Kto opatentował? Olek?
Wersja do druku
Czy to ma działać jak bracketing iso?
Nie. Zdjęcie będzie składane z dwóch zdjęć. Jednego, wykonanego w zaprogramowanym czasie i drugiego x razy krócej. Powiedzmy, że 1/20 i 1/200 sekundy. Po sklejeniu otrzymamy to co z Fuji z użyciem pikseli dwóch rodzajów. Zaleta, większa rozdzielczość, wada, różnica czasowa pomiędzy dwiema ekspozycjami. Co prawda przy jednym kliknięciu migawki opóxnienie będzie minimalne, ale będzie i do sportu chociażby to się nie nada.
Z punktu widzenia operatora, czy ekspozycja trwała 1/20 czy 1/20+1/200 s, nie ma znaczenia.
Pozdrawiam
Czy wiadomo kiedy by to miało nastąpić? Czy aby zastosować tą technologię konieczne są zmiany konstrukcyjne matryc czy wystarczy jedynie "namieszać" ;-) przy sposobie zczytywania danych z matryc takich jakie są obecnie? Czy w związku z tym można sobie wyobrazić, że taki walor może być dodany w formie aktualizacji firmware istniejących już aparatów?
Wątpię, by bez nowego procesora obrazu dało się to zrobić. Nie wiem, czy matryca bez modyfikacji da się szybko dwa razy przeczytać, potrzeba do tego migawki elektronicznej. Myślę, że i tak priorytetem są filmy, w końcu patent już mają, nie muszą się spieszyć.
Pozdrawiam
Na szczęście tego nie wprowadzą (dla matryc CCD to chyba nawet niemożliwe) bo to to prosta droga do przepałów w kanale R lub B w RAWie (przepały w JPG to najczęściej kwestia obliczeń)
Największy sygnał uzyskujemy z kanału G. Moc sygnału dla R lub B głównie zależy od źródła światła.
A oto współczynniki balansu bieli (wzmocnienia) dla R i B (dane dla E-300):
3000K -> R = 1.156, B = 2.180
5300K -> R = 1.781, B = 1.340
7500K -> R = 2.094, B = 1.094
Gdyby było większe wzmocnienie dla kanału czerwonego to może i by były mniejsze szumy przy świetle dziennym ale za to przy świetle żarowym lub świeczce przepalenie kanału czerwonego byłoby bardzo prawdopodobne.
to ja se pomażę - chcę puchę wielkości i wyglądu 4xx , ale trochę bardziej dopakowaną : wiekszy wizjer, klawiszologia na plecach ... Ot taki OM w wersji cyfrowej. A jeśli mi nie dają, to i tak 420 zawita pod strzechę. Aaa i żeby pokazali 20/1.7 - ooo tak :) .
A ja chcę tylko ładne szkiełko 25/1.4 za 1000pln.
oj będzie się działo, a serio to nie ma na co się nastawiać, kryzys i kryzys i kryzys... micro kryzys...
Jak w tym roku nic się nie ruszy w kwestii tańszych szkieł to trzeba bedzie się pożegnać z tym systemem, szkoda bo pasuje mi ta pucha jak żadna inna.
Ty mnie za każdym razem zagniesz jakimś słówkiem:)
Wykręcasz się ;-) Czego ci brakuje z najtańszych szkieł?
Pozdrawiam
hehe... brakuje mi takiej 25mm nie mówię że 1.4 ale to 2.0, i lepszego tele od 70-300.
nie mówię o najtańszych, mówię o czymś lepszym od sigmy 30mm i wspomnianego zd.
Takie szkiełka portretowe, jak omawiane w innych wątkach Sigmy(30 i 50 1,4) by się przydały. Cena może być ta samo co Sigma, tylko żeby wykonanie Olkowe było nawet bez SWD, bo przy portrecie to nie jest aż tak ważne.
To na kiedy będą? :-P
No.. wreszcie gdybanie i marudzenie, jak Bozia przykazała.
No... to jak nie będe miał pancernego 25/1.2 za <1000zł, jak nie będe miał 50/1.4 od Olka za 1000 i 50/1.8 za 400, bo przecież w Canonie majom!! to odchodze. I więcej mnie nie zobaczycie mili państwo.
A teraz uwagaaaa..... Nadszedł czas na ponarzekanie na banding i szumy!
A więc: jeśli nie będe miał gładkiego iso1666 to
a)odejdę
b)rzucę fotografie i zacznę szydełkować sprzętem canona (ff ofkors)
c)nie wiem jeszcze, ale skończy się tragicznie!
Have a great fun, żuczki:)
Ciekaw jestem co wam w wykonaniu tej Sigmy 30/1.4 (HSM!) nie pasuje i w czym Zuiko może być lepsze (nawet bez SWD).
Bardzo jestem ciekaw.
Możecie rozwinąć?
Masz w każdym olku FPP rozgrywaną w czasie rzeczywistym i jeszcze mało?? :mrgreen:
Ja czekam, wlasciwie moze tylko na jakas stalke szerokokatna (nie bedaca fiszajem), powiedzmy 10mm/2.0, zreszta przechodze wachania natury zakupowej, majac 14-54 brac fisza czy 11-22 i pogonic 14-54 w celu dokupienia 50/2.0. Nie chce 12-60, bo nie! (srodkowego zakresu obiektywow i tak nie stosuje, wiec po diabla mi 5x zuum).
Jakies 2-3 puszki m4/3 tez byloby fajnie zobaczyc.
mi brakuje jasnej długiej portretówki -- takiej 70 f1,4:)
50 f2,0 czasami jest za szerokie do ciasnego portretu:)
ale pewnie takiego szkła nie będzie :D
Kryzys nowości jeszcze nie dogonił, więc spokojnie te 2 tygodnie do premiery można poczekać.
Mnie w sumie nic aktualnie nie jest w systemie potrzebne, poza pieniędzmi na obiektywy. ;) Ploty były jednak o nowych szkłach na dpreview i dwóch puszkach bez żadnych szczegółów, pewnie zmyślone. :)
RE: Ten pomysł ze sklejaniem ekspozycji opisałem gdzieś tutaj na forum (chyba w zeszłym roku) nic nie wiedząc o patencie Olka. Jakoś nie spotkało się to z odzewem : ) Ale jednak Olek był pierwszy :)
andytown: Bardzo fajny pomysł ze stałką portretową ZD 70/1,4
Zrób wątek na poparcie (głosowanie) i przedstawimy to dyrekcji OPL na piśmie na spotkaniu w Zamościu ...
To teraz mój koncert życzeń :) A mnie właściwie brak tylko dwóch zasadniczych rzeczy (prócz gładkiego iso 800 :) ) - 50mm ze światłem 1.8 za przyzwoitą kasę (odpowiednik canonowskich i nikonowskich) i jakiegoś lepszego optycznie zamiennika zd 70-300 za porównywalną kasę.
Z góry dziękuje Oly-Mikołaju za pozytywne rozpatrzenie mojej prośby, Twój Maruś.
2em: popatrz na linki ze zdjęciami ptaków z tego wątku:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=13095
to to "marne" optycznie (wg Ciebie) 70-300. ;)
alakin: sigma 70-200 ma jedną wadę, wg testów mydli przy 200/2.8 i to dość znacznie. Dziś/jutro powinienem wreszcie ją mieć (jeśli sklep wysłał ją do mnie), to sprawdzę czy to prawda.
Mi w żadnym systemie nic nie brakuje, głownie to brakuje kasy na nowe fajne zabawki.
Ano przydałaby się jakaś jasna, niedroga stałka. Może być nieuszczelniana, bez trybu makro i innych pierdoł.
Coś koło 1000 zł jak 70-300 :)
Taka mała antyreklama tej Sigmy 70-200mm/f2.8 (w wersji II):
https://forum.olympusclub.pl/showpos...&postcount=730
Pozdrawiam
PS. Sam kiedyś o niej myślałem, ale teraz zbieram na zuika ;)