No właśnie. Ładna fotka, a gdyby zoom był jeszcze większy to wykadrowało by się ptaszka aż miło.
Wersja do druku
No właśnie. Ładna fotka, a gdyby zoom był jeszcze większy to wykadrowało by się ptaszka aż miło.
Zoom byl juz okolo 9.5x nalezaloby podejsc troche blizej. Zdjecie robione bez statywu.
Pozdrowienia
to wróbel?
Chyba wrobel, nie znam wszystkich tutejszych ptakow. Ten z daleka (okolo 4-5 m) wygladal na szarego wrobelka, sami bylismy zaskoczeni kolorami widocznymi pozniej na zdjeciu. Ale wszystko mozliwe, wiewiorki sa tutaj szare, a nie rude.
Kano
powiedz lepiej jak ty tu wklejasz zdjecia
Tekst wysylanych postow wyswietlany jest w html-u, jezeli wiec link do zdjecia wstawisz pomiedzy odpowiednie komendy jezyka HTML to w miejsce linku wyswietlone bedzie zdjecie. Format tych komend zobaczysz jak klikniesz na linku BBCode w lewym dolnym rogu edytora postow. Samo zdjecie w rzeczywistosci umieszczone jest na serwerze w Stanach.
Pozdrowienia.
Kano a co TY robisz w Stanach? dlaczego ja nie mogę sobie popstrykać zdjęć w Stanach? buuuuuu....... Ale zdjęcie jest cudne. Ja mam takie zboczenie zawodowe i każde zdjęcie oceniam nie pod względem czysto artystycznym a jako potencjalny produkt do druku. Twój wróbel byłby wprost idealny, bo ma piękne tło do wpisania np. tekstów (wizytówka reklamowa albo coś w tym rodzaju). Piękne zdjęcie.
Czasami bardzo bym chcial - jak dawniej - popstrykac zdjecia w Gdansku (w innym temacie widzialem tutaj fotki z plazy nad Baltykiem). Wrocilem z kilkudniwej wycieczki nad ocean (Atlantycki), moze jutro wysle pare zdjec. Ciagle to jeszcze proby mozliwosci aparatu. Serdeczne dzieki za uznanie :P . W innym poscie napisalas, ze jestem wielki :oops: , w rzeczywistosci jestem tylko wysoki (jak w tej historii z Napoleonem).
Pozdrawiam
Kilka obiecanych zdjec:
Tlok na plazy, ktory staralem sie omijac.
Mozna bylo znalesc duzo spokojniesze miejsca, takie ze delfiny (na szczescie nie rekiny) podplywaly stosunkowo blisko brzegu. Tylko widocznosc byla na tyle slaba, ze cien statku na horyzoncie zobaczylem dopiero na zdjeciu.
Czasami przeszkadzaly samoloty wlokace reklamy po niebie. Jednego "stracilem" przy pomocy zoomu 10x.
A to troche ambitniejsza proba, droga powrotna przez tunel pod zatoka Chesapeake.
nie było mnie pare dni pojechałem na mały wypoczyn i przy okazji pobawić się nowym nabytkiem wracam i co widzę 88 postów niezła dyskusja się rozpętała czytam i stwierdzam że troche ludziom nerwy popuszczały ale ogulnie bardzo mi sie podobało a propos tej dyskusji też bym cos chciał powiedzieć
ktos stwierdził że za c5050 przepłaciłem 1300zetów w stosunku do c740
ja dałem za c5050 2600zetów minus 1300 (kture to zekomo przepłaciłem)
daje jak nic 1300zetów jak ktoś bedzie miał c740 w cenie 1300PLN niech szybko da znać wezme pare na chandel
ja widziałem c740 po ok 2000zetów wiec przepłaciłem juz tylko 600zetów
dalej c5050 w standardzie ma ładowarke i komplet akumulatorków c 740 niestety nie,ładowarkę i akumulatorki trzeba sobie dokupić a to kosztuje dobra ładowarka to wydatek ok 100zetów akumolatorki to kolejne 50 zetów 600-150=450 a wiec już tylko 450zetów przepłaciłem
dalej karta w c5050 standard to 32MB w c740 to16MB ale w tym przypadku nie ma sie co podniecać 16 czy32 to i takjest za mało
ktos stwierdził że ten drógi slot na karty CF jest niepotrzebny
a ja wam mówie że predzej czy później bedziecie chcieli wiecej pamieci i wtedy ten slot jest bardzo przydatny
karta xD 256MB to jakieś 400zetów a CF 256MB to jakieś 200zetów (normalna karta kingstona czerwona)
ja osobiście kupiłem CF 256MB (hi sped kingstona niebieska)za 300zetów
i jeszcze jedna ciekawa uwaga odnośnie tej karty jest szybsza w zapisywaniu fotek niż xD (osobiscie sprawdziłem ze stoperem w dłoni)
podsumowujac na karcie zaoszczedziłem kolejna stówke 450-100=350
czyli z moich prostych obliczen wynika że przepłaciłem 350zetów jak by ktos wybrał tańszą karte CF zaoszczedziłby jeszcze 100zetów
no i mam 256MB+32MB i nie musze sie motać z kartami bo obie siedza w aparacie i przełącza się je jednym ruchem kciuka
w c 740 było by256MB i 16MB ( znając siebie gdzięś by mi się zaraz jedna z nich zapodziała)
wspomne jeszcze że jak wspomniałem na samym początku zalezało mi na wyjściu na lampe wiec musiałbym kupić c750 do niego ładowarke itd.. biorac pod uwage ceny c750 to by mnie to kosztowało może te same pieniądze albo nawet wiecej i miałbym wiekszy zoom i nic więcej
tak ja to widze wiec kupujcie c5050 bo to naprawde dobry aparat nie bedę sie rozpisywał dlaczego bo poprzednicy zrobili to bardzo dokładnie a różnica w cenie nie jest taka drastyczna wiec jesli ktoś się zastanawia nad kupnem c 5050 to może ten post pomoże mu podjąć decyzję
pozdrawiam Guli :D
Siedzialem z godzinke i czytalem ta cala dyskusje. I niewatpliwym faktem jest, ze 5050 jest lepszy. Mimo to wiele osob jest niedoinformowanych o mozliwosicach 740. Oprocz sprostowan pewnych osob broniacych 740 chcialbym dodac , ze posiada rowniez format RAW (Tiff).
Sam mam 740 i mysle, ze nawet jakbym mial kase to nie kupilbym 5050 bo nie jestem jeszcze na takim poziomie ,aby wszystkie funkcje wykorzystac.
A jesli chodzi o ceny to powiem tylko tyle, ze znajomy kupil 740 za 1250 i to nie kradziona :D
Tak wiec guli nie chwal sie, bo mozna kupic pewnie i jeszcze taniej np. od drechow, ktorzy opchneliby Twojego 5050 za flaszke.
Mysle ze nalezy porownywac ceny jakie sa podawane na stronkach.
Pozdrawiam
napisałeś "RAW (tiff)" niewiem co to ma znaczyć ...RAW to cyfrowa klisza matrycy CCD, Tiff to tiff czyli fotka. możesz to wyjaśnić.!!!!
aa nio ja też jeszcze w kwesti slotów na karty.!
Jak wiadomo mam C5050 kupiłem niektórzy powiedzą że drogo ja tak niemyśle 3400zł PL + 256xD ale na firme wiec odliczcie 22+19=41% od ceny czyli kosztował mnie realnie 2 006zł całkiem niezła cena no nie.!
i teraz tak mamy 256xD + 32xD a ja do tego jeszcze dowaliłem 128CF i do czego zmierzam piękne jest to ze mam w aparacie 256 + 128 jak jade sobie robić fotki jaskini to niemam stresu że mi braknie miejsca... aa nie musze nosic karty w kieszeni bo obie są w aparacie...! jak dlamnie to Bombastyczne.!!! i fakt CF jest szybszy od xD co osobiście mnie zdziwiło cały czas miałem przekonanie żę xD nowa generacja kart to bedzie szybsza a tu beret zrónice są znaczne przy np tiffach.!!!
"RAW to format tablicy napięć matrycy czyli po zgraniu na kompa przy użyciu odpowiedniego softu możesz dowolnie modelować wszystkie opcje przy interpretacji napięć matrycy CCD, może moja mama nie wykorzysta dobrodziejstw idących z tego formatu ale ja napewno skorzystam z tej możliwości.!! " - tak wlasnie napisales kilka postow temu.
Tak wiec wiesz o co chodzi. Zeby robic taki odczyt z matrycy trzeba wybrac format zapisywania TIFF. Ale jest to dokladnie to co mowisz, ze pozniej mozna pobawic sie balansem bieli itd... Zajmuje to przy 3.2 megapiksela okolo 9 MB.
Mozliwe ze mi sie pokopalo cos, ale nawet w ksiazce znalazlem wlasnie ze czesto format RAW wiazany jest z TIFF.
Pozdroofka
no właśnie TIFF to format zdiecia RAW to napięcia matrycy ... ale to nie to samo.!!!!!!!!! wybierając TIFF robimy fotke narmalna bezkompresji ale fotke... wybierając RAW robimy zrzut napiecia matrycy.!!!! niewiem jak w C7xx to się ma w C5050 to niejest to samo>!!!!! masz mozliwosc wybory RAW albo TIFF przyczym TIFF zajmuje 10MB full size a RAW tylko 6MB.!!!!!! mylisz 2 pojecia zrzutu napieć i formatu bezstratnego zdiecia.!!!!
Poczytaj trochę TIFF i RAW to zupełnie coś innego.!!!!!
A to w takim razie zwracam honor :)
A jesli mozesz to powiedz tylko jakie ma rozszerzenie ten plik (zrzutu napiec).
Pliki typu RAW maja rozszerzenie *raw i sa "surowym" zapisem danych z przetwornika analogowo-cyfrowego a nie napiec z matrycy CCD. Dla kazdego punktu zapisywane sa wartosci trzech podstawowych kolorow Red, Green, Blue (RGB). Zaleznie od klasy przetwornika skala moze byc np. 0-255 (przetwornik 8 bitowy) lub 0-65535 (przetwornik 16 bitowy). Taki plik jest w aparacie "korygowany" przez firmowe oprogramowanie, zanim zostanie nagrany na karcie pamieci w postaci TIFF lub JPG (balans bieli, korekcja ekspozycji itp. patrz mozliwosci ustawien w menu). Oczywiscie plik RAW omija ten etap i mozna go poznie poddac tym wszystkim procesom w komputerze. Warunkiem jest jednak odpowiednie oprogramowanie, nawet Photoshop nie czyta z biegu plikow RAW. Trzeba dokupic osobny modul (~ $100).
Jeszcze jedna uwaga, jest standard zapisu plikow RAW, ale nie ma standardu dla algorytmow stosowanych przy przetwarzaniu analogowo-cyfrowym. Tutaj kazda firma ma swoje tajemnice i stad wyswietlone pliki RAW moga byc czesto zaskoczeniem. Trzeba je poddac intensywnej obrobce, nie dysponujac pelnymi informacjami, ktore posiadaja pracujace nad tym zespoly w Canonie, Sonym czy Olympusie. Co nie oznacza, ze jest to niemozliwe i jest wiele osob, ktore lubia ta zabawe.
Pozdrowienia.
"ktos stwierdził że za c5050 przepłaciłem 1300zetów w stosunku do c740"
to ja to stwierdzilem
"ja dałem za c5050 2600zetów minus 1300 (kture to zekomo przepłaciłem)"
stary, ty masz klopoty z jezykiem polskim i logiką
"ja widziałem c740 po ok 2000zetów wiec przepłaciłem juz tylko 600zetów "
zreasumujmy
chciales kupic c5050 wiec to ten aparat szukales jaknajtaniej i znalazles za 2600 zlotych. C740 znalazles za 2 tysiace, z logicznego punktu widzenia pewnie w innym sklepie bo gdyby to bylo w tym samym to c740 w ogole by im nie schodzily. Jak chcesz byc obiektywny to postaraj sie byc do konca. Tylko nie przychodz na to forum i nie pisz za 2 miesaice ze znalazles c5050 juz po 1900 zlotych podajac jednoczesnie cene c740 z twojego bylego posta. Zrozum czlowieku ze ten watek juz istnieje chyba pare miesiecy.
"ktos stwierdził że ten drógi slot na karty CF jest niepotrzebny"
dalej twierdze ze ten drUgi slot na CF to bzdura ktora nikomu nie jest potrebna. Karty xD beda niedlugo tansze od tych ceefów i wspomnicie jeszcze te moje slowa.
"a ja wam mówie że predzej czy później bedziecie chcieli wiecej pamieci i wtedy ten slot jest bardzo przydatny "
to rozmowa glupiego. Ktos taki kto kupuje aparat za pare tysiecy zlotych narzeka na cene xD. Tak..........jakbyscie te xD kupowali conajmniej jako jednorazowki. Moze w stanach takie xD sprzedają?
"i jeszcze jedna ciekawa uwaga odnośnie tej karty jest szybsza w zapisywaniu fotek niż xD (osobiscie sprawdziłem ze stoperem w dłoni)"
wiesz co, to wez teraz ten stoper i zmierz sobie nim predkosc impulsu nerwowego od palca na spuscie aparatu do rozumu.
"czyli z moich prostych obliczen wynika że przepłaciłem 350zetów "
jestem naprawde pelen podziwu dla twoich obliczen
"( znając siebie gdzięś by mi się zaraz jedna z nich zapodziała)"
Ale powiedz nam wszystkim kogo to interesuje? Znaczy ze.........wszyscy mają kupowac aparaty ze slotem na CF bo wszyscy gubią karty xD?
"wspomne jeszcze że jak wspomniałem na samym początku zalezało mi na wyjściu na lampe wiec musiałbym kupić c750 do niego ładowarke itd.. biorac pod uwage ceny c750 to by mnie to kosztowało może te same pieniądze albo nawet wiecej i miałbym wiekszy zoom i nic więcej "
ja piernicze stary! co ty z polskiego miales? jak ty wypracowania pisales?:)
musialbys kupic 750 a do niego ladowarke ale nie jestes pewien czy dolaczaja ladowarke a do tego c750 kosztowalby cie wiecej ale tak naprawde nie wiesz czy wiecej czy mniej ale na pewno wiecej a do tego mialbys wiekszy zoom bo jest on uciazliwy a przeciez malo co wiesz o fotografowaniu?????? tak chciales powiedziec?:)
panowie, bede to powtarzal az zrozumiecie
pierdoły takie jak:
1. zoom cyfrowy
2. redukcja szumow
3. dodatkowe sloty na karty
4. nawet durne pixele (od 2 mln wzwyż)
i cala reszta wymienianych na sile przez was plusy
one nie stwiają aparatu o klase wyzej
aparat ktory jest o klase wyzej to taki ktory ma bogate ISO, 50, 100, 200, 400, 800, 1600, to taki ktory migawke ma maksymalną, to taki ktory robi foty z jak najkrotszym opoznieniem, taki ktory ma dodatkowe wejscie na lampe TAKŻE, przydalby sie taki ktory ma wymienne obiektywy, wielkiego zooma
natomiast spojrzcie jak wyglada ta dyskusja, jeden z gosci zaczął nawet mierzyc stoperem jak szybko mu sie zapisuja foty na karcie, a odnoscie c740 nastapily wielokrotnie przeklamania w podawaniu przez niektorych jego mozliwosci. Tak sie rozpedziliscie z tymi glupotami ze gdzies po drodze przestaliscie zauwazac co tak naprawde wazne jest w aparatach
Faktycznie sa bajery ktore sa czasem pomocne przy robieniu fot ale to tylko bajery bez ktorych mozna zyc a ktore niestety nie stawiaja aparatu o klase wyzej. Jak tak kochacie te bajery to duzo zdrowia wam zycze, robcie sobie foty z tymi waszymi bajerami tylko jak bedziecie potrzebowali na ktorejs focie zrobic duzego zooma to pamietajcie o jednym..."c5050 jest o klase wyzej od c740".....badzcie konsekwentni i wierni tej teorii do samego końca.
ADMINIE, DAJCIE MI TU MODA NA PARE DNI, albo sami zadzialajcie, bo juz mi bokiem wychodza te glupie dyskusje...
Na stronie producenta wyraznie zaznaczony jest podzial aparatow i basta. I nie gadac mi tu, ze to jakies chwyty marketingowe itd.
Przyjmijmy, ze kazdy z Was ma racje i na tym skonczmy bezsensowne wymadrzanie sie.
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
EOT EOT EOT EOT EOT EOT EOT EOT EOT EOT EOT
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Grzesiu daj juz spokoj!!! Jesli Oni potrafia wykorzystac w pelni te aparaty, no to extra. Mysle, ze "takie bajery" jak lepsza migawka czy jasniejszy obiektyw i kilka innych, sa wystarczajacym powodem do postawienia 5050 na wyzszej polce, mimo ze zoom jest mniejszy. Tak nawiazujac do TYCH klas Mercedesa, to przeciez E nie jest we wszystkim lepsza od C. Ja wolalbym miec C, bo jest wieksza frajda z jazdy. C mozna troche poszalec, a ta krowka E to juz nie bardzo :D
Haakon, bardzo dobrze powiedziane :mrgreen:;)
Witam
Przeczytałem wszystkie wasze wypowiedzi i doszedłem do wniosku że zachowujecie się jak dzieci na podwórku przed blokiem, które siedząc na ławeczce spierają się które z nich ma ładniejszy i lepszy rowerek.
Prawda jest taka że początkujący fotoamator nie wykożysta w pełni zarówno jednego jak i drugiego aparatu. Najpierw przez pierwszy miesiąc będzie bawił się automatem, potem zacznie eksperymentować. Na eksperymentach i nauce zejdzie mu pół roku. A kiedy już nauczy się wszystkiego to wtedy dojdzie do wniosku czy sprzęt który posiada zaspokaja jego aspiracje czy nie.
Tylko że od momentu zakupu minie już kupa czasu i np oli-c-5050 nie będzie już kosztował 3700 (cena sklepowa) a tylko 2900. A w międzyczasie pojawią się nowe jeszcze lepsze aparaty.
Płęta jest taka:
Chcesz się uczyć kup sobie 740 lub 750. Pobaw się nim, poeksperymentuj z zoomem.
A jeżeli już sporo potrafisz kup sobie c-5050. Może wykożystasz jego możliwości.( to napewno lepszy aparat ale czy dla laika wart tych pieniędzy?)
Pozdrawiam.
Przyszły posiadacz c-750 i kompletny laik w dziedzinie fotografii cyfrowej.
Oto do jakich wnioskow doprowadzila ta dyskusja. C-740/750 dla poczatkujacych, C-5050 dla bardziej zaawansowanych - bardzo mylacy wniosek. Postaram sie to uzasadnic. Wrocmy zatem do zrodel, na polu bitwy pozostaly C-5050 i C-740 (powinien byc raczej C-750 ze wzgledu na cene). Obydwa aparaty sa z serii C i nie wiem dlaczego Olympus Europa umiescil C-5050 wsrod aparatow serii E, nie ma tego na stronie Olympus America. Podstawowe funkcje dostepne z menu obydwu aparatow sa takie same (wszystkie reczne ustawienia migawki, przeslony, balansu bieli itp.). Roznice sa efektem innych obiektywow, stad np. inne wartosci przeslony czy tez zoomu. Oczywista jest tez roznica w ilosci pikseli. Sa to aparaty przeznaczone dla roznych kregow odbiorcow i nalezy samemu dobrze sprecyzowac swoje wymagania i ustalic ich kolejnosc, zeby wybrac model, ktory bedzie nam najbardziej odpowiadal. Na poczatek informacja podstawowa, w tej klasie cenowej nie ma modelu uniwersalnego!!! W wyzszej zreszta tez nie, ale to dlatego, ze profesjonalisci raczej takich nie poszukuja. Podstawowy podzial bedzie uzalezniony od obiektywu: jasnego z malym zoomem i ciemnego z duzym zoomem. To optyka wyznacza klase cenowa aparatu. To optyka wyznacza rozmiar matrycy w aparacie (matryce CCD sa juz stosunkowo tanie i mozna byloby spokojnie zwiekszac ich rozmiar). Tak wiec podstawowe pytanie jakie powinien zadac sobie kupujacy powinno byc: jakie zdjecia glownie chce wykonywac? We wnetrzach, z mala iloscia swiatla, czy tez w plenerze, na ile potrzebny mi jest zoom, a na ile duze reprodukcje? To sa decydujace kryteria. Jeszcze raz, nie ma aparatu, ktory bedzie najlepszy w obydwu sytuacjach. Mozna latac dziury i tak do C-5050 uzyc telekonwertera i miec zoom ~6x, albo do C-750 zewnetrzna lampe ze wspomaganiem AF. Tylko, ze za to trzeba sporo zaplacic i w obydwu wypadkach aparaty przestaja byc kompaktowe. Jezeli teraz zrezygnujemy z zewnetrznej lampy w C-750 (nadal mozna stosowac tansze lampy typu slave) to na horyzoncie pojawia sie C-740 jako lepsza alternatywa cenowa. Napotkamy jednak wiele trudnosci (C-750/740) przy robieniu zdjec we wnetrzu, z mala iloscia swiatla (tam gdzie C-5050 poradzi sobie prawie bez naszej ingerencji). To bedzie zadanie nie dla poczatkujacych! Trudno je bedzie wykonac bez recznych ustawien. Wykonywanie zdjec z duzym zoomem to takze niezle wyzwanie. A C-5050? Pisalem juz wczesniej o nagrywaniu zdjec w formacie RAW - ich obrobka, to wyzsza szkola jazdy. Nie sa wiec obydwa tylko dla poczatkujacych (lepiej wowczas kupic cos tanszego, a zainwestowac w duzego twardziela), raczej dla entuzjastow i moga dostarczyc wiele radosci ze zrobionych zdjec. I chyba nam wszystkim o to chodzi! A ze przy robieniu zdjec napotkamy wiele przeszkod, to wspomagajmy sie swoimi doswiadczeniami.
Pozdrawiam
P.S.
Do Grzesia,
dopiero teraz doczytalem, ze pytales sie wczesniej o adapter xD/CF. Robi go Fuji i sluzy do czytania kart xD w slocie na karty CompactFlash I. Dzieki niemu mozna uzywac xD z kazdym przyzwoitym czytnikim kart.
[quote="kano"]Oto do jakich wnioskow doprowadzila ta dyskusja. C-740/750 dla poczatkujacych, C-5050 dla bardziej zaawansowanych - bardzo mylacy wniosek.
Myślę że nie do końca zrozumiałeś moje intencje jeśli weżmiemy pod uwagę tylko dwa aparaty c-740 za 2600 i c-5050 za 3700 (ceny sklepowe). To tak jakbyś chciał się uczyć jeżdzić na mercedesie. Zaras mi odpowiesz -"to kup sobie małpę za 1000 zł i bądz szczęśliwy" Nie na tym to polega. Zgadzam się z tobą że przedewszystkim musimy rozpatrzyć do czego będziemy wykożystywać aparat. Czy do zdięć w pleneże czy do zdięć w ciemnych pomieszczeń.
Jeżeli jednak ma być to aparat uniwersalny do wszystkiego, zarówno do uwiecznienia urodzin babci, jak i do eksperymentów z zoomem bo podaoba nam się stateczek na choryzoncie w czasie wakacji, to co wybrać? A dodatkowo nie masz doświadczenia.
Coś tanszego mającego jak napisałeś te same funkcje i ustawienia. Mającego lepszy zoom ale mniej jasną optykę i mniejszą ilość pikseli. Mam na myśli amatorów którzy nie mają zamiaru powiększać swoich fotek do wielkości plakatów. Jeżeli nauczysz się pracować na tym sprzęcie (c-740) i dojdziesz do wniosku że jest on dla ciebie nie wystarczający to wtedy zmienisz aparat. Ale tak jak napisałem już za dużo mniejsze pieniądze lub na dużo nowszy model. Bo takie napewno będą się ukazywać.
Jeszcze raz was pytam czy laik ma wydać 3700 na aparat? Czy nie jest to przerost formy nad treścią.
Pozdrawiam
Olympus Europa nie umiescil go w klasie E, tylko w klasie High End :mrgreen::mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez kano
Jezeli chodzi o C-5050 to juz pare razy czytalem na grupie, ze jest jednak inaczej niz piszesz...Cytat:
W wyzszej zreszta tez nie, ale to dlatego, ze profesjonalisci raczej takich nie poszukuja.
Hehe no chyba takie ciemne to az nie sa ;)Cytat:
Podstawowy podzial bedzie uzalezniony od obiektywu: jasnego z malym zoomem i ciemnego z duzym zoomem.
Zgadza sie, optyka steruje cena, jak i matryca... Nie wiem dlaczego uwazasz, ze ona nie decydyje o cenie... Przejrzyj cenniki i zobacz jak kwota wzrasta wraz z iloscia Mpix. Prawda jednak jest taka, ze optyka ma niestety ogromny wplyw na wartosc sprzetu :(Cytat:
To optyka wyznacza klase cenowa aparatu. To optyka wyznacza rozmiar matrycy w aparacie (matryce CCD sa juz stosunkowo tanie i mozna byloby spokojnie zwiekszac ich rozmiar).
Nie wiem dlaczego uwazasz, ze jasny obiektyw nie przydaje sie na otwartym powietrzu :roll:Cytat:
Tak wiec podstawowe pytanie jakie powinien zadac sobie kupujacy powinno byc: jakie zdjecia glownie chce wykonywac? We wnetrzach, z mala iloscia swiatla, czy tez w plenerze, na ile potrzebny mi jest zoom, a na ile duze reprodukcje?
I to jest doskonala puenta 8)Cytat:
Nie sa wiec obydwa tylko dla poczatkujacych (lepiej wowczas kupic cos tanszego, a zainwestowac w duzego twardziela), raczej dla entuzjastow i moga dostarczyc wiele radosci ze zrobionych zdjec. I chyba nam wszystkim o to chodzi! A ze przy robieniu zdjec napotkamy wiele przeszkod, to wspomagajmy sie swoimi doswiadczeniami.
Poza tymi drobnostkami przychylam sie do Twojego zdania na ten temat :)
Zostalem wywolany do tablicy. Po kolei:
- Sprawa ceny ciagle tutaj powraca, napisalem, ze C-5050 powinien byc porownywany z C-750 (nie C-740) i cena tych aparatow jest w Stanach porownywalna ($450-$500). Sama cena nie powinna byc jedynym kryterium wyboru. Zawsze powinno sie dokonac prostego bilansu: stosunek ceny do oferowanych mozliwosci.
- O klasie aparatu nie swiadczy zakwalifikowanie go na stronie internetowej (tym bardziej producenta) do "mglistej" grupy High End (nie wiem zreszta co to za grupa, slyszalem o SLR, DSLR itp.), decyduja parametry techniczne i o nich chcialbym rozmawiac.
- profesjonalisci nie beda szukali sprzetu w tej grupie aparatow. Beda uzywali zupelnie innych aparatow do zdjec studyjnych, plenerowych, sportowych i nadal beda uzywali wymienne obiektywy (sprawdz ich ceny!).
- Wielkosc matrycy jest obecnie w duzej mierze uzalezniona od optyki. Nie dudalo sie zastosowac matrycy 5 lub 6 Mp do C-750, bo szumy zniwelowalyby caly efekt, tak samo z powyzszych powodownie i aberracji chromatycznej nie da sie wstawic matryce 6-8 Mp do C-5050. Matryca i jej fizyczny rozmiar dobierane sa do optyki aparatu (dla C-4000, C-5050 4/5 Mp 1/1.8", dla C-730, C-750 3/4 Mp 1/2.5").
- Nie pisalem, ze jasne obiektywy (z malym zoomem) nie przydaja sie na wolnym powietrzu, tak samo jak te ciemniejsze z duzym zoomem we wnetrzach. Pisalem, ze w konkretnych warunkach nie beda sobie rownowazne. Nie musze chyba nikogo przekonywac, ze zoom od 1 do 10 (to nie tylko max 10, ale takze 4 ...6, ... 10) jest nie do zastapienia w plenerze. I nie tylko, chodze na mecze siatkowki mojej corki i jej wystepy w chorze. Nic nie zastapi duzego zoomu, dokucza natomiast mala jasnosc obiektywu.
Nadal twierdze, ze nie ma uniwersalnego aparatu i kazdy z nas, wlascicieli C-750/740, C-4000/5050, musial pojsc na jakis kompromis. Stad zapewne tak goraca dyskusja i proby uzasadniania wlasnych decyzji poprzez negacje wartosci konkurencyjnego sprzetu. Mam nadzieje, ze kazdy z nas podjal wlasciwa decyzje i nie zaluje swojej decyzji. Aparaty sa w obsludze bardzo podobne i wiele trikow moze byc stosowane w obydwu modelach. Jeszcze raz polecam bardzo interesujaca grupe dyskusyjna w jezyku angielskim, gdzie wlasnie C-5050 i C-750 sa zgodnie glownym tematem:
http://www.dpreview.com/forums/forum.asp?forum=1008
To forum, ze wzgledu na liczbe i aktywnosc uczestnikow ma szanse stac sie dobrym odpowiednikiem w jezyku polskim.
Pozdrowienia.
mysle ze temat sie wyczerpal, kazdy ma po czesci racje.
PS. zgadzam sie w tym przedizlae cenowym nie ma kompromisu, tzn albo lebszy zoom albo jasniejszy obiektyw. Gdyby tak miec c5050 z zoomem c740 i jasnosia bez zmian ;D
Kano, OK :) To ssssobie powyjasnialismy :lol:
Tak jak napisal miro, temat juz chyba naprawde sie wyczerpal i troche racji kazdy ma, wiec najwyzszy czas abysmy sie wszyscy zajeli ciekawszymi sprawami i tematami. Zapraszam do aparacikow, focenia i dzielenia sie spostrzezeniami :)
miro, ooo tak gdyyyby tak miec... :roll: :wink:
Dlaczego wy chcecie na sile przerwac dyskusje?:) dla mnie ona jest fajna:) im dluzej trwa ym wiecej mozna sie czegos dowiedziec, gdyby ta dyskusja urwana byla w ktoryms momencie to ja jako wlasciciel nigdy nie dowiedzialbym sie ze c740 posiada balans bieli itp.
Natomiast [pamietajcie ze to WY posiadacze c5050 wypaliliscie ze stwierdzeniem "jest o klase lepszy od c740"
to nie JA i inni wlasciciele c740 mają sie bronic, to WY macie bronic swojej teorii, tymczasem im dluzej ta dyskusja trwa tym widac coraz wiekszy kompromis pomiedzy uzytkownikami c740 a c5050. Juz kilka razy padlo stwierdzenie ze:
"trzeba pojsc na kompromis i wybrac aparat jaki pasuje NAM"
no i wlasnie w tym brocha, gdyby c5050 byl o klase lepszy to nie byloby kompromisów, lepiej wydac troche wiecej kasy na aparat o klase lepszy prawda? tymczasem po tej wielkiej dyskusji okazalo sie ze są to niezli konkurenci a przeciez pomiedzy klasami konkurencji po prostu byc nie powinno czyz nie?
ja bym mordy nie smiał otworzyc gdyby ten wasz c5050 mial:
- iso 50, 100, 200, 400, 800 (niekoniecznie 1600)
- migawke 16 sekund, 1/4000 tys.
- zoom (wystarczylby 8X abym nie pisnał)
- niekoniecznie wymienne obiektywy
- niekoniecznie wezyk spustowy
- plus dodatkowa lampa ktora faktycznie posiada
TO bylaby klasa wyzej
niestety, parametry naszych aparatów są porownywalne a z matrycy pozytku nie bedziecie miec jeszcze baaaaaaaaaaardzo bardzo dlugo.
Osobiscie z waszego aparatu brakuje mi tej dodatkowej lampy no i moze POKI CO dodatkowych slotów a "poki co" ............bo xD niedlugo beda tansze od tych ceefów, wtedy nie bede zalowal ze nie mam slotow dodatkowych. Poza tym tak jak wczesniej mowilem, kupno dodatkowej karty to jednokrotny wydatek, skoro wydalem na aparat pare tysiecy to nie bede sie klocil o 200 zlotych jako roznice pomiedzy kartami cf a xd:)
bo to zwyczajnie glupie:)
natomiast dyskusja jest ciekawa, zanim kupowalem aparat to brakowalo mi takich dyskusji, teraz chlopaki mają jakas perspektywe przynajmniej:) Najgorsze badz najlepsze:) jest to ze podejrzewam ze nie kupia tego waszego c5050 ale w najgorszym wypadku c750 ew. w najlepszym:)
Kupujac kazdy "dobry sprzet", moze byc i drogi, trzeba pojsc na kompromis. Jak juz wczesniej wspominalem o samochodach. Kupujac sportowa fure tez idziesz na kompromis. zadnych rodzinnych wycieczek, duze spalanie, twarde zawieszenie itp. A jednak jest wart swoich pieniedzy.
"Dlaczego wy chcecie na sile przerwac dyskusje? dla mnie ona jest fajna:)"
Dla mnie staje sie coraz mniej fajna, bo ciagle uzywasz tych samych argumentow. A mowienie w kolko tego samego do niczego nie prowadzi.
No dobrze. A tak z innej beczki jak to wszystko się ma do Cannona G3?
Sam noszę się z zamiarem zakupu tego aparatu (różnice ceny pomijalne).
Zaprasham :mrgreen: http://www.forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=446Cytat:
Zamieszczone przez SatH^Raa