http://camerasize.com/compact/#673.34,673.412,ha,t
Nie zrobi się. Mam pierwszy zestaw (z II wersją szkłą) i jest bardzo ok.
Wersja do druku
http://camerasize.com/compact/#673.34,673.412,ha,t
Nie zrobi się. Mam pierwszy zestaw (z II wersją szkłą) i jest bardzo ok.
O, dzięki. On chyba jednak bardziej do filmowania lepszy, ja w ogóle nie filmuję aparatami. No, w każdym razie na mirorlesscomparison piszą, że do fotek lepszy Olek, a jak ktoś dużo filmuje to ten Panasonik. Na razie skłaniam się chyba ku OMD em-10 II, bo wychodzi na to, że fotki robi jak trójka i ma większą funkcjonalność. Ciekawe. No poczytam jeszcze a w międzyczasie poczekam na jakieś porady od Was :)
Jak nie masz co robić z kasą, to kup III. Jak to ma być body na podczerwień, to IMO pierwsza wersja wystarczy. Przecież w takim body nie wykorzystasz większość funkcjonalności, bo matryca na dzień dobry zostanie zmieniona. Miałem em10III w Meksyku, nie polubiliśmy się specjalnie. To takie nijakie body. Choć procesor ma szybki.
Używam 12-40 /2.8 z om10mkII ale z firmowym gripem.
Jest ok ale bez dodatkowego uchwytu nie poleciłbym. Można jeszcze chiński zamiennik gripa dokupić za parę groszy.
No i polecałbym jednak dwójkę, trójka jest cała z plastiku i okrojono ją z wielu ustawień.
Różnica w cenie pomiędzy dwójką a trójka jest na tyle niewielka, że nie ma o czym gadać i w pierwszym momencie chciałam wziąć trójkę, bo nowsza, lepszy procesor i tak dalej, ale po zagłębieniu się w szczegóły jednak zamówię dwójkę. Obrazek w zasadzie ten sam, bo to ta sama matryca a body zdaje się być solidniejsze i bardziej funkcjonalne. Matryca nie zostaje zmieniona przy konwersji, zdejmują jeden filtr i zakładają inny. Aparat jest przecież nadal w pełni funkcjonalny, tylko rejestruje inne fale. Dzięki Ramzes, wezmę go z gripem, ja bez gripów żyć nie umiem ;)
M10Ii tylko z gripem. Bez gripa to lepiej gx80 lub M10Iii.
Takiej niespodzianki nikt się nie spodziewał - olmypus w nowym firmware dodał funkcję RC - więc jeśli dobrze rozumem: tryb bezprzewodowego wyzwalania lamp, taki jak był w większości ( o ile nie wszystkich ) ich wcześniejszych puszkach :)
http://cs.olympus-imaging.jp/en/supp...tware/firm/e1/
Ver.1.1
(May.10 2018 )
- Corrected issue of autofocus (AF) function not operating correctly when using the "H-ES200" and "H-ES50200" interchangeable lens produced by Panasonic.
- RC mode has been added.
Chyba zacznę się jednak zastanawiać nad kupnem mkIII :)
I tak wciąż bardziej opłacalny jest MkII.
Chyba, że w kolejnej aktualizacji oprogramowania dodadzą metalową obudowę ;)
Jutro mam dostać E-M10 III do testów :)
Akurat dzisiaj odwiedziłem MM i mieli na wystawie OM-D E-M10MkIII w srebrem wersji więc sobie go trochę "pomacałem".
Niestety, ale czuć że ten aparat jest bardziej plastikowy. Czuć to zarówno po obudowie jak i po przyciskach, ramce ekranu, nawet pokrętła jakieś takie delikatniejsze mi się wydają...
Widać generalnie spory regres w stosunku do MkII, a cena wyższa... Quo Vadis Olympus?
Wie ktoś jak uruchomić edycję RAWa w puszce? Wchodzę w podgląd zdjęcia, klikam OK, wybieram edycję RAW, a tam mi się wyświetlają takie bzdety:
Załącznik 207295
Co wybrać, żeby móc rozjaśnić cienie itp.?
Obawiam się, że ta edycja RAW działa na innej zasadzie, niż w wywoływarkach. Z instrukcji:
Załącznik 207296
Być może aby rozjaśnić cienie trzeba by to zrobić na krzywych (bo chyba ustawienia w aparacie E-M10 III takie coś mają) i później w tym oknie kliknąć na "Obecne". Tylko podejrzewam, że na bieżąco nie będzie podglądu, a dopiero po zapisie nowej kopii JPG będzie można zobaczyć efekt. To takie moje przypuszczenia.
Gdzieś słyszałem, że Mark III to kastrat... no i chyba się to potwierdza...
Edit
W E-M5 Mark I jest podobnie, więc Olek wraca do sprawdzonych rozwiązań :-P
Ja pierdykam, kaszana... W innych modelach też tak to wyglądało? Coś mi się kojarzy, że w PENie F normalnie sobie zmieniałem parametry przy edycji RAWów, ale może coś mi się pomyliło.
I przy okazji jeszcze jedna kwestia: czy braketing ekspozycji dostępny jest wyłącznie w trybie auto w pozycji AP na kółku trybów?
Już bym zrozumiał, gdyby jakąś funkcję z niego wycięli, ale żeby upośledzić ją do tego stopnia, aby była bezużyteczna, to już naprawdę perfidne zagranie.
W sumie jedyne co III ma lepsze niż II to grip. Jest trochę wygodniejszy.
Kurde...!!! Jaki jest sens wypuszczania nowszej wersji danego modelu, który w większości aspektów jest gorszy niż poprzednik? No po co ja się pytam...
I produkowanie równolegle II za mniejsze pieniądze... Z lepszych i droższych materiałów...
Za głupi na to jestem ;)
Jest parcie na 4K, więc trzeba było je dać. Pewnie wymagało to droższych bardziej wydajnych podzespołów. Na czymś trzeba było sobie odbić te koszty.
Co do samego aparatu, to bardzo mi się podoba mimo kilku nadmiernych cięć budżetowych. AF-S działa chyba nieco szybciej i skuteczniej przy słabym świetle, co mnie zaskoczyło, bo nie sądziłem, że będzie sobie radził aż tak dobrze. Zawsze Fuji, mimo ogólnie wolniejszego AF, w takich warunkach pracował lepiej (przypuszczałem, że to dzięki detekcji fazy), ale tym razem Olek narobił straty. Wizjer też jest lepszej jakości, kolory bardziej żywe, więcej szczegółów w detalach i cieniach.
Ale to ciecie w opcjach jest denerwujące. Ciekawee czy panasonic też zacznie :/ bo na razie to, ze nawet w tanich puchach daje multuum opcji jest super sprawą.
Nie wiecie gdzie ustawić w tej puszce by zmieniać ogniskową obiektywu Panacke jakimś kółkiem czy cuś. Czy da się w ogóle, czy tylko ręcznie pierścieniem na obiektywie? Kurcze myślałem że tylko Sony ma tak pokićkane menu, a tu Olkowe też trudno ogarnąć. Chyba z godzinę szukałem gdzie się Rawa ustawia.
Na pewno da się sterować zoomem przez aplikację.
Recenzja "dziesiątki", gdy kogoś interesowało:
http://www.epicure.pl/olympus-e-m10-iii/
Polecam, dziękuję, pozdrawiam :)
Tak się zastanawiam czy myślał ktoś kiedyś o podmiance oprogramowania w EM 10 na to z EM 5 lub 1? Nie wiem czy to wg możliwe, ale znając działania producentów sprzętów elektronicznych może można by więcej "wyciągnąć" z EM10 dwójki lub trójki ?
Po prawie roku używania dopiero dzisiaj zauważyłem że stabilizacja ma opcję wpisania ogniskowej. Pytanie - jaką wartość wpisać? Bo mam podpiętą 20 i teraz nie wiem czy ma być 20 czy 40 w przeliczeniu na pełną klatkę? Wydaje mi się że 40, ale może tylko mi się wydaje...
Aha, dzięki wielkie.
We wszystkich znanych mi rozwiązaniach w przypadku konieczności wpisania ogniskowej (a jak już napisał Zelik76 aparat prosi o wpisanie ogniskowej po podłączeniu manualnego obiektywu) wpisuje się rzeczywistą wartość ogniskowej. (czyli w Twoim przypadku 20mm).
... Aparat nie prosi o wpisanie, tylko Zelik76 znalazł taką funkcję w menu :wink: ... ma podpiętą 20 tkę Panasonica , więc nie musi niczego wpisywać . Racja , że w przypadku manuali wpisuje się ogniskowa właściwą konkretnego obiektywu a nie ekwiwalent.
Panowie zrozumiałem :-)
Dodam jeszcze, że Panas G9 przy każdym włączeniu aparatu z podpiętym manualem woła, "że jest ustawiona taka a taka ogniskowa, czy zmienić ? "
Olek nie ma tej funkcji i czasem zapominam :oops:
Tak czy siak stabilizacja zdaje egzamin. Nie brałem tego czynnika za najważniejszy przy zakupie, chodziło mi raczej o wagę ale teraz doceniam ten bajer jak nie wiem co :-P. Szkoda że tak późno, bo dużo wcześniej miałem dylemat przy zakupie A7 i wybrałem wersję 1 uznając że nie ma sensu dopłacać do 2. Teraz wiem co straciłem.
EPL-5 zaczyna mi szwankowac a mam jeszcze do tego dobre obiektywy 75/1.8 i 12/2.0 wiec nie chce ostatecznie rezygnowac z tego systemu.
W Olkach pojawila sie elektroniczna migawka do 1/16000 s ale z tego co czytalem jest to dostepne jedynie w trybie cichym.
Jak to jest w praktyce i na ile mozna korzystac recznie z takiej migawki.
Jezeli ustawie prace puszki w trybie A to czy bede mogl korzystac z elektronicznej migawki ?
Czy sa w roznych puszkach te same ograniczenia w korzystaniu z elektronicznej migawki ?