29 świetnie. Piękne światło.
Wersja do druku
29 świetnie. Piękne światło.
29ć śliczne - nie patrzyłem, że innym też się podobało :)
W locie złapać ptaszora to niezła sztuka - drugą sztuką jest przewidzieć moment - akurat na tym zdjęciu średnio udany, msz. :)
Własnie te "albumowe" najbardziej mi się podobają.
Piekne światło :)
26- takie stadko ptaków w locie nieodmiennie kojarzy mi sie z wolnoscią i swobodą. W locie nie dość, że naprawdę ładne to jeszcze sukces techniczny. Na zdjęciu 28 jakby specjalnie pozowała i ciekawe. Najbardziej namalowane światłem i piekne zdjęcie 29. Jest w nim niezwykły urok.
W odpowiedzi na pytania o GO jaką można uzyskać w Olympusie, a raczej jakiej nie można ;) wstawiam tutaj jako przykład (nie do oceny ;) ):
e-510 + Helios, 58mm, f/2.0
https://forum.olympusclub.pl/attachm...ntid=11662.jpg
30. *** (też Heliosem)
Baaardzo malownicze chabazie. Hexa jednak jakaś niewyraźna dziś.
To trawkowe przyjemne ładne kolorki i światełko:)
No właśnie Salvadhor, chyba nie bardzo widać w tej wielkości pliku ;) chciałam pokazać ostrość nosa, coś muszę jednak obciąć. :shock:
Edit - tutaj powinno być widać to, o co mnie kilka osób pytało - GO przy f/2.0 na jakimś konkretnym obiekcie. :wink: Ostrość na nos, nie na oczy, co teraz jest mało istotne, bo to tylko zrobiłam na potrzeby testu. :wink:
zdjęcie numer 30 ładnie wyszło
O w drugiej wersji nos widać bardzo dobrze.
Można pokazywać zdjęcie miłośnikom wiadomego rozwiązania systemowego o z góry określonym GO. :)
Z ostatnich podoba mi się zdjęcie trawy. Motyw niezbyt egzotyczny ale świetnie pokazany. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że trawa z pierwszego planu ma odbicie w lustrze.
Bardzo fajne też makro z "szuflady". Niestety model niewdzięczny, bo trudno o sympatię do muchy.
29 - bardzo przyjemne światło i sympatyczny model.
Zdjęcie z trawą bardzo klimatyczne i przyjemne w odbiorze. Głębia i gra światła podkreślają jego urok. Heksa fajny psiak i wygląda na bardzo ciekawskiego. Podziwiam, że zdążyłaś wyostrzyć na nosek.
30-tka udana bardzo, ładny kontrast między niebieskim tłem a żółtymi źdźbłami. W końcu to kolory przeciwstawne! Ładnie dostrzeżone.
Trawy bardzo mi się podobają. Cały klimat tworzą kolory i super bokeh. Fajne efekty dają manualne obiektywy + wprawne oko, przy czym wprawne oko ma tu role decydującą:)
Bardzo Wam dziękuję za komentarze, jeśli jutro będzie ładna pogoda może uda mi się wyjść z aparatem. :)
Jednego jestem jeszcze ciekawa - jak się zapatrujecie na to zdjęcie poniżej?
Gdy latem szalały burze, udało mi się wyjść nim zaczęło na dobre padać i błyskać, tak, aby mieć większą część wsi w kadrze. W zasadzie chodziło mi przede wszystkim o niebo i sama mam mieszane uczucia co do tej fotografii. Kolory nie ruszane.
Pisać jak bardzo kiepskie, bo jakoś nie mogę się do niego ustosunkować. :???:
PS. Słup jest "naturalnie" krzywy. :wink: Z budynkami jest ten problem, że niestety leżą w niecce. :???:
Przed burzą.
Jest wiele naturalnych rzeczy ale jednak nie zawsze nadają sie do fotografowania:-)
Lubię chmury, mam sporą kolekcję nie publikowanych ich zdjęć, bo wiem, że nie cieszą się dobrą opinią ;) (zdjęcia chmur rzecz jasna). Dlatego o ile nie jestem przekonana do tego konkretnie kadru (stąd też to zdjęcie jest poza numeracją ;) ), o tyle nie mogę się zgadzać, że nie nadają się do fotografowania. Same w sobie nadają się - jak najbardziej się nadają. :wink:
Z taki chmur zawsze coś można wykręcić - kwestia kontrastu i oderwanie się od schematu grzecznie ułożonej kolorystyki :)
Chmury ciekawe. Też ma kolekcję zdjęć z chmurami. Dla mnie są ciekawe.
Szaroburo i ponuro ;)
Takie chmurki można zachować do ewentualnego dodania nastroju nudnej scenie. Tak jak kilka mew ;)
Dzięki wszystkim za opinie!
31. Trochę nie w tematyce, ale na razie trwa narada wojenna z B. odnośnie wątku z naszymi zdjęciami miejskimi. :wink: Póki co jednak odważnie wstawiam:
tilefon :wink:
32. A i moje polowanie na gawroniska, tak czy siak już środa/czwartek na gawrony zarezerwowane (o ile zechce pogoda współpracować :) ).
Kolorystycznie dobrze wypatrzone a jak sobie wyobrażę, że to nie Wrocław (bo to zapewne w Wrocławiu było robione), którego nie lubię to mi się jeszcze bardziej podoba:)
Teraz uraczę Was dużą ilością zdjęć z szuflady, jako że zapewne od dnia dzisiejszego zostanę bez aparatu. :cry:
A cóż się stało? :shock:
Rozbójnicy?
Kłótnia w rodzinie?
Było brać E-3, wytrzymałby taką bez problemu ;)
No jeszcze nie wiadomo co z rozwodem :wink: ale czekam na telefon. Zapewne to będzie jednak szybkie rozstanie, mam nadzieję, że z korzyścią dla obu stron. :wink:
Teraz dumam nad tym za ile można pogonić 14-45mm na Allegro. :roll: Jeszcze torba zostaje do opchnięcia, Sonnara już wyrzuciłam na giełdę, a 40-150mm ma pójść dzisiaj.
Pytanie banalne: co dalej?
Odpowiedź banalniejsza ;) zostawiłam Ci info na gg, bo na ircu słyszałam już plotkują. :twisted: :wink: :wink:
No powieeeedz! :D
No już Ci mówię. :grin:
Mysikróliku
myślę, i myslę że nie jestem w tym osamotniony, że Twój rozwód z fotografią bedzie dla nas wszystkich stratą... dlatego mam nadzieje, że to chwilowe...
mi osobiście bardzo podobają się Twoje zdjęcia, myślę nad tym Sonarem...
:) a ja jestem potwornie ciekawy czy rzeczywiście rezygnujesz z fotografii (w co wątpię :) ) czy poprostu się przesiadasz na inny system :) no ale ciekawość to...:evil:
Pewnie kupi karabin - łatwiej będzie ustrzelić ptaszora. A potem będzie go malować plakatówkami :)
Ależ ja się całkowicie nie rozstaję. :wink: Gdzieżby znowu. :wink:
Gdybym na tę chwilę była w 100% pewna co będzie, to bym napisała. Jednak nie będę teraz gdybać, za parę dni będę sama wszystko wiedziała - na razie pomęczę się w ciszy. :cool:
więc jednak zmiana systemu? to nie wstyd uzywać czegoś innego;):esystem:
Milczę jak pień. :wink: Czekam, aż się na dniach przehandluje e-510 i 40-150.
PS Co do Sonnara, jest jedna osoba zainteresowana, ale się zastanawia. Nie ukrywam, że tak czy siak zamierzam "dziada" pogonić jak najszybciej. :wink:
Ile można robić zdjęć tym Olkiem, co? :cool:
Nie martw się idzie lepsze, bogatsza o doswiadczenia i potrzeby oraz mozliwosci dokonasz słusznego wyboru. Tylko podziel się z efektami.