Meine Magdalena, czyli z dzisiejszego spacerku po Frankfurcie i testowaniu wina na Frankfurter Weinmarkt
Wersja do druku
Meine Magdalena, czyli z dzisiejszego spacerku po Frankfurcie i testowaniu wina na Frankfurter Weinmarkt
coś się Mirku źle link wkleił:
http://www.frankfurt-tourismus.de/cm...weinprobe.html
muszę się poszukać, może tam gdzieś jestem :)
zmiana tematu, targi samochodowe we Frankfurcie 2009
oto pierwsze z serii:
Piękny samochód :)
:D a panie będą?
;)
jeszcze jedno z cyklu "chrom rządzi"
Zgadzam się w pełni z Helmuthem w sprawie portretu. Mnie przeszkadza brak ciekawego światła i twarz wyszła trochę płasko.
Mocno rozchwiane tło od bardzo jasnego odwracającego uwagę po ciemnicę.
To jest moja prywatna opinia, ale czasami warto zostawić w kolorze przy takim kontraście.
Zdjęcie auta podoba mi średnio, bo nie widać kabiny i brzydko odbijają się lampy na lakierze.
Czasami na targach można mieć więcej frajdy z focenia hostess niż z skoncentrowania się na samochodach ;-)
Gruß
To czemu czas przyszły a nie teraźniejszy?
Prawie jak chirurg, prawie jak botox :D
światowa premiera nowego audi, podobno projekt naszego rodaka...
Propozycja od Lotusa:
i jeszcze jeden Lotus, tym razem B&W
i ostatnie na dziś...
Najbardziej podoba mi sie czarnobiałe zdjęcie Lotusa, chyba dlatego ze kolorowe tło nie odciaga uwagi od samochodu
Chyba jednak 51. Lotus w kolorze prezentuje się lepiej niż BW, gdzie nie widać szczegółów kół. Tło po lewej jest zacienione a po prawej, delikatny fiolet nie przeszkadza.
Audi ma za dużo w kadrze. Prezentacja odwraca uwagę od samego auta.
Natomiast Alfa, ma za dużo czerwonego. Czerwone auto w czerwonym otoczeniu :roll:, ale na to już nie miałeś wpływu:grin:. Ładnie za to, prezentują się odblaski lampek na karoserii :grin:
A mi najbardziej podoba się ostatnie. Wprawdzie nigdy w życiu nie byłam na żadnej prezentacji samochodów, ale właśnie tak wyobrażam sobie klimat, jaki tam musi panować: jaskrawo, mnóstwo świateł i nabłyszczone do granic możliwości karoserie aut. I ludzie.
Mała przerwa od wystawy samochodowej we FFM
Dziś po raz pierwszy używałem blendy, kompletnie nie mam doświadczenia w tym temacie i tu mała prośba do Was drodzy forumowicze o ocenę i porady - czy jest w miarę ok, czy może nie za bardzo...a jeżeli nie za bardzo to co jest źle. Wszystkie 3 zdjęcia lekko poprawiane w PS (przede wszystkim balans bieli) + ciut kontrastu i wyostrzanie.
na dobranoc kilka fotek z wystawy z Paniami w roli głównej..
więcej na blogu.
miłego oglądania :)
bryki nieziemskie ! dobrze pokazane
pzdr
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
na portretach się nie znam - troszeczkę mało ostre - to zauważyłem ;)
pzdr
A tam bryki. Pasażerki lepsze ;)
Bryki jakby na 2 planie:lol:
Portrety subiektywnie:
#56.jpg - przeszkadza mi świecąca skóra na twarzy i wydaje mi się, że ujęcie takiej twarzy od dołu jest mniej korzystne. Pozycja modelki bardzo klasyczna, żeby nie powiedzieć nobliwa, ale może takie było zamierzenie :-).
#57.jpg - najbardziej mi się podoba i trudno mi się do czegoś przyczepić
#58.jpg - przypalony nosek, duża biała plama na drugim planie co powoduje IMHO niezrównoważenie. Wolałbym modelkę po prawej stronie.
Pozdrawiam
wielkie dzięki za konkretne podsumowanie. Szczerze mówiąc to nie przykładałem się zbytnio do poz, otoczenia czy nawet przepaleń. Skupiałem się na użyciu blendy bo jak już pisałem był to mój pierwszy raz. Nie jestem pewien czy uzyskany balans bieli jest odpowiedni i nie "zdradza" blendy.. wydaje mi się że ostatnie jest zbyt żółte a pierwsze zbyt zielone (mówię o twarzy) więc czekam na wasze subiektywne odczucia.. co kilka par oczu to nie jedna :P
i jeszcze jedno pytanie, bardziej techniczne.. czy jeżeli używacie jednocześnie bleny i np lampy z softboxem to nie macie później problemu że część twarzy oswietlana blendą jest żółtawa a część z lamy biała..? jeżeli tak to później obróbka warstwami?
pzdr
Kilka ujęć z Pragi (nawet nie wiedziałem że to tak piękne miasto)
Pierwsze z nich (wrzucone do galerii)
Katedra św. Wita, Wacława i Wojciecha
komentarze mile widziane
pozdrówka
i jeszcze jedno z Katedry
Nie umiałem do końca wyprostować po sklejeniu :(
może ktoś wie jak to poprawić :) ?
Nie umiem ocenić tej fotki ale jak ją zobaczyłem nie mogłem oderwać wzroku tj nie kumałem co i jak :) Fajna :)
tak właśnie prostowałem :) ale przy tej opcji masz tylko 4 punkty za które możesz ciągnąć (2 na rogach i 2 po środku), przy tej sklejce jest to za mało żeby podprostować te kolumny
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
no o tym nie pomyślałem :) zaraz popróbuję :P
nie wiem czy tylko po prostowaniu ps je poprawnie sklei bo margines był dość mały
ok popróbowałem ze sklejaniem już po wyprostowaniu - rzeczywiście dużo lepiej, na przyszłość muszę zostawiać więcej "marginesu" pomiędzy ujęciami żeby potem nie było problemów ze sklejaniem.
jeszcze kilka ujęć z Pragi
galeria OC:
Praga, Stare miasto
i pozostałe:
Na ostatnim piękny widok. Ładny, ciemny kolor wody współgra z kolorem góry zdjęcia.
z ostatniej serii jedynie ostatnie mi się podoba :) Choć ciachnął bym troszkę dołu :)
fajnie że choć jedno się podoba, ostatnie klasyczne, jakoś szczególnie nie przepadam za pocztówkami ale że było ładnie to pstryknąłem..
dawno nic nie wrzucałem więc wrzucam jeszcze jedno z Pragi
Praga
fajne mają te "budki" z gazetami...
Trochę ciemno jak dla mnie. Przede wszystkim jednak krzywo.
Popełniłeś dosyć częsty błąd- wyrównałeś jedną z krawędzi budynku do krawędzi zdjęcia (tutaj lewą). W efekcie, prawa strona wyraźnie się przewraca w lewo. Jeśli nie chcesz prostować perspektywy to staraj się prostować do pionu elementy w środku zdjęcia lub w jego pobliżu. Zbieżność elementów po bokach zdjęcia będzie wyglądała bardziej naturalnie :wink:
no nie wiem, ciężko mi się z Tobą tu zgodzić, myślę że efekt "przewracania się w lewo" prawej strony jest spowodowany perspektywą. Nie stałem prostopadle do budynku+użyty dość szeroki kąt - w efekcie budynek jest jakby przestawiony. Prostowałem nieco krawędzie to prawda, ale zwróć uwagę na środkową wieżyczkę - jest prosto.
Co do ciemnego zdjęcia - na moim lcd jest ok, jest skalibrowany poprawnie (mam nadzieję)
pozdrówka