Witaj
Mysle... ze to...
Oni to tak zrobili... Polaczyli E-30 + 3 szkla jako zestaw.
Nie mozesz kupic inaczej niz wszystko ;)
Gdyby mozna bylo to rozkladac to kazdy dziabnal by sobie
z tego cuś...
Pozdrawiam
Wersja do druku
Wiadomo, że coraz lepsze matryce ułatwiają fotografowanie. I to fajne, kwestia czy czasem nie odbiera fanu - bo miło wspominam te zdjęcia, gdy musiałem uporywać się z ograniczeniami mojego C5060, ale dużo ciekawych chwil uwieczniłem nim i o to chodzi. Więc zastanawiam się, jakby się fotografowało lustrzanką z jakas megawielka matrycą z takim oddaniem szczegółów, że możnaby wyciąć 5%kadru i zrobić z tego odbitkę metr na zerosiedem. Do tego gładkie ISO 25600 i idealne optycznie obiektywy, wszystkie o świetle 1.2. No i AF, szybszy niż myśl. Do tego masa bajerów, wypasionych systemów usprawniających fotografowanie itd.
Czy to nadal byłoby fajne?
Ogólnie, wszelkie usprawnienia są ok, ważne jednak by pamiętać, że to obrazki są najważniejsze, uwiecznianie chwil, ogólny fan czerpany z taszczenia sprzętu na plecach, a pogoń ma odbywać się za kadrem i światłem, nie sprzętem.
pozdrawiam wszystkich fotografów i wszystkich onanistów sprzętowych
Jesli chodzi o temat jakosci fotek i slusznosci podjetej przez Olka drogi to:
http://fotoblogia.pl/2009/03/07/bez-...lympusa-e-620/
i dla porownania :
http://www.letsgodigital.org/en/2174...photo-gallery/
Szacun dla Hrabiego ! :wink:
Oł szit, cóż za błąd. To chyba znak, że czas wyłączyć komputer i iść w objęcia pani morfeuszowej. Tak więc dobranoc wszystkim fotografom i onanistom:)
Chyba sie mylisz.Bo jesli ja wchodze do sklepu fotograficznego i pytam o jakies szklo,a sprzedawca mi odpowiada,ze nie ma,to-Prosze mi sprowadzic takie i takie,tu jest moj numer tel.Jak juz bedzie na sklepie to prosze mnie powiadomic-przyjde i kupie.Jesli mi sprzedawca nie sprowadzi danej marki,to jest to prosta droga do zamkniecia jemu interesu.Chyba,ze jest sponsorowany przez dana firme.Wtedy to nie jest sklep foto tylko firmowy C lub jakiegos innego.
To chyba nie wymaga komentarza. Nawet po zmianie rozdzielczości sampli 12 mpix na ~4mpix Sigma wypada ... żywiej, soczyściej http://tiny.pl/bcbx, ostrzej, ilość detali zachwyca http://tiny.pl/bcbm*.Kolory z E-620 są wg. mnie mdłe jak niedosmażona jajecznica i płaskie niczym suspens w "M jak Miłość" ;). Zdjęcia atrapy wieży Eiffel'a w LV już przy ISO 4oo http://tiny.pl/bcbg wyglądają jak koszmar Jackson'a Pollock'a. A nóż widelec to ten high-tech SAT ulepszył obraz? :roll:
Pozostaje powzdychać Kodak, ach ten Kodak.
* - wiem, wiem, że niektóre z tych sampli były modyfikowane przez autora. Podobnie jak większość zdjęć z e-620 poprzez artfilrty z oficjalnej próby producenta.
Z tymi kolorami Sigmy - widać ze nie odszumiają na chrominancji, jak wywołujecie swoje RAWy to również odszumianie tego typu radze ustawić na "0" (zero) - kolory są o niebo lepsze (moim zdaniem).
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Tak, to zieje SAT z tła....zupełnie idiotyczne użycie tej funkcji, skoro tam nic nie ma to co chcieli wydobyć?
Grafikowi suwaki od nasycenia się pozacinały :-)
O jeżu, o jeżu, daltonista to korygował!
Jeżeli ta sigma aplikuje oczo^*&$% kolory z urzędu, to kwasik.
Pozdrawiam
Nie znasz się, to są warzywa modyfikowane genetycznie.
SAT Olek powinien wyrzucić i zakopać głęboko w rowie, albo przynajmniej za każdym razem jak Vista pytać, czy na pewno na pewno napewno chcesz użyc tej wyczesanej funkcji.
Pozdrawiam
No, ja nigdy nie widziałem takiego ogórka (nie pamiętam, byś kiedyś robił HDR z ogóra). A jak takiego ogórka zobaczę, od razu udam się na detoks. Cud, ze mój monitor daje rade wyświetlić te kolory.
Pozdrawiam
Fotki z tej sigmy ładnie dobrane przez marketing, ale da się zobaczyć, co czeka w cieniach:
Tu w podcieniach budynku
Tu na dole kadru
I tu po prawej w cieniu. I brzydkie zacieki czerwieni na granicach cienia.
Strasznie uporządkowany wzorek w cieniach. Bedzie jojczenie jak on trafi w ręce zwykłych pstryków na banding. Właściwie to gdyby nie to, że się nie zakładam, to bym się założył.
Mnie to by dryndało, ale znam śrubkologów.
Pozdrawiam
Pal licho nasycenie, cała kolorystyka strasznie nienaturalna na tej fotce z papryczkami (fioletowymi) - jak to Foveon. Ciekawi mnie czy nie mogliby zmieniać rozkładu tych filtrów na przemian, żeby nie było tak, że wszystkie czerwone piksele są głęboko w dole i mało światła do nich dociera. Mogliby to robić rotacyjnie, raz czerwone na dole, raz niebieskie, raz zielone, co piksel, może lepiej by kolory wychodziły po poskładaniu tego. Nie wiem.
http://www.sigma-dp.com/DP2/sample-p...gmaDP2-001.jpg
Właśnie nie mogłem obczaić czy to colour bleeding z tym czerwonym czy ta ściana ma taką teksturę.
Ostatni sampel chyba jednak potraktowany suwakiem od saturacji.
A co do lekkiej ziarnistości w cieniach na zdjęciu z budynkiem, poczekajmy aż się pojawią podobne sample z e-620.
Wydaje mi się, że zdjęcia z 12 mpix na 4/3 potwierdzają jednak słuszność decyzji Olka, czy nie można by pozostać przy 8 mpix (wiem, z punktu widzenia markietingu pytanie jałowe) ? Ja bym oddał "nawet" te 4 mpix za 1,5 - 2 EV DR więcej i czystsze 1600.
Nie wiem, może poza lekko przesyconymi kolorami, sample Sigmy są jakieś takie klarowne, a z E-620 wyglądają jak zza zszarzałej szyby... No ale to moje osobiste odczucia.
Sample z sigmy to kwasik, szkoda, że foveon poległ, ale cieszę się, że nie ma go w Olku.
A co do słuszności decyzji, decyzja słuszna. Jak się przegrywa, w skoku wzwyż, bo jest się mikrego wzrostu, to lepiej spróbować na przykład sprintu albo pingponga. Ale to niestety jest przegrana Olympusa.
Pozdrawiam
Nie oczekuję od Olka wygranych na megapixele czy hiper wysokie czułości, przy takich oczekiwaniach po prostu kupuję inny aparat. Mam nadzieję, że będę kupować Olki dla innych zalet - tak jak do tej pory... Decyzja więc raczej naturalna, zastanawia mnie jednak czemu ma służyć w tym momencie taka stanowcza deklaracja od przedstawiciela firmy:?: Powiedział dwa słowa za dużo a dziennikarze podchwycili czy jednak to było w pełni przemyślane - nastawione na szum? Z jednej strony jest rozgłos, generalnie pozytywne przyjęcie owej deklaracji, z drugiej pisanie o składaniu broni, porażce... Jest pytanie czy w tym momencie taka deklaracja przynosi więcej szkody czy pożytku? Olek ma obecnie nowe aparaty, napakowane pixelami...
Poza tym jest taki kolokwialny zwrot - "nigdy nie mów nigdy". Wbrew pozorom to często jest bardzo mądre stwierdzenie... ;-)
Demonizujecie wypowiedź jakiegoś dyrektora ...
Nawet wysokie szefostwo się zmienia...
Z tej wypowiedzi należy sie cieszyć że położą nacisk na jość obrazowania.
Potem mogą wrócić do wyścigu... poza tym jutro może być nowy dyrektor i nowe wytyczne
Moim zdaniem jest to jeden z elementów nowego marketingu Olympusa. Zobaczcie ile jest obecnie Olka w internecie: nieoczekiwana premiera E-620, koniec wojny na megapiksele itp.
Zauważyłem jeszcze coś. Otóż byłem ostatnio w MM w Bielsku-Białej i przeżyłem szok - wydzielona witryna ze sprzętem Olympusa, od strony głównej alejki a w środku całkiem niezły, jak na MM, wybór sprzętu. Czegoś takiego nie ma tam żaden inny producent.
Wygląda na to, że Olympus wziął się na całego za promocję marki.
Panas ma już matrycę 14MPix, więc pewnie w Olkach ona zagości, chyba, że Panas nie chce dłużej wspierać olka ;)
coś mi się wydawało (jak czytałem o tym), że własnie cropy będą mieć 14Mpix. Ale może rzeczywiście tylko mi się wydawało.
Matryca jest większa i zależnie od potrzeby obcina górę i dół dla 3:2 i 16:9 lub boki dla 4:3 (jak to dobrze zrozumiałem). W ten sposób z 14 megapikseli 4 zostają na straty w 4:3.
Pozdrawiam
Mogliby zrobić takie E-xxx z 12Mpix i powiedzmy, 6Mpix z jakimś ISO 6400 i dobrym DR. Ciekawe co by się bardziej sprzedawało ;)
Canon chyba tak robi z jedynkami.
IMO to wygląda tak, że zrobili matrycę np. 15 Mpix do następcy E3 i wyszła kaszana, a więc zmienili filozofię i ogłaszają, że nie będzie więcej Mpix, ale będzie lepszy DR i wysokie ISO. Może będą w stanie dogonić matryce FF w jakości obrazowania z zastrzeżeniem, że max 12 Mpix i jak komuś nie starcza to strzałka na drogę. :wink:
Dla większości użytkowników 12 Mpix jest wystarczające, do tego atut mniejszego sprzętu i tak samo dobrej jakości obrazowania. Zapewne Sony będzie parło na więcej Mpix, ale przy APSC też są ograniczeni.
Już się poprawili:
"We don't think 20 megapixels is necessary for everybody. If a customer wants more than 20 megapixels, he should go to the full-frame models,"
http://news.cnet.com/8301-13580_3-10...g=2547-1_3-0-5
Ale główna część o 12Mpix w 4/3 pozostała bez zmian. Co ciekawe poprawka była na życzenie Olympusa. Ciekawe czy błąd wyniknął z tłumaczenia, czy też firmie się wypowiedź gościa nie spodobała, bo już szykują E-5 z 20Mpix. ;) Z dopisku wynika, że to raczej firma sobie zażyczyła zmianę, a Watanabe powiedział to co było w pierwotnej wersji.
Publiczne czynienie takich deklaracji jest co najmniej nierozważne.
Po pierwsze- stanowi przyznanie się do (przynajmniej chwilowej) porażki w kwestii MP. IMO dotyczy ona całej branży- na ta chwilę zwiększanie ilosci MP na matrycach (update-w sensie upakowania) nie wnosi wiele do szczegółowości obrazu. Ale po co mały się wychyla.
Po drugie - zwraca uwagę na "niedostatki" Olympusa w zakresie rozpiętości tonalnej etc w stosunku do konkurencji.
Po trzecie- technologia idzie jednak do przodu i sądzę, ze te 12 MP zostanie z powodów marketingowych przekroczone już w przyszłym roku.
Sorry ale ilość MP jest w tej chwili najbardziej nośnym marketingowo parametrem aparatu (obok krotności zooma).
I ludziska mają zakodowane "im więcej tym lepiej"
Witaj !
W Bydgoszczy Olympusy sa glownie w Marketach bo w sklepach foto
poza... takimi molochami nie wystepuja.
W Markecie z tym sciaganiem szkla czy braniem telefonu wyglada to
tak, ze panienka mi mowi, ze niech pan... sobie sam lepiej sciagnie to
bedzie mial taniej a oni maja do co dostaja i to wlasnie sprzedaja ;)
Efekt jest taki, ze im "zwisa" czy szklo bedzie czy nie bedzie.
Co do brania telefonow i oddzwonienia w jakiejkolwiek sprawie
jeszcze nigdy nikt ze sklepu do mnie nie oddzwonil ;)
---
Co do rozdzielczosci matrycy.... to 1/1.8" moze miec ponad 10 Mpix
to w 4/3 mozna w ten sposob napakowac wiecej ;)
Pozdrawiam
W MM w Krk też była (jest?) półka Olka. I to nieźle zaopatrzona. W Nowym Sączu był sklep Olka. Acz wycofali się ze sprzedaży bo kto kupi w takim mieście 50-200 czy zd50 w sklepie, tymbardziej, że ceny były sporo wyższe niż w internecie. Ale mieli trochę sprzętu na półkach.