma on żadnego wpływu na jakość, obiektyw na bagnet zaszedł wyjątkowo pasownie. Bokeh mnie rozwalił, zwłaszcza te bliki.
rzeczywiście brzytwa. fajna GO. gratuluję zakupu.
AF wolny? Oj, to nie dobrze... A w porównaniu z czym jest wolny? :> Wolniejszy od 40-150 albo chociaż od kita?
[ej, a gdzie móóój...?! ja też chcę! :(]
Na pewno wolniejszy od 14-54, kita czyli domyślam się, że myślisz o 14-45 nigdy nie miałem, a co do 40-150? Chyba podobnie, z tym, że 40-150 ostrzy łatwiej, tym trzeba na kontrastowe rzeczy ostrzyć, jednak najlepiej wyostrzac recznie, przy tak małej GO czasami AF może złapać ostrość na cos innego. Jednak jakość zdjęc powala :)
a znacie obiektyw makro z szybkim AF? ;)
Ja tam się nie znam ;) Hm, dostanę, zobaczę, jak to jest z tym AF. Ale mnie zmartwiłeś :|
A do czego Ci szybki Af w tam obiektywie? Przy portretach raczej ludzie nie uciekają, no chyba, że dzieci, ale nie jest najgorzej :) Przy makro też nie trzeba szybkiego, nawet wogole nie trzeba bym powiedział.:)
Ja nie :) Moja Sigma jest potwornie wolna, gubi sie i jezdzi po calym zakresie. Ale mi to szczegolnie nie wadzi, bo mam LV i ostrze manualnie :)Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
Ze tak powiem, moje portrety są czterołapne i szybko zwiewają za piłeczką ;)Cytat:
Zamieszczone przez luc4s
To możesz mieć problem..... ale zauważyłem, że C-AF działa sprawnie, tylko nie wolno zgubić obiektu (w Twoim wypadku psiaka), bo jak wyjdzie poza cel i obiektyw ustawi się np. na nieskończoność, to potem chwile mu schodzi przejechanie całego zakresu i ponowne wyostrzenie.Cytat:
Zamieszczone przez dog_master
Poza tym się sporo nabiegasz, jeżeli te pieski chcesz focić w ruchu. Najlepsze są jednak zoomy do takich zdjęć, do piesków mysle 50-200 byłby idealny.
luc4s- oj niedobry Ty, niedobry. po tych zdjęciach które zapodałeś od dziś zaczyna mi się oficjalnie śnić 50-tka. rany boskie, bokeh tego obiektywu i jego głębia mnie powalają. do tego jeszcze światełko, no mniam. tylko co ja wtedy zrobię z 35-tką? ona też mi sie bardzo podoba.
co do AF, jeśli jest porównywalnie do 40-150 to nie ma co narzekać. sportowych ujęć portretową stałką się raczej nie robi. poza tym, to chyba najostrzejsze zuiko do pułapu 5k?
Na razie daję sobie radę z 35mm, ale trochę krótko [w ruchu, jak w ruchu, to się rusza 24 godziny na dobę ;)]. No, ale jeżeli podobnie jak 40-150, to luz :] 40-150 mi z zupełnością wystarcza :)
dinx6, kupisz oba ;) tak sie tylko mowi, ze "na tym koncze zakupy" :D
Krde...
coraz bardziej ciągnie mnie dop tego szkiełka :/
ten już mam :) ale fakt, obiecałem sobie, że to już koniec nie raz i nie dwa nawet.Cytat:
w sumie 35-tka do macro nadaje się idealnie, świetne szkiełko. z kolei 50-tka to typowa portretówka. dżizas, ta głębia, nie zasnę chyba :)
hej ludziska to mialo byc kompendium wiedzy na temat tego szkla, fotki, spostrzezenia a nie czacik z o marzeniach czy zachywami ze to szklo jest zyleta...
ZD 50 z Raynox DCR 250
fajny bączek.
a jaki to crop z orginału ?
Niewielki, tyle co przeróbka na kwadrat. Z tego co pamiętam to nie jest maksimum, można jeszcze wieksze przybliżenie.
Fotka poniżej to był max. fota tylko pomniejszona, nawet nie obrabiana bo mi sie nie chce :twisted:
hehe zrób 2zł na powiększeniu maksymalnym (z rynoxem i bez) to utnie wszystkie pytania.
OK, :) tylko czy ja mam tyle :oops:
Edit
dodałem foty
Ni i już wszystko wiadomo.
:D
krde... jak tylko zdam przedterminy w tym miesiącu to zamawiam to szkiełko :D
Nie robie makro, ale chyba zacznę - efekty z 50tki (żadne artystowskie :razz: ) pokazuję tylko możliwości
wywołane RSE, żadnych obróbek, niewyostrzane po zmniejszeniu w PS
i crop 1:1 dane w exif
wow :) :o
Niezłe. Widze, że 50tka pięknie rysuje!
Nadmienię tylko, że fotki w moim wątku https://forum.olympusclub.pl/topics1...c4s-vt9937.htm pochodzą w 90 % z ZD50.
Znaczy się , że już z dwóch źródeł mam info o tym jak pięknie rysuje 50tka.Cytat:
Zamieszczone przez luc4s
większość moich zdjęć była zrobiona ZD50 :)Cytat:
Zamieszczone przez Toster
pozdrawiam
Ha! Własnie dostałem :)
Pierwsze wrażenie:
Ale to małe!
Ale to duże jak mordkę wysunie!
AF powolny - coś a'la 40-150 - ale to obiektyw macro, wiec to normalne.
AF - głośny!!! Nawet bardzo! Jakoś nie pisaliście o tym ;) Myslałem, ze będzie działac na poziomie 14-54 a nie 40-150
Nie ma czym kręcić... heh jakoś dziwnie się przyzwyczaic do braku zooma ;)
GO @ f2 powalająca ;p
Co polecicie ? to Sigma 105mm F2.8 EX DG MACRO czy oryginal do Olympusa ED 50mm F2 MACRO ? Jakie beda roznice oprocz f ? Wie moze ktos gdzie znajde porownanie tych dwoch obiektywow ?
pozdrawiam
Wrzuc w szukajke nazwe tej Sigmy (mam ja, pracuje nad jej testem) bo ja sam o niej juz sporo pisalem i kiedys nawet zalozylem watek, gdzie zastanawialem sie nad wyborem miedzy ZD 50 a Sigma 105. ZD posluzy Ci jeszcze do portretu i jest super ostre, a Sigma okazuje sie byc niezwykle uniwersalna (ze wzgledu na swiatlo i ogniskowa => krotkie tele), mimo slabego AF. Ja focilem nia makro, ptaszki w Łazienkach, koncert i nawet jakies portrety (tylko kilka). Jestem zaskoczony jej uniwersalnoscia.Cytat:
Zamieszczone przez vault
Jaka jest różnica? Zasadnicza...
S: 105mm
Z: 50mm
Najlepiej mieć oba :P
S: 1:1
Z: 1:2
Do makro w stylu owadów lepsza będzie pewnie Sigma, Zuiko ma dość małe odwzorowanie, musisz podejść bliżej, inna ogniskowa... Pozostaje jeszcze kwestia, jak bardzo S się wysuwa, ale nie sądzę, żeby jej końcówka była bliżej niż Z.
Na oko po wysunieciu tubusu do odwzorowania 1:1 Sigma staje sie dluzsza niewiele mniej niz dwukrotnie... :/Cytat:
A jak to się ma do odległości od przedmiotu? 50mm wystraszy np. motyla, będzie za blisko, tak samo 35mm.
Jeżeli już Sigma to dołożyłby te kilka stów do 150mm Macro :roll:Cytat:
Zamieszczone przez vault
Nijak sie ma, po prostu przeczytalem pytanie jak bardzo sie ta Sigma wysuwa i odpowiedzialem. Przepraszam, ze zrozumialem je blednie. Chcac odpowiedziec w pelni napisze, ze kiedys mierzylem i odleglosc od przedniej soczewki do przedmiotu przy odwzorowaniu 1:1 (maksymalnie wysuniety tubus) w Sigmie 105 to kolo 12cm.Cytat: