wiem, wiem :) tak sobie pomyślałem gdy strzeliłem ta fotę :)
co do reszty to miał być pokazany magazyn jako spory budynek z mnóstwem artykułów :)
jak dla managerów tego magazynu to rewelka :) wróce tam w kwietniu :)
pzodro
Wersja do druku
dziś dodaję jeden widoczek, może ktoś pokusi się o ocenkę ;) bo jak na razie coś kiepsko Wam idzie :)
Nic mądrego nie napiszę ale podobają mi się :-):
ostrość może nie tam gdzie trzeba
https://forum.olympusclub.pl/attachm...ntid=13678.jpg
trochę leci w prawo
https://forum.olympusclub.pl/attachm...ntid=13681.jpg
25.jpg dla mnie za ciemne
Zdjęcie 25
Moim zadaniem zbyt ciemne. Trzeba długo się wpatrywać by zaskoczyć o co chodzi ale wtedy niebo zbyt jasne i oglądanie mnie męczy. Nie bardzo wiadomo co chciałeś sfotografować bo jeśli niebo to jest go za mało moim zdaniem. Jeśli ziemie to zbyt ciemna i za dużo nieba. Może to przez te podkłady kolejowe? na pierwszym planie, nie potrafię złapać perspektywy J
Dreptak ma rację, dużo wszystkiego i brak jakiegoś zamysłu. :wink: Czasami takie kadry ratuje światło czy kolor, no, ale mamy marzec i trzeba się "ratować" innymi sposobami. :wink:
dziękuję wszystkim za opinie.
Teraz coś z dzisiejszego wypadu.
Pogoda jest kiepska i ciężko o słońce a więc jest jak jest.
Proszę o opinie.
pozdrawiam serdecznie
Mała prośba - nie kastruj plików z danych EXIF. To pomoże podpowiedzieć, co można poprawić na zdjęciach.
Na początek - to co radzą inni - popracuj nad pomysłem na kadry. Jak na razie zbyt chaotycznie to wygląda. Może spróbuj tak: wybierz jeden temat i pomyśl nad kadrami. Poszukaj informacji o GO (głębia ostrości). Przy okazji krajobrazu aparat na statyw i przymykaj przysłonę. Przy portretach wręcz przeciwnie.
Patrząc na kozę jeszcze jedna rzecz - o ile ze stabilizacją utrzymasz dłuższe czasy bez podpórki, o tyle fotografowany model nie musi być tak cierpliwy, żeby się nie poruszyć przy, powiedzmy, 1/15sek ;)
Pozdrawiam
PS. Polecam książkę Michaela Freemana "Okiem fotografa": http://www.allegro.pl/item588591386_...n_michael.html
dzięki za komentarz.
Książki nie kupię na allegro ponieważ nie mam tam konta. Coś poszukam po sklepach internetowych.
Tak jak napisałem na pw do heyahero od kwietnia zaczynam kurs fotografii więc mam nadzieje nauczyć się czegoś.
Jak na razie mam problem z ustawieniem ostrości na jeden punkt. Czasem samo jakoś wychodzi, ale kiedy chciałbym by wyszło tylko coś ostrego na zdjęciu to niestety ale chyba nie umiem ustawić mojego aparatu by tak działał. Jak zmienię obiektyw na zuiko 50mm z systemu OM to nie mam z tym problemu natomiast nie umiem tego zrobić za pomocą mojego aparatu i zuiko 12-60mm.
Może jakieś porady?
pozdrawiam i dziękuję
Moja rada jest taka - używaj centralnego punktu AF,to jest najbezpieczniejszy sposób i mnie nie zawiódł jak dotąd.Trzeba tylko przekomponowac kadr,jeśli jest taka potrzeba z zablokowanym AF.
Pamiętaj też o czasie,zasada jest mniej więcej taka,że mając ogniskową np.50mm.,nie możesz użyc krótszego czasu niż 1/50sek.,przy 100 mm. - 1/100sek.,300mm. - 1/300sek.itd. - dotyczy to zdjęc robionych z ręki.
e-510 - dziękuję. Myślę, ze to bardzo praktyczna wskazówka.
Jutro zabiorę aparat i jadę potrenować. Teraz ładuje baterie.
W sumie używam centralnego AF ale o ustawieniach czasu w zależności od ogniskowej to niestety nie pamiętałem-choć czytałem:oops:. Często nie pamiętam o istotnych sprawach i efekt jak widać:???:
I dotyczy żelaznej zasady, która narodziła się w czasach lustrzanek analogowych, pozbawionych stabilizacji.
Przypomnę tylko że Olkowa (4/3) ogniskowa = ogniskowa wykreślona na obiektywie x 2, a przy stabilizacji możemy spokojnie nadużywać reguł powyższej reguły, schodząc przynajmniej do czasów równych 1/2 ogniskowej wskazanej przez obiektyw, pod warunkiem posiadania w miarę pewnej ręki (sprawdzone na E-510, działa).
dzięki tank_driver,
ja mam e420 i stabilizacji brak :)
przetestuje i dam znać.
Pisząc o ogniskowych uważałem,że autor wątku doskonale wie,że w systemie4/3,np.50mm to odpowiednik 100mm w analogu.;)
Co do IS- fakt,pomaga bardzo ale wcale nie zaszkodzi stosowac 'żelaznej zasady' - na pewno nie zaszkodzi zdjęciu a pomoże uzyskac ostrzejsze zdjęcia.Przywiązujemy wagę do blokowania lustra z aparatem na statywie i zastosowanie wężyka czy kilkusekundowego opóźnienia w imię czego ?
Fakt,takie zabiegi,służą do uzyskania perfekcyjnej ekspozycji ale myślę,że nie jest niczym złym stosowac ich nawet do AR.:)
Pozdrawiam i życzę udanych 'łowów'.
wykopuje mój stary wątek by nie było, ze zaśmiecam galerię.
Oczywiście zapraszam do komentowania :)
Na dobry początek 3 fotki.
32 i 33 dla mnie dobre ale poczekaj na resztę :wink:
przemoa - dzieki
Możecie mi napisac co jest nie teges z tym widokiem?
chyba nie to, że zlało się niebo z morzem ?:oops:
31.jpg ładne miejsce. Zaśmiecone niestety autami do tego jedno jest jeszcze obcięte na dole co mnie przeszkadza. Takie zdjęcia z drogą asfaltową specjalnie nie porywają, przypominają pstryki turystów za okna autobusu. Może plastyczność trochę ucierpiała od światła i brzeg się lekko zlewa przez co zatoka mniej zaznaczona. Niebo mi nie przeszkadza.
W zasadzie tyle, więcej nie będę komentował bo nie lubię zdjęć bez kontekstu, o ile mogę przeżyć brak exif-u to brak opisu bardzo mi przeszkadza w dwóch ostatnich.
Pozdrawiam
31 - w pełni zgadzam się z tym co napisał droplet
32 - podoba mi się mina hitlerowca z prawej :wink:
33 - do wyprostowania (mur leci w prawo)
dzięki, w takim razie mam dodawać tytuły jak w galerii albo dopisać coś na temat fotek? jesli tak to powiedzcie.Z tym 33 to dopiero teraz widze, że mur leci:wink:
poniżej wklejam kolejną porcyjkę. Nie mam obiektywu macro więc żabka tylko na takim zbliżeniu.
Będzie nie po kolei z numeracją, ale to chyba nie problem ;)
Proszę o komentarze.
pozdrawiam
Na 36 coś nie tek z obróbką. Jakby nieudolnie rozjaśniane cienie (niedokładna maska ?).
36 bardzo fajne zdjęcie jeśli chodzi o temat. Prześwietlone włosy ale najbardziej przeszkadza mi cięcie twarzy dziecka. Staraj się ciąć osoby w całości.
dzieki za komentarze. Nie nakładałem żadnej maski. Cieni tez nie wyciągałem. Odszumiłem tylko i przyciąłem. Prześwietlone włosy są przez światło padające z tyłu. Podam jeszcze 2 podobne zdjęcia. Na jednym też jest dziwnie ucięta postać, a na drugim dłoń z lewej strony moczy się w wodzie. Nie wiem jak to obrobić. Może macie jakiś pomysł?
pzodrawiam
37 jeszcze lepszy kadr niż poprzedni. Mam wrażenie jakby cały ciężar przeniósł się na prawą stronę i to cięcie po prawej już mniej przeszkadza. Nie dałeś exif-a, tak, że trudno zgadnąć dlaczego widzę szum :-? Masz przynajmniej potencjalne możliwości wykadrowania z lewej. Można wyciąć np chłopca i występlować jego rękę, to już zależy od ciebie. Ja staram się opisywać moje wrażenia a ty robisz zdjęcia :-)
Pozdrawiam
Drobna uwaga do 36 i 37 - leci w prawo, lepiej byłoby IMHO gdyby woda w basenie była poziomo...
dziękuję, poprawię je wieczorem i wstawię raz jeszcze.
pozdrawiam
37 poprawiona- przynajmniej tak myślę. Nie wiem jak zrobić by nie ucinac tej kobiecie(z lewej) ręki. Nie umiem chyba aż tak sztukować ;)
cięcie poszło nieźle, jednak chyba zapomniałeś wyprostować fotki bo wydaje mi się, że ciągle leci w prawo
jak w przyszłości będziesz musiał poobcinać ludzi to pamiętaj, nigdy nie ciachaj na wysokości stawów, najlepiej wybieraj środek pomiędzy dwoma stawami, tak kiedyś wyczytałem w jednaj z mądrych książek, dlatego przekazuję wiedzę dalej :D
dla mnie 39a lepiej pokazana wielkosc aquarium,i rybka stala sie pierwszoplanowa ,pozdro..
Za judasz: zdecydowanie 39a.
dzieki Panowie za komentarz.
podrzucam kolejne zdjęcie pod krytykę i prośbę o porady, co w nim poprawić lub jak zrobić następne bez błędów.
Proszę też o wyrozumiałość, czekam właśnie na materiał którym rozproszę światło. Dlatego światło jest może trochę zbyt mocne.
coś słabo z komentarzami :(
przed momentem dostałem paczuszkę z e-510 i właśnie go rozkminiam:)
podpiąłem do niego 12-60 i latam po mieszkaniu:)
sprawdziłem ilość cykniętych fot i jest ok.1600 :)
jak na razie jestem zadowolony :)
p.s.
musiałem się pochwalić ;)
Podba mi sie uchwycona mina modelki, ale coś z kolorami skóry nie tak i ta winieta niepotrzebna.
czy modelka ma taki kolor oczu jak na zdjęciu? jakies pomarańczowe wyszly. Fajne ujęcie
winą za kolor skóry jest pewnie światło. Będzie dyfuzor to je troche rozproszę.
Kolor oczu jest naturalny tylko nie wiem czy mam dobrze skalibrowany monitor więc u mnie może być trochę ciemniej niż na standardowych ustawieniach lcd.
Kolor monitora ustawiałem do ustawien wydruku z drukarki foto. nie wiem czy dobrze :roll:
dzieki za odwiedziny
weekend się zbliża więc wrzucam fotkę :)
Fajny psiak :)
Mógłby tak nie "wisieć" na tej smyczy :roll:
Piesek ładny, tylko smycz nadal widać;-)
Ostatni portet ma zafarb. Jakim szkiełkiem robione?