Mogę spróbować:)
Wersja do druku
Mogę spróbować:)
to wrzucam z mniejszą przeróbką :)
Nie umiem jednoznacznie powiedzieć, która próba podoba mi się bardziej. W pierwszej fotce podoba mi się to, że nie ma zafarbu (albo ja go nie widzę), ale w drugim zdjęciu podoba mi się, że twarz jest taka wyrazista, nie taka rozmyta, miękka, jak na pierwszej fotce.
A co do kadru, to nie wiem, czy mam rację, ale chyba obcięłabym lewą stronę.
Moim zdaniem fotka 1 jest bardziej wyraźna (szczególnie widać to na ręce modelki) Zdjęcie 2 jest jak by prześwietlone. Przyciąć może nie ale zrobił bym modelkę bardziej z boku.
Pogoda nie sprzyjała dziś lecz coś pod krytykę mam:)
Jej... niedawno dorawłaeś PSa?
Foteczki z wczorajszego spaceru :) jeszcze kilka mam na później :)
Jakoś-takoś wydaje mi się, że na q47 uciekła ostrość na nos, a oczy są za bardzo w cieniu... Kolejny portret już mi się podoba :). Liść jest bardzo pomysłowy i ładnie grają kolorki. Szkoda tylko tego ciemniejszego PD, imo. Ale wiesz, że ja tu jestem od niedawna, więc sobie mogę... ;).
Pozdrawiam :).
najbardziej podoba mi się q48
Jeśli przyjmiesz ocenę od "początkującego amatora" to fotki fajne :grin:a najbardziej podoba mi się q48.
q48 zdecydowanie najlepsze - bardzo fajnie wyszło msz :)
Na dobranoc jeszcze jeden portret "zamyślona" :)
Kadrowo i kolorystycznie najbardziej 50 mi odpowiada, ciepłe, jesienne zdjęcie. Chociaż jeśli chodzi o ostrość i naświetlenie zdjęcia to pod tym względem 48 jest lepsze, bo to ostatnie trochę rozmydlone i przepał na nosie. A tak swoją drogą ciekawa jestem jak wyglądają pełne kadry i dlaczego na 48 dziewczynę postanowiłeś tak bardzo centralnie umieścić w kadrze. Pytam poważnie, nie znam się na portretach, nie mam jeszcze wyczucia, gdzie można ciąć, żeby nie było za ciasno i żeby nie wyglądało na przypadkowe kadrowanie. Nie wiem, czy zasada mocnych punktów obowiązuje w portrecie, ale pozwoliłam sobie 48 przekadrować i wyszło mi tak:
Ciezko mi oceniac portrety, gdyz sie nie znam, pozostawie to tym, ktorzy maja lepsze umiejetnosci, od siebie dodam, ze oczy za bardzo gina w calosci, a oczy to baaardzo wazna czesc portreu moim zdaniem.
Generalnie podobaja mi sie te zdjecie mucio:)
Portret na zdjęciu 48 bardzo udany i fajny moment trafiłeś. Po przekadrowaniu przez Agulkę moim zdaniem ładniejszy. Mam tu na myśli bardziej jakby portretowy bo część tła została weliminowana. Podobnie rzecz ma się na 50 ładne zamyślenie modelki ale mimochodem zachacza się o ładne jesienne tło którego powinno być przy portrecie zdecydowanie mniej.
Michalzolnowski... żonę foć :)
sorki Forever z offtop
Moja "modelka" to też moja żona (ale w przyszłości) :)
ttiaaaa :-)
żeby ona jeszcze chciała być focona i umiała się przy tym naturalnie zachować...
a tak zostaje mi namawiać kuzynki... może w końcu którąś namówię...
:esystem2:
Koniecznie musisz ją namówić :) Ty musisz sprawić by swobodnie się czuła :)
mam parę fajnych zdjęć żony. ale tylko dla tego, że ona nie wiedziała że je wogóle robię... :wink:
Witajcie :)dzięki za komentarze z góry :)
Zostawiam do oceny moje ptaszki,żabkę i "zmęczonego kolesia" jakie są minusy i może plusy jak się znajdą. Jeszcze zdjęcie "BK" powiedzcie czy da się coś z tym zrobić na razie tylko kolory poprawiłem.
Witam.
W/g mnie zdjecia ptaków robione były przy zbyt ostrym świetle , wkradły sie szumy i przepały. Ale klimacik nadmorski jest super :)
Ze tez "zmęczonego kolesia" słoneczko nie obudziło ;)
Co do tematyki ostatniej fotografii, to w naszym mieście są murowane wc dla psów , może przy okazji takowy obiekt sfotografuje ;)
Podokuczałam Ci nieco ;) pozdrawiam i czekam na dalsze fotografie :)
Mewy na pierwszych dwóch to ciekawskie i śmieszne ptaki jak też i bardzo łakome. Może było lepiej wyczekać sytuację kiedy zaczną sobie wydzierać kąsek lub jak znajdzie coś do jedzenia i ma w dziobku. Żabka i bliki nie zatrzymuje wzroku. Leżący na ławce trudny do rozszyfrowania bo to może być zmęczony turysta jak i menel i ta niejednoznaczność tematu powoduje rozproszenie uwagi. Toaletka dla piesków ciekawostka ale bez odniesienia.
Wiejo: znalazłem coś takiego mewa z flądrom
Ann: dokuczaj dalej :)
dorzucam jeszcze takie+ pytanie jak skadrować i czy statki u góry mogą być ?
Jak dla mnie statki w tle jak najbardziej. Stanowią MSZ ciekawe tło, bo to wkońcu morze jest:wink:
Popieram. Statki ok.
Ostatnie zdjęcie też bym przekadrowała tak, jak Iszi mówił.
W zasadzie przekadrowałam i wyszło mi tak: :)
(usunęłam boję, bo jakoś tak kolorystycznie mi nie pasowała)
Tyle, że zdjęcie byłoby lepszej jakości gdyby nie tak wysokie iso, a tak zamiast morza jest jakaś papka... mogłeś dać mniejszą wartość przysłony i zdjęcie byłoby bardziej czyste. :)
Hm.. dlaczego nie scaliło postów? Wyjdzie na to, że nabijam ;)
Dokładnie- miałem to samo napisać....poza tym przy odszumianiu czy innym zabiegu domyślam się zmiękczającym ta mewa wyszła strasznie nienaturalnie.
Dzięki wam za rady :) No ISO400 miałem :(
Exif pokazuje, że 800.
a może masz rację...część tego dnia na 400 robiłem a to może na 800:oops:
Mewa nr 51 najładniejsza (ta przekadrowana wersja agulki lepsza). Niedawno, gdy zjadły mi niemal wszystkie frytki z talerza przekonałam sie, że to zwierzęta o silnej osobowości.
O to maiłaś przygodę:) Ja bym im frytek nie darował :)
Mewa z flądrą- lubię takie kadry gdzie coś się dzieje. Motyw interesujący lecz wkradło się też trochę bałaganu w kadrze ale to rozumiem ponieważ nie chciała wyjść na bardziej zrównoważony tonalnie teren. Mewa na tle statków ładny nadmorski widok.
Dzięki wiejo :)
Wrzucam moją różyczkę z OR :)