Przy tych żaluzjach czy cokolwiek to jest, kadr centralny wybitnie nie pasuje.
Wersja do druku
Przy tych żaluzjach czy cokolwiek to jest, kadr centralny wybitnie nie pasuje.
Wiem że jest przerysowana:) to ogniskowa 30. Chodziło mi o taki efekt.
Pieniek: trudno mi się z Tobą zgodzić.
A mi się podoba. W tym przypadku "śmieci" w kadrze bardzo ożywiają zdjęcie.
Jest wyśmienite ale i lekko przerysowane.
Mnie to nie przeszkadza i podoba mi się. Bardzo.
Przed chwilą byli u nas znajomi z małą Lilką. Długo nie czekałem i pstryknąłem kilka fotek na tarasie:) Pech chciał że w żadnym aparacie nie miałem sprawnych baterii:( Ostał się tylko stary Canon 10D - blee:( :)
Może coniektóre są nie ostre, wywołane błyskawicznie ale są:) Prosze o komentarze i wrażenia:
cd....................................
Śliczną masz tę malą, ma takie ogromne, przepaściste oczyska :)
Oj będą chłopaki w nich tonąć, będą.
Fotki też fajne, moje faworyty to dwa pierwsze z pierwszej serii i drugie z drugiej.
Tylko Lilę6 bym schował, nieostre i coś na buzi powychodzilo.
Rocco:dzięki za opinie:))
Może i są nieostre (bo są) ale są tak ładne, że ostrości mi tu aż nadto nie potrzeba. Dobrze, że chwyciłeś za cokolwiek bo świetnie wyszło.
ksb,
Bardzo mi się podoba taki stosunek do fotografowania - chwycić za aparat i uwiecznić najzwyczajniejsze chwile, pokazać kształt codzienności. Sądzę, ze fotki tego typu są jak wino, nabieraja wartości wraz z wiekiem. Gdy się siedzi przy stole, czy na tarasie i gada o byle czym, to nikomu nie przychodzi na myśl, że można sfocić wizytę, rodzinną rozmowę, czy kręcące się dzieci. W danym momencie nie ma się potrzeby zatrzymania czasu, przecież wszystko widzę i słyszę też, po co sie wygłupiać z fotografowaniem?
Niektórzy podejmują wyzwanie. Nieraz z takich okazjonalnych sesji wychodzą prawdziwe perełki. Światło zastane jest nieobliczalne, może dać ciekawe efekty, a jesli zaangażowana w to jest intuicja i doświadczenie, to nie światło będzie szukało fotografa, lecz fotograf go znajdzie.
Twoje fotki, choć jeszcze nie nabrały wartości, o której pisze powyżej, to mają ciekawe światełko, pokazują małą kapryśnicę-uparciuszka.
Najwyższe uznanie.
Pzdr, TJ
wiekie dzięki:)
Lilka za kilka miesięcy będzie wyglądała już inaczej:) NIe będzi eokazji do powtórzenia sesji:)))
NIe mówie że fotka nieostra jest od razu nie dobra. Wilel analogach fotek mimo że nieostre posiada niepowtarzalny klimat.
Mimo wszytsko mam troche pretensji do mojego 10d i Sigmy 30:(
Podoba mi się, ze zdajesz sobie z tego sprawę :)
Fotografuj swoje dzieci jak najczęściej, w najzwyklejszych sytuacjach, te chwile już nie wrócą a uwiecznione zostaną na zawsze :)
PS
Mam kilka albumów i całe pudełka fotek z dzieciństwa mojej kaski.
Gdy je robiłem, nawet nie przypuszczałem, że będziemy (z małżonką) tak często do nich zaglądać.
o tym "w danym momencie nie ma się potrzeby zatrzymania czasu, przecież wszystko widzę i słyszę też, po co sie wygłupiać z fotografowaniem" - mam takie samo zdanie jak tadeo:wink: dlatego zawsze staram sie wszedzie bujac z aparatem, "wyglupiac" i "szpanowac sprzetem" w zwyczajnych okazjach, lapiac do niego te zwykle motywy, ktore bedzie milo zobaczyc po uplywie czasu.
ksb - ja twoj watek koordynuje od samego poczatku jako przyczajony widz - zdjecia bardzo mi sie podobaja.
..bez komentarza.
W galerii jest fotka - Kolor, tutaj wrzucam - BW.
Kolor zdecydowanie bardziej przyswajalny :)
Pzdr
Dla mnie jest tu coś "sztucznego". Dziadek przytula wnuczkę ale patrzy prosto w obiektyw, jakkby chciał wszystkim oglądającym powiedzieć- "patrzcie jaką mam śliczną wnuczkę". Wnuczka tą sytuacją jest jakby lekko znużona- nie patrzy na dziadka, chętnie by już poszła się pobawić. Scena mało spontaniczna (tylko wnuczka wydaje się być naturalna), za dużo pozowania (dziadek, którego rozpiera duma).
Jestem za wersją w kolorze.
Bw jest dla mnie zbyt ciężkie w odbiorze.
Również mi bardziej odpowiada wersja barwna.
Miałem przyjemność fotografowac rodzinną imprezę:) 100 lat babci Geni:)
Pokazuje tutaj wybrane prace ale całość zdjęc (moim zdaniem za dużo) przedstawiam tutaj- http://www.arturkrawczyk.pl/galeria/strona/100latgeni/
Proszę o opinię:)
....................
Jakiego szerokiego szkła używałeś na powyższych zdjęciach? Chyba nie 14 mm???
Tak ogólnie, bez wnikania w szczegóły, to bardzo fajny reportaż rodzinny.
Też mi sie podoba, fajnie poukładane, winietki...
Maiush:to była sigma -10-20:).....ale razem z C 40D - co stanowi 16:)
W olku misiałbym mieć 8 :((( a to by kosztowało majątek
Babci Genowefie życzę 200 lat!!! Świetny reportaż.
Rocco: na mojej stronie i blogu są linki do wersji PDF - 225MB:( i całej galerii www (400 fotek),
niestety nie umiem jeszcze przebierać zdjęc i katuje się na własne życzenie obrabiając takie ilości:((
http://www.krawczykartur.blogspot.com/
Mam w obróbce jesze dwie podobne imprezy:) - też z chęcią podziele się moim doświadczeniem.
OK, dzięki.
Wybrałem kilka fotek z kwietniowego - pierwszego ślubu jaki fotografowałem:) Oczywiście jako drugi fotograf i non profit:) Za naukę się nie powinno brak kaski.
Jak mi poszło sami możecie ocenić.
Fotki robiłem Olkiem E-330 i ZD 50 oraz kilka C 10D i 50 1.8
fajny pomysł na reportażowe zdjęcia :)
Taka od interpretacja zdjęcia:) Ciekawe czy Wam przypadnie do gustu?
Zwykłe zdjęcie i niezykła obróbka, ale nie wiem czy było warto było eksperymentować?
Ślubne zbyt małe żeby ocenić a na ostatnim widać przebarwienia.
a jaka to była obróbka? moze cos blizej?
Trudno opisać co zrobiłem, chcę sobie przypomniec ale to był mix kilkunastu warst z maskami w PS:) Dawno nie dotykałęm PS ale ostatnio troche zdjęc mnie zainspirowało i nieststy odkurzam te przeklęte narzędzie dla grafików.
Ostatnio potrzebowałem zdjęcie do legitymacji i o uzmysłowiłem sobie że nie mam żadnego:)
Idąc za ciosem zrobiłem sobie 15 minutową sesje przy ścianie :)
Niestety z uwagi na wielkości pokoju mogłem zastosować tylko sigmę 30. Do ostrych ana jednak nie należy, zwłaszcza jak pozostawi się ją samą sobie na statywie. Aparat automatem dobierał punkty ostrości - to na koszule to na brodę. Udało się jednak coś zrobić. Mam 2 zdjęcia, jedno przedstawiam ale jestem na nim masakrycznie ponury:)
Chyba twoja ulubiona poza. (identyczna jak w avatarze)
wole swój lewy profil:)
...po prostu Jarek:)
Proszę o cenne opinię, nawt te niepochlebne:)
Zabawa:)
Poprosze o opinię. Jak bedzie się podobało to dam więcej:)