-
Mam jeszcze jedno pytanie - szukałem już kilka miesięcy temu na nie odpowiedzi ale użytkownicy forów byli podzieleni w tej sprawie:
- Czy podczas zgrywania zdjęć do LR warto konwertować plik do DNG i co mi to daje? Czytałem, ze w przypadku pliku DNG cała historia zmian zostaje w nim zapisana ale czy LR i tak nie tworzy swoich katalogów.
Ciekawi mnie to bo mam też możliwość zapisu do DNG już w puszce.
-
Z punktu widzenia wykorzystania go w LR nie sądzę by był przydatny. Tzn. jeszcze nie znalazłem dla niego większego zastosowania, oprócz łatwiejszego dostępu do RAW z aplikacji, które nie czytają jakiś egzotycznych czy zbyt "nowatorskich" formatów RAW.
Ale jak rozumiem, zależy Tobie na tym by by historia zmian o jakiej piszesz, polegała na tym, że aplikacja zapisuje kolejne kroki wykonywane na obrazie, co umożliwia łatwiejsze przechowywanie plików, bez potrzeby archiwizowania ich za pomocą funkcji LR.
Jeśli taki jest Twój cel by posiadać archiwum z obrabianymi plikami, które nie koniecznie będą ciągle dostępne w bibliotece LR, ale np. będą pobierane z archiwalnego dysku, to należałoby spróbować utworzyć próbny folder z DGN-ami. Następnie obrobić (wykonać kilka kroków na każdym z plików) i usunąć z biblioteki LR, po czym ponownie załadować do tejże biblioteki i przekonać się, czy historia zmian zachowała się i pozwala na kontynuacje pracy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Z punktu widzenia wykorzystania go w LR nie sądzę by był przydatny. Tzn. jeszcze nie znalazłem dla niego większego zastosowania, oprócz łatwiejszego dostępu do RAW z aplikacji, które nie czytają jakiś egzotycznych czy zbyt "nowatorskich" formatów RAW.
Ale jak rozumiem, zależy Tobie na tym by by historia zmian o jakiej piszesz, polegała na tym, że aplikacja zapisuje kolejne kroki wykonywane na obrazie, co umożliwia łatwiejsze przechowywanie plików, bez potrzeby archiwizowania ich za pomocą funkcji LR.
Jeśli taki jest Twój cel by posiadać archiwum z obrabianymi plikami, które nie koniecznie będą ciągle dostępne w bibliotece LR, ale np. będą pobierane z archiwalnego dysku, to należałoby spróbować utworzyć próbny folder z DGN-ami. Następnie obrobić (wykonać kilka kroków na każdym z plików) i usunąć z biblioteki LR, po czym ponownie załadować do tejże biblioteki i przekonać się, czy historia zmian zachowała się i pozwala na kontynuacje pracy.
Właśnie dlatego pytałem. Zapisanie historii zmian w pliku wydaje mi się znacznie bezpieczniejsze w przypadku jakiegoś bałaganu na kompie itp.
LR ma u mnie plusa za dobre zarządzanie biblioteką i porządkowanie zbiorów - tworzy katalog a inne programy obok pliku zamieszczają dodatkowy z historią zmian który łatwo stracić.
Właściwie tylko to mnie trzyma przy LR - Capture One którego miałem okazję wypróbować zrobił na mnie lepsze wrażenie jeśli chodzi o obsługę, obróbkę i jej efekty.
-
Odp: Lightroom - kilka pytań
witam mam pytanko odnosnie importu fotek z aparatu do lr, mianowicie nie wiem jak to mozliwe i o co ogolnie kaman , majac w apartacie fotki czarno biale podczas importu staja sie one kolorowe , wczesniej tego nie bylo a nic nie przestawialem w zadnych ustawienieach . moze ktos wie o co chodzi i gdzie jest problem? dzieki z gory.pzdr.
ps korzystam z lr 3 i od dluzszego czasu ( ponad 2 lata ) ...
-
A jaki format zapisu zdjęć masz w aparacie i czy aby na pewno tylko jpg? Z jakiego aparatu?
-
tylko raw-y z e 520 nie robie jpg
-
RAW to RAW, indywidualne ustawienia mają wpływ tylko na JPG. RAW zapisuje się całym dobrodziejstwem inwentarza, czyli kolor i to w pełnej rozdzielczości matrycy. Ustawienia powinny przejść w EXIF. Podejrzewam, że LR ma problem z ich odczytaniem, np. z informacją, że powinien przełączyć się czarnobiel przy konkretnym zdjęciu.
-
Hmmm no niby tak ale wcesniej tego nIe bylo i dlatego nie wiem o co kaman...
-
Judasz, jak zapewne wiesz jesli aparat zrobił by za Ciebie obróbkę i zapisał zdjęcie w jpg to po wczytaniu foty np.do LR będzie ona rzeczywiście B\W. Ale jeśli robisz foty tylko w RAW to zawsze dostaniesz "surowy" plik bez ingerencji softu aparatu. Co za tym idzie dostaniesz fotę kolorową, chyba że aparat ma ustawione RAW + jpg wtedy będziesz miał dwie wersje w LR. W zależności od ustawień LR pokaże Ci obie dwie fotki B\W oraz kolorowego RAW'a, lub tylko RAW'a.
-
Słuchajcie, jak przenieść wszystkie swoje zdjęcia z jednej lokalizacji na drugą tak, aby nie utracić ich ustawień w LR? Wiem, że temat już był wałkowany, ale nie ogarniam tego za bardzo...
-
Kurde Sam juz nie wiem o co kaman , dzieki wszystkim, plusikizaraz dodam ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Słuchajcie, jak przenieść wszystkie swoje zdjęcia z jednej lokalizacji na drugą tak, aby nie utracić ich ustawień w LR? Wiem, że temat już był wałkowany, ale nie ogarniam tego za bardzo...
Jeśli nie masz zaznaczone w LR, żeby zapisywał pliki xmp obok rawów, to chyba bieda, niestety.
-
Po prostu...
File->Export as Catalog...
Co się z tego utworzy? LR utworzy folder w wybranej lokalizacji. Nagra do niego wszystkie obrazy źródłowe i doda pliki z podglądami/ustawieniami (w swoim formacie). Taki folder można nagrać na dysk backupu albo płytę. Gdyby się chciało do niego wrócić z backupu wystarczy wybrać File->Import from Catalog... Dla porządku warto wyeksportować sobie dodatkowe miniaturki (np. 640 px w dłuższym boku) do osobnego folderu, z widokiem jak zostały zdjęcia obrobione, by mieć szybki podgląd bez importowania katalogu do LR przy przeglądaniu archiwum. Ale to już temat dla archiwistów.
Aha, jeszcze jedno. Eksportować można całą bibliotekę w ten sposób. Albo nawet bez opcji File->Export as Catalog... Jak? Trzeba znaleźć lokalizację folderu, gdzie LR zapisuje sobie generowane pliki tymczasowe i ustawienia, opca Edit->Catalog Settings... Lokalizacja jest w pierwszej zakładce i zwykle ten folder nazywa się po prostu Lightroom. Następnie zgrywamy sobie ten folder np. na nowy dysk lub komputer. I teraz dwie ścieżki.
1. Wersja "nowy dysk". We wspomnianej opcji Edit->Catalog Settings... ustawiamy nową lokalizację. Jeśli zdjęcia w bibliotece nie zostały do niej przeniesione przy importowaniu, a zostały gdzieś sobie w folderze na dysku, to LR sam znajdzie te zdjęcia albo zapyta o nowe miejsce plików źródłowych dla wybranych albumów.
2. Wersja "nowy komputer". Właściwie podobnie jak wyżej, z tą różnicą, że trzeba najpierw zainstalować LR. Podczas instalacji, jak mnie pamięć nie myli, można podać lokalizacje folderu "Catalogu" (tak określa LR swój podstawowy folder biblioteki do przechowywania ustawień, plików podglądów, tymczasowych, i samych zdjęć jeśli zdecydujemy się je tam przenieść). LR "zakuma" z czym ma do czynienia i nie powinien się starać (nie jestem na bieżąco z aktualizacjami wiec nie wiem jak jest obecnie) skasować nam zapisów w tej bibliotece. A później już będzie podobnie. Jeśli sam nie znajdzie lokalizacji zdjęć dla poszczególnych albumów to zapyta o ścieżkę dostępu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Przenosisz gdzie chcesz. Wchodzisz do Lightrooma, z poziomu "Library", w lewym menu przy pozycji "Folders" szukasz folderu, który miałeś wcześniej skatalogowany. Klik prawym "Update folder location" i po sprawie.
Pozdrawiam
PS. Ja sobie kataloguje poszczególne sesje w głównym folderze z kolejnym rokiem np. 2011. Jak, dajmy na to, archiwizuje cały rok, lącznie z podfolderami, to "szukam" w LR tylko folderu 2011. Z podfolderami sam sobie dalej poradzi.
-
pomocy!!! ja juz sie poddaje , nie wiem o co chodzi wczesniej tego nie moalem a mianowicie jak wrzucam rawy z aparatu do lr wszystkie sa dooozo ciemniejsze niz w aparacie , nawet fotki robione na dlugich czasach np 40 s. sa prawie nie widoczne , a w aparacie wygladaja swietnie jasno i dobrze , moze ktos wie co robie zle ?
-
judasz a profil Ci się nie pokrzanił?
-
Tzn? Mozesz jasniej prosze:) , dzieki
-
RAW-y mają zaszyty gotowy podgląd. Zwykle on właśnie jest widoczny na ekranie aparatu. A jest to widok taki jakie parametry ustawiliśmy. RAW-y to przetworzony, ale bliższy "surowiźnie", obraz z matrycy. Co zrobić w LR? Najprościej, kliknij dowolne zdjęcie z tych które są "niby ciemne", przejdź do Develope, i kliknij w sekcji Basic->Tone guziczek Auto.
-
dzieki hades , czyli prawie cala ostatnia seria to kicha ( prawie wszystkie foty ) :(
ps dostalem priva i tak sie zastanawiam czy to moze byc to ?
czesc wiadomosci ...
ps2 dziekuje nadawcy za pomoc
zacytuję taki jeden post może akurat ma zastosowanie u Ciebie.............."ok, proszę tylko się ze mnie nie śmiać, ale w Lightroomie przy imporcie w zakładce "apply during import" miałam zaznaczoną opcję NONE, to trochę myląca nazwa bo tak naprawdę to były dodawane pewne czynności podczas tej opcji. Przeczytałam, że powinno się ustawić na "general zeroed" i uwaga uwaga problem zniknął ekspozycja taka sama jak jpeg, widać detale w cieniach, a nie tak jak wcześniej jedną wielką czarną plamę, nie ma odcienia magenty- hurrra! dziękuję wszystkim że próbowali mi pomóc.
-
Auto tone nie poprawiło zdjęć? Mimo braku zaimportowanych ustawień, po poprawieniu ekspozycji, nawet ręcznie, obraz powinien być zbliżony do tego na ekranie aparatu. Reszta to dopasowanie pozostałych ustawień w sekcji Basic. Hmmm, ciekawe.
-
2 załącznik(ów)
Załącznik 58243Załącznik 58244ps po pierwsze na plusa dla ciebie musisz poczekac :)
po drogie auto tone zrobil mi taki groch z kapusta ze masakra kolorowe ziarno jak bym sie w piaskownicy tarzal :( sam juz nie wiem
dla przykladu to samo zdjecie orf zamieniony w jpg przed i po auto tone
-
Może masz ustawiony jakiś preset, który automatycznie ładuje się do zdjęć z wybranego modelu aparatu?
-
Wrzuć na serwer jakiegoś rawa z tej sesji i daj pociągnąć do sprawdzenia.
-
@judasz: przy imporcie zerknij sobie na prawą stronę. Zakładka "Apply During Import", przy "Develop Settings" powinno być "None".
Pozdrawiam
-
no wlasnie zadnego presetu nie mam , przy imporcie mam none i nie wiem o co kaman , teraz jak by poprostu przeklamywal podglad w aparacie niz wczesniej ale to chyba nie ma sensu , postaram sie gdzies wrzycic jakiegos orfa jak ktos by mial czas i ochote to moze sam zerknie o co kaman , byl bym bardzo wdzieczny ,dzieki wszystkim za odpowiedzi i zainteresowanie
hmmm gdzie mozna np wrzucic rawa zebyscie sobie mogli pobrac?
probowalem tu pokazuje ze jest ok ale nie moge linki otworzyc :/ http://www.megaupload.com/?d=3JYU19UI
-
Cytat:
Zamieszczone przez
judasz
Spróbuj sendspace.com
EDIT: Ło! Magicznie mi się megaupload pokazał w cytacie :D
EDIT2: Ma być "ciemne", czy "jasne"? U mnie importuje jako ciemniejsze.
-
Ten przykładowy orf co wrzuciłeś moim zdaniem jest po prostu niedoświetlony. W Adobe Camera Raw na domyślnych ustawieniach zdjęcie wygląda jak te z prawej (te co wcześniej wstawiłeś), na dalszym planie to właściwie czarna plama bez szczegółów. Oczywiście można wprowadzić korekcję ekspozycji i trochę rozjaśnić. Odbędzie się to jednak kosztem wzrostu szumu na zdjęciu.
-
czyli dobrze importuje ciemny oryginalny orf ,
-
Cytat:
Zamieszczone przez
judasz
czyli dobrze importuje ciemny oryginalny orf ,
W przypadku tego konkretnego zdjęcia tak uważam. Oryginał jest ciemny i jeśli program w momencie importowania zdjęcia nie ingeruje w nie to także powinno być ciemne.
-
Ściągnąłem tego RAW-a i wywołałem w RawTherapee v.4.0.6.16 - czyli najnowszej dla Linuksa. To jest naprawdę dobra wywoływaczka :)
A RAW jest bardzo, bardzo ciemny. To jest tylko wywołane i zmniejszone. Zabawa na warstwach dała by jeszcze lepszy efekt.
-
No właśnie, nie wiem jakim cudem na lcd aparatu widzisz wszystko cudnie. Na oko to jest pewnie ze 2ev niedoświetlenia. Nawet jak naświetlałeś na te światła w tle.
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 58251kurde bodzip super to wyszlo , musze pokombinowac bo ten lr jakos chyba cienko mi to ogarnia,pzdr.
hmmm mi wyszlo tak po zdjeciu koloru lekko wyostrzeniu i odszumnieniu
-
Może tutaj zadam pytanie. Mam profil *.icm z CaptureOne. Chciałbym go wrzucić do Lightrooma, bo moim zdaniem Capture One lepiej radzi sobie z olkowymi kolorami (wyświetlanie, obróbka, wydruk) .Istnieje w ogóle taka możliwość?
Pozdrawiam
-
Poszukuję paczki profili kolorowych do LR4 symulujących popularne filmy kolorowe 35mm (Kodak Pro, Agfa Optima itp...). Szukałem po necie ale zasysam tylko jakieś śmieci - niektóre są do niczego.
-
Presety są dobre. To nie działa tak, że klikamy i już mamy gotowy obraz. Trzeba jeszcze użyć suwaków z zakładki Basic (ekspozycja, kontrast, tony, itp.). Same presety ustawiają jedynie sposób oddawania barw. Ludzie ściągają umieszczają na swoich blogach, stronach, ale umieszczają tam same pliki zapominając o opisie co jeszcze trzeba zrobić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Presety są dobre. To nie działa tak, że klikamy i już mamy gotowy obraz. Trzeba jeszcze użyć suwaków z zakładki Basic (ekspozycja, kontrast, tony, itp.). Same presety ustawiają jedynie sposób oddawania barw. Ludzie ściągają umieszczają na swoich blogach, stronach, ale umieszczają tam same pliki zapominając o opisie co jeszcze trzeba zrobić.
Tak wiem - właśnie ze względu na profile kolorowe chcę ściągnąć te presety ale w dalszej obróbce nie dostaję niczego ciekawego. Kiedyś w LR3 miałem fajne 4 presety które ściągnąłem w jakiejś paczce kilkudziesięciu gotowych i byłem z nich zadowolony. Niestety nie skopiowałem ich przy zmianie kompa.
-
2 załącznik(ów)
Duch jakiś?
Od dwóch godzin wariuje mi Lightroom, uparł się i miesza mi interfejsy od LR4 i LR3 - do obróbki niektórych zdjęć dostaję interfejs od 3 a do innych nowszy.
Załącznik 68719Załącznik 68720
Restartowałem kompa, poszukiwałem wrednego wirusa i na razie nic. Jedyne co mi przychodzi do głowy to ponowna instalacja upgradu LR4.
-
kliknij ten wykrzyknik w prawym dolnym rogu (process version)
-
Jeśli już wcześniej wołałeś rawa w LR3, to po otwarciu go ponownie w LR4 będzie on się wyświetlał po staremu. Kliknięcie na wykrzyknik załatwia sprawę, ale zdjęcie może wyglądać inaczej, bo w LR4 są już inne algorytmy.
-
Ale LR wciska mi też interfejs od 3-ki do zdjęć których nigdy nie obrabiałem - nawet tych wykonanych całkiem niedawno (jedno każe mi obrabiać w LR3 a nastepne w LR4).
Klikałem wcześniej w bibliotece na jakieś stare zdjęcia bo poszukiwałem czegoś do obróbki ale na tym się skończyło a LR zaczął wariować.