Na plotkarskich serwisach piszą o nowej wersji tego obiektywu. Mam nadzieję, że właściwości optyczne ulegną znacznej poprawie.. Bo teraz zbyt dobrze to nie jest... :|
Wersja do druku
Na plotkarskich serwisach piszą o nowej wersji tego obiektywu. Mam nadzieję, że właściwości optyczne ulegną znacznej poprawie.. Bo teraz zbyt dobrze to nie jest... :|
Rozebrany do rosołu (wraz ze swoim kolegą E16/2.8) bohater wątku
http://gizmodo.com/5894623/sony-and-...compact-design
Odgrzewam;)
To jak w końcu jest z tym szkiełkiem - jest takie beznadziejne jak piszą niektórzy, czy całkiem spoko jak piszą inni?
Wiem, wiem, że 20/1,7 jest tu bożyszczem;), ale załóżmy, że z pewnych powodów nie chcę P tylko O - naprawdę powinnam czekać na wersję 1.8? Nawet w obliczu znacznie wyższej ceny?
No ale ja na razie nie mam... patrząc na zdjęcia w necie, są ani lepsze ani gorsze od zdjęć robionych innymi obiektywami.
Prasę ma niedobrą, przynajmniej na tym forum, cenę za to całkiem przyjazną.
Główna zaleta 17/2,8 to jest naprawdę mały o wiele mniejszy od 20/1,7 i idealnie się komponuje z PENem. Fajny wycieczkowy zestaw ale jak wszyscy tutaj wymieniłem go na 20/1,7 ze względu na światło...
Otóż to! Za dwa razy więcej pieniędzy dostajemy dwa razy więcej światła. Ot cała filozofia.
Zależy od wymagań. Ja w zasadzie używam tego obiektywu jako jedynego z AF. Wystarcza do moich jpegów w 100%. Jakość jpega podobna, jak z obiektywu kitowego, tylko jaśniej, stała ogniskowa i mieści się w kieszeni od kąpielówek.
Przejrzałem wątek... przeczytałem test na opacznych i nie wiem co myśleć o tym obiektywie.
Potrzebuję obiektywu do mikrusa który zastąpiłby mi Limiteda 21mm - ogniskowe się prawie pokrywają, światło mam nawet lepsze i w zupełności wystarczające dla mnie przy tej ogniskowej.
Czy jego słabość bierze się tylko z dystorsji i aberracji chromatycznej? Jestem ciekaw jak poradziłby sobie LR4 w korygowaniu tej ostatniej jak przyjdzie mocniej przymknąć obiektyw w plenerze.
Mam takie pytanie: -czy lekkie klekotanie tubusa w tym obiektywie jest normalne? Kupiłem używkę.
Mam i nic mi nie "klekocze". Wiec moze cos Ci sie psuje w srodku...
Ale ja mam chyba specjalna wersje :) bo zadowolony z niego jestem bardzo.
I polecam szczerze. Porownanie mam do innych szkieł poza systemem Olka.
Do focenia na codzień - idealne szkiełko. Na ulice - rozmiary - idealne :)
Testy netowe i te na wątku dla mnie sa zupełnie ...bez sensu.
Jeszcze raz polecam :)