zazdrosnik... :-P
Wersja do druku
To wrzuce coś jeszcze na ożywienie :)
30.
31.
30. mnie zachwyciła.
31. ładna tonacja i zwiewność.
Ale ta 30... - mniut... :roll:
30 - ciekawe spojrzenie,pomysłowo i z wyczuciem obrobione,podoba się rytm i kompozycja.
31 - widoczek morski...trochę nostalgiczny,ładny ale dla mnie nie najlepsze kadrowanie - chorągiewki przecinające horyzont w taki sposób - jeszcze pół biedy ale ta łódka za nimi,to już cała bieda. ;)
To są rzecz jasna moje subiektywne odczucia a nie krytyka Twoich prac.
A jak tam z odbiciem - jest OK czyli tak jak ma byc,czy też mam rację ? Mówiłeś,że dzisiaj sprawdzisz. ;)
pozdr
Heja
31 - masz racje. kadrowo na kolana nie powala, mam po prostu słabość to niego, pamietam dzien w którym cykałem, moze dlatego ten sentyment.
I widzisz, to jest to moje chore spojrzenie, że jestem świadom lipy kadrowej, ale mimo to zdjęciem się zajmuję.
odbicie łodki - zrobiłem od wczoraj 700 km, więc na moje dzisiejsze oko jest ok ;) dla mnie moze być
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
coś dla chłopców, którzy samochodzikami bawić się lubią :D
32.
33.
34.
Wymysliłem, że sobotni wieczór to dobra pora by odświezyć wątek.
Zatem do obejrzenia i skomentowania :
35
36.
37.
Przy okazji udanych Świąt.
Pozdro
35 z dużym potencjałem, ale krzywy kadr niestety do mnie w tym wypadku nie przemawia, no jakoś tak woda może się z tego morza wylać:). 36 intrygujące z dobrze zbudowanym kadrem.
37 znakomite, mimo tych szerokich ram.
Świątecznie pozdrawiam.
Wesołych Świąt :)
Pierwsze... na nie, nie lubię takiego kadrowania obrazu z brzegiem morza jeziora itp, mam wrażenie, że zaraz się wyleje ;)
Fajnie wyprowadziłeś wyrzucony na brzeg konar z rogu obrazu, jest niezłe światło ale ten horyzont :/
Drugie sylwetkowe, poprawne aczkolwiek jakby bez pomysłu :roll:
Trzecie chyba najmilsze memu oku, fajnie zagrały przebłyski światła w chmurach i odblaski na mokrym falochronie.
PS
Wczesniejsza para fotek, 30 i 31 bardzo udana.
Na 30-ce odblaski grają podobnie jak w ostatniej fotce, sztafaż z ludzkiej postaci ożywia obraz a obróbka wyśmienita.
31 również przyjemnie się ogląda, ma piękna kolorystykę. Poprawniejsze byłoby bez łódki abo z nią w nieco innym miejscu ale rozumiem, że fotkę darzysz sentymentem pomimo drobnych niedoskonałości bo sam też mam takie :)
PPS
Samochód jak samochód :roll:
Widze ze krzywe kadry w przypadku pejzażu nie podchodzą Wam... pomyślę o tym, czasem lubie powykrzywiać troche zwłąszcza przy samochodach( dobrze ze sie powstrzymałem :)) i budynkach. ciekawy byłem odbioru wlasnie. Dzieki wielkie:)
Przy samochodach akurat by mi to nie przeszkadzało.
Również w streetfoto krzywe kadry często fajnie wygladają, czasem także architektura.
Tylko nie woda ;)
Streety lubie, coś niebawem dorzucę pokrzywionego:) Auta też krzywię, ale to z szerokim kątem. bez szerokości, to lipa jest, ciązko ując jakby się chciało :) chociaż sam nie wiem, może złe baletnicy to i rąbek... czy jakoś tak :) pokombinuje bez szerokiego kąta
Pzdr
37, mimo MZ niepotrzebnych, czarnych pasów u góry i na dole, ma,coś w sobie. Jakiś ponury klimat (pewnie to sprawa obróbki) mimo dość "zwykłej" sztormowej scenerii.
Zdj.35 - mimo lecącego horyzontu jest nie złe,myślę że prosto byłoby trochę nudnie.
Zdj.36 - ciekawe ale postac za mało wyrazista (jakiś profil?).
Zdj.37 - nie mogłeś zaczekac aż fala przeleje się przez falochron ? ;)
pozdr.
Oj,nie pakuj wszystkich do jednego worka.Fotografia to nie rysunek techniczny i dokumentacja miejsca zbrodni.To inywidualne patrzenie.
Ty patrzyc potrafisz.Chyba nie bedziesz sie sugerowac linia horyzontu robiac foty na jachcie w czasie sztormu i trzymajac sie podzialu w kadrze,bo Ci wyjdzie cos,ze szkoda miejsca na karcie.
37 znakomite.
I również udanych Świąt.
narazie objerzalam pierwsze 3 strony... ale juz musze napisac ze 12 i 13 sa rewelacyjne po prostu. Psucie Ci dobrze idzie, acz portrety mi sie srednio podobaja
Dzięki za wizytę i kilka słów.fajnie że zaglądacie.
Kolejna porcja wizji z mego świata do zjedzenia :wink:
38.
39.
40.
Zbyt wiele było by pisać...
Super zdjęcia
Tak przejrzałem cały wątek i musze stwierdzić że PS'a masz w małym paluszku ...
Większość zdjęć powala ...
Z ostatnich najbardziej mi sie podoba 40. Genialna fotka ...
Jak uzyskujesz takie kolorki ??
Dzięki :-)
Tak szczerze PSa to znam może w 10 % jego możliwości, narzędzia których uzywam to tylko malutki ułamek tego co w nim drzemie i co nie jest jeszcze poznane.
Kolory to efekt filtrów, zastosowanie warstw i renderingu.
Mnie najbardziej przypadł do gustu obraz z parą świeżych małżonków.
Idą naprzód trzymając się za ręce, promień jasnego światła nad nimi daje nadzieję jednak wokół ciemne chmury...
Niebanalne.
Obróbkowo znakomite, sytuacyjnie banalne. Obawiam się, że im więcej będzie tych fot, tym szybciej się znudzą... :wink:
Każda egzotyka jest strawna na krótką metę :)
(Mnie podobały się może ze dwie pierwsze wrzutki jako nowinka, im dalej, tym nudniej. No ale ja nie mam tu zbyt dobrej opinii jako krytyk :wink:)
Cóz ja mogę odpowiedzieć hehehe:grin: taką tamatykę lubię mimo że może i banalna dla niektórych Zgadzam się że world press foto to to nie jest. Ot zwykłe spojrzenie na morze. tam żyję, codziennie na to patrzę, od urodzenia lubię, więc focę, bawię się i nie ustanę chyba choćby nudą wiało na milę :grin: Chyba że w góry wreszcie pojadę, będzie odmiana w końcu :grin:
Ale chcę też żeby wątek był ciekawy, lubię się dzielić z ludźmi tym co robię, więc jak bedzie za nudno to mówcie :) Moje foty to nie tylko morze. Przedstawiam je bo jest mi najbliższe w kazdej dziedzinie.
Pozdro:grin:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Reportażowo jestem cienki raczej, ale krytykę biorąc na klatę poddaje Wam pod obstrzał coś odmiennego tym razem. Zapraszam
41.
42.
42.
43.
44.
pozdrówki
Uwielbiam reportaż! Bardzo podoba mi się 42. Te ręce są super.. jakby chciały dosięgnąć tablicy. 43. też mi się podoba. No i przez to, że nie ma tam ludzi, to nadaje zdjęciom niesamowity klimat! Takiej pustki...
Obóz koncentracyjny Stutthof.
Do 9 maja 1945 r zginęło tam ponad 65000 ludzi (iii).
Fotki mówią wszystko.
http://www.stutthof.pl/pl/main.htm
Oj nie stawiam :) robie jak robie :) jestem jaki jestem, jak już ktoś powiedział:grin:
Reportaż obozowo-kolejowy bardzo przygnebiający chociaż fotki ciekawe.
Wiem, że tak ma być (przygnebiająco i przypomionająco) ale źle znoszę tę tematykę.
Coś lżejszego więc :)
45.
46.
47.
Myślę, że 47. obroniłaby się "naga" (bez szopowania).
45 i 46 - bardzoa ciekawy klimat. Na ostatnim już jakos nie pasuje.
Zdjęcia z Muzeum ciekawe,jednakże jak już wiesz wolę trochę inne kadrowanie.;)
Najbardziej podoba mi się fot.43,bardzo wymowne,porządnie wywołane (jak cała seria ) i kadrowanie całkiem,całkiem.
Seria 'lżejsza' jakoś do mnie nie trafia - za dużo PSucia jak na moje oko.:)
pozdr.
Poprzednia seria (muzealna) bardzo ciekawa i utrzymana w klimacie dokumentowanych wydarzen.
Z ostatniej.....lzejszej :wink: najbardziej podoba mi sie pierwsze (45)....niczym z telewizyjnego dreszczowca :mrgreen:
Z moich wczesniejszych wypowiedzi wiesz, ze podobaja mi sie Twoje efekty, jak bedzie trzeba to mozesz liczyc na moj herb i miecz do obrony takiego PSucia fotek:grin::-P
z przyjemnością się ogląda cały wątek, zdjęcia niezależnie jak psute, to jednak z zamysłem osiągnięcia takiego a nie innego efektu, pogratulować :) gdyby chcieć wybrać faworyta, to na tą chwilę moim jest chyba 27, bardzo mi podpasiła, za oszczędność formy i swój klimat
40 miła dla oka :grin:
foty mile dla...olka - wszystkie :)
j.w. Zdjątka bajeczka. Obróka wręcz idealnie pasuje. Gratuluję oka i dobrej wyobraźni.
Pozdrawiam