Nie widzisz różnicy między ustawieniem gołej baby na cmentarzu, a subtelną dokumentacją miejsca?
Uważam, że takie miejsca są godne pokazania i że można to zrobić z zachowaniem szacunku dla miejsca i osób.
Wersja do druku
Nie widzisz różnicy między ustawieniem gołej baby na cmentarzu, a subtelną dokumentacją miejsca?
Uważam, że takie miejsca są godne pokazania i że można to zrobić z zachowaniem szacunku dla miejsca i osób.
Kirkut w Skarżysku-Kamiennej - ciekawa lokalizacja, w środku osiedla domków... Niestety kiedy dotarliśmy na miejsce, okazało się, że wejść można dopiero po wcześniejszym umówieniu, także zdjęcia przez ogrodzenie.
Załącznik 98153
Załącznik 98154
Załącznik 98155
Strasznie ciekawe. I że ktoś wybudował osiedle domków tak blisko cmentarza.
To nie to, że blisko, on jest wręcz ze wszystkich stron otoczony domkami! A przecież nie jest to symboliczne kilka nagrobków, tylko kawał cmentarza... Ludzie tam mieszkający jakby nie zauważali tego miejsca, nie mogliśmy się o nim nic dowiedzieć.
Parę fotek z Cimetiere du Pere-Lachaise
a teraz dwa z bardziej znanych grobowców:
ten dzięki okładce płyty Dead Can Dance
Nagrobek Jima Morrisona/The Doors
Zdjęcia z Cmentarza Łyczakowskiego we Lwowie
Jak masz więcej fotek z tego cmentarza to wrzuć. Groby porośnięte sporą ilością zieleni. Raczej nikt się nie opiekuje tym Cmentarzem.
Jeszcze jakieś się znajdą. Kilka nawet próbowałem robić w podczerwieni i coś tam wyszło. Przy okazji wstawię.
Co do cmentarza trudno go nazwać zapuszczonym. Jest to Muzeum Sztuki Cmentarnej / Muzeum Miejskiego Wrocławia:
http://www.muzeum.miejskie.wroclaw.pl/CMS/muzeum_sztuki_cmentarnej/stary_cmentarz_zydowski.html
Ze sprzątaniem cmentarzy żydowskich jest pewien kłopot. A czasem warto wiedzieć:
http://www.fzp.net.pl/spoleczenstwo/...rzy-zydowskich
No to pierwsza porcja zdjęć w podczerwieni ze Starego Cmentarza Żydowskiego we Wrocławiu
1
2
3
4
5
Fajne te Twoje cmentarne "wizje" ravbog.
Podobają mi się lwowskie kadry i pięknie wykorzystane światło we Wrocławiu.
Pozdrawiam.
Ładnie. Ciekawie pokazałeś Cmentarz.
Choć podczerwieni nie lubię, to tutaj pasuje. Fajne :)
Druga porcja zdjęć w podczerwieni ze Starego Cmentarza Żydowskiego we Wrocławiu
6
7
8
9
10
Ta seria jest po prostu doskonała - zwłaszcza pierwsze trzy.
Choć generalnie za podczerwienią nie przepadam to akurat jedne z takich zdjęc jakie lubię :)
Trzecia porcja zdjęć w podczerwieni ze Starego Cmentarza Żydowskiego we Wrocławiu.
Dzisiaj o jedno zdjęcie więcej :wink: ale następny set będzie już ostatnim, pula zdjęć była ograniczona.
Fajnie by było gdyby jeszcze jacyś inni forumowicze wypełniali ten wątek swoimi zdjęciami :grin:
11
12
13
14
15
16
Ciekawa wrzuta. Niedaleko mojego miejsca zamieszkania też jest Cmentarz Żydowski, jest ogrodzony i jest on zamknięty. Brama jest zamykana i nawet nie wiem jak można się tam dostać.
Proszzzzz...
Cmentarz Żydowski w Łodzi (ul.Bracka) - zdjęcia z poczciwego E-10:
Załącznik 109866
Załącznik 109869
Załącznik 109870
Załącznik 109867
Załącznik 109868
Pozdr
Na kirkutach najczęściej to konieczność - zwykle nie są uporządkowane wystarczająco, by tło było znośne. Przynajmniej takie mam doświadczenia.
Pozdr
---------- Post dodany o 19:20 ---------- Poprzedni post był o 19:17 ----------
Koronax- w Łodzi zadziałało to tak: idziesz do Gminy Żydowskiej i tłumaczysz, kto jesteś, dlaczego chcesz zrobić zdjęcia. Jeśli jest zgoda zostajesz pouczony, kiedy możesz zrobić zdjęcia, o nakryciu głowy, itd. Po zrobionych zdjęciach przychodzisz z jakimś giftem, np. niedużym powiększeniem foto z cmentarza i... masz "stałą" wejściówkę :)
Ostatni zestaw zdjęć w podczerwieni ze Starego Cmentarza Żydowskiego we Wrocławiu.
17
18
19
20
21
22
23
Hmm... wszystkie zdjęcia są takie... poruszające...
nie wiem czy moje tu mają prawo bytu...
Gorlicki cmentarz parafialny:
Załącznik 149984Załącznik 149985Załącznik 149987Załącznik 149989
Załącznik 149990Załącznik 149991Załącznik 149992Załącznik 149993
Stare cmentarze są piękne, współczesne to ohydna chińska masówka rozpadająca się po dwóch, trzech latach.
Świetne zdjęcia, ładnie zrobione.
"Kruszejacy czas"
Załącznik 150027
Cmentarz w San Juan Chamula - miasteczko w Meksyku zamieszkałe w większości przez Indian z plemienia Tzotzil - potomków Majów.
Załącznik 150070
Załącznik 150071
Kurcze, rewelacja ten cmentarz
Mam, ale nic specjalnego. Generalnie ciężko było tam jakiekolwiek zdjęcia robić, a już szczególnie mieszkańcom którzy na widok aparatu bardzo zdecydowanie protestowali.
Załącznik 150077