..chomsky...he he he...kopalnia pomyslow jestes, sie dawno tak nie uchachalem..klaniam nisko ..heheCytat:
Zamieszczone przez chomsky
Wersja do druku
..chomsky...he he he...kopalnia pomyslow jestes, sie dawno tak nie uchachalem..klaniam nisko ..heheCytat:
Zamieszczone przez chomsky
oczywiscie standardowo, nawet nie wyostrzone po pomniejszeniu
022.
023.
no tu juz troche widac szumek... ISO200
mam troche zwierzatek w pelnym kadrze no ale do pokazowego testu to sie raczej nie nadaja. Jako calosc sa niezle ale jak sie wezmie wycinek to widac mega szum (swiatlo zastane jest troche za slabe). Porobilem tez troche w 1:1 ale GO jest masakryczna... wiekszosc planu nieostra - no ale to chyba normalne :P
Do takich ruchliwych zwierzatek, na wietrze, przy swietle zastanym to jakiego trypu pomiaru ostrosci uzywacie?
MF na silnym wietrze to odpada... a C-AF jakos mi dziwnie dziala (w e-300)
Cósik mam wrażenie, że ostrości zbrakło.
......zmartwie Cie - niestety tylko manual..na szczescie pierscien "by the wire" jest idealny do tego celu - uzywam tylko malego pala do doostrzania...jak dojdziesz do wprawy to zostanie Ci z 5 fotek na 100 trzasnietych - ktore mozna ludziom pokazac..nikt nie mowil ze to latwe.. :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
..oczywiscie pamietaj ze to >>>moje macroherezie :mrgreen:
..dzieki Ci za te motyle chociaz.. :DCytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
moim zdaniem jest ostro. Przynajmniej takie mam odczucia jak na lustrzanke (bo jakbym mial przyrownac do C4000z to nie ma wogle o czym mowic... no ale tam jest inna GO). Mysle ze ta fotka pokazuje jak dziala ten obiektyw bez specjalnego przygotowania... i w sam raz pasuje do tego watku (na forum Ocena zdjęć to bym jej nie dal :P)Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
hehe no chyba ze tak :P mam jakies chore zapedy do 1:1 a przy wietrze zrobienie takiego zdjecie IMHO nie jest to mozliwe...Cytat:
Zamieszczone przez Coral
robin102 czy ja dobrze pamietam ze ten obiektyw jest Ci potrzebny do innych celow (allegro itp.). Wrzuc na forum jakies przykladowe fotki tj. packshot'y
Zachecam innych uzytkownikow tego obiektywu do publikacji zdjec "testowych".
Nie wiem czy już było na wszelki wypadek wrzucę:
http://www.foto.com.pl/index.php?id=warsztat&warmore=6
Ciekawy artykuł. Dziękli fotomic :D
poczułem się zachęcony :)Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
niezbyt udane, bo bestia się ruszała, anyway...
Monster
do domu chciała mi wejść cholera jedna , a ja ją 35-tką po łbie
http://i62.photobucket.com/albums/h1.../P7291058n.jpg
Tak sobie czytam, przyglądam sie i wychodi mi, że chyba kupno 35mm będzie lepszym rozwiązaniem, niz 50mm... a w pszyszłości dokupi się stałke leici ;)
Witajcie,
Ufff tak na gorąco...
No i stało się koledzy. Po przeczytaniu poszczególnych postów i obejrzeniu zdjęć zwłaszcza od robin`a102 oraz Jeronimo Zuiko Digital 35mm f3,5 Macro leży na moim biurku :mrgreen: . Pierwsze wrażenia są OK ale mój ty Boże jaki to ma malutki otworek ;) . Gdyby robinie102 nie Twoje porównanie do 20gr pomyśałbym że to chyba jakieś jaja :mrgreen: . Tylko na chwilkę podpiąłem go pod body. Na zdjęcia czas przyjdzie później bo jestem w pracy. Ale podpinał się ciasno, zupełnie inaczej jak 14-54 i 40-150. Dużo ciaśniej.
Zakupiony w fotozakupy.pl Kraków. Obsługa jak dla mnie poraz kolejny na najwyzszym poziomie. Jeszcze raz gorąco ich polecam.
Później podzielę się moimi wrażeniami z działania szkiełka.
Najgorsze że znowu jest dla mnie krytyczny okres pod względem czasu.
Dzięki chłopaki za pomoc w podjęciu decyzji o zakupie tego śmiesznego malucha ;)
Pozdrawiam
nurek
Od paru dni i ja usiłuję z niego coś "wycisnąć".
Oto próbki.
naczytałem się, naoglądałem i apetyt na szkiełko mam ogromny. Pozdrawiam :D
naprawdę warto kupić , sporo sie można przy okazji nauczyć.
potwierdzam i nie zaprzeczam ;) z trzech amatorskich obiektywow to jest moj ulubiony
W linku kilka urlopowych fotek zrobionych stałką 35mm
https://forum.olympusclub.pl/-vt7706.htm#58138
A poniżej przekorny portret złośnicy dla tych co nie wierzą , że da sie robić portreciki tym obiektywem - wykonanie E-300 plus 35mm
http://i62.photobucket.com/albums/h1...P6171756mm.jpg
Tym obiektywem da sie focic wszystko ;-)Cytat:
Zamieszczone przez robin102
Ja ostatnio postanowielem zrobic sesje przy moich halogenach.... no i nie do konca jest tak fajnie. Obiektyw jak juz zlapie ostrosc to zdjecie wychodzi ostre jak zyleta! jednak jesli oswietlenie jest nienajlepsze i nie zlapie odrazu ostrosci no to caly "jezdzi" szukajac ostrosci. Podobnie sie zachowuje przy AFie i probie zrobienia ze zbyt bliskiej odleglosci macro. Cale to 'szukanie ostrosci' troche jednak trwa... no i modelka moze sie zniecierpliwic lub scierpnac w jakies pozie :D
te szkielko mnie ciagle zaskakuje :D
(obiecywalem sobie ze juz was nie bede gnebil moimi testami no ale dzis zrobilem wyjatek...)
polowalem na tego pajaka (robilem zowu male testy z GO i przeslonami itp.)
no i przy okazji upolowalem tego wielkoluda:
(lekko zaszumiona fotka bo musialem ISO200, brak statywu)
Robin, nie wyostrzyłeś foty po zmniejszeniu w programie. Przy zmniejszaniu mocno leci ostrość.Cytat:
Cytat:
Pod wpływem Twoich opinii, no i oczywiście zdjęć, kupiłem 2 dni temu to szkiełko i jestem bardzo zadowolony. :D
Pozdrowienia
Gratulacje , niech Ci dobrze służy , trzeba się do niego trochę przyłożyć , a efekty będą świetne.
Ja zamówiłem ten obiektywik w zeszłą sobotę, a wczoraj otrzymałem telefon ze sklepu, że w magazynie Olympusa nie ma już tych szkiełek... :cry:
Będzie trzeba troszkę poczekać...
Ja kupiłem ten obiektyw przedwczoraj w sklepie TRE (www.tre.pl)i mieli tam jeszcze 2 sztuki.Cytat:
Zamieszczone przez Karol K.
Pozdrówka
Dzięki.Cytat:
Rzeczywiście jego jedyna wada, to fakt, że trochę skrzypi, ale ani kwiatkom, ani robaczkom to nie powinno przeszkadzać.
A wcale tak źle nie wygląda z aparatem, jest proporcjonalny, a nie wielka lufa.
:D
Pozdrówka
skrzypi? hmm... troche jest glosny ale raczej nie objawia sie to skrzypieniem ;)
jeronimo,
Fotka pajaczka jest imponujaca. Glebia mala, ale zyjatko sie zmiescilo w niej. Musiales miec dość silne swiatlo, aby otwor przyslony przynajmniej troche zmniejszyc. Obiektyw, ze sie tak wyraze, ladnie bierze swiatlo.
Pzdr, TJ
byl sloneczny dzien... ale o ile dobrze pamietam to jest to zdjecie robione w cieniu i z reki ;)
ZD 35MM rulezz :mrgreen:
jeronimo,
Uznanie dla stabilnosci reki, cos takiego mi sie udaje raz na 200. Pajaczek wyszedl czysciutko, biel klujaca w oczy i zawierajaca jeszcze szczegoly, obiektyw pieknie zlapal przezroczystosc pajaczka.
Pzer, TJ
Mam pytanie:
Czy ten obiektyw nadaje się też do portretów?
Na cały wątek coś koło trzech zdjęć ludzi i twarzy - wiem, to jest makro, no ale ja bym chciał też zdjęcia ludzi z rozmytym tłem. Da się, czy f3.5 na 35mm to zbyt bardzo przymknięty obiektyw aby uzyskać rozmycie tła w 4/3?
Podpowiedzcie coś niezdecydowanemu ;)
da sie robic portety.... czekam na zgode od modelki, jesli dostane to cos wrzuce ;-)
co do GO to musze porobic testy w plenerze bo mam tylko w studio na czarnym tle wiec nie mozna dyskutowac o bokeh ;)
Ma bardzo płytką Go i trochę trza go przymykać. Wychodzi czasem tak , że jak twarz jest nawet minimalnie skręcona w ktorąś stronę to jedno oko ostre drugie nie. Trzeba po prostu bardzo dbać o pukt ogniskowania. Rozmycie ma fajne ale zupelnie inne niż te szkla co masz . Nie każdemu takie podchodzi. Ponizej masz fotkę jak latwo tym szklem zjechć ostrość . Nad GO naprawdę trzeba precyzyjnie panować i to najlepiej ostrząc manualnie co daje się tym szkłem robić bez problemu. Fotka nie kombinowana.
http://i62.photobucket.com/albums/h1...P6171766mm.jpg
Kurde gdzie jest ostrość? Ręka?
BINGO !!!Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
wygrał Pan talon na balon !!!
Robin, dzięki za przykład i za opinię. Już widziałem to zdjęcie i chyba mi się podobało.
Jednak teraz jak na nie popatrzyłem, to chyba podszedłeś zbyt blisko do obiektu i chyba ten obiektyw niezbyt nadaj się do portretów z takich odległości - zbyt przerysowany nos. Znowu jak się oddalisz to trzeba kadrować zdjęcie na kompie. Znowu jak się odsuniesz od obiektu to pewnie GO rośnie i tło się nie rozmazuje tak ładnie... Narazie średnio oceniam przydatność tego obiektywu do portretów.
Jeronimo, jak tam? jest zgoda modelki na obejrzenie jej portretów z ZD 35mm? :)
narazie musze jej obrobic mnostwo fotek a pozniej dopiero bede mogl rozmawiac :( tak czy owak jak bede mogl to wrzuce...Cytat:
Zamieszczone przez blady
/EDIT
to obiektyw do macro wiec nie wiem nad czym sie zastanawiasz!
ech... nie daj się wykorzystywać - jak kocha to poczeka... ;)
Daj chociaz z dwa najlepsze.... bo ja tu usycham, nie mogąc sie zdecydowac w jakim kierunku pojsc...
Zawsze możesz zrobić z dalszej odległości i wykadrować z tych 8MPix ;)Cytat:
Zamieszczone przez blady
Cytat:
Zamieszczone przez blady
Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
celebrity plus, jak wyżej - wpadłem wcześniej już na ten pomysł, ale co z bokehem? Też rozmazać na kompie? Kłóci się to z moją ideą fotografii i jak najmniejszej post-obróbki.
Blady poniżej masz fotkę chyba z właściwym ogniskowaniem tak na moje kaplawe oko . Poprzednia była oczywiscie w celu pokazania jak łatwo można spierdykolić ostrzenie tą stałką. Nic, a nic nie kombinowana.
http://i62.photobucket.com/albums/h1...P9071385nn.jpg