Dziękuję wszystkim za komentarze, myślę że była zadowolona, albo liczyła na coś za sesję. Nie wiem, w każdym bądź razie ocaliłem ją przed kotem.
A tu uśmiech w troszkę większym zbliżeniu.
53.
Wersja do druku
Udane próby makro, choć warto popracować nad światłem i kadrami. Potencjał jest, tylko teraz sporo czytać, jeszcze więcej oglądać fot dobrych fotografów i będzie dobrze.
Ale fajna :grin:
18 jest dobre
19 jak dla mnie tło za blade
Jak zwykle dzięki wszystkim za odwiedziny i komentarze.
A to dzisiejsze łowy:
54.
Załącznik 33693
55.
Załącznik 33694
56.
Załącznik 33695
55 ma zdecydowanie potencjal. Tlo bym wyczyscil w LG rogu z tego czegos jasniejszego :) Szkoda ze po lewej tak malo za skrzydelkami. Przydaloby sie ciut wiecej, niewiele ijakby mucha byla deczko wyzej :) Ale ogolnie nr 55 jest IMHO najlepszy z tej wrzuty i ogolnie dobry :)
Tom
Udane początkowanie, choć większe skale odwzorowania wydają się być bardziej nęcące... :)
54 podoba sie.
Jak zwykle dzięki za słowa otuchy i krytyki wszystko mile widziane, teraz ćwiczę i ćwiczę, szkoda że czasu tak mało.
Z dnia dzisiejszego:
56. Był wyścig królika z ślimakiem - teraz jaszczurka ze ślimakiem.
Załącznik 33811
57.Brzęczek - sorki za centralny kadr ale inaczej się nie chciał zmieścić.
Załącznik 33812
Slimak dal rade? :-) Na fotce wypdal fajnie.
Witam,
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze.
Oto jedno z ogródka.
58.
Załącznik 34042
Pozdrawiam
Zwykle nie komentuje ani w sumie też nie oglądam fottypu "robok" ale wydaje mi się, że ostatnia fota zyskała by na większej GO.
Dzięki, jestem tego samego zdania, ale było późno słońce bardzo nisko, a i tak robione było przy iso 400 i przysłona 14, na więcej nie pozwoliłby brak światła, a szkoda.
Dokopuje tu jeszcze jedno 59.
Załącznik 34046
Widzę że zaglądacie ale komentarzy brak:roll:, ciekawe dlaczego?
No cóż dla tych co lubią pooglądać i nie tylko dla nich:
60. mini gąsienica - "w polowaniu na robala"
Załącznik 34186
61. mini gąsienica - "gimnastyka przed spaniem"
Załącznik 34187
62. Zawsze się zastanawiałem jak widzą pająki tyloma oczyma
Załącznik 34188
Mnie się podoba 62 :)
Mnie sie podoba 61.
62 jest kozackie. Swietne po prostu!
61 tez bardzo dobre. Zielony z czarnym tlem komponuje sie doskonale. Pomyslowe.
Tom
61 i 62 bomba
Dziękuje wszystkim za komentarze i odwiedziny, jak tylko pogoda pozwoli to znów na trawkę idę robić zdjęcia.
Z cyklu ważki
63. Z profila:
Załącznik 34506
64. Ładny uśmiech:
Załącznik 34507
65. Chyba się wkurzyła na koniec i zaczęła szczerzyć zęby:
Załącznik 34508
Wazka z profilu (63) bardzo dobra. Szkoda, ze nie bardziej w dole kadru, ale ogolnie calkiem, calkiem. Pozostale dwa "en face" nienajszczesliwsze (za mala GO). Choc wiem jak ciezko fajnego robala "tarfic". Dzis osobiscie buszowalem w trawie ok. 5 godzin, na kolanach, na lezaco, ubrudzony, pogryziony przez rozne robaki po to, zeby z ponad 100 ujec do pokazania nadawalo sie moze z 10 :P
T.
Jak dla mnie to 63.
No to dziękuję wszystkim za wizyty i komentarze.
Zdrowie troszkę podreperowałem :grin:, wiec czas było się wybrać na owady i inne gady, oto co przyniosło dzisiejsze polowanie:
66. Mała gąsieniczka.
Załącznik 36481
67. Jej rodzinka - właściwie tylko mniejsza część bo dużo tego było
Załącznik 36480
68. Ich większy kuzyn
Załącznik 36482
69. Ta sama co na 68. tylko troszkę bardziej z bliska
Załącznik 36483
70. Na koniec biedroneczka mała
Załącznik 36484
66, 67, 69 najbardziej mi podchodza.
Nie jestem eskpertem w macro ale mam kilka uwag- podpowiedzi.
Złapanie obiektu w kadrze to nie jest "sens" fotografii. Zadbaj aby Twoje foty były nie tylko uwiecznieniem owada ale ładnie komponowały sie w kadrze, aby zagrało światło, żeby zaczęła się opowieść. Postaraj się uwieczniać owady w całości. Stosuj zasadę złotego podziału- bardzo podoba mi sie fota 56 (mucha na różowym kwiatku)- pod kątem ostrości i GO, ale kadr kuleje.
Pozdrawiam i życzę udanych kadrów :)
Najbardziej z tej serii podoba mi się fota 69., za zbliżenie i ciekawe kadrowanie : )
66. Nieciekawe kadrowanie, fajna GO natomiast, ale plamka w LG burzy kompozycję (brudna matryca?)
68. Światło i ujęcie na +. Ale bałagan w kadrze, staraj się szukać kadrów, jak napisała Wanilia.
Pozdrawiam i życzę udanych łowów : ))
Dzięki wszystkim za konstruktywne porady i odwiedziny, naprawdę są dużo wartę, naprawdę wiem że dużo nauki jeszcze przede mną.
Nie długo czas znów wybrać się na łąkę...
Dziś tylko:
71. tzw Ślepak -oczy cudne ale gryzie strasznie skubany (raczej skubana bo samice gryzą i wysysają krew)
Załącznik 36648
Świetne ma oczy ;) Ale nie nawidzę tego tałatajstwa!!!!
Ładnie wyszedł :)
Dzięki za odwiedziny, postanowiłem że w końcu muszę zapolować na ważki, strasznie ruchliwe te bestie więc starym dobrym zwyczajem wstałem sobie skoro świt koło 4 rano (o dziwo musiałem ubrać polar - wyjątkowo zimno było tego ranka), mgła taka że pies sąsiada się dusił podczas szczekania.
Wyglądało to mniej więcej tak:
72.
Załącznik 36751
Poszedłem nad kanał, przedzierałem się przez różnego rodzaju pajęczyny,
73.
Załącznik 36752
Mówiłem sobie że dziś je dorwę, wyszukam je w tej mokrej od rosy trawie słońce zaczynało wschodzić - mówię sobie szkoda czasu przyłożyłem sprzęt do oka i trach w pierwszą napotkaną:
74.
Załącznik 36753
Była jednak nie śmiała i nie chciałem jej niepokoić podczas porannego mycia głowy, poszedłem dalej
i znów ciach
75.
Załącznik 36754
Jednak ona też nie była zadowolona, spojrzała na mnie z bykiem kiwnęła głową ku górze podniosłem wzrok i ją zobaczyłem,
Lśniła w słońcu jak złoto, przyłożyłem się do zdjęcia, bałem się że nie będzie chciała pozować, poprosiłem szeptem o zgodę na zdjęcie, kiwnęła głową twierdząco i poszła pierwsza seria:
76.
Załącznik 36755
Potem zbliżenie na jej oczy:
77.
Załącznik 36756
Potem był już szał ujęć, i uściski dłoni 78.
Załącznik 36757
Potem każdy wrócił do swoich zajęć - one grzać się na słońcu ja do pracy, może kiedyś znów się spotkamy.....
Serdecznie dziękuję za wasze wizyty i zapraszam do komentowania
Informuję iż podczas sesji nie ucierpiał żaden owad, wszystkie dalej cieszą się wolnością i ładną pogdą.
Ależ piękna opowieść :grin: a ważka z wschodzącym słońcem w tle najpiękniejsza.
Dla mnie jedynie nr 76 akceptowalny. Choc napisales, ze lsnila w sloncu jak zloto, a tu tego nie widac - szkoda. No i skrzydelka (te nieostre, co wylazly z GO) wlaza w oczy i burza kompozycje - zle sie to oglada. Tak, wiem, ze ciezko ustawic sie w makro, no ale....
Pozostale zdjecia z wazkami - IMHO zaprzepasciles na calej linii. W ogole wazek tam nie widac. Poupychales je w brzegach kadrow - mowa tu o 74 i 75. 77 tez kadrowanie nieszczegolne. Pomimo ciekawych oczu wazki (ladnych, ostrych) uwaga skupi sie automatycznie na tym brazowym, nieostrym pąku/zdzble bardziej w centrum kadru (a tam wlasnie byloby dobrze zeby byly oczy wazki).
Prosze wrocic tam jeszcze raz i powtorzyc sesje! :)
Thomasso
Ciekawa fotograficzna opowieść. :grin:
Mnie najbardziej podobają się foty 76 i 77.
Dzięki wszystkim za komentarze i uwagi a co do:
Bardzo dziękuję za rzeczowe uwagi.
Nie żebym się bronił lub miał ci za złe ale w takiej perspektywie nie da rady złapać całej ważki w GO choć bym się nie wiem jak starał moim sprzętem nie da rady,
Robiłem z innej perspektywy ale miałem za dużą ogniskową i nie mieściła mi się w kadrze.
Może to się Tobie bardziej spodoba.
79.
Załącznik 36787
Dzięki postaram się bardziej następnym razem
Na pewno tam wrócę bo jest do czego:grin:
Np. by zapolować nie tylko na ważki ale i na motyle..
80.
Załącznik 36788
Z poprzedniej wrzuty najbardziej podobają mi się 73 i 76. Co do 79 i 80 to moim zdaniem wyszłyby lepiej gdyby było więcej światła lub tło bardziej kontrastowe. Wiem, że pora wykonywania zdjęć nie sprzyja lepszemu światłu ale w obecnej postaci wydaje mi się, że wszystko jest zbyt jednolite i zlewa się. Całość jako opowieść/reportaż fajnie się komponuje :)
79 bardziej mi sie juz podoba. Choc faktycznie za mroczne, ale wiemy ze warunki mocno bojowe ;-) Moznaby wyciagac cos jasniej, ale na tle juz widac paskudny, kolorowy szum.
Tom
Bardzo fajna opowieść.