No to mają pełne prawo do pozwania Cię. Zresztą to logiczne -- mi również nie podobałoby się, gdyby ktoś moją gębę na jakimkolwiek forum pokazywał.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Wersja do druku
No to mają pełne prawo do pozwania Cię. Zresztą to logiczne -- mi również nie podobałoby się, gdyby ktoś moją gębę na jakimkolwiek forum pokazywał.Cytat:
Czekam na pozwy w takim razie. W wolnym kraju każdy każdego może pozwać. I całe szczęście.
Po co ta buńczuczność? Przyjmij do wiadomości, że publikując te zdjęcia łamiesz prawo.Cytat:
Domniemuję, że ludzie na fotach nie mają nic przeciwko temu, że ich uwieczniłem. Jak napisałem wcześniej, jeśli ktoś zaprotestuje, wtedy natychmiast wywalę zdjęcie z netu i przeproszę człowieka. Przyjmuję założenie, że większość ludzi w XXI wieku wie, że aparat nie zabiera duszy.Cytat:
Zamieszczone przez lgrabun
Ciekawy czy komuś spodobają się kolejne foty? Watpię :D :D :D .
Jakiś czas temu bawiłem się trochę w lomografię. Dla niewtajemniczonych lomografia to sposób na robienie ch..owych zdjęć za pomocą ch..owego aparatu radzieckiej produkcji marki Lomo. Generalna zasada jest taka, że foci się bez mierzenienia przez wizjer. Ortodoksyjni lomiarze wymontowują ze swoich aparatów celowniki.
Ale szkoda mi było kasy na psucie filmów, więc postanowiłem uczynić świętokradztwo i patenty lomograficzne przenieść na cyfrówkę. Roboczo nazywam ten sposób focenia "fiksografią" (tak mam nazwany katalog, gdzie te dziwactwa trzymam na kompie).
Pokazana niżej seria powstała dwa lata temu w amsterdamie. Foty robione wieczorem i w nocy, głupim jasiem Canon IXUS II z ręki i bez lampy.
Tytuł: "W oparach marichuany i płatnej miłości".
PS. Foty robione oczywiście w dzielnicy czerwonych latarni. :D Przewodniki po Amsterdamie przestrzegają, by nie robić tam fot. Co bardziej nerwowi goście mogą fotopstryka wrzucić do kanału.
152
153
154
155
156
157
158
159
160
W ostatniej serii brakuje mi tej płatnej miłości, jedynie co to 157 łapie się w klimaty, a reszta łapie się do fiksografii bo marihuany tam też mało.
Też zastanawiałem się nad zakupem lomo, ale mi szkoda kasy na aparat który swego czasu mozna bylo dostac za 20-50 pln... teraz aparat ceni się x10 bo jest "trendi" i Pani w TV o nim mówiła, a we mnie wszystko się buntuje przeciw uleganiu modom które raz są, a raz ich nie ma. Chciaż zdjęcia są ciekawe z lomo...
Rafale , tak np nr. 157 przerzuć do nowego konkursiku "czerwony" może znów coś wygrasz ???
Blady, wiem że bez ginekologicznych zbliżeń nie sposób Ciebie zadowolić. ;)Cytat:
Zamieszczone przez blady
Ten gość kręcący lolka na poniższej focie ma na imię Michał. Jest Czechem z Pragi. Fota powstała dwa lata temu w Amsterdamie. Kiedy byłem tam w zeszłym roku, dowiedziałem się od znajomych, że Michał wylądował na detoksie i leczeniu. Uzależnił się od heroiny. Nie wiem co się z nim dalej działo.
161
Kolejna fota:
162
Rafale,
Twoje zdjecia z zycia rodem sa doskonale. Przypatruje sie "Twoim" ludziom i czytam z ich twarzy historie ich zycia. Niekiedy zastanawiam sie na ile trzeba byc odwaznym, aby podejsc ich tak blisko.
Mam cala garsc recenzji napisanych na temat Twoich fotek, ale jakos trudno mi dzielic sie z Toba i reszta moim odbiorem. Mowia,ze zdjecia sie trzaska, a nie o nich gada. Kiedy, szczegolnie o Twoich zdjeciach, powinno sie mowic. Ale to tylko moje skromne zdanie.
Pozdrawiam,
excel
Swego czasu napisałem dwa posty na temat zdjęć Rafała, coś w stylu, czy to co pokazał, jest etyczne (etyka w fotografii, to zupełnie oddzielny temat). Muszę przyznać, że podziwiam jego konsekwencję w poznawaniu ludzi, podchodzeniu do nich i ich problemów i bezkompromisowego pokazywania efektów. To dobrze, że kogoś Takiego na forum mamy. :!:
Excel, Piotr, wielkie dziękju za ciepłe słowa.
excel (i inni) jak macie tylko cos na mysli i chwile czasu dla komputera, to sie nie stresujcie i dzielcie sie swoimi spostrzezeniami, odczuciami. dyskutujcie na tym forum dyskusyjnym, bo wiem po sobie, ze to jest bardzo przydatne mlodym fotografom. tresciwe rozmowy pozwalaja lepiej zrozumiec meandry tej sztuki.
Cześć
Odnośnie fotek od 152 -160 ja dokładnie tak świat widzę, kiedy nie włączy mi się STOP podczas imprezy :) Moim zdaniem fajnie oddają klimat.
Pzdr
Kolejna fota to HDR z jednego RAWa. Sam nie wiem co o niej myśleć. Czy to jeszcze fotografia, czy grafika? Prócz obróbki HDR Photomatixem dodałem w PSie winietę.
163
Podoba się, czujesz blusa, lubię te kilimaty.
Jeśli, można, a czuję, że w Twojej garelii nie bardzo, ale co tam, Ty mi kadrujesz i dzięki za to, to ja tobie wstawię w klimacie.
Piotr, nie ma sprawy. Fajne zdjęcie, szkoda że gość ma takie "dyskotekowe" okulary. Nie bardzo pasują do harleyowca ;) .
Rafał,
Ostatnia Twoja fotka, aczkolwiek podkręcona graficznie, pokazuje moment, chwile, tuż po przyjezdzie lub odwrotnie - tuż przed wyjazdem. Harlejowiec ujety troche z przysiadu jest umiarkowanie uniesiony, caly skorzany, a jego maszyna jest ujeta w perspektywie, co ladnie zamyka scene. Tlo trochę gadatliwe, ale moze być, ponieważ ten gosc wybral sie do miasta, co widać właśnie w tle.
Razi mnie duzy kontrast w strefach konturów, szczegolnie cieni na chodniku oraz poświata wokół profili, szczególnie nad kaskiem. Fotka wygląda jak wyprana i przysłonieta celofanem. To takie moje obrazowo przedstawione wrazenie.
Na jej przykladzie mozna dyskutować na temat zasiegu ingerencji PS w zdjęcie - co obrobka zabiera obrazowi, a czego dodaje i czy w ogole mozna mowic, ze coś odbiera, poniewaz mozna potraktowac PS jako narzedzie, takie samo, jak pędzel. Tego sie nie rozstrzygnie jako tematu globalnego, szczegolnie w naszym kraju, gdzie bardzo dużo ludzi jest na nie, na nie-tak, na nie-nie, na tak-ale, a własnie ze tak... itd., na dowolny temat. Natomiast ja uważam, że jeżeli ingerencja jest, to musi być mocno uzasadniona, wtedy moge przyjac wszystko, nawet zamianę zdjęcia na plakat w trzech barwach.
Pzdr, TJ
nie no rafal, te zabiegi schrzanily ci zdjecie.. ciemne rzeczy na motorze koloru dostaly, reczta jakas przygaszona. no i te aureole!!
zakladam hdr-agnostic-front-club. wanna join?
Nie upieram się, że efekt wyszedł OK. Jak wcześniej napisałem mam duże wątpliwości.
Przyznam, że ten dziwaczny obraz nawet trochę mi się podoba. Zależy jak na (fotę?) patrzę - jeśli jak na fotografię, to kicha. Jeśli plakat, to może, może... Dziwaczna fota, ale co mi tam. Jeszcze cóś pokombinuję z HDRem.
Cytat:
Zamieszczone przez dka
W Photomatiksie otworzyłem trzy foty naświetlone -0,7EV, 0EV i +0,7EV. Potem w programie skleiłem je HDRI->Generate HDR, potem Tone mapping i zabawa suwakami. To proste jak melodia ludowa.
Tadeusz napisał:
Trafnie to ująłeś. Efekt wypranie spotęgowało spore zmniejszenie saturacji.Cytat:
Fotka wygląda jak wyprana i przysłonieta celofanem.
PS. Jak wspomniałem, nie wiam na razie co myśleć o takich fotach. Za kilka dni, kiedy nabiorę do nich dystansu, to jeszcze raz zastanowie się, czy mi pasuje takie psucie fot.
[/quote]
Zaj.biscie podoba mi sie Twoja ostatnia fota nr 163. Efekt jest pierwszorzedny i bardzo fajny kadr. Bardzo lubie :)
Witam
163 - nie wiem dlaczego - ale przypomniał mi się film dzieciństwa - INTERCEPTOR (nie wiem czy nie pokręciłem tytułu :) ) - chodziło o auto a nie motor - ale kierowca jest jak nie z tej ziemii - świetnie to wyszło!
A ostani motocyklista - bomba i wygląda jak nabombany :) :)
Pzdr
Dziękju za pozytywne wypowiedzi. Za naganne tyż.
Tera pewnie posypią się gromy. Mój trzeci HDR. Oj, przegiołem pałę... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
164
ja pierdzielę , ale fajny kadr ,i dużzzzio czerwonego widzę. Halo ziemia zgłoś się ???
ogolnie to nie wiem co sadzic o tym obrazku :D
przedw wszystkim fajna ublocona laska po lewo:)
generalnie kompozycja obrazu jest znakomita. jak ilustracja w ksiazce o ksiezniczkach. jakies pannice, karoca i zamek. burzowe chmury wszystko cyka, tylko.. no wiesz :)
a nie chce ci sie pokazywac orginalu czasem??
Ja też pierdyle (to mi pszyszło w pierwszej myśli)
Ale jakaś odjechana ta fotka - niesamowita, kosmiczna nawet boska :)
Gratuluję!!! :)
Eteryczne, fajne.Cytat:
Jestem zdumiony pozytywnym odbiorem tej (foty?). Ale bardzo mnie to raduje. :D Wielkie dzięks.
Przegiąłeś, przegiąłeś... :-)
Bardzo fajne jako obrazek - za zdjęcie trudno to uważać... ale ogólne wrażenie jest b. pozytywe. Bajkowo to wygląda - jak ilustracja z książek Andresena.
Łoł! 164 dla mnie rewelacja! Lubię takie pastele na zdjęciach.
Rozumiem, że skleiłeś kilka klatek, a Pani się trochę przemieściła w międzyczasie?
Skleiłem z siedmiu klatek wywłanych z jednego RAWa -2EV, -1,4EV, -0,7EV, 0EV, +0,7EV, +1,4EV, +2EV.Cytat:
Zamieszczone przez blady
Fotka jest zbyt rozedrgana, przynajmniej moje oko tak to odbiera, dla mnie jest bardzo esencjonalna (mimo wypranych barw) i jednoczesnie mgielna, woalna. A także eteryczna, jak stwierdził lgrabun. Swietnie gra zestaw - czerwone koła, dwie modelki w klimatycznych kapeluszach oraz architektura na dalszym planie. Mam trochę mieszane uczucia, trochę pachnie sztucznoscia. W sumie odbieram ja bardzo emocjonalnie i na tak. Zapomnialem, dodam jeszcze, ze przypomina litografie z luksusowych zbiorow bajek z lat trzydziestych ubieglego wieku, choc te byly bardzie cukierkowe.
Pzdr, TJ
lukam raz jeszcze na ten "malunek" i coraz bardziej mi się podoba
to chyba najbardziej intrygujacy obrazek na forum. no.. moze poza recznikiem ;)
Ręcznika nic nie przebije.Cytat:
Zamieszczone przez dka
Kolejny HDR. Spodobała mi się ta zabawa.
165
Rafale Czarny utwierdzam sie coraz bardziej w przekonaniu ze hdr to bardziej grafika komputerowa niz fotografia :cry:
Czy to ważne do jakiej szuflady wkłada się fotę? Jak kiedyś powiedział Wielki Szu: "niech się nazywają złodziejami, byle tylko nie kradli".Cytat:
Zamieszczone przez nib
PS. Ja także uważam, że przegiętę HDRy to grafiki, a nie foty. Ale jakie to ma znaczenie?
Faktycznie
zaczyna to wyglądać jak grafika do gry komputerowej :)
ale nie powiem aby było brzydkie