Koniec moich perypetii z FF/BF
Witam.
Obiecałem cynk po zakończeniu moich kłopotów z ostrością w E510.
Dzisiaj odebrałem mój zestaw dual kit z reklamacji. Opis poprzedni w poprzednich postach.
A oto wyniki. Serwis twierdzi że niecentrycznym obiektywem można fotografować. Muszę przyznać że faktycznie na zdjęcia to nie ma szcególnego wpływu. Nieprostopadla do płąszczyzny matrycy oś optyczna obiektywu powoduje minimalne przesunięcie obrazu. Odległość krawędzi bocznych obrazu od punktu centralnego gdzie następuje skrzyżowanie promieni światła jest niewielka (niewiele się różni) i nie powinna stanowić problemu z ostrością.
Jednak obiektyw nawet kitowy powinien być zmontowany poprawnie. Sprzedawca uwzgłędniając moje uwagi wymienił mi obiektyw na wolny od tej wady.
Problem drugi to FF.
FF dla wszystkich trzech obiektywów uniemożliwiał wykonanie fotek na otwartej przesłonie z zastosowaniem ninimalnych odległości.
W miarę przymykania otworu i zwiększania odległości następowała poprawa.
O hiperfokalnej nie mogło być mowy bo jej koniec był w punkcie ostrzenia.
Po testach przeprowadzonych dzisiaj stwierdzam iż aparat pomimo
użycia obiektywu 14-42 i 70-300 które nie były w reklamacji ostrzy prawidłowo z zachowaniem prawidłowej hiperfokalnej za i po. Obiektyw 40-150 też ostrzy prawidłowo. Pomimo mojej prośby serwis nie przysłał opisu naprawy. Wyniki reklamacji uważam za satysfakcjonujące.
Mój osobisty nie autoryzsowany wniosek na temat problemu nieostrości w moim E510. Pomiar ostrości wykonywany jest przez układ celowniczy i system pomiaru. System ustawia środkowy człon obiektywu tak aby obiektyw dawał mu odpowiednio ostry obraz. Układ ten bywa czasami niefortunnie skojarzony z matrycą. Daje to w efekcie na matrycy obraz nieostry.
Nie wydaje się ażeby błąd był w oprogramowaniu. A błędy w montażu obiektywu też powinny objawiać się dla całego zakresu odległości.
Rada jest więc następująca. Zanim przypiszemy sobie niewiedzę i brak umiejętności starajmy się sprawdzić sprzęt, bo nie pomoże tu najdroższy obiektyw. Do każdego obiektywu musi być dobry korpus.
I to by było na tyle.
1 załącznik(ów)
A teraz zdjęcia z tablicy
Wygląda na to, że Serwis Olympusa stalął na wysokości zadania :cool:, Wypada tylko publicznie podziękować, co niniejszym czynię i polecić, wszystkim w opałach.:esystem2::grin:
Pozdrawiam.