a jak oceniacie ten obiektyw w macro?
Wersja do druku
a jak oceniacie ten obiektyw w macro?
Ostrość chyba nie na grzybku, no i... to nie jest makro :-)))
(nie przeszkadza Ci różowy zafarb na zdjęciu?)
a jakim obiektywem zrobiles tego grzyba?
1. bo to zdjecie bez poprawiania WB
2. helios 2f/58mm
3. ostrosc jest na grzybku na pewno. ale f2 i 58mm sprawia ze mozna osiągnąć bardzo małą GO
oto inne przykłady:
Grzybki fajne choć chyba nie wszystkie jadalne :mrgreen: . Z takiego samego obiektywu (Helioska+E500) przy f2 przykładowy portrecik bez poprawiania PS.
dzieki MLas, twój portret tez ciekawy, ale popraw go w PS moze dzieki temu uda ci sie uratowac te przepalenia na twarzy i bedzie git
to nie forum Ocena zdjęć !!! tutaj nawet lepiej jak sa oryginalne zdjecia. Przyszli uzytkownicy danego obiektywu moga ocenic zdjecie, a nie obrobke.Cytat:
Zamieszczone przez maryo
a co sadzicie o Jupiter 37A i o ARSAT C 2,8/80 interesuja mnie te obiektywy jestem swierzy jezeli chodzi o optyke i jakosc,a jezeli chodzi o m-42 to chyba tam najtaniej http://www.astrokrak.pl
nie mam pojęcia jak spisuje się z cyfrą , ale jak fociłem analodżami to bardzo go sobie chwaliłem, leży jeszcze wszufladzie.
wyczytalem ze ARSAT C 2,8/80 ma inne mocowanie potrzebuje dodatkowej przejciowki pentagon six ktora kosztuje 200 setki ,odpada
Tutaj pokazowe fotki zrobione Sonnarem 200/2.8 - proszę nie traktować tych pstryknięć jako dowodu na fantastyczną ostrość obiektywu czy też jej brak; ostrzone ręcznie (no bo i jak inaczej?), przy sporym wietrze, odległość od obiektu ok. 3 metry. Przy wolnej chwili i sprzyjających warunkach zrobię coś bardziej miarodajnego.
Ale szkło i tak fajne, polecam.
Zdjęcia tutaj:
http://grabun.com/zdjecia/sonnar-200/
Witam.
No i stało się. Zapodałem sobie wreszcie pzejściówkę na M42
Kosztowała 50zł ale przesyłkę miałem gratis. Nie wiem czy na jakiejś drosdze wyjątku, bo człowieka męczyłem mailowo sporo wcześniej, Czy to norma.
Jest srebrna - moze to przeszkadzać alibo nie. Mi narusza odczucia estetyczne, więc jak będę miał chwilkę to zaniosę do anodyzowania :)
Pozbawiona popychacza przyszłony ale wykonana solidnie i budząca zaufanie.
Facet je podobno sprawdza z E500 brata i Sonnarem 180 , więc eliminuje luzy i wyrzuca te co mu nie wyszły - (pewnie na rynek wschodni idą)
Mi teraz będzie się pojawiało tych zdjęć bo szkieł na M42 mam po uszy więc jak pojawi się coś co mogło by coś wnieść do tematu - będę zapodawał.
A jak ktoś by chciał kontakt do człowieka : Krzysztof Barteczko kbsmc@wp.pl
Na Allegro jako "smcigsm" i jest z Wodzisławia Śląskiego.
pozdrawiam
dobas
Mam ten sam adapterek, wszystko niby okey, nie mniej irytuje mnie właśnie brak tego popychacza, praktycznie wszystkie szkła które mam na m42 są właśnie z popychaczem, a ograniczanie się do f-min nie do końca mi pasuje. Ma ktoś z Was sposób na małoinwazyjne zatkanie tego feralnego popychacza ?Cytat:
Zamieszczone przez dobas
Po lekturze wypowiedzi w tym wątku postanowiłem nabyć ten adapter jako że jestem szczęśliwym posiadaczem dwóch aparatów ZENIT 12XP, w tym jeden fabrycznie nowy i nigdy nie używany.
Tak wyszło.
Dzisiaj otrzymałem prosto z Lublina to cudo, po zapłaceniu 64 PLN plus koszty przesyłki.
Muszę wyznać, że pierwsze wrażenie - po dokładnym obejrzeniu - jest jak najgorsze:
* t a n d e t a *
Zastanawiam się, czy od razu wyrzucić ten chłam, czy też narażać mój nowy E500 na kontakt z czymś takim.
Poradźcie.
Pozdrówka
Wygląda to na zdjęcie ulepszane, tylko nieco przesadzono z ulepszaniem.Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
moby, czy Ty aby nie przesadzasz? Przejsciówka, jak przejsciówka, diamentami nie jest wysadzana to fakt. Zapinaj do korpusu i ciesz sie z jasnych obiektywów :)Cytat:
Zamieszczone przez m_o_b_y
Ja mam przejściówkę z Lublina i jest spoko. Nie ma problemu z popychaczem, bo jest tak wytoczona, że popycha popychacz (ładne zdanie zbudowałem :roll: ). Dla tych, których popychacze nie są popychane jest link z instrukcją, jak na stałe zablokować popychacz.
Operacja jest prosta - osobiście to sprawdziłem. Zablokowałem Heliosa, by go używać do mieszka makro.
Jedna uwaga - ostrożnie odkręcajcie śrubki - potrzebny jest dobry, dopasowany śrubokręt. Śrubki w Heliosie zrobione są z marnego (miękkiego) materiału i łatwo wyrobić nacięcie. I wtedy **** blada.
http://mkropa.republika.pl/m42_2.htm
ps. Widzę, że gość z Lublina doczekał się konkurencji :D . I zjechał z ceny. Ech, nie ma to jak zdrowe mechanizmy rynkowe :D .
Wyrzuć. To rozwiąże wiele Twoich zmartwień. A jeszcze lepiej - sprzedaj komuś tanio, może nabywca będzie wiedział, jak zrobić z tego użytek ;-)Cytat:
Zamieszczone przez m_o_b_y
[quote="Rafał Czarny"]Ja mam przejściówkę z Lublina i jest spoko.
Drogi Czarny,
Moja też jest z Lublina i robi wrażenie strasznie tandetnej. Boję się, że po wkręceniu posypią się z niej opiłki do środka aparatu.
Nie ma problemu z popychaczem, bo jest tak wytoczona, że popycha popychacz (ładne zdanie zbudowałem :roll: ). Dla tych, których popychacze nie są popychane jest link z instrukcją, jak na stałe zablokować popychacz.
Operacja jest prosta - osobiście to sprawdziłem. Zablokowałem Heliosa, by go używać do mieszka makro.
Przykro, ale nie mam mieszka makro.
Jedna uwaga - ostrożnie odkręcajcie śrubki - potrzebny jest dobry, dopasowany śrubokręt. Śrubki w Heliosie zrobione są z marnego (miękkiego) materiału i łatwo wyrobić nacięcie. I wtedy **** blada.
Na szczęście mam dwa takie obiektywy.
http://mkropa.republika.pl/m42_2.htm
ps. Widzę, że gość z Lublina doczekał się konkurencji :D . I zjechał z ceny. Ech, nie ma to jak zdrowe mechanizmy rynkowe.
Te zdrowe mechanizmy rynkowe jakoś nie mogą spowodować, aby ciekawe obiektywy 4/3 Sigmy pojawiły się w sprzedaży.
Czekam na taki jeden, ale w ofercie sklepu pisze, że termin dostawy jest nieznany.
Pozdrówka
[quote="Rafał Czarny"]Ja mam przejściówkę z Lublina i jest spoko. Nie ma problemu z popychaczem, bo jest tak wytoczona, że popycha popychacz (ładne zdanie zbudowałem :roll: ). Dla tych, których popychacze nie są popychane jest link z instrukcją, jak na stałe zablokować popychacz.
Wybacz że zadam może głupie pytanie, ale po czym poznać, czy popychacz popycha, czy też nie i w ogóle co ma popychać? :D
Z góry dziękuję za info, bo bez tej wiedzy chyba nie spróbuję używać tej przejściówki, żeby - broń boże - czegoś nie zepsuć w aparacie.
Pozdrówka
popychacz = taki bolec z tyłu obiektywu wystający. jeśli masz taki bolec to zauważ, że kręcenie pierścieniem przesłony nic nie daje dopóki ów bolczyk nie zostanie wciśnięty. jak masz obiektyw z bolcem i wkręcisz go do przejściówki a następnie kręcąc pierścieniem przesłony zauważysz ze przesłona się otwiera/domyka to w takim razie popycha ;) możliwe też, że nie ma żadnych bolców [np. jupiter 37a nie ma żadnych bolców i przesłona działa bez żadnych udziwnień]. Mogę jeszcze fotki jakieś podrzucić jak chcesz ;P
edit: porobiłem zdjęcia, zaraz wrzucę. swoją drogą ja też mam przejściówkę z lublina i mój e-1 się nie skarży
edit2: obiecane zdjęcia:
1,2 - przejściówka sama w sobie
3 - osławiony popychacz/bolec [czerwone kółko]
4 - pierścień przesłony ustawiony na 16, popychacz nie wciśnięty i jak widać - nic się nie stało
5 - helios z przykręconą przejściówką. w czerwonym kółku widać, że bolec jest wepchnięty do środka
6 - jak widać wepchnięcie bolca i ustawienie przesłony na 16 skutkuje ;)
Cytat:
Zamieszczone przez olifant
Piękne dzięki za szczegółowy instruktaż.
Będę próbować.
Pozdrówka
olifant
(...)
P.S.
Po dokładnym zbadaniu stwierdziłem, że mam dwa różne obiektywy: jeden to
MC HELIOS 44 58/2, a drugi HELIOS 44 58/2.
Czy może wiesz, który lepszy i czym się w praktyce różnią?
Pozdrówka
z MC
ten z mc ma dodatkowo powłoki antyodblaskowe
Cytat:
Zamieszczone przez olifant
Drogi Olifant,
Udzieliłeś mi (chyba nie tylko mnie) kompetentnej informacji na temat współpracy lubelskiej przejściówki z obiektywem aparatu tradycyjnego.
Zadałeś sobie niemało trudu (specjalne fotografie) aby z inżynierską wręcz precyzją wyjaśnić dokładnie co i jak.
Myślę, że to w pełni zasługuje na przyznanie Ci wyróżnienia "pomógł".
Zabiegałem o to, ale niestety, nie odniosłem sukcesu w tym zakresie.
Szkoda.
Pozdrówka
spoko, w końcu nie jesteśmy tu dla punktów ;)
Punkty może przyznawać tylko założyciel wątku.
:oops: jakoś zagubiłem ten wątek
pewnie dlatego że z tematu przejściówki zboczył w pewnym momencie na celowniki kątowe :)
a jak widzę rozrósł się do wyjątkowo pokaźnych rozmiarów.
Za użyteczne odpowiedzi rzeczywiście chciałem wyróżnić Olifanta.
Dzięki !!
Jak już jesteśmy w temacie przejściówek.
Z tego co mi się wydaje na dzień dzisiejszy mamy dwóch produkujących i dilujących nimi na Allegro . Jedna z Lublina druga z Wodzisławia śląskiego. namiar na gościa w moim poście na stronie 8.
Ja jestem zadowolony. Z przejściówki - wykonana bardzo ładnie i solidnie nie ma mowy o opiłkach czy tandecie. DWA - poziom gościa który ją sprzedał. Otóż po tym jak ją kupiłem okazało się że po zapięciu Sonnara 200 2.8 obiektyw ma delikatrne luzy. Spytałem faceta czy ten typ tak ma i czy mam to polubić, a ten odpisał, ze nie miał wtedy ciaśniejszych, ale po moim powrocie z wyjazdu wymieniją na własny koszt na ciaśniejszą- jeśli bedę chciał.
Tak więc jak powiedział tak zrobił. przejścióweczka sprawuje się super. zarzutów do niej nie mam TYLKO JEST BEZ POPYCHACZA... w każdym razie gdyby ktoś pytał to takie jak mam polecam z czystym sumieniem :)
pozdrawiam
dobas
Te 2 o ktorych piszesz to:Cytat:
Zamieszczone przez dobas
http://allegro.pl/item151497278_adap..._e500_m42.html
i
http://allegro.pl/item151934467_redu...s_4_3_m42.html
mamy do wyboru jeszcze jedno zrodlo procz tych 2-och:
http://allegro.pl/item153491985_adap...zjaponski.html
i teraz mam pytanko, zastanawiam sie raczej nad tymi czarnymi z blokada bolca - w sumie wygladaja podobnie, powiedzialbym, tak samo, ale moze takie same nie sa :) czy ktokolwiek jest w stanie wyrazic jakiekolwiek sugestie :>
i jeszcze jedna kwestia: mam pierscienie makro m42, kupujac adapter montuje heliosa, a gdybym chcial nastepnie na pierscien wkrecic Zuiko z Olka? potrzebuje adapter odwrotny czy cos innego? czy mozna cos takiego w ogole dostac? jak najlepiej zlaczyc w jednosc osprzet o ktorym pisze? :)
Przejściówki można kupić równiez w większości sklepów z sprzetem astronomicznym, wiele osób zajmującyhcn się astrofoto używa również obiektywu MTO 11CA, ma on ogniskową 1m oraz średnicę obiektywu 100mm ale ze względu na to że to maksutow-cassagrine to obiektyw jest dosyć krótki jak na taką ogniskową, jest on również używany w normalnej fotografi a cena jest dosyć atrakcyjna. Niestety jest to rosyjska optyka a więc rozrzut w jakości jest duży, dlatego należy kupywać te obiektywy tylko z pewnych źródeł które sprawdzają jakość obiektywu. Przejściówkę i obiektyw można kupić np. na stronie www.astrokrak.pl
Z czystym sumieniem mogę polecić przejściówkę z tego sklepu. Wydadek rzędu 54 pln (w tym koszt przesyłki) był zdecydowanie jedną z lepszych inwestycji jakie poczyniłem. Przejściówka wykonana jest solidnie, a po przykręceniu jej do body nie ma żadnych luzów. Jedyny mankament to brak popychacza, ale posługując się instrukcją zawartą w linku Rafała Cz., można szybko pozbyć się problemu z nieszczęsnym popychaczem.
:oops: Zawracam "głowę" - wiem, ale temat mnie interesujący "już zamknięty", a trafiły mi się obiektywy Canona i Tamrona z bagnetem Canona. Czy ktoś "słyszał" o jakimś adapterku E/Canon300V?
W "Lublinie" sprawdzałem: są do Nikona, OM, LeicaR, Pentax K, Pentakona Six, OM/Eos - a E/Eos??
Pozdrówka.
Nie ma przejścia E/Eos. Przejściówki działają tylko z manualnymi obiektywami, obiektywy EOS są sterowane elektronicznie, więc taka przejściówka nie istnieje.
Dzięki piękne Rafał. Pozdrawiam.
co sadzicie o VIVITAR 70-210 mm 1:4.5-5.6
Tamron 200/3.5 ADAPTALL system OM
Moim zdaniem zakładanie ciemnej i marnej optyki manualnej do cyfrówki jest zupełnie bez sensu. Idea M42 w połączeniu z cyfrą polega na tym, że za stosunkowo niewielkie pieinądze można zakładać świetne optycznie i jasne obiektywy, których współczesne odpowiedniki kosztują furmankę pieniędzy. Tamron i Vivitar to nie są uznane firmy porodukujące obiektywy.Cytat:
Zamieszczone przez concord
dzieki za rade
Szkiełka M42 są całkiem fajne ... i przyjemnie mi sie z nimi pracyje w połączeniu z E1.
Otóż zabawa jest przednia, a efekty zadowalające, ale t y l k o gdy jest czas by dobrze wyostrzyc. Ostrzenie na obiekcie w ruchu to ruletka niestety. Natomiast do portretow etc. sprawdza sie to przyjemnie ...
Kilka probek, pełne kadry:
200mm; f/4
50mm; f/1,8
200mm; f/4
50mm; f/1,8
50mm; f/2,8
50mm; f/1,8
50mm; f/1,8
Jest więc tanio, ale efektywnie. Pomimo to zabawa z M42 to zbawa dla milosnikow, zapalencow itd.
Warto nadmienic, ze z M42 automatyka pomiaru swiatla dziala idealnie. Niestety brakuje potwierdzenia ostrosci, za to jest mozliwosc ostrzenia na nieskonczonosc.
witajcie... a bawił się może ktoś z was obiektywem od zenita chyba 300 mm mi sie wydaje... mam takowy gdzies w szafce i nie wiem czy warto wydawac kase na przejsciówke...
pozdrawiam
ups... przegapiłem test Jeronimo (właśnie o taki mi obiektyw chodziło) - ale juz znalazlem :)