Udało się (zdawało mi się, że było pisane tylko o liczniku). Dzięki.
Wersja do druku
Udało się (zdawało mi się, że było pisane tylko o liczniku). Dzięki.
mimo iz wiem ze mozna zmniejszyc iso przez menu serwisowe to jakos jeszcze nigdy tego nie uzywałem.... szkoda ze trzeba tak kombinowac z poziomu menu serwisowego... 8)
No niestety, jakis czas temu szukalem po ruskich serwerach podrasowanego softu do e300 ale niestety, narazie nie mam nic :/
Cholera wie ile funkcjonalnosci mozna by dzieki temu zzyskac.
Zastanawiam się czy iso50 daje mniejsze szumy niż iso100. Czytałem, że w niektórych aparatach obniżenie czułosci skutkuje zwiekszeniem się zaszumienia (np. KM Dynaks 5D).
Robin, odgrzany wątek, to odgrzeję moje wątpliwości. A co jeśli skończy się pamięć bufora, a karty niet?Cytat:
Zamieszczone przez robin102
chyba po prostu nie zapisze tej ostatniej foty , powinein się pojawić na displeyu jakiś komunikat error nr ..... Ale trza by spraktykować , jeszcze nigdy ni pstrykałem bez karty.
Pytanie: co z prądem z fotonów jeśli nie "rozładuje się" na karcie lub w buforze? Czy tak jak mówią "sprzedawczyki" może to uszkodzić matrycę?
Matryca nie jest ogniwem wytwarzającym energie w postaci prądu. Po zapchaniu bufora powinna przejść w stan spoczynku. Oczywiście jest zasilana , ale nie tak żeyby brać udział w tworzeniu ciagu sygnałów bitowy potrzebnych procesorowi na tworzenie obrazu.Tak to w bardzo ogólnym zarysie wygląda, żeby nie wchodzić za mocno w teorię.
Jak w tytule.To ja -od tygodnia posiadacz E300 jeszcze nie nauczyłem się być z tego powodu szczęśliwym.
E300 + 14-45 +40-150 + kingston 512 Mb. a ponadto 750 UZ.
Ponieważ któryś z forumowiczów wspomniał, że dobrze byłoby sprawdzić licznik zdjęć w nowym aparacie więc chciałem to sprawdzić. Wg wskazówek "bladego" z 17 marca 2006 nie mogłem odczytać wskazań licznika.
1. naciśnij "podgląd zdjęć"+"ok" razem " i w tym momencie dostaję na ekranie napis OLYMPUS E300 i nie reaguje na żadne klawisze.Po wielokrotnych próbach stwierdziłem że po wykonaniu punktu 1 należy nacisnąć spust migawki a dopiero potem klawisze nawigacyjne i t.d
i zadziałało.
R: 00XXX125 licznik zdjęć-w tym ok 75 moich
S: 00XXXXX3 licznik zdjęć z lampą błyskową -wszystkie moje
M: 000000 licznik podniesienia lustra
U: 000000 licznik ilości uruchomień ultrasonicznego czyszczenia matrycy
Czy dwie ostatnie pozycje M i U powinny być zerowe , przecież przy każdym włączeniu aparatu matryca jest czyszczona a lustro podnosi się przy każdym zdięciu. Jeżeli coś żle myślę to proszę o wyjasnienie od bardziej światłych kolegów.
Uczę się dopiero tego aparatu ale mam podejrzenie , że poczciwa 750-ka na max zoom ostrzy lepie niż E300 na max zoom 40-150
Prosze o opinie i komentarze.Pozdrawiam wszystkich E-maniaków.
Bez urazy :) :)
U: = zero hmm... moze wlaczasz aparat majac go pod katem? i sie nie uruchamia czyszczenie... kurde w sam w to nie wierze (co pisze)
Jutro wyprobuję czyszczenie matrycy z poziomu Menu i dam znaćCytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
myslalem o filtrze ultradzwiekowym tym co sie wlacza przy wlaczania aparatu - pod warunkiem jak aparat jest poziomo ustawiony! (sorx za ten dziwny skrot myslowy, a mapowania pikseli to nie uzywaj bez powodu!!!)
Jutro wyprobuję czyszczenie matrycy z poziomu Menu i dam znać[/quote]
ta czynność raczej nie wchodzi w rachubę-po przeczytaniu instrukcji obsługi.
W uzupełnieniu informuję ,że podczas załączania aparatu świeci kontrolka systemu redukcji zakurzenia matrycy SSWF(niebieska)
U mnie jest tak samo
R: 00XXX674 wszystkie moje ( 42 jak kupowałam )
S: 00XXX127
M: 000000
U: 000000
Przy włączeniu aparatu zapala sie dioda niebieska, ale zastanawiam sie cz trzymając w ręku aparat to sswf powinien być wyczuwalny czy nie. Mam dopiero 5 dni i nie wiem jeszcze sporo o nim :)
Ale szybko fotki robisz tyle ujeć przez 5 dni . Seriami jak z kałasza ??? Praca generatora ultradźwiekowego wzbudzjącego powietrze w ruch przy matrycy nie jest wyczuwalna.
:) :) :) nie żle mi idzie, jak tak dalej pójdzie to i kałach nie nadąży za Olkiem.
M to chyba jest mapowanie
U to faktycznie filtr ultrasoniczny
U mniwe jak wlaczam aparat i filtr zapuszcza to przez chwilke, tak jak dioda swieci slychac delikatne trzaski. :)
muszę się dobrze przysłuchać, ja nie słyszę :)
Uwaga! Mała przestroga dla eksperymentujących z menu serwisowym.
Podobno są funkcje, które wywalają aparat na amen (wyjęcie baterii nie pomaga), a pozmieniane wartości pozostają w pamięci aparatu. Dopytywałem się, co wtedy dzieje się z gwarancją i... nie wiadomo, najprawdopodobniej nie zostanie uznana.
Tak więc zaleca się ostrożność w eksperymentach, zwłaszcza z nieznanymi jeszcze parametrami :-)
Licznik wytkonanych ekspozycji może pokazywać mniej, niż naprawdę wykonano. Nie mogę zdradzić jak, ale da się go oszukać (nie zostaną dopisane kolejne ekspozycje).
Czuć ducha wielkiego brata. czuwa nad nami
No to ja mam wiekszą lipe...ktoś ładnie macał mojego OLKA. Od kupna zrobiłem jakieś 2000 fotek a na liczniku mam ponad 3000...Ale przynajmniej sprawdzony :wink:
nowe body prosto z fabryki 0 klapniec :D specjalnie sprawdzane!
aparat mam od 3 m-cy, na liczniku 6024 zdjęć a zrobiłem GÓRA połowę z tego. zdjęć z lampą 2342 i tu też mniej więcej połowa, w porywach. odpakowałem pachnący fabryką aparat. to jakaś lipa chyba...
Witam! Mam problemik, tzn zastosowałem się do Waszej instrukcji - tj w lewo w prawo góra klapka migawka itp itd... i na stronce pierwszej mojego LCD mam tylko info że jestem posiadaczem Olympus E-300, ale to już wiedziałem ;)
Czy to zależy może od Firmware? czy może coś przegapiłem o czym wspominaliście wcześniej.
Chętni się dowiem ile fotek już pstryknąłe i ile pixeli mi zmapował.
Za wszelkie info serdeczne dzięki!
Pozdr!
Szpila
Szpila9 > widzisz tylko pierwszą stronę.... naciśnij po tych wszystkich operacjach jeszcze raz strzałkę w prawo i będziesz na kolejnej stronie (tak przynajmniej jest w moim E 500), a tam już zapewne znajdziesz interesujące Cię dane:)
pozdrawiam marcin
Witam! Dzięki. Choć dziś robiłem tak jak wczoraj to dziś działa bez problemu!!!
Super!
Wszystko się zgadza!
Pozdr!
Koleżanka Marylka zapisała stan licznika serwisowego przed i po aktualizacji softu. Licznik kapnięć lustra - pozycja "R" się nie zeruje. Tak, że podmiana softu nie wpływa na jego wskazanie. Ważna sprawa dla szukających używanych aparatów !!!!
Specjalne podziękowanie dla Marylki !!!
No tak, tylko o tym juz dawno bylo wiadomo.
Gdyby bylo inaczej to jaki bylby sens istnienia takowego licznika.
Ten licznik nie jest nieomylny, trust me, I am a doctor.Cytat:
Zamieszczone przez deeper
Jeśli licznik jest omylny, to o ile może się rąbnąć. O kilka klapnięć, czy o kilka tysięcy?
"aby Móc regulowac´ czu?os´c´ iso [i nie tylko jak mniemam] nalez˙y uruchomic´ ekran 'test';"
..moze to glupie pytanie, ale ktory to ekran???
Wim, że nie da się licznika cofnąć. Więcej opisywać nie będę.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Ja powiedziałeś A, to powiedz B i się nie wygłupiaj. Czy ten licznik jest miarodajny, czy nie?Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
AAaaaaa. Jak kazde oprogramowanie, i to w aparatach ma swoje wady...
Licznika moze i nie da sie cofnac.
Ale na 100% da sie powiedzmy, "pominac" zaliczenie klapniecia.
Całe szczescie, ze olympus dal nam 2 latka gwarancji na sprzet.
To jest kawalek czasu, jak ktos namietnie fotografuje i w tym czasie jak ma cos pasc to napewno padnie.
Gorzej sprawa wyglada z uzywkami, ale w takiej sytuacji to nie ma znaczenia czy to aparat, komputer, czy samochod, nigdy nie mozna byc niczego pewnym.
Nie strasz - okropnie to zabrzmialo ;)Cytat:
Taka jest prawda, niestety nic nie jest doskonałe.
Wiec odrobina rozwagi i dobrego rozsadku nie zaszkodzi.
Jestm nowy mam E-300 od 2-tygodni sprowadzony z Usa i mam problem jestem zainteresowany wiekszym iso i po wpisaniu sekwencji podstawowej wchodziw tryb serwisowy:
aby Móc regulować czułość iso [i nie tylko jak mniemam] należy uruchomić ekran 'test';
1.uruchomić menu serwisowe
2.przejść do str.3 -przycisk 'iso'
3.nacisnąć kolejno; lewo 'metering mode' >góra 'wb' >prawo 'af' >dół 'iso' >spust 'shutter' >'ok'.
4. na ekranie 'test' strzałkami ^ wybrać 'program:10' strzałką > wybrać wartość 'item:0'
ale nie przechodzi w tryb testu i ustawinai iso czy nie jest to prblem zmiany softu na 1.4
lub co robie zle ???
Mój E-300 po aktualizacji oprogramowania do ostatniej wersji także nie wchodzi w tryb testu.
Chyba Oly coś poblokował :cry: . Liczmy na to, że zrobi jakiś sensowny soft, który unowocześni nasze E-300 ;) .
a czy można wrocic do poprzedniej wersji softu i jak
Chyba masz rację bo mój E300 nie zlicza. Zlicza jedynie ilość fotek i ilość użycia lampy błyskowej.Niebieska kontrolka czyszczenia matrycy błyska za każdym włączaniem aparatu.ale ilości cykli czyszczenia też nie zlicza.Nurtuje mnie pytanie, czy tak powinno być.Cytat: